helka.pentelka Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:44 Śliwki w czekoladzie, Ferrero i krem czekoladowy z Cocoa Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:48 Estonska biała czekolada z jagodami Kalew. A ja słodyczy nie lubie... Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:58 Lody jak dawniej- belgijska czekolada, łoooo jeżu jakie to dobre, nie wiem jak to się stało bo nie lubię lodów czekoladowych, te kocham 😍 Karpatka i rodzynki w czekoladzie, ale muszą być made in germany. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 20:18 Uprzejmie donoszę, że nie przeczytam tego wątku, bo z pewnością jest to kopalnia inspiracji Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 20:31 Po to go stworzyłam...na swoją zgubę hehe Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 20:35 Dobra, rzuciłam okiem na kilka wpisów. Miałam rację. Zabójczo inspirujący. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 20:28 Równorzędnie krówki (Pomorski i syn z Milanówka) kukułki z Pszczółki sezamki w gorzkiej czekoladzie, ale nie całkowicie oblane, tylko czekolady takie paseczki. ale równorzędnie z sezamkami - orzechy laskowe w gorzkiej czekoladzie. oraz draże mleczne Jutrzenki. Tyle, jeśli chodzi o kupne sprawy. Lubiłam, ale ich już nie ma. Cukierki Alamiko z Wawela i toffi z Wedla, takie co miały taką białą, cytrynową mini spiralkę z boku. Odpowiedz Link Zgłoś
loganberry Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 20:28 Pavlova z truskawkami Karpatka Lody cytrynowe Krem speculoos (Podaje 4 bo 2 ostatnie wymiennie zależy od pory roku, pora speculoos właśnie się zaczyna) Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 20:31 Ciastko z ciasta francuskiego z jabłkiem z Lidla. Jestem w stanie oprzeć się najwykwintniejszym tortom, a temu ciastku nie. Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 20:33 Ja tak mam z ich ciastkami klonowymi z pekanami Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 20:35 No i na jutro zaplanowałam zrobić karpatkę😋. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 21:18 A mnie coś w tych pekanowych nie podchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 20:45 Chyba nikt nie wymienił- pierniki norymberskie te duże płaskie na opłatku z lukrem. na szczęście dla mojej tuszy w Polsce dostępne są tylko w sezonie BN, w Niemczech cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 21:03 Już są w Lidlu....mniaaam...były wymieniane Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 21:02 Super wątek! I moich naj słodyczy nie może zabraknąć: 1. Ferrero Roche 2. Migdały/orzechy w czekoladzie z cynamonem 3. Delicje Kiedyś Ptasie Mleczko Wedla, ale strasznie je popsuli. Szczególnie czekoladę. Kiedyś solidna, twarda, gruba, a teraz byle jaka, cienka i delikatna. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 21:12 Ciastko lawa, ciastko Reese w mlecznej czekoladzie z maslem orzechowym, ciasto z kruszonką i jakimś kwaśnym owocem albo szarlotka na ciepło mmm. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 21:13 Galaretki w czekoladzie i słodycze z zieloną herbatą. To w zasadzie tyle na podium. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 00:31 A jakie sa np słodycze z zieloną herbatą? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 18:42 Czekoladki z nadzieniem z zh, ciasteczka z zh (najlepsze sa chyba maślane), znowu galaretki z esencja zh (tak jakby kropla w środku)... Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 21:14 Żelki Haribo, ptasie mleczko waniliowe/śmietankowe, cukierki Trufle Wawel.. I pewnie jeszcze kilka, bo niestety uwielbiam słodkości. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 22:06 Ptasie mleczko Wedla waniliowe, batonik Pawełek z advokatem, długo długo nic i potem wafelek Knoppers. Ale to na ten moment. Co jakiś czas mi się to zmienia, choć pierwsze są zawsze w czołówce. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 22:07 Merci kawowo-śmietankowe - można kupić jako oddzielną czekoladę wybrany smak. Wafelki z czekoladą. Ptasie mleczko waniliowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 23:05 merci kawowe jako oddzielna czekolada? gdzie sie takie kupuje? Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 23:39 Od wielu miesięcy jest w Carrfourze, 100g podzielone na 4 mini batoniki: www.carrefour.pl/artykuly-spozywcze/slodycze/batony-wafle/merci-czekolada-smietankowa-o-smaku-kawowym-i-biala-czekolada-100-g Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 09:20 Mąż dzisiaj kupił w biedronce, bo uwielbia. A miał tylko masło i znicze kupić Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 22:38 Słodycze lubię różne, najulubiensze to takie kulki rumowo-kokosowe w czekoladzie, batoniki rumowe ritter sport i sorbet mango. A zaraz za nimi śliwki w czekoladzie, lukrecja i kwaśne żelki. Rzadko kupuję, bo jak coś z tego mam w domu, to się opycham bez pamięci 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 23:07 mamy podobny smak: ptasie mleczko smietankowe malinowe rafaello orzechy z czekolady (w sensie te orzechy mi bardzej smakuja niz calosc). Odpowiedz Link Zgłoś
evdokia Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 23:29 Ritter Sport Rum, marcepan, Ferrero Rocher Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 00:28 Torcik wedlowski (aż mi ślinka leci!). Muffinki czekoladowe z płynną czekoladą w środku. Czekolada belgijska. Kurczę wszystko z czekoladą Bardzo mi też smakował Tort Sachera we Lwowie. I słodycze ze sklepu Rochen w tymże. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 10:12 Moje top 3 którym nie mogę się oprzeć: - Giotto - coda di aragosta - cannoli siciliani Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 11:24 Nie wiem, jak się naprawdę nazywają. Mówili na te ciastka"cycki Agaty". Były pyszne. Na Sycylii to było. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 11:36 Cycki zakonnicy znam :p " tette delle monache", może to te twoje cycki Agaty? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 14:04 Cycki Agaty są inne specjalność z Katanii. Tam w środku jest ciasto biszkoptowe, krem, polewa i koniecznie na czubki wisienka. Zapomniałam o cannoli, musze poprosić matkę, żeby zrobiłą, dobre jej wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 14:27 A to nie jadłam cycków Agaty, ja te z polewą raczej omijam wzrokiem :p lubię jak mi chrupie :p Cannoli to miłość od pierwszego wejrzenia, uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 14:53 No właśnie. Za szybko odpisałam. Ale tak. Z wisienką 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 14:51 Nie, nie. Tamte wyglądały inaczej. Były w Katanii, na pamiątkę św Agaty Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 15:02 To muszą być te www.google.com/amp/s/ricette.giallozafferano.it/Minne-di-Sant-Agata.html%3fgoogle-amp=1 Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 15:55 Tak, to tę. Mogłabyś przetłumaczyć w skrócie, jak robić? Składniki dam radę. Tylko to tuo coś nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 15:59 filga napisał(a): > > . Tylko to tuo coś nie wiem Nie rozumiem co miałaś na myśli pisząc "tuo"?:p Mogę przetłumaczyć jeśli google nie daje rady, ale to tak po 18. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 19:02 485 g mąki 190g masła 150g cukru pudru 3 żółtka Laska wanilii Z tego zagnieść kruche ciasto- mąka posiekana czy zmiksowana z zimnym masłem, do niej żółtka, cukier i wanilią i zagnieść szybko. Zawinąć w folię i do lodówki na przynajmniej pół godziny. 600g ricotty owczej 80g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g ciemnej czekolady 100g cukru pudru Skórka z jednej pomarańczy Ricottę przecisnąć przez sitk, skórkę i czekoladę posiekać dość drobno, wymieszać wszystko razem z przesłanym cukrem pudrem. Potem to już jak tam widać na fitkach- rozwałkować ciasto, wyłożyć nim foremki, nadziać ricottą z bajerami i przykryć krążkiem ciasta i docisnąć lekko brzegi. Piec 20minut w 200 stopniach, do że złocenia góry. Wyjąć i wystudzić w foremkach. Jak już będą wystudzone, czas na lukier: 525g cukru pudru 3 białka 3łyżki soku z cytryny + Wisienki Białka ubić na półsztywno i w tym momencie zacząć dodawać po łyżce cukru pudru a na koniec sok z cytryny. Przełożyć upieczone i ostudzone cycki na kratkę, polukrować, powisienkować, poczekać aż zastygnie i gotowe :p W sumie wydaje się to dość proste do zrobienia, tylko takich cyckowych foremek- półkul nigdzie nie widziałam 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 19:48 Teraz widzę ile literówek ale chyba da się zrozumieć?:p Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 22:25 Oczywiście. Zrobię jak babeczki. Tyle tylko, że z ricottą krwią. Ale jeszcze raz dziękuję. A te tuorli to żółtka 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 12:37 Ptasie Kokosowe, Ferrero, rafaello Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 14:00 Ostatnio pierniki norymberskie. Najchętniej w glazurze (mąż woli w czekoladzie). Turron czekoladowyz chrupkami. Belgijskie praliny z gorzką czekoladą. Reszty może nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadawid1 Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 15:07 1. Chlebek marcepanowy 2. Ptasie mleczko waniliowe lub kokosowe 3. Trufle Odpowiedz Link Zgłoś
baatexja Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 15:51 tiramisu tort schwarzwaldzki tort makowy Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 15:07 ser pleśniowy, orzechy brazylijskie, fuet z biedronki, salami z orzechami z lidla, Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 15:24 lot_w_kosmos napisała: > salami z orzechami z lid > la, Też bardzo lubię Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 16:29 Od ok 2-3 lat torty a w ostatnim czasie ta czekolada Odpowiedz Link Zgłoś
bread_pita Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 17:38 Odkąd zobaczyłam mem, na którym porównano tę czekoladę do zapudrowanej facjaty z wielkimi pryszczami, przeszła mi miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 19:37 hehe na szczęście mnie to nie rusza ale może ktoś zrobił to celowo żeby było więcej dla niego Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 17:14 1) paluszki słone 2) j.w. 3) j.w. Słodycze nie istnieją i nie, nie jestem chora ani fizycznie, ani psychicznie. Kiedyś moja ciotka spytała mnie, czy jestem chora, że nie jadam słodyczy. Ha, Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
bread_pita Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 17:36 Marcepan w czekoladzie, chałwa, lody. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 19:38 o tak ! zapomniałam o marcepanie ! to dlatego że ja najwięcej zjadam go zimą. Odpowiedz Link Zgłoś