IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
Mam pytanie-czy mycie naczyn w zmywarce moze niszczyc naczynia.Zauwazylam na
nowych szklankach takie dziwne plamy ktorych nie mozna usunac nawet pod
biezaca woda.Co to jest?
Obserwuj wątek
    • annb Re: zmywarka 21 lat temu
      kamień?
      na jakim poziomie ustawiona jest sól?
      • Gość: kinga Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        sol ustawiona jest na maxa gdyz mam twarda wode.Najbardziej to widac na
        przezroczystych szklankach ale nie patrzac pod swiatlo tylko tak jakby z
        boku .Sa to takie rozlane ,teczowe plamy-nie mam pojecia od czego?
        • Gość: beata Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          a może te plamy powstają od płynu nabłyszczającego,o ile go używasz - może zle
          dawkujesz?
            Ja uzywam kostek 3 w 1 i o ile wiem nie trzeba przy nich stosowac
            nablyszczacza.HMMM....a moze tak sie robi bo go nie uzywam?Zaznaczam ze kostki
            sa niemieckie a nie z supermarketu.
            • Gość: crow Re: zmywarka IP: *.crowley.pl 21 lat temu
              Ale chyba przy kostkach 3 w 1 nie trzeba używać soli. Tak wyczytał w instrukcji
              mój mąż, my mamy zmywarkę od tygodnia i jak na razie nie jest źle - z tym, ze
              nie sypiemy soli, tylko tabletki 3 w 1.
                Z tego co wiem to przy stosowaniu kostek 3 w 1 tez trzeba sypac sol-tak mi
                mowil fachowiec od AGD
    • Gość: aaga Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Na temat tabletek 3w1 i soli były dyskusje na forum "Kuchnie i łazienki". Warto
      poczytać, choć zdania są podzielone.
      • Gość: ewa Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        a nie masz przypadkiem tego szkla z Ikei , lub czegoś podobnego. Miałam taki
        komplet szklanek z Ikei , po jakimś czasie mycia w zmywarce zrobiło sie
        dokładnie to samo co u Ciebie - choć inne naczynia wyglądały ok. Identyczny
        komplet miała moja Teściowa ( która też używa zmywarkę )- u niej także pojawił
        sie ten problem .Niestety nie znalazłyżsmy sposobu na odplamienie i szklanki
        poszły do kosza.
    • Gość: esia Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      To jest tzw. korozja szkla, pojawia się na szkle wątpliwej jakości, na tych
      lepszych tego nie ma.
        Mi to sie robi na szklankach typu duralex.Dzis obejrzalam talerze i to samo-
        moze faktycznie to wina szkla-sama nie wiem co o tym myslec?Ale dziekuje za
        odpowiedzi
        • kanika1 Re: zmywarka 21 lat temu
          Po jakimś czasie zaczynają też rdzewieć sztućce. To podobno efekt działania
          soli.
          • Gość: Maria Re: zmywarka IP: *.flatrate.dk 21 lat temu
            Uzywam zmywarki od 15-tu lat, stosuje sol i nigdy mi nie zardzewialy ani
            sztucce ani garnki ze stali nierdzewnej (odpowiedniej jakosci), ktora mozna myc
            w zmywarce.
            Sa metale/ ich stopy , ktore nie nadaja sie do mycia w zmywarce.Ale najczesciej
            na opakowaniu sa uwagi odnosnie tego czy dany przedmiot nadaje sie do zmywania
            w zmywarce.
              A ja mam zmywarke 2 lata i poniszczone szklanki i talerze-moze to wina zmywarki?
              • Gość: ewa Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
                U mnie niestety nawet na sztućcach podobno nadających się do zmywarek wychodzi
                rdza.Czy jest na to jakiś sposób?
                • Gość: Maria Re: zmywarka IP: *.flatrate.dk 21 lat temu
                  mam sztucce Gerlacha i szwedzkie, nigdy mi nie zardzewialy, dzieci tez maja
                  zmywarki i tez nigdy im nic nie pordzewialo, stal szlachetna ma symbol 18/10 ta
                  nigdy nie zardzewieje.
                  Ze szklem bywalo roznie, jesli szklo bylo gatunku "musztardowki" to czasem
                  pojawiala sie biala mgielka na nim i bylo do wyrzucenia
                • joanna.dz Re: zmywarka 21 lat temu
                  Może sprubuj zmniejszyć stężenie soli, u mnie trochę pomogło. Z tabelki z
                  instukcji wynikało by, że przy twardości wody jaką mam stężenie soli powinno
                  być na 5. W tej chwili mam nastawione na 3.
            • asiczka71 Re: zmywarka 21 lat temu
              Doradźcie mi jaką mam kupic zmywarkę. Zastanawiałam się nad 60 z możliwością 1/2
              wsadu.
              • Gość: 100 Re: zmywarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
                Ja tak dawno wsypałam sól do zmywarki , że już zapomniałam , że coś takiego się
                tam sypie ! Sztućce mi nie rdzewieją , szklanki i kieliszki są błyszczące .
                Używam proszku ROBOT i płynu do nabłyszczania Klar spuler . Może zmień płyn ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka