Dodaj do ulubionych

Pękający paznokieć

10.08.20, 08:15
Mam problem z jednym paznokciem. Coś mu się porobiło,że dorasta do pewnej długości i pęka w połowie tak, że otwiera się jak książka. Obcinam, przez jakiś czas wygląda zdrowo i normalnie ale jak tylko osiągnie długość "krytyczną" to pach! I tworzy się to pęknięcie.
Jak się tego pozbyć?
Obserwuj wątek
    • lot_w_kosmos Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 10:04
      Idź do podologa.
      Albo do porządnej manikiurzystki-kosmetyczki, która ma pojęcie, jak się za to zabrać.
      Niewykluczone, że masz coś w macierzy.
      • mona-taran Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 10:38
        To może jak upały trochę zelżeją, bo teraz siedzieć u kosmetyczki w maseczce jakoś mi się nie uśmiecha:p
        Co to znaczy "nasz coś w macierzy"? Nie znam się na paznokciach :p
        • berdebul Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 11:12
          Możesz mieć uszkodzona macierz, lub infekcje i efektem jest pękający paznokieć. Zacznij od internisty(podstawowe badania) albo dermatologa.
          • hanusinamama Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 12:49
            Internista nic tu nie pomoze. Dermatolog, podolog lub dobra kosmetyczka.
            • berdebul Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 13:53
              Zależy jakiego masz internistę.
              • mona-taran Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 15:44
                Nie wiem jakiego mam, bo...jeszcze go nigdy nie widziałam. Zapisałam się do nowej przychodni pod koniec października i nie miałam okazji skorzystać.
        • georgia.guidestones Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 11:15
          dermatolog, dopiero potem np ktos po kosmetologii, a nie kilkudniowym kursie. bralam pare lat temu doustnie coś z suplementow, moczylam w naparach z kopru wloskiego, a i tak na koncu trzeba bylo pekniecie nadbudowac przezroczystym żelem (na jeden jedyny paznokiec)
    • 1matka-polka Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 12:42
      Moze utylas? Mnie sue zaczely odklejac po bokach paznokcie u duzych palcow u nog wraz z wzrostem wagi, pewnie krzywo chodze i tam sie akurat robil nadmierny nacisk. Kiedy schudlam paznokcie znowu sie "przykleiły".
      • mona-taran Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 12:45
        Schudłam a paznokieć jest u dłoni :p
        • 1matka-polka Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 12:50
          🤔
        • georgia.guidestones Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 12:58
          to napisalam powyzej, dermatolog, a ktos o dobrym wyksztalceniu kosmetycznym w dalszej kolejnosci.
          • lot_w_kosmos Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 15:43
            Żaden dermatolog.
            Jak należę do kilku grup paznokciowych - tak żaden dermatolog tam nikomu na pazn9kcie nie pomógł.
            Tylko podolog lub po prostu zwykła kosmetyczka obeznana w pazurach.
            Trzeba na swojej miejskiej grupie o taką podpytać, ludzie wskażą drogę, która najlepsza.
    • iberka Re: Pękający paznokieć 10.08.20, 13:16
      Mnie tak zrobiło się u stopy kiedy zmieniłam manikurzystkę. Wróciłam do mojej, paznokieć uratowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka