mona-taran 07.10.20, 15:18 Dziewczyny, czy przy stosowaniu tego leku skutki uboczne będą się utrzymać przez cały czas stosowania czy jest szansa że organizm się przyzwyczai i ustąpią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:22 Jakie skutki uboczne? Żrę od lat i nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:25 A mój chłop zgarnął jakieś 60% z puli częstych i rzadkich skutków ubocznych, a dopiero zaczął brać. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:30 W takim razie nie pomogę. Biorę co prawda pantoprazol ale to tak, jak z aspiryną i polopiryną, w obu jest kwas acetylosalicylowy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:31 No ale które ma? "Niezbyt często: zaburzenia snu, nudności, biegunka, wymioty, zaparcia, wzdęcia, uczucie pełności w jamie brzusznej, suchość w jamie ustnej, ból i dyskomfort w nadbrzuszu, bóle i zawroty głowy, reakcje alergiczne (świąd, osutka), zwiększona aktywność enzymów wątrobowych, osłabienie, zmęczenie, złe samopoczucie. Rzadko: nadwrażliwość (w tym reakcje anafilaktyczne i wstrząs anafilaktyczny), hiperlipidemie i zwiększone stężenie lipidów (triglicerydy, cholesterol), zmiany masy ciała, depresja, zaburzenia widzenia, niewyraźne widzenie, zwiększenie stężenia bilirubiny, pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, bóle stawów, bóle mięśni, ginekomastia, podwyższenie temperatury ciała, obrzęki obwodowe. Bardzo rzadko: leukopenia, małopłytkowość, dezorientacja. Z nieznaną częstością: hiponatremia, omamy, splątanie, ciężkie uszkodzenie komórek wątroby prowadzące do żółtaczki z niewydolnością wątroby lub bez niej, śródmiąższowe zapalenie nerek, zespół Stevensa i Johnsona, martwica toksyczna rozpływna naskórka, rumień wielopostaciowy, nadwrażliwość na światło, zmiany w wynikach badań laboratoryjnych (zwiększenie aktywności aminotransferaz i GGTP, zwiększenie stężenia triglicerydów, zwiększona temperatura ciała) ustępujące po zakończeniu leczenia."? Bo jak źle samopoczucie, nudności, wzdęcie, biegunkę, podwyższoną temperaturę, bóle mięśni - to moze mieć zwykłą infekcję. A jak podwójne widzenie, ginekomastię, pokrzywkę, ciezkie uszkodzenie wątroby, leukopenię i zesp Stevensena - Johnsona, to jakby gorzej.... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:31 Aha, i od początku nie miałem żadnych sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:23 Jakie skutki? Bo moja mama stosuje i z różnymi skutkami różnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:26 Ból i zawroty głowy, biegunka, nudności, ból brzucha, zaburzenia widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:29 Uaaa, moja mama tak ma z lekami, ze zwykle ma większość skutków ubocznych. Biegunka przeszła po kilku dniach, ale czasem wraca przy nowym opakowaniu. Zaburzen widzenia nie miała to nie pomogę. Ale przy takim zestawie konsultiwałabym się chociaż telefonicznie z lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:32 Jeśli są zaburzenia widzenia, to konsultacja z lekarzem, nie z forum! Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:34 Dzwonię, ale zajęte od pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:51 mona-taran napisała: > Dzwonię, ale zajęte od pół godziny. Krótko dzwonisz, dzwoń do oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:51 Dobra, dodzwoniłam się, ma odstawić bo kumulacja jest za duża. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 17:07 A kto tak powiedział? Ty? Zdaje się że nie jesteś naszym lekarzem rodzinnym. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 17:22 mona-taran napisała: > A kto tak powiedział? Zawsze, po prostu zawsze ktoś popelnia w tego typu wątkach takie wpisy. Tak właśnie podejrzewałam, że chlop w pracy źle się poczul i dla zasady ma wisieć na telefonie, broń Boże żona nie może mu w tym pomóc. Przecież wiadomo, że jak lekarz będzie potrzebował osobistego kontaktu to powie. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 16:38 A czy jesteś pewna, że zaburzenia widzenia nie są z innego powodu? W medycynie wszystko jest mozliwe, ale ja bym zastanowiła się nad inną przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 17:03 Nie wiem, ale zbiegło się w czasie z zaczęciem brania pantoprazolu. Wczoraj wziął pierwszą tabletkę i dziś rano wstał z bólem głowy. W pracy wziął drugą i tak go poskładało.. Oddzwonili z przychodni że pani doktor na niego poczeka, właśnie tam jest to zobaczymy co powie. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 17:46 Uporządkujmy- Pantoprazol ( podobnie jak inne preparaty o tej samej substancji czynnej) jest 20 i 40 mg. Zazwyczaj dawkuje się 1x20 lub 40 mg czasem 2 razy dziennie tez 20 lub 40 - w zalezności od choroby. W zasadzie nie stosuje się częściej niż co mniej więcej 12 h, ale jeśli nawet wziął w krótszym czasie niż 12 godz.40 mg to mamy 80 mg i to nie powinno dawać niepożądanych objawów. No, ale wszystko jest mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 20:19 Ma przepisane 1dziennie 40mg, wziął w +/- 12 godzinnym odstępie. Lekarka zdiagnozowała to jako atak silnej migreny z aurą, być może lek był wyzwalaczem bo nigdy wcześniej migren nie miał. Ma wziąć jutro i zobaczyć czy sytuacja się powtórzy, jak tak to zmieni na coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 08.10.20, 10:16 mona-taran napisała: > Dzwonię, ale zajęte od pół godziny. I dlatego konsultujesz się z forum zamiast dalej dzwonić. Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pantoprazol- skutki uboczne 08.10.20, 10:19 Kolejna z problemami. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 08.10.20, 10:30 Niedasie. Po prostu niedasie jednocześnie dzwonić i pisać na forum . To jest niewykonalne. Na pewno się, głupia rozłączyłaś i piszesz zamiast dzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pantoprazol- skutki uboczne 08.10.20, 10:35 Niby niedasie a mię się udało... Cuda, panie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Pantoprazol- skutki uboczne 08.10.20, 10:38 I wiesz co? Udało mi się nawet odebrać telefon z przychodni kiedy to właśnie w tym momencie przeglądałam forum! Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:45 Brałam w dwóch cyklach podczas leczenia wrzodów żołądka - żadnych efektów ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 15:47 Biorę od lat, zero skutków ubocznych, jedynie witaminy z grupy B suplementuję, bo zmniejsza ich wchłanianie Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 16:36 Również zmniejsza wchłanianie żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 08.10.20, 14:15 O, nie wiedziałam, dzięki. Wdrożę. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 16:33 Nie wiem. Ja nie znoszę pantoprazolu, po kilku dniach mam takie bóle i skurcze żołądka plus nudności, że muszę odstawić. Ale brałam tylko przejściowo i osłonowo razem z środkami przeciwzapalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: Pantoprazol- skutki uboczne 07.10.20, 17:07 Ja się nabawiłam anemii. Brałam 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
zarin Re: Pantoprazol- skutki uboczne 08.10.20, 09:21 Na początku nie miałam żadnych skutków ubocznych, po kilku latach brania mam stale (przy czym biorę omeprazol). Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 08.10.20, 10:14 Uzywam od 5 lat regularnie i nie mam żadnych skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Pantoprazol- skutki uboczne 08.10.20, 10:56 Ja od lat biore Esomeprazol, ale to tez IPP. Nie mam zadnych skutkow ubocznych. Moze faktycznie przypadek z ta migrena. Odpowiedz Link Zgłoś