Dodaj do ulubionych

Reżim sanitarny w szkole

29.08.20, 16:01
Ławki porozstawiane jak tylko się dało. Z klas pousuwane wszystkie zbędne rzeczy, w tym część mebli.
Dzieci cały dzień w jednej klasie, nie ma pracowni przedmiotowych, korzystanie z pomocy utrudnione, bo trzeba by je przenosić z klasy do klasy i dezynfekować po każdym uczniu. Stołówka mocno ograniczona, tzn ilość wydawanych obiadów.
Co druga przerwa na dworze - część uczniów, która ma przerwę w szkole zostaje w klasie, nie mogą do siebie podchodzić, nauczyciel ma siedzieć z nimi cały czas i pilnować tego. Na korytarzu na przerwie może przebywać tylko jedna klasa i to po założeniu maseczek. Szatnie w maseczkach, świetlica też, chyba, że siedzą przy stoliku na swoim miejscu. Wf tylko na dworze. Sklepik szkolny nie działa, zajęcia dodatkowe, organizowane w szkole przez inne podmioty, odwołane( aikido, taniec, dodatkowy angielski). Tak wyglądać będzie nasza szkoła w tym roku - nie, nie wymyślili tego nauczyciele
Obserwuj wątek
    • laura.palmer Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:04
      Szczerze współczuję tym biednym uczniom. Ludziom tracącym źródło utrzymania (trenerzy aikido czy tańca) oczywiście też. sad Niech już się skończy to szaleństwo.
      • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:36
        Nie masz czego wspolczuc. Pewnie nikt tam sie nei pochoruje i beda mialy normalna, systematyczna nauke kiedy cala reszta bedzie sie bawila w miksy kwarantann.
        Czemu ministerstwo nie moglo tego wymyslic dla calego kraju? uncertain
      • mamkaantka Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 08:29
        A ja współczuję biednym nauczycielom, nie mają kiedy pójść do toalety nawet...
    • eveeveeve Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:08
      Stołówka działa normalnie. Ograniczenie liczebności świetlicy dla starszych dzieci (4 klasa w górę), pracownie : informatyczna, fizyczna, chemiczna oraz językowe działają jak wcześniej.Pozostałe lekcje w jednej klasie. WF na dworze tak długo jak pogoda pozwoli. Maseczki tylko na korytarzu i w szatni, zróżnicowane godziny rozpoczęcia zajęć dla uczniów (od 7.40 do 8.30), uruchomienie większej ilości wejść do szkoły.
      W niektórych klasach pojedyncze ławki.
      Nie ma zakazu podchodzenia do siebie, ktoś u was na głowę upadł chyba.
    • antonina.n Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:09
      Nic tak nie będzie wyglądało w rzeczywistości. No, może pierwszy tydzień ktoś tego będzie pilnował. O przedszkolach mówiono podobnie, ze będzie coś strasznego, dramat i terroryzowanie dzieci siedzeniem w odległości od siebie, a ostatecznie wszystko wyglada w miarę normalnie.
      • eveeveeve Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:10
        Dokładnie. Reżim ścisły był chyba pierwszy tydzień. Potem już normalnie.
      • triss_merigold6 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:54
        I nie umarli wszyscy?
        • sarah_black38 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 18:04
          triss_merigold6 napisała:

> I nie umarli wszyscy?

Ostatnio chciałam kupić dużą antyramę. Znalałam ofertę na aledrogo i okazało się ,że sprzedający jest z mojego miasta, ale nie było opcji odbioru u sprzedawcy bezpośrednio, tylko kurier za 12 zł. Niby nic, ale uprzejmie zapytałam, czy mogłabym odebrać osobiście, bo to zaledwie kilka ulic od mojego miejsca zamieszkania. Dostałam odpowiedź cytuję - ze względu na sytuację epidemiologiczną nie można odbierać towaru osobiście, tylko dostawa kurierem. Noż q....a , że się tak wyrażę, ja zarażę gościa i on umrze, ale kurier jest bezpieczny ... Oczywiście nie kupiłam dla zasady, znalazłam tańszą ofertę ze sklepu internetowego z Polski, nawet z przesyłką wyszło taniej niż u tego sprzedawcy.

