Dodaj do ulubionych

Pamiętniki

17.08.20, 10:39
Czy wiecie może czy dostępne są obecnie w księgarniach polskie pamiętniki / dzienniki / wspomnienia z XIX wieku?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Pamiętniki 17.08.20, 10:51
      Pamiętniki Rzeckiego wink
    • daniela34 Re: Pamiętniki 17.08.20, 11:13
      Ale jakieś konkretne, czy tak w ogóle? W księgarniach jest dostępne to, co akurat jest wydawane albo wznawiane.
      W tej chwili świeżutko wydane są wspomnienia Zofii Szymanowskiej (siostry Karola)- czyli pewnie XIX/XX wiek (nie czytałam, więc nie wiem dokładnie, jaki okres obejmują, Zofia była młodsza od Karola urodzonego w 1882r.)
      Kilka lat temu wydali wspomnienia księżnej Matyldy Sapieżyny (przełom wieków) i księcia Eustachego Sapiechy (ale to już ścisle XX wiek). Kilka at temu wyszła też "Marianna i Róże"- ale to jest książka napisana na podstawie pamiętników i dokumentów rodzinnych
      • 21mada Re: Pamiętniki 17.08.20, 11:34
        Dzięki. Interesują mnie pamiętniki Polek. Szkoda, że tak mało ich się wznawia. Są owszem książki "na bazie" (jak Marianna i Róże) i różne biografie, napisane na podstawie pamiętników, albo powieści historyczne, ale czemuż nie wydają samych pamiętników? Są o wiele bardziej autentyczne w oryginale niż przetrawione przez biografa czy autora powieści.
        O, i jeszcze interesują mnie losy arystokracji przed i po II wojnie, jak dostali kopniaka od losu.
        • daniela34 Re: Pamiętniki 17.08.20, 11:39
          No to Sapieżyna i Sapieha będą dla ciebie jak znalazł. Zwłaszcza Eustachy Sapieha. Jeśli oczywiście nie czytałaś jeszcze.
    • tt-tka Re: Pamiętniki 17.08.20, 12:14
      Ja takich rzeczy szukam w antykwariatach, ale Swiat ksiazki czesto wznawia, poszukaj na ich stronie... tylko uwazaj, bo np "Pamietniki starajacego sie", beletrystyka jak najbardziej, znalazlam kiedys wlasnie w dziale pamietnikarskim big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka