Dodaj do ulubionych

Lubię wracać

10.09.20, 20:48

Kto mi wytłumaczy dlaczego ten utwór tak wyciska łzy? Nostalgia? Tęsknota za dawnymi czasami? Czytając komentarze pod video widać, że płaczą także ludzie mega młodzi, którzy nie pamiętają ani 1980 roku ani Wodeckiego za młodu.
Mnie aż dreszcz przechodzi jak Wodecki zaczyna refren, ten rodzaj głosu (głównie jego głos) mnie osłabia. Czy to po prostu wzruszenie z powodu dobrego utworu i pięknego głosu?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Lubię wracać 10.09.20, 20:50
      Bo jest o przemijaniu i pięknie wykonany.
      Też mnie wzrusza.
    • daniela34 Re: Lubię wracać 10.09.20, 20:51
      Myślałam, że mnie wzrusza ta piosenka, bo mam z nią związane bardzo szczęśliwe wspomnienia. Okazuje się, że nie tylko mnie.
      • 3-mamuska Re: Lubię wracać 10.09.20, 20:53
        Taki ton ,słowa ....
      • daniela34 Re: Lubię wracać 10.09.20, 20:54
        Aha, rocznik 84 smile
    • kamin Re: Lubię wracać 10.09.20, 20:55
      Mnie nie wzrusza. Przyjemna dla ucha, ale nic ponad to.
      • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 10.09.20, 20:58
        Głos Wodeckiego też nic a nic?
        • kamin Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:48
          Niespecjalnie. Wyszkolony, gładki, dobry technicznie. Doceniam, ale w życiu z własnej woli nie puściłam sobie żadnego utworu Wodeckiego.
    • alicia033 Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:05
      osobiście wolę to:
      www.youtube.com/watch?v=3uy1ACnI90w

a co tłumaczenia: to były utwory opracowywane i wykonywane przez PROFESJONALISTOW - zaczynajac od aranżacji na soliście kończąc.
      • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:12
        Fajne! No, ale nie wzrusza tak.
        Obecnie również utwory bywają opracowywane przez profesjonalistów np. Krzysztof Zalewski - człowiek orkiestra i też ma świetny głos. Ale to rzadkość, prawda. Natomiast nie wzruszają one mnie zupełnie, tylko utwory z dawnych lat. Nawet zwykłe "byłaś serce biciem" Zauchy i mam tak od dziecka.
      • 3-mamuska Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:14
        Babki maja skrzeczące głosy brrrr.
        Nie podoba mi się.
      • mama_kotula Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:26
        > osobiście wolę to:
        www.youtube.com/watch?v=3uy1ACnI90w

Znakomita sekcja perkusyjna. Dęta w sumie też. Piosenka mi sie niespecjalnie podoba, nie mój typ.
        • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:30
          ale cały aranż, to jak współgrają, oprawa - to jest dobre, po prostu, mój typ to również nie bardzo, ale doceniam
    • shmu Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:24
      Ladna piosenka, nie znalam jej, dziekuje, ze tu wrzucilas!
      Generalnie ta piosenka ma wszystko, co ma wzruszac: skrzypce, ladny glos, refren, ktory melodyjnie sie wspina na coraz wyzsze dzwieki, a potem stopniowo sie obniza, i w koncu tekst o romantycznej milosci, ktora wciaz trwa (tylko, ze para jest przyduszona codziennoscia).
    • lellapolella Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:26
      O, nie nie. To jest typ muzyki, który kompletnie mnie nie rusza.
      • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:43
        A jaki cię rusza?
        • lellapolella Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:09
          Pamiętam te Sopoty i Opola, zaimpregnowałam się na ten typ muzyki po prostu. Najpierw tzw. wielkie święto piosenki, potem powtórki w tv i jechanie w radiu przebojów do wyrzygu. Do tej pory mam tak, że jak wychodzi gość/gościni w garniaku/wieczorowej sukni, a za nim/nią stoi orkiestra to natychmiast się wyłączam. Obiektywnie mogę przyznać, ze Wodecki, czy jakaś Celine Dion ma dobry głos ale emocji to nie wzbudza we mnie żadnych- dla mnie to produkt a nie muzyka.
          Wzrusza mnie na przykład to
            • kropkaa Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:35
              Pamiętam. Jechałam autem, leciała Powtórka z rozrywki w ś.p. Trójce. Podali, że Halina Wyrodek zmarła i oczywiście puścili "Tę naszą młodość". Łzy ciekły mi jak grochy. Ale ja w ogóle uwielbiam statą Piwnicę, chodziłam na Wigilie, Turnau odpowiadał nam na Rynku "dzień dobry" (koleżanka z Famy go znała), a Preiser to była moja miłość. Gdy Towarnicką zobaczyłam w pizzerii, to mało z krzesła nie spadłam, że taka artystka pizzę je 😆
    • 21mada Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:33
      Mnie wzrusza to:
      m.youtube.com/watch?v=VTqfit73nd4;;VTqfit73nd4;;https://i.ytimg.com/vi/VTqfit73nd4/default.jpg;;Miłość to jest wielki skarb Bem Ewa
      • grey_delphinum Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:36
        Wodecki to nie moja bajka. Choćby nie wiadomo, co i jak pięknie śpiewał, zawsze w tle słyszę: "Majuuu, Majuuuuu..." I po nastroju wink
        • igge Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:41
          Pszczółka maja???big_grin guuucio tluściutki?
          Dobranocki?
          To ja już pszczółkę wolę z dwojga złego niż te jesienne klimaty
          Moje dzieci nie słuszały ani zalinkowanej piosenki ani tym bardziej pszczółki
        • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:42
          A nie Chałupy welcome to, havana mama lu? 😉 ja go lubię w każdej wersji
          • kropkaa Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:37
            O dżizas, Chałupy to było coś - te panie chodzące topless po plaży 🥰
      • igge Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:49
        Idę z tego wątku. Wysłuchałam. Ewa Bem też mnie nie wzrusza. Nic a nic. Rozczarowana jestem. Chciałam się wzruszyć.
        Może jakiś Jason Mraz mnie trochę wzruszał kiedyś? Nie wiem, może.
        • rainbow_dash Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:18
          mnie Bem też nie wzrusza niczym, no worries wink
    • igge Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:38
      Mi nie wyciska i nie wzrusza za bardzo, to bardziej klimaty mojej mamy. Ale posłuchałam z przyjemnością i trochę zatchnęło mnie bez sensu jakieś starodawne wspomnienie kogoś z kim zasadniczo nie chcę już mieć (za częstych) kontaktów.
      Nie to nie moje piosenki. Jesienne jakieś. Staro się poczułam przez nią.
    • nangaparbat3 Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:40
      Nie wyciska, nie wzrusza, nie rusza, na Wodeckiego zawsze miałam alergię, przykro mi.
      • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:42
        Albowiem?
        • nangaparbat3 Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:13
          Nie mam pojecia. Doceniam głos, muzykalność - ale zupełnie nie moja estetyka. Być może nie bez znaczenia są jego włosy - zawsze mnie odrzucało od mężczyzn z czymś takim sad
            • kamin Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:56
              Poprawiają humor, dzięki smile
              • nangaparbat3 Re: Lubię wracać 10.09.20, 23:15
                To może jeszcze HAKA?
                Jak widzę, nie mogę się powstrzymać przed naśladowaniem gestów i min, rewelacyjnie podnosi poziom energi smile

www.youtube.com/watch?v=yiKFYTFJ_kw
            • senin1 Re: Lubię wracać 11.09.20, 00:34
              super przyjemnie mi sie zrobilo

lubie takie przypadkowe wspolne spiewanie
            • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:21
              świetni są! Przypominają mi mojego dziadka, tylko, że on śpiewał Haili Hailo tongue_out
              do wzruszenia natomiast daleeekooooo
          • rainbow_dash Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:19
            hahahaha matko, uśmiałam się z włosów big_grin
    • malgosiagosia Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:46
      A tam. Takie sobie spiewanko.
    • gaskama Re: Lubię wracać 10.09.20, 21:57
      Ja nie przepadam za Wodeckim. Ale ta piosenka też mnie wzrusza. Sama z siebie bym jej nie puściła, ale jak usłyszę .... chyba się starzeje. Z mężem zartujemy, że jesteśmy już w tym wieku, że lubimy oglądać filmy, które oglądaliśmy, lubimy wracać do miejsc, które dobrze znamy ... zaraz mniej mamy ochoty na nowe.
      • prezent_urodzinowy Re: Lubię wracać 10.09.20, 23:09
        Ja akurat lubię Wodeckiego, ale pod całą resztą mogę się podpisać. Lubię te filmy, które już znam smile starość, starość... Człowiek się robi miękki i sentymentalny.
    • aandzia43 Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:15
      Głos miał dobry, piosenki z tych duszoszczypatielnych, miło mi się jego piosenek słuchało. A tej szczególnie.
    • kermicia Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:24
      Mam teorię, że ryczą ci, którzy rzeczywiście bardzo tęsknią za tym, co było i niespecjalnie szczęśliwie im z tym, co jest. Mam okresy, gdy ryczę przy tym jak bóbr i takie, gdy nie rusza mnie zupełnie. Dziś mnie akurat nie ruszyło.
    • miarka71 Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:27
      Wodecki to nie była moja bajka dopóki, przez przypadek nie znalazłam się na jego koncercie. To było zderzenie z tramwajem, nigdy już po tym nie kojarzył mi się z pszczółką Mają.
      • pampelune Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:27
        miarka71 napisała:

> To było zderzenie z tramwajem

Haha, a wiesz że Wodecki się zderzał z tramwajami?
    • lajtova Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:28
      Muzyka dla starych raszpli z drutu.
      • simply_z Re: Lubię wracać 11.09.20, 00:48
        nie pij
    • mid.week Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:31
      Dla mnie jest po prostu mądry i piękny. Ja niestety z tych co to słuchają tekstów wink
    • b.bujak Re: Lubię wracać 10.09.20, 22:32
      Wodecki jest po prostu muzykiem totalnym... lubię go za śpiew, za grę na instrumentach;
      i lubię go też w duecie z Sośnicką
      www.youtube.com/watch?v=7BusTxnFRH8

i jeszcze to, moja najulubieńsza: Zacznij od Bacha
      www.youtube.com/watch?v=yiTuD80LtmE
      • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:23
        lubię to!
    • gliminstory Re: Lubię wracać 10.09.20, 23:03
      Wodeckiego twórczość blizej poznałam dopiero po jego śmierci, wcześniej to głównie "Maja maja maaaaaja " z dobranocki mi się kojarzyła.
      Człowiek orkiestra z cudnym czystym głosem i dykcją jakiej można zazdrościć.

A ta piosenka .. piękna powodująca melancholię i takie wewnętrzne "ech życie".

Ale wzrusza mnie głównie w kontekście śmierci wykonawcy, to wykonanie mnie wzrusza
      youtu.be/heD98f5PsrU

• znowu.to.samo Re: Lubię wracać 10.09.20, 23:05
      Wodecki miał przede wszystkim świetny mocny głos, nie wiem ile oktaw. Inny artysta zaśpiewałby tą piosenke i już nie byłoby to
      • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:26
        był taki festiwal pamięci Wodeckiego, utwór ten zaśpiewał Dawid Podsiadło - inaczej, ale równie pięknie
    • pade Re: Lubię wracać 10.09.20, 23:28
      piekna_remedios4 napisała:

>
      >

> Mnie aż dreszcz przechodzi jak Wodecki zaczyna refren, ten rodzaj głosu (główni
      > e jego głos) mnie osłabia. Czy to po prostu wzruszenie z powodu dobrego utworu
      > i pięknego głosu?
      >
      >

Mam tak samo.
      Nie mogę słuchać jego utworów bo od razu mam gulę w gardle, albo od razu szlocham.
      Jakiś czas temu w Twoja twarz brzmi znajomo ktoś, nie pamiętam kto, śpiewał piosenkę Wodeckiego. Prawie identycznie jak oryginał. Ryczałam przy tym jak bóbr.
      • pade Re: Lubię wracać 10.09.20, 23:34
        Widzę, że ktoś już wyżej zalinkowałsmile
    • bi_scotti Re: Lubię wracać 11.09.20, 01:23
      Hmmm ... Wodecki definitely not ... sorry.
      Mnie to raczej wzruszaja albo raczej poruszaja takie happenings muzyczne smile Enjoy. Cheers.
      • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:25
        taaak! Uwielbiam klasyczne flashmoby, ciarki na całym ciele smile
      • bigzaganiacz Re: Lubię wracać 11.09.20, 11:06
        Ide sobie kiedys wieczorem w hiszpani w sennym miasteczku a na rynku imprezea
        Dj muza a dziadki sobie tance urzadzaja ze 200 osob bylo
    • marszawka Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:35
      Wodecki mial piękny głos.
      Ale mnie wzrusza np. Dire Straits, a to tylko dlatego że kojarzy mi się z dzieciństwem. Rodzice słuchali - tego i tym podobnych. Jak puszczam moim chlopakom to mi się na placz zbiera😀
    • gryfna-frelka Re: Lubię wracać 11.09.20, 09:50
      Bardzo lubie Wodeckiego. Wprawdzie nie wyciska mi lez, ale ma rpzepiekny glos i ladne piosenki do ktorych lubie wracac. A najbardziej do tej, w tej wersji :
      www.youtube.com/watch?v=K9Ssr_nzIqs
      • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 11.09.20, 10:41
        ech ty! I co teraz, płakać tak od rana, w pracy?
        • gryfna-frelka Re: Lubię wracać 11.09.20, 10:48
          Pracowac w pracy, Wodeckiego sluchac w week end smile
          • piekna_remedios4 Re: Lubię wracać 11.09.20, 11:59
            za poźno!
    • bergamotka77 Re: Lubię wracać 11.09.20, 10:03
      Tez mam dreszcze, gdy tego słucham. Nieodżałowany Wodecki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka