Gość: kinga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Mam pytanie-czy mycie naczyn w zmywarce moze niszczyc naczynia.Zauwazylam na nowych szklankach takie dziwne plamy ktorych nie mozna usunac nawet pod biezaca woda.Co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kinga Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu sol ustawiona jest na maxa gdyz mam twarda wode.Najbardziej to widac na przezroczystych szklankach ale nie patrzac pod swiatlo tylko tak jakby z boku .Sa to takie rozlane ,teczowe plamy-nie mam pojecia od czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu a może te plamy powstają od płynu nabłyszczającego,o ile go używasz - może zle dawkujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Ja uzywam kostek 3 w 1 i o ile wiem nie trzeba przy nich stosowac nablyszczacza.HMMM....a moze tak sie robi bo go nie uzywam?Zaznaczam ze kostki sa niemieckie a nie z supermarketu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crow Re: zmywarka IP: *.crowley.pl 21 lat temu Ale chyba przy kostkach 3 w 1 nie trzeba używać soli. Tak wyczytał w instrukcji mój mąż, my mamy zmywarkę od tygodnia i jak na razie nie jest źle - z tym, ze nie sypiemy soli, tylko tabletki 3 w 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Z tego co wiem to przy stosowaniu kostek 3 w 1 tez trzeba sypac sol-tak mi mowil fachowiec od AGD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaga Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Na temat tabletek 3w1 i soli były dyskusje na forum "Kuchnie i łazienki". Warto poczytać, choć zdania są podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu a nie masz przypadkiem tego szkla z Ikei , lub czegoś podobnego. Miałam taki komplet szklanek z Ikei , po jakimś czasie mycia w zmywarce zrobiło sie dokładnie to samo co u Ciebie - choć inne naczynia wyglądały ok. Identyczny komplet miała moja Teściowa ( która też używa zmywarkę )- u niej także pojawił sie ten problem .Niestety nie znalazłyżsmy sposobu na odplamienie i szklanki poszły do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esia Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu To jest tzw. korozja szkla, pojawia się na szkle wątpliwej jakości, na tych lepszych tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Mi to sie robi na szklankach typu duralex.Dzis obejrzalam talerze i to samo- moze faktycznie to wina szkla-sama nie wiem co o tym myslec?Ale dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kanika1 Re: zmywarka 21 lat temu Po jakimś czasie zaczynają też rdzewieć sztućce. To podobno efekt działania soli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: zmywarka IP: *.flatrate.dk 21 lat temu Uzywam zmywarki od 15-tu lat, stosuje sol i nigdy mi nie zardzewialy ani sztucce ani garnki ze stali nierdzewnej (odpowiedniej jakosci), ktora mozna myc w zmywarce. Sa metale/ ich stopy , ktore nie nadaja sie do mycia w zmywarce.Ale najczesciej na opakowaniu sa uwagi odnosnie tego czy dany przedmiot nadaje sie do zmywania w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu A ja mam zmywarke 2 lata i poniszczone szklanki i talerze-moze to wina zmywarki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu U mnie niestety nawet na sztućcach podobno nadających się do zmywarek wychodzi rdza.Czy jest na to jakiś sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: zmywarka IP: *.flatrate.dk 21 lat temu mam sztucce Gerlacha i szwedzkie, nigdy mi nie zardzewialy, dzieci tez maja zmywarki i tez nigdy im nic nie pordzewialo, stal szlachetna ma symbol 18/10 ta nigdy nie zardzewieje. Ze szklem bywalo roznie, jesli szklo bylo gatunku "musztardowki" to czasem pojawiala sie biala mgielka na nim i bylo do wyrzucenia Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.dz Re: zmywarka 21 lat temu Może sprubuj zmniejszyć stężenie soli, u mnie trochę pomogło. Z tabelki z instukcji wynikało by, że przy twardości wody jaką mam stężenie soli powinno być na 5. W tej chwili mam nastawione na 3. Odpowiedz Link Zgłoś
asiczka71 Re: zmywarka 21 lat temu Doradźcie mi jaką mam kupic zmywarkę. Zastanawiałam się nad 60 z możliwością 1/2 wsadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: zmywarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu Ja tak dawno wsypałam sól do zmywarki , że już zapomniałam , że coś takiego się tam sypie ! Sztućce mi nie rdzewieją , szklanki i kieliszki są błyszczące . Używam proszku ROBOT i płynu do nabłyszczania Klar spuler . Może zmień płyn ? Odpowiedz Link Zgłoś