cku 20.10.20, 06:44 W Hiszpanii działają, w Irlandii wszystko zamykaja, szkoły działają. W Niemczech, Francji to samo. Tylko jakos Słowianie nie dostrzegają wad izolacji dzieci i młodzieży. I pierwsze co u nas lecą zamknąć to szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mia_mia Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 06:50 U nas w szkole co chwilę nowy przypadek, dzieci, nauczyciele, a szkoła działa praktycznie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 06:55 Brawo dla szkoły. Powinnismy dążyć do takiego modelu. Izolacja grup ryzyka a reszta do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 06:59 Szkoły moich też działały. I co z tego - czerwona strefa, starszy od wczoraj zdalnie ☹️ Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:04 Technikum syna tez zdalne. Nie rozumiem czemu, przypadek mieli 1 czy 2. Łącznie w Warszawie od pocz. wrzesnia zakażenia okoloszkolne to ponizej 200, w ostatnich 2 tygodniach ponad 4500 nowych. Ale to szkoły winne. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:05 Bo zionęli śmiercionośnym wirusem w ..staruszków, itd. Ja też nie rozumiem tej logiki. U koleżanki syna- w szkole 2 nauczycieli i 2 osoby z administracji zakażone- początek pażdziernika. Zebrania online z rodzicami i objawiona prawda: "Bezobjawowe dzieci zaraziły w szkole nauczycieli, którzy zachorowali z objawami" Ciekawe, bo w tej szkole- do tej pory (a od podania wyników nauczycieli i pozostałych- księgowej i sekretarki) minęły wczoraj 17 dni) nie zachorował żaden z rodziców. Czyli przez godzine lekcyjną z plastyki dzieci nachuchały tak, ze pani się pochorowała, a przez minimum 12 h przebywania w domu z rodzicami nikogo nie zarazili. CUD! Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:11 U córki w podstawówce jeden przyoadek u ucznia, na poczatku września. Potem nic. Czerwona strefa. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 11:07 Zazdroszczę, u nas prawie codziennie chore dziecko czy nauczyciel, ale nie o wszystkich informuje się rodziców, bo chorzy rodzice i niezbadane dzieci to zdrowe dzieci, cyrk na kółkach. Ps. szkoła prywatna więc ludzie z tych 500+ na test wyskakują częściej niż w innych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 11:11 U syna w technikum chyba 2 (a to zespół szkół czyli uczniow dużo). Ale z tego co mi opowiada to młodzież odpowiedzialnie nosiła maseczki, w klasie też. No i dostali odgornie po d... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:49 Jak mają się izolować chorzy rodzice, nauczyciele? Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:52 Normalnie. Tak jak inni. Znam szkołę, gdzie nauczyciel prowadzil lekcję z domu dla dzieci w szkole (pilnowanych przez innego) . Nikt nie traci. Jak rodzice się boją i są w grupie ryzyka jest opcja edukacji domowej. Mozna? Można. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 11:11 W przypadku rodziców niby tak, ale kto zmusi do pracy nauczyciela na kwarantannie? Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 11:12 Nie mówię o kwarantannie. Pani pracuje zdalnie z uwagi na stan zdrowia z tego co wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 11:18 Bogata szkoła, stać ich na zatrudnianie podwójnego nauczyciela Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 11:22 Wystarczy pani ze świetlicy, która rano i tak zajęcia nie ma. Jest wiele opcji ale latwiej założyć ze się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 06:58 Ależ dostrzegają. Przecież na sobotniej (10.10) konferencji pan premier mówił o szkodliwym wpływie zamknięcia szkół. A że w czwartek (15.10) je zamknął... No cóż.. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:02 Bo to debile, którzy w obecnej chwili działają na oślep i w panice. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:34 cku napisała: > Bo to debile, którzy w obecnej chwili działają na oślep i w panice. Tylko w obecnej? Oni na oślep działają od samego początku. Odpowiedz Link Zgłoś
sad.77 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:05 Czy szkoly w Irlandii zamykaja rowniez? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:11 cku napisała: > W Hiszpanii działają, w Irlandii wszystko zamykaja, szkoły działają. W Niemczec > h, Francji to samo. Tylko jakos Słowianie nie dostrzegają wad izolacji dzieci i > młodzieży. I pierwsze co u nas lecą zamknąć to szkoły. Powinni zamknąć szkoły, ale razem z dziećmi. Starsze niech uczą młodsze a najstarsze niech uczą się zdalnie. Żarcie i inne rzeczy zrzucać ze śmigłowców. I koniec przenoszenia wirusa przez dzieci. A dzieci chorują bezobjawowo. S. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:12 Ty i tak chyba siedzisz w piwnicy więc nie powinienes bac sie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:12 Znajdź sobie jakieś zajęcie, a nie co 36 ghodzin nowy wątek na ematce na temat szkolnictwa w pandemii. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:16 Oświadczyłaś, że regulamin znasz? to się stosuj. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:17 Nie wolno wątków o szkolnictwie zakładać? W ktorym niby miejscu ten regulamin łamie? Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:15 Swoja drogą tez musisz się nudzic skoro statystyki wątków robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:17 Kij ze szkołami, kto by się gówniakami przejmował. Grunt, że cmentarze otwarte na 1 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:55 jowita771 napisał: > Kij ze szkołami, kto by się gówniakami przejmował. Grunt, że cmentarze otwarte > na 1 listopada. > Poczekajcie do grudnia na wielkie urodziny radia Maryja 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 08:16 No to przecież wydarzenie religijne, tak jak koncert w Wadowicach. Wszystko zamkną na 4 spusty ale tam bedzie mozliwy spęd bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia555 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:29 Nie zamykają bo boją się protestów społecznych. Jestem osobiście za zamknięciem szkół i przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:36 A masz jakies uzasadnienie? Zwłaszcza dla przedszkoli, w których covid występuje bardzo sporadycznie? A swoją droga wg ekspertow to zamkniecie szkół przyczyniło się do wiosennej sytuacji we Włoszech, bo zamiast zezwolic na kontrolowane spotkania w szkołach dopuszczono do njekontrolowanych poza nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 08:28 A swoją droga wg ekspertow to zamkniecie szkół przyczyniło się do wiosennej sytuacji we Włoszech, bo zamiast zezwolic na kontrolowane spotkania w szkołach dopuszczono do njekontrolowanych poza nimi. Za jakieś linki do tych danych byłabym też wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 08:36 Tylko artykuł widzialam, ale faktem jest ze w Niemczech nie zdecydowano się na ograniczenia w komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sko.wrona Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:19 No, ale w Niemczech testuje się nauczycieli, a w szkołach jest rygor sanitarny np. jak jest dużo przypadków w okolicy to dzieciaki siedzą cały dzień w maseczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:20 To moze czas wziąć z nich przykład zamiast wszystko zamykać? A nie, czekaj, u nas to niemożliwe, nie z tym rządem. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 08:54 W naszej szkole co chwilę przychodzi mail z informacją o kolejnym chorym dziecku lub nauczycielu, są tez maile o chorych rodzicach, ale nieatestowane dzieci są zdrowe. Szkoła działa z drobnymi wyjątkami i zamkniętym basenem, co akurat jest głupie bo przecież dzieci spotykają się codziennie w szkole, na mniejszej przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 07:45 W naszej wiejskiej podstawówce juź pięciu nauczycieli z pozytywnym wynikiem testu, i b dużo dzieci choruje ( dzieci są rzadko testowane), rodzice dzieci również chorują. Ci przetestowani mają pozytywne wyniki. Skoro mamy wypłaszczać, to tam gdzie są zachorowania to placówki powinny być okresowo zamykane. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 08:27 cku - przepraszam, że się nachalnie przypominam, al widzę, że temat jest dla Ciebie ważny. Czy mogłabyś mi podać te statystyki, na które się powoływałaś? Te które - podobno- mówią, że do tej pory więcej zgonów (całościcowo) zanotowano w 2019 r niż w 2020? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 08:30 Wpisywalam juz. konkret24.tvn24.pl/zdrowie,110/wzrost-liczby-zgonow-w-polsce-w-sierpniu-i-wrzesniu-to-pierwsze-sygnaly-trzeba-poczekac,1034134.html A tu o zgonach w okresie marzec maj forsal.pl/lifestyle/zdrowie/artykuly/7780091,gus-podczas-epidemii-zmarlo-nie-wiecej-osob-niz-w-tym-okresie-w-poprzednich-latach.html Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:17 Ale to tylko 3 piewrwsze miesiące w dodatku z lockdownem Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:22 Ale w artykule masz podane linki do danych mozesz sama to porównać. Teraz nie znajdę, ale widzialam tez zestawienie ze do lipca zmarło mniej osob niz w 2019. Srednio dziennie umiera ok. 1100 osob w Polsce. To tak dla skali zgonów covid. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:26 Próbowałam na stronie GUS - nic nie ma. Ale może nie potafię znaleźć. Wiosną mówili , ze dane będą najwczesniej w październiku. A triss powolywała się też na GUSowskie raporty wg których w piewrszych trzech miesiącach 2020 na choroby związane z płucami zmarło - uwaga - 3 razy więcej ludzi niż w roku poprzednim. Potem zamilkła na ten temat - nie wiem więc czy wygadała za dużo czy powtórzyła plotekę. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:33 Ministerstwo cyfryzacji wspomniane w 1 artykule publikuhe dane o zgonach co mc z podzialem m. In. Na wojewodztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:39 W piewrszym artykule jest napisane, że w sierpniu i wrzesniu odnotowano wzrost zgonów Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:45 Tak. O tym pisałam. Ale dane dostępne są ze wszystkich mcy. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:56 Na podstawie zalinkowanych danych nie można mówić o mniejszej liczbie zgonów niż w 2019 r , zwłaszcza w kontekście całej sytuacji, bez uwzględniania wpływu lockdownu na początku pandemii itd. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 08:42 Przestań już. Ledwo zamknęli średnie i już raban. Chcesz iść w te wylęgarnie bez maseczki tak jak nasz młodzież? To ściągaj szmatę i szukaj tłumu. Nie interesują mnie inne kraje, gdy chorują i umierają Polacy, moi znajomi. To był ostatni moment na zamknięcie szkół średnich. W weekend u mojego syna 5 osób z klasy dostało wynik pozytywny i 4 nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 08:43 Oddychaj. Ja noszę maseczki, w szkole syna uczniowie nosili maseczki prawie caly czas. Nie widzę powodu dlaczego kazali ja zamknąć. Przykro mi z powodu Twoich znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:50 Wynik pozytywny bezobjawowy? Na litość boską, to już jest śmieszne. Z kręgów znanych mi osób nie umarł nikt, a mam znajomych i rodzinę w bardzo różnym wieku. Z pracy ostatnio zmarły dwie osoby przed 50. rokiem życia, jedna na szybki nowotwór, druga na zawał, bez związku z covidem. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 08:46 A może skup swoje siły aby rodzinni lekarze otworzyli swoje przychodnie, a nie te gó....ne teleporady. Moja szkoła jest otwarta, kupa nauczycieli na kwarantannie, niektórzy mają covid, dzieci też są pozytywne, a klasy siedzą na online. Po sąsiedzku urząd miał dwa przypadki - zamknęli na głucho, poszli na zdalną pracę, pomieszczenia dezynfekowano, ozonowano. U mnie w szkole takich myków nie ma. A w budynku 1000 osób ... wy tylko o szkodliwości zamknięcia szkól dla bombelków. Jestem po chorobie onklogicznej dość świeżo, codziennie jadąc modlę się , żeby nie zachorować. A rodzice ślą skargi do dyrekcji, że przed obiadem pani dezynfekowała ręce dziubdziusiom i że maseczki noszą ( a u mnie nie ma nakazu), ale skarga musi być, nieważne - zasadna czy nie !!! Brawo moja szkoła !!! Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 08:50 Bo szkodliwość zamknięcia szkół to fakt. Zawsze mozecie naciskac na szkołę w kwestii ozonowania itp. Jak sa przypadki to daną szkołę zamknąć czasowo a nue wszystkie bezterminowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:11 Nasza szkola od trzeciego tygodnia teoretycznie dziala, w praktyce to masakra. Co chwile nowe zachorowania, zarowno covidowe jak i nie wiem jakie, bo bez testow. Każdy dzień przynosi nowe. Takze ciezkie. Jeden z nauczycieli w stanie bardzo ciezkim juz ponad 2 tyg. Wiem, ze nienawidzicie nauczycieli, przyzwyczailismy sie. Ale zeby życzyć im śmierci... Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:14 Nie wiem gdzie wyczytujesz nienawisc do nauczycieli. Wieje z Twojego posta histerią. Zachorować może każdy. To nie powod zebysmy wszyscy zamykali się w domach a dzieciom odbierali możliwość nauki i rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
sko.wrona Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:21 To nie histeria, tylko fakty. W wielu szkołach nie ma komu uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:25 Zachorowac moze kazdy, ale prawdopodobienstwo jest tym wieksze im wiecej osob sie spotyka, w malych pomieszczeniach, bez zabezpieczen, liczy sie czas ekspozycji. Tak ze nie kazdy jest jednakowo narazony. Wybierajac moja prace kierowalam sie tym, ze jestem swietna z mojego przedmiotu, ucze dobrze i lubie mlodziez. Ale nie mam ochoty codziennie narazac zycia swojego i bliskich. Mam nadzieje, ze z powodu ilosci zachorowan w tym tyg wpadniemy w czerwona strefe i szkoly srednie przejda na zdalne. Jestem takze za zmiana pracy podstawowek. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:53 Przestań histeryzować. Pojękujesz na warunki pracy w szkole od dekady, weź w końcu zmień pracę. Rodzice są przerażeni niszczeniem przyszłości kilkunastu roczników, to nic osobistego w stosunku do nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 09:53 Życzyć im śmierci? Zawsze mieliście opinię najbardziej histerycznej i przewrażliwionej na swoim punkcie grupy zawodowej (nie mozna uwagi zwrócić, skrytykować słusznie gdy to zasadne, bo od razu histeryczne szlochy i posądzanie o nienawiść), ale nie przypominam sobie żeby tu ktoś komuś smierci życzył Jesli rozumiesz przez to, protesty przeciw zdalnej nauce, to sorry- po tej kaszanie, która odwaliła większość nauczycieli w okresie marzec -czerwiec (polecenia-zróbcie sobie sami tylko ładniejszymi słowami), można tylko stwierdzić- że gdyby zdlana wyglądała inaczej, to by wszysycy optowali za jej kontynuacją Ale nadal- To nie życzenie komuś ssmierci Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:11 Nie sądzę, aby nawet przy najlepszej organizacji zdalnej nauki optowali za nią wszyscy. Po prostu nie jest to adekwatna forma do kształcenia masowego i dłużej niż bardzo doraźnie. Nie do tego służy szkoła jako instytucja oraz system oświaty publiczny. To tak abstrahując od kaszany wciskanej jako rzekome nauczanie. Nie jest qr.. nauczaniem wysyłanie 1-2x w tygodniu numerów stron w podręcznikach i ćwiczeniach, ani 1-2 spotkania na zoomie, bardziej towarzyskie niż edukacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 11:23 Mnie można skrytykować i zwrócić mi uwagę, nie traktuję tego jako nienawiści, pod warunkiem, że ta krytyka jest kierowana bezpośrednio do mnie i przez osoby zainteresowane, że ta powiem. Ogólne uwagi w kierunku całej grupy zawodowej mocno mnie irytują. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:21 Moje nauczanie zdalne jest na bardzo wysokim poziomie. Wlozylam w sprzet duzo wlasnych pieniedzy. Ucze dobrze. Wole stacjonarnie z wielu wzgledow, dla ktorych w ogole podjelam prace w tym zawodzie. Obecnie uwazam, ze praca w polskiej szkole stanowi zagrozenie zycia. Jesli nie zostaly stworzone w miare bezpieczne warunki, to niehumanitarnym jest codzienne narazanie tylu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:27 Ale nauczyciele umierają skokowo częściej niż przedstawiciele innych zawodów, czy jak? W sumie trochę bez znaczenia, czy uczysz dobrze - ta forma nauki jest nieskuteczna i nieefektywna w odniesieniu do całości zadań szkoły i realizacji podstawy programowej. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 11:18 Nauczycieli jest po prostu za mało, jeżeli część umrze, część będzie na kwarantannie, a część stwierdzi że się boi, to nawet nauczania zdalnego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:41 Nauczanie zdalne jest nieskuteczne i nieodpowiednie dla dzieci i młodzieży. Niezaleznie jak bardzo się zaangażujesz. Po tym co się działo na wiosnę dzieci wyszły zniechęcone, zdemotywowane, z początkami depresji i brakiem wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:44 Owszem, nauczanie zdalne nie jest dobre. Jest tylko mniejszym zlem w tej sytuacji, w jakiej sa polskie szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:47 Nie jest. Szkody psychiczne dopiero narastają. Pogłębiają się nierownisci edukacyjne i społeczne, zanikają więzi. Psychiatrii dziecięcej brak. To sie dopiero wysypie za kilka mcy. Nauka zdalna to zło. Mozna to rozwiązać inaczej, chociażby hybryda (zapewnienie chociaz częściowego kontaktu ze szkołą). Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 11:07 U nas 2 klasy 8 na kwarantannie, do wczoraj żaden nauczyciel nie był pozytywny. W klasach młodszych jest rodzeństwo dzieci chorych ale chodzą. Moja córka pierwszoklasistka, chodzi-nakaz dyrekcji która nie ma ponoć wladzy aby wprowadzić nauczanie hybrydowe. A więc kto zdrowy, ten do szkoły. Dzieci maseczki noszą w częściach wspólnych ale lekcje maja w jednej klasie z tymi samymi nauczycielkami. Basen odwołany, pozostałe zajęcia dodatkowe (na terenie szkoły) normalnie. Do kiedy to potrwa, nie wiem, pewnie jak zachoruje nauczyciel bądź kolega z klasy to zawiniemy się na kwarantanne. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:49 W Belgii tez dzialaja. I owszem, sa przypadki zarazen w szkolaxh ale nie ma ich wcale tak wiele (a akurat testuje sie bardzo duzo wiec gdyby byl pomor w szkolaxh to by to wyszlo na testaxh). Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown i szkoły 20.10.20, 10:53 Zazdroszcze. U nas na razie nie widac efektow wprowadzonych ograniczen więc zamiadt od nich odejść to brniemy dalej. Odpowiedz Link Zgłoś