Wszyscy siedzą za pleksami, do urzędu się ot tak nie dostaniesz, o lekarzu rodzinnym nie wspomnę ... a szkoły idą na żywioł. Może nie wszyscy umrą, ale ogniska będą. W mojej szkole w czerwcu były przypadki zachorowań wśród nauczycieli, kilku ucziniów nie przystąpiło do egzaminu z powodu kwarantanny, a do szkoły na konsultacje chodziła zaledwie garstka, a nie tysiąc osób.
          • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 20:40
            Wszyscy sie chronia. Tylko dzieci nikt chronic nie chce. Pal szesc czy wirus jest szkodliwy bardzo, srednio czy wcale. W szkolach jest syf i przepelnienie, grypa tez sie zarazaja a potem laza, przechorowuja i sa powiklania. Wiec takie sezonowe srodki bezpieczenstwa nie sa zle. Tylko nikomu sie nie chce, bo idzie o dzieci, nie limitowanych, cennych pracownikow ktorych przeszkolenie trwa i kosztuje.
            A niektorzy rodzice sa tak gloopi, ze woleliby syf na kolkach, byle tylko szkola zabrala od nich dziecko i oddala gotowy, wychowany produkt bez zadnego ich wysilku.
            Serio, jak czytam ematke, to zaczynam wspolczuc nauczycielom. I dochodze do wniosku ze faktycznie za malo zarabiaja.
            • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:02
              To jednak nie tak. W marcu, kiedy wydawalo mi sie ( jak chyba wielu z nas ) ze epidemie uda sie w miare szybko okielznac stosujac spoleczna izolacje sama bylam zadowolona z zamkniecia szkol. Z czasem jednak okazalo sie ze nic z tego, ten wirus jest i bedzie, nigdy nie zniknie ot tak sam z siebie chyba ze naprawde dluuuugo siedzielibysmy w domach ale to jest niemozliwe bo zwyczajnie moze nie umrzemy na covid ale z glodu. Sytuacje rozwiaze dopiero szczepionka ale to melodia przyszlosci, to potrwa przynajmniej ladnych kilka lat ( trzeba ja wynalezc i upowszechnic ), dzisiejsze przedszkolaki beda pewnie podstawowke konczyc. Z jakiegokolwiek pkt widzenia niemozliwe jest tzw nauczanie zdalne, w pelnym zakresie, tak dlugo. Czy dzieci beda wracac do szkol 01.09.2020 czy 01.09.2021 nic sie nie zmieni. Musza wrocic, z powodow edukacyjnych, spolecznych, ekonomicznych, po prostu wszystkich. Zgadzam sie natomiadt, ze ten powrot jest zupelnie nieprzygotowany. I wcale nie chodzi o maseczki, dodatkowe lawki itp. To sa szczegoly. Szkoly w Polsce sa przerozne pod wzgledem liczby uczniow, warunkow lokalowych, profilu ksztalcenia itd. To wg mnie oznacza ze nie moze byc jednej odgornej regulacji dla wszystkich. Przygotowanie szkol wg mnie powinno polegac na tym ze kazda jedna szkole odwiedzi pracownik sanepidu i wspolnie z dyrektorem, biorac pod uwage lokalne warunki, ustala co w danej placowce mozna zrobic. Powonni nad tym pracowac od marca. To moze oznaczac, ze w szkole x lekcje beda odbywac sie jak przed epidemia, a w szkole y stacjonarnie tylko te, ktore najbardziej wymagaja kontaktu z nauczycielem albo te, z ktorych jest egzamin albo w szkolach branzowych tylko zajecia praktyczne, a w szkole z nie bedzue obiadow a w jakiejs jeszcze innej pojawia sie zmiany. Natomiast zamkniecie szkol na glucho od Baltyku po Tatry jest dluzej niemozliwe.
              • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:40
                P.rdolenie. Wybacz, ale firmy ze spora rotacja ludzi (doroslych, wiec potencjalnie szybciej wszystko lapiacych!) juz w marcu wprowadzaly procedury. Nie chce jednoznacznie potepiac szkol, bo jak czytam wpisy na ematce, to niektorzy rodzice sa chyba mocno klopotliwi i nawet tutaj na madre moim zdaniem rozwiazania niektore pyszcza. Nie do konca tez wiem jak dziala organizacja w szkole. Ale jesli nie maja nikogo zajmujacego sie organizowaniem pracy w 2 sposob bezpieczny, to polska szkola jest tego... eee.. hooyva... Nie wydaje mi sie, zeby latanie po kazdej szkole i wymyslanie jej jak ma pracowac bylo zadaniem sanepidu. Od tego w firmach sa ludzie i raczej szkola tez sobie powinna zatrudnic. Jesli nie zatrudniaja, to to nie jest wina sanepidu, tylko szkoly (ewentualnie zlych przepisow, ale skoro od marca wiadomo, ze taki czlowiek jest potrzebny, to czemu nikt nie zglaszal zapotrzebowania? Przynajmniej w mediach nic nie bylo).
                • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:44
                  Ok. Obojetne czy to pracpwnik sanepidu czy inny znajacy sie na materii chorob zakaznych. W kazdym razie moje zdanie jest takie, ze
                  1. szkoly, przynajmniej w pewnym zakresie, musza zostac uruchomione
                  2. nie ma jakiegos "wzorca" ktory da sie aplikowac w kazdej szkole
                  • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:54
                    W firmach tez nie ma jednego wzroca. I kazda musi sie tym zajac sama. Jesli szkola chce dzialac stacjonarnie i robic to dobrze, to powinna opracowac jak to robic. To nie jest zadanie dla nauczyciela, bo to nie jest praca dydaktyczna. Nie wiem, jak sie odpowiednia komorka w szkole nazywa, ale na pewno musi jakas od tego byc. Jezeli sie myle i nie ma, to od marca wiedzieli, ze jest potrzebna.
              • shmu Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 08:52
                Szczepionki sa "wynalezione" i w fazach zaawansowanych testow klinicznych (fazy 2/3). Pierwsze szczepionki beda na rynku w tym roku. Z firm, ktore znam ruszyla produkcja "at risk". FDA, EMA i krajowe agencje ds. lekow zjednoczyly sie w sprawie dopuszczania szczepionki i traktuja to jako priorytet. Jako, ze najwieksze firmy juz produkuja, po dopuszczeniu, to bedzie kwestia tego, ktore kraje dostana wczesniej (z tego co wiem, np Stany, Wielka Brytania pomogly finansowo firmom, w zamian za pierwszenstwo).
                Druga kwestia to to, kto dostanie wczesniej. Mowilo sie najpierw o grupach najwiekszego ryzyka dla zdrowia, teraz mowi sie raczej o srodowiskach, ktore najbardziej roznosza - np. dzieci. Ja mysle, ze do konca przyszlego roku bedziemy zaszczepieni.
                • triss_merigold6 Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 09:35
                  A jak tam działania FDA przez dekady wobec Insys Therapeurics i fentanyl w masowo przepisywanych lekach?
                  • shmu Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 10:50
                    A co to ma do rzeczy?
                    • triss_merigold6 Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 11:02
                      To, że na amerykańskim rynku swobodnie hulają syfy, których nie dopuszczono by w Europie.
                      • shmu Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 12:24
                        W Europie tez w przeszlosci wypuszczano na rynek rzeczy, ktorych nie przebadano wystarczajaco. Jednak prawo sie zmienia i warto miec troche zaufania do firm i agencji. Bo zostanie nam... Nic. Policz ile lekow, szczepionek jednak pomaga.
                        • triss_merigold6 Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 12:29
                          Zdecydowanie więcej zaufania mam do polskiego Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych niż do jakiejkolwiek agencji amerykańskiej czy nawet europejskiej (w Polsce nie było afer z podawaniem chorym krwi zakażonej HIV jak we Francji ani talidomidem jak w Niemczech).
                          • shmu Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 13:00
                            Moja ciotka dostala krew zakazona zoltaczka w szpitalu.
                            • triss_merigold6 Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 13:04
                              A dziecko znajomej hospitalizowane z powodu zapalenia płuc dostało rotawirusa w warszawskim szpitalu.
                              To był pojedynczy przypadek (i takich przypadków jeszcze w latach 90-tych było trochę) zaniedbania, a nie systemowe działanie jak z opioidami w USA czy zakażoną krwią we Francji.
                          • shmu Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 13:06
                            Wiesz, w Polsce wiele lekow nie jest dopuszczanych ze wzgledu na cene. Chcialabym wiedziec jaki procent lekow jest nie dopuszczany ze wzgledu na rzekome bardziej restrykcyjne wymagania tego Urzedu.

Natomiast, to nie ma nic do rzeczy. Szczepionki przeciw koronie wejda na rynek polski i to szybciej niz za kilka lat. Firmy maja zbyt wiele do stracenia...
                • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 09:57
                  shmu napisała:

> Jako, ze najwieks
                  > ze firmy juz produkuja, po dopuszczeniu, to bedzie kwestia tego, ktore kraje do
                  > stana wczesniej (z tego co wiem, np Stany, Wielka Brytania pomogly finansowo fi
                  > rmom, w zamian za pierwszenstwo).

EU zawarla umowe na 400 mln dawek - w zamian dofinansowala grantami niektore firmy. Ale ktore i gdzie to nie wiem.
                • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 12:55
                  Koniec 2021 to polowa nastepnego roku szkolnego. Nawet zakladajac tak optymistyczna wersje nie jestem za tym aby kolejne 1,5 roku uprawiac taka parodie nauczania z jaka mielismy do czynienia marzec-czerwiec. 1,5 r to bardzo duzo w zyciu dziecka czy mlodego czlowieka. To np polowa calego LO.
            • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 22:54
              Wszyscy sie chronia. Tylko dzieci nikt chronic nie chce. Pal szesc czy wirus jest szkodliwy bardzo, srednio czy wcale. W szkolach jest syf i przepelnienie, grypa tez sie zarazaja a potem laza, przechorowuja i sa powikłania.

_ wloz swoje dziecko do aseptycznego akwarium i tam je trzymaj. Ja jednak wolę żeby moje przechorowało rzeczy właściwe dla jego wieku.
              • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:19
                Jakie aseptyczne akwarium? To nie jest aseptycznosc, do aseptycznosci to temu mocno daleko. To jest zwykla higiena.
            • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 22:57
              Wszyscy sie chronia.

_ nie "wszyscy się chronią" tylko wszyscy unikają płacenia mandatów za non-compliance z idiotyzmami wymyślanymi przez rząd. Niby przed czym tu się chronić? Dzuma?
              • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:27
                W firmach sa normalne srodki bezpieczenstwa. Nie slyszalam o zadnych absurdalnych. Wszedzie tam, gdzie choroba pracownikow czy ewentualna wkarantanna oznacza straty, po prostu sie temu zapobiega. Dzieci nie pracuja, nie generuja zysku, wiec chyba nikomu nie zalezy na porzadnej organizacji.
          • snajper55 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:31
            sarah_black38 napisała:

> Dostałam odpowiedź cytuję - ze względu na sytuację epidemiologiczną nie mo
            > żna odbierać towaru osobiście, tylko dostawa kurierem. Noż q....a , że się tak
            > wyrażę, ja zarażę gościa i on umrze, ale kurier jest bezpieczny ...

A co w tym dziwnego że człowiek nie ma ochoty osobiście kontaktować się z nie wiadomo jaką liczbą klientów?

S.
      • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 20:46
        Dokladnoe tak. Przedszkole wodze ze swojej kuchni. Na poczatku maja male grupki, lazda w swoim kaciku, panie w maseczkach, kazde dziecko ze swpja pilka. Obecnie wyglada to tak jak przed epidemia.
    • little_fish Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:14
      U nas z takich ciekawszych rzeczy - dyrekcja oczekuje od nauczycieli zachowania dystansu 1,5 m. Nie wiem, jak mamy porozmawiać czy przekazać sobie istotne informacje - krzycząc?
      • leni6 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:33
        Przesadzasz, popatrz sobie na Merkel, ona na oficjalnych spotkaniach stoi 2 metry od rozmówcy i rozmawia normalnie. Kwestia przyzwyczajenia.
        • little_fish Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:52
          A obok niej stoją inni rozmawiający z odległości 1,5m? W dodatku niekoniecznie pożądane jest aby inni słyszeli o czym rozmawiają
          • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 20:44
            Raczej nie przekazuja sobei kodow do glowic jadrowych, takze dadza rade.
            • little_fish Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:11
              Rozumiem, że tobie nie przeszkadzałoby że informacje o twoim dziecku będą przekazywane na korytarzu z odległości i słyszeć jest będą mogli również ci, którzy nie powinni
              • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:14
                Mnie np w ogole bo nie mam czego sie wstydzic 😁
              • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:21
                Ale co na to dziecko zbierasz? Jakies kwity, czy jak?
                Informacje poufne, jesli jakies sa, zawsze mozna przekazac nie na korytarzu, a w jakims pomieszczeniu. W sali z 30stka dzieci sie nie zarazicie, wiec tym bardziej w takiej samej z jednym nauczycielem. Albo dac dokument do przeczytania, a nastepnie wsadzic go do niszczarki.
                • little_fish Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:28
                  Pracuję w szkole specjalnej, często należy przekazać następnemu nauczycielowi informacje na temat funkcjonowania dzieci w danym dniu. Kto ma kiepski dzień i jest agresywny, kto ma nasilone ataki padaczki, albo że Ania ma miesiączkę i trzeba dopilnować higieny.
                  Nie widzę powodu aby mówić o tym głośno, tak żeby inni słyszeli. Dzieciom/młodzieży należy się poszanowania ich intymności. I nie boję się zarażenia podczas rozmowy z drugim nauczycielem, dlatego sceptycznie podchodzę do tych wymogów dyrekcji.
                  • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 22:02
                    OK, to jest troche nietypowa sytuacja. Myslalam, ze piszesz o standardowej szkole. Ale mozecie sobie rozmawiac w sali, nie na korytarzu, prawda? Albo ewentualnie w przybicach/maseczkach.
                    • little_fish Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 22:10
                      W przylbicach/maseczkach mamy obowiązek być w przestrzeniach wspólnych i w kontakcie z innymi pracownikami. Dlatego nie widzę potrzeby zachowania tej odległości. Nakaz bezsensowny i będzie nagminnie łamany. A dyrekcja będzie się czepiać. Trudno 😉Możemy rozmawiać w sali, ale w tej sali są przecież dzieci. Nie rozmawia się o dzieciach przy dzieciach.
                      • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:20
                        Jak? I w sali i na korytarzu sa? Wszedzie te dzieci macie?
                        • little_fish Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:30
                          Generalnie powinny być w sali. Razem z nauczycielem. Więc nie bardzo przy nich na ich temat rozmawiać, prawda?
                          Ale na korytarzu też będą dzieci, gdyż ponieważ nie teleportują się do toalety. Tak to już w szkołach jest, wszędzie są dzieci 😁
                          • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:33
                            No to kartki Wam zostaja albo faktycznie olewanie zalecenia suspicious
                            • little_fish Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:42
                              Olewanie. To naturalne, że przy zmianie opieki nad grupą będzie się rozmawiać z drugim nauczycielem.
                              Generalnie z tego co widzę, szkoły starają się opracować procedury jak najbardziej zgodne z wytycznymi. To, że znajdą się w nich zapisy trudne do realizacji, to pewne. Sądzę, że za jakiś czas coraz luźniej wszyscy będą do tego podchodzić.
                              • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:57
                                Ja sie zgadzam z tym, ze zapewnienie bezpiecznych warunkow w przepelnionych szkolach jest trudne. Dlatego bylam zdania, ze lepsze jest zdalne nauczanie. Ale rozwiazanie ze startera bardziej mi sie podoba, jesli juz ktos to wdraza, to wszyscy by mogli. Jesli nikt nie bedzie przebywal w jakichs ogniskach zakazen, to takie zalecenia spokojnie mozna stopniowo luzowac. Tylko tu jest kwestia odpowiedzialnosci rodzicow. Mysle, ze w mniejszych szkolach to latwiejsze, w wiekszych zawsze znajdzie sie jakis de.bil i wszystko popsuje.
                                • little_fish Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 08:22
                                  U nas główne założenia są bardzo podobne. Klasa cały dzień w jednej sali, po zmianie grupy z porannej na popołudniową dezynfekcja. Gabinety zajęć indywidualnych dezynfekowane i wietrzone po każdym dziecku. Przerwy na dworze. Obiady - część w klasach, reszta na zmiany w stołówce. Dzieci bez maseczek. Nauczyciele w przestrzeni wspólnej obowiązkowo. Ograniczenie do minimum pracy świetlicy oraz pokoju nauczycielskiego. Duży nacisk na to, aby dzieci były zdrowe i pilnowanie higieny.
                  • snajper55 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:39
                    little_fish napisała:

> Pracuję w szkole specjalnej, często należy przekazać następnemu nauczycielowi i
                    > nformacje na temat funkcjonowania dzieci w danym dniu. Kto ma kiepski dzień i j
                    > est agresywny, kto ma nasilone ataki padaczki, albo że Ania ma miesiączkę i trz
                    > eba dopilnować higieny.
                    > Nie widzę powodu aby mówić o tym głośno, tak żeby inni słyszeli. Dzieciom/młodz
                    > ieży należy się poszanowania ich intymności. I nie boję się zarażenia podczas r
                    > ozmowy z drugim nauczycielem, dlatego sceptycznie podchodzę do tych wymogów dyr
                    > ekcji.

Można pójść do nieużywanego pokoju nauczycielskiego czy pustej klasy i tam pogadać.

S.
                    • little_fish Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:43
                      Nie można, bo trzeba sprawować opiekę nad uczniami - jeden nauczyciel wchodzi, drugi wychodzi. Pustych klas brak, szkoła dwuzmianowa, pęka w szwach.
                      • snajper55 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:50
                        little_fish napisała:

> Nie można, bo trzeba sprawować opiekę nad uczniami - jeden nauczyciel wchodzi,
                        > drugi wychodzi. Pustych klas brak, szkoła dwuzmianowa, pęka w szwach.

Zawsze można robić notatki i przekazać. Zaleta - o niczym się nie zapomni powiedzieć.

S.
      • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 20:44
        Za moich czasow uczniowie odpwiadali stojac przy lawce, np. z konca klasy. Nauczyciel uslyszal, dzieciak sie nie darl. Klasa ma wiecej niz 2 m dlugosci, wiec chyba sie da.
    • triss_merigold6 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:16
      Biorąc pod uwagę, że organizacja "Lata w mieście" wyglądała w miarę normalnie (tylko rodzice nie wchodzili do szkoły), to nie wierzę w utrzymaniu tych idiotyzmów dłużej niż kilka dni.
      Dyrekcja szkoły musi nakarmić trochę histeryków i lękowych, a potem zaczną olewać.
      • sol_13 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:37
        triss_merigold6 napisała:

> Biorąc pod uwagę, że organizacja "Lata w mieście" wyglądała w miarę normalnie (
        > tylko rodzice nie wchodzili do szkoły), to nie wierzę w utrzymaniu tych idiotyz
        > mów dłużej niż kilka dni.
        > Dyrekcja szkoły musi nakarmić trochę histeryków i lękowych, a potem zaczną olew
        > ać.

U Was w szkole bylo normalnie, tzn. mieli wyjścia i wycieczki? U nas wszystko odwolali i zrobili tzw przechowalnie. W-wa duża sp rejonowa. Byłam wsciekla i zastanawialam sie czy w ogóle dzieciaka na ten tydzień posylac czy nie lepiej posiedziec w domu, ale ostatecznie poszedł bo byl w grupie z kolegą z klasy.
        • triss_merigold6 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:48
          Młodsza była pierwsze 2 tygodnie wakacji, mieli wyjścia na basen, do kręgielni, do ogniska pracy pozaszkolnej na jakieś warsztaty plastyczne i coś jeszcze, w każdym razie wychodzili.
        • malia Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:59
          Aaaaa wycieczek też nie ma
          • triss_merigold6 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 17:02
            Ja nie wiem, czy w tym roku szkolnym będą wycieczki, czy nie. Jeśli nie - super, niech nadrabiają to, czego nie zrealizowano w semestrze wiosennym, podstawa programowa jest ważniejsza niż jakieś projekciki czy warsztaciki, wyjścia do kina itp.
        • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:30
          Corka kuzynki korzystala z polkolonii organizowanych w szkole. Byla zachwycona. Rzeczywiscie nie bylo wycieczek po muzeach ale mieli zajecia w lesie zorganizowane przez jakies nadlesnictwo, dwudniowy wyjazd nad lokalna rzeke z nocowaniem w namiotach ( dwuosobowych, zorganizowanych przez rodzicow i nauczycieli ), impreze nocna na terenie szkoly i w okolicy ( nocne podchody ).
    • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:23
      Bezpiecznie i profesjonalnie. Mnie sie podoba i do takiej nie mialabym zastrzezen. Moze inne sie Wami zainspiruja.
      • eveeveeve1 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:26
        W wielu miejscach bez sensu (zakaz podchodzenia, ograniczebie stołówki).
        • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:32
          Ograniczenie stolowki dla mnie OK, pewnie nie sa w stanie zapewnic rezimu sanitarnego na cala szkole. Lepsze to, niz zostawic jak jest i wylozyc sie na tym jednym punkcie.
          Podchodzenie faktycznie mogliby zmienic, ale po OK 2 tyg od rozpoczecia roku, jak juz bedzie wieksza pewnosc, ze nikt nie kombonuje z nurofenem. Mysle, ze to im i tak w praktyce wyjdzie. Osoba ktora to wymyslila uczciwie sie przylozyla do pracy.
          • laura.palmer Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:41
            Brak ciepłego obiadu dla dziecka w wieku szkolnym nie jest ok. Poza tym nie będzie też sklepiku, czyli jak dziecko zapomni drugiego śniadania (zdarza się najlepszym), to siedzi głodne.
            • eveeveeve1 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:44
              Ale zgodnie z procedurą.
            • sol_13 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 18:25
              laura.palmer napisała:

> Brak ciepłego obiadu dla dziecka w wieku szkolnym nie jest ok. Poza tym nie będ
              > zie też sklepiku, czyli jak dziecko zapomni drugiego śniadania (zdarza się najl
              > epszym), to siedzi głodne.

Moim zdaniem tez absolutnie nie ok. U koleżanki w szkole juz informowali, ze obiady tylko w klasach 1-3 i dla podopiecznych mops. Rodzice juz sie zbierają do awantury.
              • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 20:48
                Podopieczni mops pewnie sa mniej ogarnieci. Albo ich nie stac. Ci co nie sa podopiecznymi tez sa dysfunkcyjni i nie umieja w robienie dziecku sniadania?
            • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 20:36
              Procedury (sensowne) sa po to, zeby zapobiegac zagrozeniom. Od szkoly oczekuje sie, ze zapewni dzieciom bezpieczenstwo. Trudno najpierw pyszczyc, ze procedury zle, a potem pyszczyc, ze dziubdziusiowi cos sie stalo. Nikt nie jest wszechmogacy, szkola tez. Po to sie wprowadza rozwiazanai w celu unikniecia EWENTUALNYCH strat w ludziach, zeby ich uniknac. W pracy tez masz rozne procedury bezpieczenstwa, prawda?
              A zrobienie dziecku sniadania to chyba nie jest level master? Jak moze zapomniec, to przeciez mozna zapakowac mu samodzielnie i tyle. Rodzic nie umie zapakowac dziecku snaidania, a szkola ma byc wirusoodporna bez procedur??? Czy to juz nie jest roszczeniowosc level master?
              • sol_13 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:38
                umi napisała:

> Procedury (sensowne) sa po to, zeby zapobiegac zagrozeniom. Od szkoly oczekuje
                > sie, ze zapewni dzieciom bezpieczenstwo. Trudno najpierw pyszczyc, ze procedury
                > zle, a potem pyszczyc, ze dziubdziusiowi cos sie stalo. Nikt nie jest wszechmo
                > gacy, szkola tez. Po to sie wprowadza rozwiazanai w celu unikniecia EWENTUALNYC
                > H strat w ludziach, zeby ich uniknac. W pracy tez masz rozne procedury bezpiecz
                > enstwa, prawda?
                > A zrobienie dziecku sniadania to chyba nie jest level master? Jak moze zapomnie
                > c, to przeciez mozna zapakowac mu samodzielnie i tyle. Rodzic nie umie zapakowa
                > c dziecku snaidania, a szkola ma byc wirusoodporna bez procedur??? Czy to juz n
                > ie jest roszczeniowosc level master?

Codziennie robilam dziecku śniadanie do szkoły i przekąski. Tutaj chodzi o OBIAD. Dziecko w szkole jest caly dzien.
                • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:43
                  Bento box i problem solved. Sprawdza sie jako obiad idealnie. I mozesz sobie sama zbilansowac, pod alergie, indywidualne preferencje smakowe, zapotrzebowanie wlasnego dziecka itd. Przy okazji wiesz co i ile zjada i czy nie oddaje polowy a potem nie dopycha sie przekaskami na wlasna reke.
                  • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:52
                    * wychowanie dziecka to ciezka praca jest. I matka powinna byc za nia porzadnie doceniana, zwlaszcza jesli bierze glowny ciezar na siebie.
                  • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 09:04
                    umi napisała:

> Bento box

Kryptoreklama - wątek do kosza
                    • malia Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 13:05
                      Reklama czego - pokrojonego żarcia ładnie ułożonego w pudełku?????
              • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:01
                A zrobienie dziecku sniadania to chyba nie jest level master? Jak moze zapomniec, to przeciez mozna zapakowac mu samodzielnie i tyle.

_ jeszcze mu pieluchę załóż smile
                • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:31
                  No albo zapakujesz, albo nie pyskuj ze zapomnialo i nie zjadlo. Szkola jednak nie jest od wychowania Twojego dziecka za Ciebie. Nie chcesz pakowac, to nie zje i tyle, ale wtedy nie widze powodow do narzekanai na szkole.
                  • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:38
                    Nie chcesz pakowac, to nie zje

_ i w ten sposób następnym razem zapakuje samo smile zobacz jakie to proste.
                    _ jak Twoja akwariowa rybka będzie miała 20 lat, to też mu będziesz buciki wiązać?
                    • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:53
                      A to czasem nie Ty zakladalas kiedys watek o 18-letnim dziubdziusiu ktory rozpiza z kolegami drogi sprzet wspinaczkowy czy tam biwakowy? Bo cos mi sie teraz kojarzy i chyba Ciue z nikim nie myle. W zalozeniach byla prosba o rade, ktora bedzie maksymalnei bezstresowa. Czyli jak to jest? Pelnoletniego syna traktujemy jak male, delikatne dzieciatko, a jednoczesnie piszemy na forum tak, zeby reszta forumek ol;ewala wlasne dzieci? Czy jednak Cie z kims pomylilam?
                      • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 09:37
                        Nie zgadza sie + zgadza sie.

Historia sie zgadza.
                        W zalozeniach byla prosba o kare na tyle STRESOWA, zeby byla EDUKACYJNA+SKUTECZNA+ZAPAMIETANA.

Ale rozumiem, ze ty wolisz dziecku wkladac kanapki do plecaka, zakladac pieluchy i wiazac sznurowki.
            • snajper55 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:26
              laura.palmer napisała:

> Brak ciepłego obiadu dla dziecka w wieku szkolnym nie jest ok. Poza tym nie będ
              > zie też sklepiku, czyli jak dziecko zapomni drugiego śniadania (zdarza się najl
              > epszym), to siedzi głodne.

To świetnie. Nauczy się że błędy mają swoje konsekwencje i na drugi raz będzie pamiętać.

S.
          • eveeveeve1 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:42
            Wszystko sie da. Zreszta ide o zaklad ze szybko mina im te obostrzenia. Dania szybko się zreflektowala, ze dystans miedzy dziecmi to fikcja i dramatu nie bylo.
          • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:44
            A ten reżim sanitarny to niby czemu ma, służyć?

Czarna śmierć szaleje czy jak?
            • eveeveeve1 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:46
              Bo a nuz rodzice przestaną posyłać i da sie zakombinowac ze będzie nauka zdalna. Oszczednosci dla wszystkich.
            • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 20:49
              To moze niech go najpierw wszedzie skasuja? Czemu tylko dzieci maja nie miec? Sama w pracy pewnie masz suspicious
              • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:03
                umi napisała:

> To moze niech go najpierw wszedzie skasuja? Czemu tylko dzieci maja nie miec? S
                > ama w pracy pewnie masz suspicious

Nie na własne życzenie go mam i z chęcią się go pozbędę, tylko Please podpowiedz jak.

Jaka krzywdę Ci twoje dziecko zrobiło, że tak się na nim wyzywasz?
                • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:16
                  Czym sie wyzywam? Srodkami bezpieczenstwa? Nie uwazam, ze dzieci od nich umra. Bardziej bym sie wqvila probami nakaznia szczepien, bo szczepionki moga byc hooyowe i wypuszczone na szybko niz rozsadnie opracowanymi procedurami. Przy okazji widze inne korzysci, niektorzy rodzice sa tak nie.rmalni, ze nie maja pojecia np. o tym, ze przechodzone przeziebienie moze powodowac problemy z sercem. I puszczaja dziubdziusie chore na lekcje. A dziubdziusie zarazaja. A w szkole liczy sie frekwencja. Takze tego... Poza tym studenci beda mieli rezim sanitarny i przezyja, pracownicy maja i zyja, dzieci tez przezyja. Jesli nie wykonczy nas kolejny wirus z Chin albo innych destynacji (moze przy nastepnym ludzie sie wqvia i zrobia masowe przewroty, gdyz albowiem ta sytuacja nie jest normalna i nie ma opcji zeby w srodku cywilizacji cos pustoszylo tak jak jakas denga czy tam ebola w Afryce) to warto, zeby dzieci wiedzialy po co sa LOGICZNE (czyli nie takie bez sesu) srodki bezpieczenstwa.
                  • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:23
                    Bardziej bym sie wqvila probami nakaznia szczepien, bo

_ dobra. Nie mam więcej pytań. Szybko się okazało że gadam z kwadratem smile
                    EOT
                    • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:32
                      Tez nie mam wiecej pytan. Szybko sie okazalo, ze rozmawiam z osoba majaca dziecko za kare. Ktora az przebiera nogami, zeby tylko ktos przejal jej obowiazki, bo sie nimi meczy.
          • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:08
            jak juz bedzie wieksza pewnosc, ze nikt nie kombonuje z nurofenem.

- Ty jednak nie jesteś zdrowa.
            • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:25
              Przeczytaj watki obok. Nie zebym nie popierala ucieczki przed sanepidem, tam jest taki boordel, ze latwiej samemu sie przebadac i odiziolwac, ale sporo osob nawte tu deklaruje olewanie wszystkich i wsyzstkiego. Myslisz, ze na cala szkole nie bedzie nikogo, kto nie bedzie mial po prostu w nosie zdrowia swoich dzieci i w razie problemu nie zamaskuej objawow, a potem ich nie wysle do szkoly? To sie i tak dzieje, nawet bez korony. Mylisz, ze wszyscy beda tak odpowiedzialni, ze w razie przywiezienia czegos z kwarantanny odizoluja sie sami? Bo ja obstawiam, ze jednak jest pewna grupa, ktora uzna, ze jak dziecko nie leci przez rece, to nie ma problemu. A inni moga sie uodparnaic suspicious
              • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:32
                ja obstawiam, ze jednak jest pewna grupa, ktora uzna, ze jak dziecko nie leci przez rece, to nie ma problemu

_ bo nie ma. W mojej szkole dziecko że stanem podgorączkowym może normalnie uczestniczyć w zajęciach o ile się dobrze czuje. Jeszcze nie zdarzyło się aby pielęgniarka z powodu 37.5 odesłała dziecko do domu.
                _ ale oczywiście masz prawo swoje trzymać w akwarium.
                • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:36
                  Mam nadzieje, ze Ci dzieciak podziekuje nalezycie, jak bedzie mial jakeis problemy ze zdrowiem w doroslym zyciu suspicious Piszesz o akwarium, a prawda jest taka, ze to dziecko olewasz i tyle. Male wiec nie moze sie bronic, co? Z angina tez puszczasz? A z zapaleniem oskrzeli? Na basen tez wysylasz chore? Albo przezyje i sie zahartuje, albo bedzie kaleka na rencie? A myslalam, ze sredniowiecze minelo.
                  • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:43
                    Jakby ci tu wytkumaczyc: nie znam tutaj lekarza, który wypisze zwolnienie dziecku TYLKO, z przeziębieniem, a więc tak - wysyłam. Wszyscy tutaj tak robią I nikt od tego nie umarł.
                    _ a renta to grozi twojej rybce - przechodzenie chorób dziecięcych w wieku dorosłym (bo matka dziecko trzymała pod kloszem) jednak jest dużo bardziej niebezpieczne.
                  • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:51
                    umi napisała:

> Mam nadzieje, ze Ci dzieciak podziekuje nalezycie, jak bedzie mial jakeis probl
                    > emy ze zdrowiem w doroslym zyciu suspicious Piszesz o akwarium, a prawda jest taka,
                    > ze to dziecko olewasz i tyle. Male wiec nie moze sie bronic, co? Z angina tez
                    > puszczasz? A z zapaleniem oskrzeli? Na basen tez wysylasz chore? Albo przezyje
                    > i sie zahartuje, albo bedzie kaleka na rencie? A myslalam, ze sredniowiecze min
                    > elo.

_ matka kwoka. Order z ziemniaka sobie przypnij.
                    • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 00:00
                      To jak to bylo z tym sprzetem? Twoje dziubdziusiatko czy nie? Bo chyba jednak jestem duzo mniejsza kwoka? Przekazac Ci order? suspicious
        • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:56
          Szkola to nie pkt gastronomiczny. Nie ma zadbego problemu zeby dziecko w szkole jadlo to co sobie z domu przynioslo a obiad o 16 czy 16.30. I to mowie ja, osoba zdecydowanie za orwarciem szkol i nie szalejaca z powodu obaw przed covidem, od maja w zasadzie zakonxzylsm prace zdalna, pracuje w instytucji w ktorej codziennie jest ok 200 os + ludzie z zewnatrz, bywam w restauracjach, bylam w 2 hotelach na wakacjach itp. Staram sie zyc normalnie ale tez niepotrzebnie nie tworzyc zbednego zagrozenia. To samo ze swietlica - wg mnie tylko dla dzieci z obojgiem pracujacych rodzicow.
          • jkl13 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 22:13
            Ok,jeśli dziecko kończy lekcje o 15.00 i o 16.00 jest w domu. Moj syn jest w klasie sportowej. Jego dzień w zeszlym roku zaczynał się np. O 7.15 treningiem,kończył o 18.30. Tak wyglądały jego 3 dni z pięciu. Też proponujesz zostawienie go bez obiadu na caly dzien,kilka dni w tygodniu?
            • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 22:32
              W takich wyjatkowych wypadkach proponuje dostarczanie posilkow do klasy, tak jak w przedszkolach do poszczegol ych sal. No chyba ze pomieszczenie stolowki jest duze i nikt nikomu na plecach nie siedzi.
          • z_lasu Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 08:37
            > Nie ma zadbego problemu zeby dziecko w szkole jadlo to co sobie z domu przynioslo
            > a obiad o 16 czy 16.30.

