Dodaj do ulubionych

Troche fantazji...

03.12.06, 10:15
Siema chcialem sobie troche pofantazjowac i moze troche dowiedziec odnosnie
zmian w alfie .. Alfa romeo ma duzy wybor silnikow tylko czy one do roznych
modeli podchodza? Ja sam osobiscie mam alfe 145 i tak sobie myslalem czy np
podszedlby do mnie silnik 2.0 Turbo z alfy 164.. Ja mam silnik 1400 boxer a
czy jest np mozliwosc zmiany silnika na 2.0TS bez jakis wiekszych
modyfikacji? Widzialem gdzies kiedys alfe 145 z silnikiem 3.2 wiec moze sa
mozliwe takie modyfikacje ... Moze ktos rozwinie taka rozmowe chetnie cos
wiecej bym sie dowiedzial .. no jaki moza do mnie najmocnijeszy silnik
wsadzic co pasuje bez wiekszych modyfikacji .. a jeszcze chcialem zapytac czy
do 1.4 boxer np turbo mozna wsadzic .. kiedys rozmawialem na ten temat z
kumplem i ciezko sie zastanawialismy wkoncu wydedukowalismy ze chyba tak
skoro subaru tez jest boxer a turbo posiada .. Nie wiem jak to jest do konca
ale moze rozwinie sie fajny temat .. Pozdrawiam ..
Obserwuj wątek
    • streetfighter69 Re: Troche fantazji... 03.12.06, 14:58
      temat ciekawy ale zupelnie nieoplacalny. wlasciwie to takie mody w tym aucie to
      wtopienie conajmniej 8-10 tysiecy bez jakichkolwiek szans na ich odzyskanie...
      • youmustdie Re: Troche fantazji... 03.12.06, 15:17
        ale zawsze mozna cos porozmawiac cos sie dowiedziec cos podpowiedziec .. :] bo
        jak narazie to widze tematy z samymi awariami i problemami .. Jak ktos tu
        wejdzie co bedzie chcial kupic alfe to pomysli ze normalnie w alfie nic tylko
        awarie ..
        • maliek Re: Troche fantazji... 04.12.06, 07:27
          Skoro to 145 wchodzi silnik 3,2 V6 to 2,0 TURBO też powinien wejść tylko, po
          co. Tak jak napisał streetfighter69 zapłacisz kupę pieniędzy tylko po to, aby
          pokazać samochód kumplom. Uważam, że taki samochód będzie tylko dobrze
          przyspieszał i jeździł szybko na prostej. Na zakrętach będzie gorzej, bo w/w
          silniki są cięższe a napęd przekazywany jest na przód.
          Co do dołożenia TURBO to nie jest to taki proste jak się wydaję. Takie silniki
          mają mniejszy stopień sprężania i bardziej wytrzymałe elementy wewnątrz.
          • streetfighter69 Re: Troche fantazji... 04.12.06, 10:59
            Ja uwazam ze w taki bardziej radykalny tuning najlepiej bawic sie wtedy kiedy w
            aucie cos nawali... Czyli np. jak zatrzesz silnik to zamiast robic zwykly
            remont pakujesz od razu stage I albo II albo robisz SWAP. Jak padnie wydech to
            zamiast na OEM wymieniasz go na aftermarket (np. Supersprint) itd. itp. Wtedy
            wspolczynnik kosztow i roznic w efektywnosci ma jakies uzasadnienie finansowe.
            Natomiast w przypadku sprawnego samochodu, gdy tuning jest tylko fanaberia
            wlasciciela, z finansowego punktu widzenia naprawde nie ma to sensu.
            Ale porozmawiac oczywiscie mozna :)
            • youmustdie Re: Troche fantazji... 07.12.06, 04:54
              Niestety jak napisalem w temacie to tylko fantazja a pytanie bylo z czystej
              ciekawosci .. Milo by bylo stanac na swiatlach przy hondzie civic np type r
              albo VTI i zlac jej tylek :] No nic cos sie dowiedzialem milo bylo myslalalem
              ze wiecej cos popiszemy .. Pozdrawiam ..
              • maliek Re: Troche fantazji... 07.12.06, 07:29
                Popisać sobie możemy tylko, o czym. Zadałeś pytanie, dostałeś odpowiedź i jak
                na razie temat się wyczerpał bo nie ciągniesz go dalej. Rozmowa to zadawanie
                pytań i udzielanie odpowiedzi.
              • malgoska1 Re: Troche fantazji... 07.12.06, 08:05
                Witam.

> Milo by bylo stanac na swiatlach przy hondzie civic np type r
                > albo VTI i zlac jej tylek

Zmień auto nawet na seryjnego Fiata Coupe i "bedzie Ci milo" i "zlejesz jej
                tylek".

Pozdrawiam,
                Maciej Loret
                • streetfighter69 Re: Troche fantazji... 07.12.06, 12:43
                  > Zmień auto nawet na seryjnego Fiata Coupe i "bedzie Ci milo" i "zlejesz jej
                  > tylek".

Dokladnie. 145 Bx i lanie tylka Civicowi Type-R raczej nie ida w parze ;) Nawet
                  po ostrym tuningu nie zlalbys Type-R boxerem. Niestety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka