malia 23.09.20, 17:21 Ale nie zupę, robię zupę krem, bardzo lubię, domownicy zjedzą, ale bez entuzjazmu. I właśnie nie wiem, co by tu jeszcze innego z tej dyni zrobić. Aaaa, czasem piekę warzywa i dorzucam dynię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malia Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 17:27 Lampion dobra rzecz, ale nie wiem czy smaczna Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 17:52 Ciasto ok. Ale szukam czegoś na słono Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 17:54 To garaż do pierogów- z ziemniakami, serem i cebulą (plus przyprawy) Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 18:11 Myślałam, że ten garaż, to ozdoba, coś w rodzaju lampionu Proszę opis farszu, samych pierogów nie lubię robić, ale może się nada do czegoś innego. O , np do drożdżowych pieczonych? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 18:21 Upiecz dynię z czosnkiem, takim całym w łupinie, razem rozgnieć, dodaj pieprzu i soli do woli, sporo gały, nieco soku z cytryny i już. Można dodać tymianku, albo imbiru, albo gorgonzoli. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 18:21 Podsmażam cebulę, dodaję miąższ dyni (pieczonej w piekarniku), do tego ziemniaki gotowane i ser (jak do ruskich), chili, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Do drożdżowych tez się nada Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 18:30 O, w takiej wersji nie robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 17:52 Faszerowałam ryżem z bakaliami i miodem i zapiekałam. Można nafaszerować również kaszą i mięsem mielonym. Albo upiec w kawałkach posypaną suszonym imbirem. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 17:56 To faszerowane ryżem dobrze brzmi, może spróbuję pomImo że slodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 17:59 Makaron z dynią/szpinakiem/suszonymi pomidorami Makaron z dynią/kurczakiem/śmietaną. Sałatkę z dyni, ciecierzycy, natki i fety. Sos: oliwa/cytryna/czosnek (może być tylko oliwa z cytryną) Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 22:34 >Makaron z dynią/szpinakiem/suszonymi pomidorami Brzmi fajnie- jak robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Co zrobić z dyni 24.09.20, 09:44 Podgotowuję pokrojoną w kostkę dynię, na patelni podsmażam czosnek, dodaję suszone pomidory. Potem dorzucam dynię i na to wszystko szpinak, aż zwiędnie. Mieszam z makaronem, można posypać fetą, parmezanem, natką albo pestkami dyni Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 18:03 malia napisała: > Ale nie zupę, robię zupę krem, bardzo lubię, domownicy zjedzą, ale bez entuzjaz > mu. I właśnie nie wiem, co by tu jeszcze innego z tej dyni zrobić. Aaaa, czase > m piekę warzywa i dorzucam dynię Dynię w occie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 19:36 Mniam, dojrzała dynia, pokrojona w kostkę, w słodko-kwaśnej zalewie. Tylko taką jestem w stanie zjeść z przyjemnością. Reszta fuj Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 18:05 gnocchi z masłem i szałwią albo sosem pomidorowym tylko dynia musi być z tych zwartych gatunków, najlepiej hokkaido. tartę (ciasto kruche lub francuskie, nadzienie zrobić z upieczonej dyni, zeszklonej cebuli i koncentratu pomidorowego, solidnie doprawić imbirem i ostrą papryką (chyba, że się nie lubi) oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 18:13 Najbardziej podobają mi się makaronu o ta tarta, w sobotę będzie dynia Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 18:18 Upiecz. Z pieczonej można zrobić kotlety, pastę kanapkową, nadziac pierogi lub bao, można ją dodać do piure ziemniaczanego lub zagęścić sos. Można ją dodać do chinczyzny. Zrobić z niej placki. Położyć na pizzę. Zrobić risotto. Udusić w mleku na jarzynkę do obiadu. Zrobić surówkę, taką jak z marchwi. Dodać do curry. Sos do makaronu, lubię taką rozpaćkaną na miękko z szynką crudo i świeżą rukolą. Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 21:04 Też uwielbiam. Dynia jest naprawdę wszechstronnym warzywem. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 18:23 a jak robisz zupę krem? może wystarczy coś poprawić? Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 19:02 Makaron- może być albo dynia w kosteczkę+boczek, doprawione tymiankiem, szczyptą gałki i świeżo mielonym pieprzem albo ugotowana na paćkę dynia że śmietanką i gorgonzolą. Risotto z dynią i kurkami- boskie. Risotto z dynią, szynką i groszkiem bardzo lubią moje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 19:17 Ja robię zupę, ciasto i marynatę, ale marynatę na slodko - tzn z goździkami, cynamonem. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 19:22 Gnocchi. Chleb. Ravioli faszerowane dynią, z czosnkiem i gałką muszkatołową. Do tego masełko szałwiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 19:45 A jaką masz dynię? Hokaido i piżmowa nadają się do faszerowania. U mnie farsz z mielonego mięsa z dodatkiem warzyw (starta włoszczyzna, zielony groszek, pokrojony pomidor, por lub cebula co tam akurat mam w lodówce). Czasem dorzucam trochę ryżu jak mi zostanie z poprzedniego dnia. Te odmiany świetnie smakują też pieczone - kroję w kostkę, posypuję solą i zatarem, skrapiam olejem i piekę. Jemy to do mięsa zamiast ziemniaków, ryżu. Z bambino lub takiej zielonej robię surówkę: ścieram na grubej tarce dynię, marchewkę i jabłko ligol (mniej więcej równe proporcje), do tego trochę śmietany i miodu, czasem dorzucam pokrojone orzechy laskowe. Schładzam w lodówce. Jemy to jako deser po obiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 20:03 Bimber. Na sposób kielecki. Bez aparatury. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 20:13 Oj u nas zupa krem na pikantnie jest uwielbiana i dzieciaki krzycza zawsze wiecej chilli Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 20:25 Curry - najlepiej z piżmowej. Albo tortellini nadziewane dynia i kozim serkiem Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 20:51 Robię placki na dwa sposoby: na słodko, dodaję jabłko, trę na tarce do jabłek, z cukrem, cynamonem, jajka, mąka, mleko (jak na placki) oraz na słono, trę na drobnej tarce do ziemniaków, dodaję cebulkę, przyprawy, sól, jajka, mąkę (jak na placki ziemniaczane). Pierś z kurczaka (indyka) w kostkę, przyprawiam na pikantnie, papryką i carry (plus to co normalnie, sól, pieprz...), podsmażam, dodaję dynię w kostki pokrojoną, wszystko duszę, podlewam wodą, dynia sie ładnie rozpada, można podprawić śmietaną, dać zieleninę. Zup jakoś nie lubię, za mdłe mi się wydają. Może jeszcze nie trafiłam na fajny przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 21:07 Ja wlasnie robie leczo i zamiast cukinii dalam dynie. Mam nadzieje, ze bedzie to jadalne 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 21:13 Ja oprócz zupy z samej dyni dodaję do szarlotki zamiast połowy jabłek, a poza tym dodaję do zup i sosów, jako mało nachalny wsad warzywny. Poza tym mocno dojrzałe i nieuszkodzone dynie udało mi się kiedyś przechować do końca stycznia, w temperaturze pokojowej, można by pewnie jeszcze dłużej. Nie jest więc tak, że trzeba wszystko zjeść od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Co zrobić z dyni 23.09.20, 21:37 Upiec z czosnkiem, solą i oliwą. Odpowiedz Link Zgłoś