Hmm... Znawcy tematu twierdzą, że dla wielu dzieci w Polsce to jest ogromny problem, a pandemia pozbawiła te dzieci jedynego ciepłego posiłku dziennie. Naprawdę nie wszystkie dzieci mają w domu pełną lodówkę.
            • laura.palmer Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 10:15
              No i nie wszystkie dzieci mają rodziców kończących pracę przed 16:00. Wiele osób pracuje do 17:00 i wtedy nie ma opcji, żeby dziecko dostało ciepły posiłek przed 18:00 (7-czy 8-latek sam sobie nie podgrzeje). Prawidłowe żywienie to jedna z podstaw wzmacniania układu odpornościowego, a dzieci trzymane cały dzień na kanapkach czy zimnych sałatkach będą łapać infekcje jedna za drugą. Chyba nie o to chodzi w zwalczaniu pandemii.
              • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 13:01
                Nie znam szkoly czy przedszkola ( przynajmniej publicznego ) czynnego dluzej niz do 17. Jesli oboje rodzice ( samotny rodzic ) pracuje do 17 to musi jakos zorganizowac odbior dziecka wczesniej. A to znaczy, ze moze tez zorganizowac obiad. Oczywiscie mozemy dowodzic, ze sa przypadki ze "niedasie" ale nie o to chodzi, chodzi o dominujaca wiekszosc. Szkola to w pierwszym rzedzie miejsce edukacji, opieka, zywienie itd ma znaczenie w dalszej kolejnosci.
                • sol_13 Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 13:08
                  Swietlica w naszej publicznej szkole jest do 17.30. Przedszkole prywatne do 18.00, publiczne przedszkola u kolezanek do 17.30.
                  Oczywiście ze opueka i wyżywienie to dalsza kolejność, jednak jest to bardzo potrzebne a dla niektórych rodziców niezbędne, chociażby swietlica. U nas na szczęście wszystko bez zmian.
                  • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 13:45
                    Zebysmy sie dobrze zrozumieli. Ja nie mam nic przeciwko obiadom w szkole. Chodzi tylko o to ze w obecnych warunkach epidemicznych kazda szkola w zaleznosci od swoich warunkow ( lokalowych, liczba dzieci itd ) musi zrobic co moze aby zminimalizowac ryzyko zakazen, a tym samym aby utrzymac ksztalxenie stacjonarne. To obejmuje tez ocene czy w danej szkole x obiady zwiekszaka znaczaco to ryzyko. Jesli tak to sorry ale obiad musi byc do odstrzalu
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:29
      Moja koleżanka posyła do przedszkola dziecko od czasu jak otwarli. Wnioski takie: atmosfera i reżim zależy od nauczyciela. W jednym tygodniu dzieci zadowolone, pani miła, są na dworze ile się da, w drugim pani ma focha, krzyczy, rozdziela, nie pozwala się razem bawić na jednej macie - cyrk panie.
      A w przedszkolu jak covidu nie było tak nie ma.
    • leann32 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:36
      Szybko dadza sobie spokoj.
      W pierwszym dniu naszego przedszkola Pani witala dzieci w niebieskim kombinezonie, masce, przylbicy, rekawiczkach i oslonach na buty.
      Wygladala jak chirurg przed operacja i zeby dzieci nie zeszly ze strachu przyczepila sobie aluminiowa kulke na patyku do glowy i mowila ze jedt kosmitką 😅
      Dwa tygodnie pozniej przedszkole nie roznilo sie niczym. Na plynie do dezynfekcji osiad kurz a panie nie maja zadnej ochrony. Miesiac po na swiwtlicy miesznane byly rowniez wszystkie grupy a i dywany i pluszaki wrocily do lask.
      Bez obaw. Szkola tez wytrzyma max 2 tygodnie.
      • eveeveeve1 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:40
        I co? Pomarli wszyscy w tym przedszkolu?
        W szkole tez niechybnie umra bo stolowke otworza albo dzieci beda normalnie sie ze sobą kontaktować.
      • berber_rock Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:43
        Nie mogę smile
        No leżę i kwiczę z całą rodziną.
        • eveeveeve1 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:45
          U mojej kolezanki panie odbierające i przyprowadzajace dzieci do rodzicow byly w pelnych kombinezonach ochronnych. Przeszlo im po kilku dniach.
          • sol_13 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 18:27
            Heh to musiało byc strasznie śmieszne.
            U nas chodzily w przylbicach i rekawiczkach jakies dwa tygodnie, potem daly sobie spokój. Po dwóch tygodniach tez wróciły dywany (robią ozonowanie). Od września będą zajęcia dodatkowe a przede wszystkim angielski. Powoli wszystko wraca do normy.
          • paniusiapobuleczki Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 18:27
            Przeszło w wielu miejscach, nawet u dentysty nie mierzą temperatury.
            • afro.ninja Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:19
              W lipcu kazali zalozyc maseczke i obuwie ochronne.
      • kanna Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 20:36
        Uwielbiam Twoją panią za kreatywne podejście do tematu big_grin
    • elenelda Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 16:42
      Dokładnie tak będzie u mnie w szkole.
    • ophelia78 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 17:43
      U syna podobnie: kazda klasaw swojej sali; wf na dworze jak długo się da (a u nas ostatnia zima ba w 2009 wiec da się dlugo smile ); maseczki w częściach wspólnych.
      Stolowka działa ale obiady jednodaniowe żeby się nie kręcili po stołówce tylko trasa okienko-stolik-do widzenia. I pewnie żeby szybciej jedli smile
      No i zakaz wchodzenia rodziców do szkoly (poza maluszkami) co wielu dziubdziusiom wyjdzie na dobre. I ławki na parterze będą dla dzieci z nie dla mam i babc które przychodzą po dzieci godzinę przed czasem, często jeszcze młodszym rodzeństwem w wózkach. Natomiast w zadne bajki typu zachowanie odległości nie wierze.
    • jagoda2 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 18:13
      Regulamin funkcjonowania Liceum Ogólnokształcącego (...) w Poznaniu w czasie epidemii COVID-19, od 1 września 2020 r. (opracowany na podstawie wytycznych MEN, MZ i GIS)

Do szkoły może przychodzić tylko:
      1. uczeń/pracownik zdrowy, bez objawów wskazujących na infekcję dróg oddechowych,
      2. uczeń/pracownik, który nie przebywa na kwarantannie,
      3. uczeń/pracownik, którego domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.

Należy ograniczyć na terenie szkoły przebywanie osób z zewnątrz, a jeśli ich obecność jest niezbędna, zobowiązać do stosowania środków ochronnych (osłona nosa i ust, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).

Wszyscy uczniowie i pracownicy szkoły każdorazowo po wejściu do budynku zobowiązani są do dezynfekcji rąk lub ich umycia.

W czasie pobytu w szkole obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk, szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety, ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.

Na terenie szkoły należy utrzymywać w miarę możliwości dystans min. 1,5 m, a w miejscach wspólnych (tzn. korytarze, biblioteka szkolna, toalety uczniowskie, sekretariat itd.) nosić maseczkę lub przyłbicę.

W kontaktach bezpośrednich uczniów z pracownikami szkoły obowiązuje również noszenie maseczki lub przyłbicy.

Uczeń posiada własne przybory szkolne i nie wymienia się nimi z innymi uczniami.

Uczeń nie pozostawia podręczników, przyborów szkolnych, stroju do w-f na terenie szkoły.

W okresie zagrożenia epidemicznego wspólna szatnia jest nieczynna i nie można korzystać z szafek schowkowych.

Nauczyciel po każdej lekcji jest zobowiązany wietrzyć salę, a w miarę możliwości również podczas lekcji.

W czasie dużych przerw należy korzystać z boiska szkolnego, poruszając się drogami ewakuacyjnymi.

Zajęcia wychowania fizycznego będą odbywać się przede wszystkim na świeżym powietrzu. Uczeń zobowiązany jest do posiadania odpowiedniego stroju dostosowanego do warunków atmosferycznych.

W sali gimnastycznej używany sprzęt sportowy powinien być zdezynfekowany po każdych zajęciach. Należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.

Pracownicy obsługi szkoły dezynfekują pomieszczenia higieniczno-sanitarne oraz powierzchnie dotykowe: poręcze, klamki, blaty stołów, klawiatury komputerów i myszki, włączniki, itp. – wg ustalonego harmonogramu.

Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączkę, kaszel, należy odizolować ucznia zapewniając min. 2m odległości od innych osób, powiadomić dyrekcję i niezwłocznie poinformować rodziców/opiekunów o konieczności odebrania ucznia ze szkoły.

W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych należy powiadomić dyrekcję szkoły i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną.

Obszar, w którym poruszała się osoba z infekcją dróg oddechowych należy bezzwłocznie poddać gruntownemu sprzątaniu i zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.)

W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu, ul. Gronowa 22. Ponadto należy ustalić listę osób przebywających w tym samym czasie w miejscach, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie.

Biblioteka szkolna uwzględnia konieczny okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotece.

W bufecie szkolnym obowiązuje zachowanie dystansu i dezynfekcja blatów stołów.
      • eveeveeve1 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 18:16
        I w zupełności wystarczy.
    • asia_i_p Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 18:22
      U nas mniej ostro - maseczki w częściach wspólnych szkoły, przerwy w klasie albo na dworze, ale nie muszę pilnować dystansu, zakładamy, że licealiści upilnują się sami, ograniczony dostęp do pokoju nauczycielskiego dla nauczycieli (mam traktować jak szatnię, a przerwy spędzać w klasie wietrząc) i ograniczony dostęp do administracji.
      • little_fish Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 18:33
        U nas też pokój wyłączony. Choć w zasadzie i tak by się wyłączył, bo nauczyciele mają przerwy spędzać w klasach
        • asia_i_p Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 18:37
          To jest wkurzające, ale logiczne jednak - bo wtedy zakażenie jednego nauczyciela nie wycina innych i lekcje mogą dalej trwać.
          Gates mówił, że w krajach rozwiniętych (chyba jeszcze się zaliczamy? wink ) przewiduje do końca 2021. Jakoś przetrwamy smile
      • paniusiapobuleczki Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 19:17
        Asia, a praca w grupach podczas lekcji dozwolona?
        • asia_i_p Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:35
          Nic nie było o zakazie.
    • julita165 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 19:00
      A w szkole syna chyba wielkich zmian nie bedzie. Oczywiscie to co wiem to tylko z przeciekow bo poki co szkola o niczym nie informuje choc moim zdaniem wypadaloby rodzicom przekazac jakie srodki ostroznosci szkola zastosuje. Napisanie jednego maila wiele to by nie kosztowalo.
      W kazdym razie ma byc tak:
      - uczniowie bez maseczek, zarowno na lekcjach jak i na przerwach
      - przerwy w kl 1-3 w klasie i na korytarzu ( jak dziecko ma ochote ) ale kazda klasa bedzie miala swoja wydzielona czesc korytarza bezposrednio przy wyjsciu ze swohej klasy. Sa jakies pomysly spedzania przerw na boisku ale biorac pod uwage ze przerwy trwaja po 5-10 minut, z klasy na 2 pietrze do wyjscia daleko, juz za chwile do wyjscia trzeba bedzie sie ubrac, a potem rozebrac mysle, ze watpie.
      - kazdy slad infekcji = zatrzymanie dziecka w izolatce do przyjazdu rodzicow
      - obiady maja byc tylko w 3 zamiast w 2 turach ( stolowka jest mala, ja bym z tego w ogole zrezygnowala, niby moj syn nie chodzi wiec mnie to lotto ale beda tam tloczyc sie dzieci, z ktorymi potem spotka sie w klasie )
      - swietlica bedzie. To mnie najbardziej zastanawia. W kl 1-3 bedzie ok 120 dzieci. Z tego co widzialam do tej pory w jakims tam zakresie moze byc nia zaintetesowana nawet setka dzieci. Swietlice sa dwie no ale sa dwa "ale". Obie sa male, slabo wentylowane ( poddasze ) i z cala pewnoscia nie nadaja sie dla 50 dzieci, nawet bez rezimu sanitarnego. Po drugie juz w zeszlym roku jedna z nich byla czynna tylko raz w tygodniu bo nie bylo kasy na pensje dla drugiego nauczyciela w swietlicy. Smiem watpic ze w tym roku kasa sie znajdzie ( ponownie- syn nie chodzi wiec interesuje mnie to tylko o tyle o ile te stloczone w swietlicy dzieci beda go potem spotykac na lekcjach ) Tym bardziej, ze zabraklo kasy na przygotowanie dwoch sal dla dwoch nowych klas 1 i pierwszaki beda miec lekcje na 2 zmiane, po klasach trzecich, przy czym trzecioklasisci angielski, religie, informatyke, wf maja miec w salach przedmiotowych na ostatnich godzinach zeby jak najwczesniej opuscic swoja klase i zwolnic miejsce dla pierwszakow.
      - to wskazuje, ze starsze klasy beda co lekcje zmieniac sale w zaleznosci od przedmiotu.
      Ogolnie jednak jestem spokojna, w Lodzi nie ma wielu zachorowan, to szkola na przedmiesciach- tu wszyscy przychodza piechota albo dohezdzaja rowerem, mlidszych dowoza rodzice autami, cgyba nigdy nie widzialam ucznia wysiadajacego z autobusu, a przede wszystkim szkola jest mala. Powstala w 2018 na miejscu gimnazjum. Od wrzesnia beda w niej tylko po 2 kl 1-3 ( ok 120 dzieci ) oraz 2 kl 6 ( ok 35 osob ) i jedna kl 7 ( ok 25 ). Mam do tej szkoly wiele zastrzezen ale w czasie epidemii chyba trudno znalezc lepsza.
    • nikita1907 Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 20:30
      Tak bedzie🤪
      • umi Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 20:41
        big_grin

Te na drugim zdjeciu slodkie sa wink
      • kub-ma Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 21:27
        Cudne
    • black.emma Re: Reżim sanitarny w szkole 29.08.20, 23:47
      malia napisała:

> Ławki porozstawiane jak tylko się dało. Z klas pousuwane wszystkie zbędne rzecz
      > y, w tym część mebli.
      > Dzieci cały dzień w jednej klasie, nie ma pracowni przedmiotowych, korzystanie
      > z pomocy utrudnione, bo trzeba by je przenosić z klasy do klasy i dezynfekować
      > po każdym uczniu. Stołówka mocno ograniczona, tzn ilość wydawanych obiadów.

A jakie jest uzasadnienie tych działań? U nas to funkcjonuje normalnie, bo przecież nie da się zarazić przez pomoc naukową czy obiad.

> Co druga przerwa na dworze
      W końcu, wyjdzie dzieciakom na zdrowie.

> Wf tylko na dworze.
      jw.

>Sklepik szkolny nie działa
      jw.

> , zajęcia dodatkowe, organizowane w szkole przez inne podmioty, odwołane( aikid
      > o, taniec, dodatkowy angielski).
      Trudno się dziwić, dyrektor nie może odpowiadać za działania prywatnych firm.

Tak wyglądać będzie nasza szkoła w tym roku -
      > nie, nie wymyślili tego nauczyciele
      Dyrektor to wymyślił, zwłaszcza z tą stołówką i pomocami, bzdura.
    • z_lasu Re: Reżim sanitarny w szkole 30.08.20, 08:46
      Mnie najbardziej rozwaliło:

"przerwy wszyscy uczniowie spędzają na dworze o ile pogoda na to pozwala w wyznaczonych dla danej klasy sektorach"

I będą podskakiwać w miejscu??? Z zachowaniem dystansu???

I jeszcze:

"uczniowie chcący zjeść śniadanie przebywają przy drzwiach swojej sali lekcyjnej lub z zachowaniem odstępu"

WTF? Wszyscy na raz mają jeść pod drzwiami? Bo jak po kolei to może kilku zdąży zjeść do końca pobytu w szkole. I dlaczego pod drzwiami? Nie mogą każdy w swojej ławce?

A... i u nas każdy uczeń musi mieć własny środek do dezynfekcji rąk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka