Dodaj do ulubionych

Dziubdziulek sam pociągiem?

18.08.20, 07:39
Dziubdziulek dawno wyższy ode mnie o głowę (swoją), ogarnięty jak potrzeba. Czy prawie 16 latkowi przepisy pozwalają samemu jechać pociągiem przez pół kraju? Jeździł już sam wcześniej, ale były normalne czasy, nie policyjno-covidowe.
Od dawna sam jeździ po mieście i poza miasto, więc się nie obawiam. Chodzi mi o przepisy.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 07:45
      żadne nie zakazują
      • jeszcze_blizniaki Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 07:47
        Yes, yes!
    • mava Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 11:34
      a nie boisz się właśnie covida?
      No jednak z badań i doswiadczeń wynika, ze własnie wtedy ryzyko zakażenia wzrasta. Ze wzgledu na ograniczona przestrzeń i długi czas podrózy.
      Mój syn przeprowadził sie jakies 400 km od nas i nawet chciał przyjechac na kilka dni, odwiedzic także kumpli, ale mu odradzalismy. Własnie ze wzgledu na pociag. A samochodem nie pojadę dla kilkudniowego kaprysu.
      Natomiast na wakacje, 16-latka, to pewnie zawiozłabym samochodem.
      • tiszantul Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 12:13
        'Mój syn przeprowadził sie jakies 400 km od nas i nawet chciał przyjechac na kilka dni, odwiedzic także kumpli, ale mu odradzalismy"

Dwa miesiące temu same odwiedziny oznaczały na forum morderstwo. Jest postęp
        • mava Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 14:08
          oszszywiscie....wiadomo, że tiszka murem za cieszyńskim...
          Kilka przykładów:

-koronawirusa potwierdzono u kierownika pociągu i konduktorki, którzy należą do warszawskiej sekcji PKP Intercity. Pierwszy przypadek odnotowano w czwartek 16 lipca. Wtedy też zakażony został przeniesiony do szpitala w Ostródzie. Miał obsługiwać kursy do m.in. Wrocławia, Trójmiasta i Katowic.
          Według ustaleń Gazety Stołecznej kolejny przypadek stwierdzono w niedzielę 19 lipca. Jedna z konduktorek jest nosicielką bezobjawową i obecnie przebywa na kwarantannie, jednak przed uzyskaniem pozytywnego wyniku testu, nadal pracowała w składach

- Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdniku informuje, że dnia 01.08.2020 r. pociągiem relacji Chełm – Szczecin na trasie Lublin – Katowice (odjazd z Lublina godz. 5:20) jechał podróżny z bliską osobą, u którego potwierdzono zakażenie koronawirusem SARS CoV-2. Podróżni zajmowali miejsca nr 21 i 22 w przedziale nr 13 – czytamy w komunikacie.
          W związku z tym Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdniku chce dotrzeć do osób, które mogły mieć kontakt z tą osobą.
          – Osoby, które mogły mieć kontakt w tym dniu z wymienionymi podróżnymi proszone są o kontakt

- Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Targu prosi o niezwłoczny kontakt pasażerów, którzy podróżowali w ubiegłym tygodniu autobusem firmy Szwagropol oraz pociągiem PKP Intercity.
          Chodzi o osoby, które w czwartek 23 lipca jechały autobusem należącym do firmy Szwagropol, relacji Nowy Targ- Kraków, wyjazd z Nowego Targu o godz. 12:00 oraz tego samego dnia - pociągiem PKP Intercity, wagon 4, relacji Kraków- Warszawa, wyjazd z Krakowa o godz. 15:04, a także w piątek 24 lipca pociągiem PKP Intercity, wagon 4, relacji Warszawa-Kraków, wyjazd z Warszawy o godz. 15:34 i tego samego dnia - autobusem należącym do firmy Szwagropol, relacji Kraków- Nowy Targ, wyjazd z Krakowa o godz. 18:05.
          • droch Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 15:45
            Na 58 tysięcy oficjalnie stwierdzonych zakażeń, 5 osób ma powiązania z podróżą koleją. W takim razie pociągi wydają się być najbezpieczniejszym miejscem w Polsce.
    • esperantza Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 12:15
      Ostatnio byłam uświadamiana ze wieku 13-18 podróż można odbyć samodzielnie , ale nastolatek taki powinien być przyprowadzony i odebrany przez dorosłego . Nie sprawdzałam jednak tego u źródła. Osobisty 17 latek pojechał i wrócił sam dwukrotnie w ciągu ostatniego miesiąca bez problemów .
      • joanna_poz Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 12:23
        nie ma takiego przepisu.
        przeciez taki 15 latek moze np. dojezdzac pociągiem do szkoły... i nikt go nie przyprowadza ani nie odbiera.
    • ichi51e Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 12:24
      PKP mimo casusu Basi dalej nie reguluje wieku samotnie podrozujacych dzieci. zero przepisow w tej sprawie.
      • ichi51e Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 12:25
        ogolne przepisy panstwowe mowia o dziecich mlodszych niz 7 lat narazonych na zagrozenie. czy siedzenie w pociagu jest takim czynem? trudno powiedziec...
    • wrotek0 Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 13:42
      Wprawdzie w czasach przedcovidowych i zamierzchłych (15 lat temu) mój 15 latek odbył samodzielną podróż pociągiem (3,5 godziny). Na początku drogi do pociągu wsadzał tatuś, odbierała mamusia (w lekkim stresie, bo to nie była stacja docelowa a postój trwał minutę). Ale się udało!!!
    • danka88 Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 15:28
      Mój 13 latek jechał ostatnio sam autobusem ponad 300 km . 16 lat to stary koń
    • ida_listopadowa Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 20:29
      Samolotem moga podrozowac same dzieci 12letnie. To pociagiem chyba tym bardziej. 16latek to moze isc do wojska. Podroz pociagiem go chyba nie przerasta?
      • annajustyna Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 21:11
        Samolotem może już 5-latek pod nadzorem personelu.
        • ida_listopadowa Re: Dziubdziulek sam pociągiem? 18.08.20, 22:48
          Owszem, usluga dodatkowo platna. Chodzilo mi o podroz samodzielna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka