fajnedziewcze 11.08.20, 09:48 Witam, jaki prezent sie daje w dniu chrztu dla chlopaka, od chrzestnej, (mloda uczaca sie) a Co daja ciotki, I babcie. Ostatnie takie imprezy byly ponad 20 LAT temu. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1matka-polka Re: Chrzest 11.08.20, 09:49 Ostatnio jako ciotka dalam pinceta. Chrzest byl w dobrej knajpie. Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: Chrzest 11.08.20, 13:55 1matka-polka napisała: > Ostatnio jako ciotka dalam pinceta. Chrzest byl w dobrej knajpie. > A to chrztu nie udziela się już w kościele??? o_o Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Chrzest 11.08.20, 14:49 Przy tobie to ja jestem gejzerem intelektu😄 Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Chrzest 11.08.20, 15:06 Tak, jakoś wszyscy tu drą z ciebie łacha., Robi Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Chrzest 11.08.20, 09:59 Dajesz obrazek święty i książeczkę do nabożeństwa bo Twoim obowiązkiem jako chrzestnej jest wychowanie dziecka w wierze katolickiej a nie w konsumpcjoniźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Chrzest 11.08.20, 10:22 Najlepszym prezentem będzie nie chrzczenie bombelka 😝 To świństwo założyć z góry, że dzieciak będzie katolikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Chrzest 11.08.20, 17:24 Ale niektóre kościoły nie chrzczą ludzi poniżej 16 roku życia. Być może autorce chodzi o chrzest prawosławny albo luterański, ale wtedy by raczej głupich pytań nie zadawała, bo ta religijna prezentomania dotyczy katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Chrzest 11.08.20, 10:31 Każdy daje po 1000 zł, obowiązkowo, a chrzestni dodatkowo gadżety kościelne typu różańce, książeczki do nabożeństwa, medaliki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Chrzest 11.08.20, 12:48 Można dać prezenty dzidziusiowe, czyli jakieś maty, karuzelki, krzesełka do karmienia, huśtawki, rowerki, ubranka itp. zależy w jakim wieku jest dziecko. Można biżuterię, łańcuszek+zawieszka (dla chłopców też się daje). Gadżety typowo pamiątkowe: srebrne łyżeczki, smoczki, karuzelki, skarbonki www.google.com/search?q=pami%C4%85tki+na+chrzest&tbm=isch&ved=2ahUKEwjvlP-7_JLrAhURW5oKHWlRDWcQ2-cCegQIABAA&oq=pami%C4%85tki+na+chrzest&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAA6BggAEAcQHjoICAAQCBAHEB46BAgAEENQjLwBWPjVAWD_2wFoAHAAeACAAZYBiAGQCpIBBDEzLjKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=8nYyX-_TJpG26QTporW4Bg&bih=597&biw=1242&rlz=1C1ASUT_enPL830PL830#imgrc=79oumjHcD_b-aM ... ale też monety, z grawerowaną datą, imieniem. Obrazki święte, najczęściej Anioł Stróż albo Maryja z Dzieciątkiem, ewentualnie Święta Rodzina. Można dać w formie ikony, 'zwykłego' obrazka, takich 'posrebrzanych obrazków' www.google.com/search?q=obrazki+na+chrzest&rlz=1C1ASUT_enPL830PL830&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwionOiQ_JLrAhXqlIsKHQl8DswQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1242&bih=597#imgrc=eibkD0UkxasfpM ryngrafów. Jest też możliwość graweru. Książki o tematyce świętej (nie tylko Pismo Święte, choć ładne wydanie dla dzieci czemu nie) i nie tylko świętej, np. ładne wydanie baśni, czy wierszy. Kasa. Kwoty są różne. Tu myślę dużo zależy od zwyczajów w rodzinie i możliwości gości. Są rodziny, w których dać stówkę na urodziny (nie okrągłe) to obciach, bo poniżej 500 nie schodzą i są takie, w których upominki są bardziej symboliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gabinatka Re: Chrzest 11.08.20, 13:00 W moim otoczeniu 1000 zł + coś religijnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Chrzest 11.08.20, 14:01 gabinatka napisał(a): > W moim otoczeniu 1000 zł + coś religijnego. Drugi tysiąc dla plebana? 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Chrzest 11.08.20, 17:02 W moim otoczeniu w ogóle nie daje się pieniędzy niemowlętom... Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Chrzest 11.08.20, 13:38 Jakis gadzet religijny ze zlota albo srebra, moze byc drobny. Pieniadz zezre inflacja albo rodzice na cos wydadza, inne przedmioty zezre czas. A taki gadzet dzieciak albo sobie zachowa, albo spieniezy kiedys. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Chrzest 11.08.20, 14:00 A w jakim wieku chrzczony? dziecko, dorosły? Kiedy mój ośmioletni syn chciał być ochrzczony, to w prezencie dostał książki o tematyce religijnej i rodzinne pamiątki, religijne, po zmarłej babci. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Chrzest 11.08.20, 15:02 Często tak, ale przecież nie wyłącznie. Prezent zależy od wieku obdarowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Chrzest 11.08.20, 15:08 Ale domyślnie to są niemowlęta, gdyby to był ktoś starszy, jest to na tyle nietypowe, że autorka wspomniałaby o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Chrzest 11.08.20, 17:58 jako ktokolwiek na chrzcie dałabym I dałam niedawno Zabawkę niemowlęcą i kasiorę. Mogę opowiedzieć co dali inni goście, oprocz kasy były ubranka, figura aniołka, bizuteria typu łancuszek z medalikiem Odpowiedz Link Zgłoś