Dodaj do ulubionych

Szybka pomoc na zajad

30.10.20, 11:20
Pomocy! dosłownie w jedną noc wywaliło mi w prawym kąciku ust bolesny wielki zajad.
Oczywiście mam goole, conieco poczytałam, ale ile artykułów tyle opinii (ewentualnie jeden spisywany od drugiego).
Posmarowałam na razie Clotrimazolem, ale może macie jakies super hiper sposoby żeby tego szybko się pozbyć?
takie zastosowane i sprawdzone na żywym organizmie?
p.s. o przyczynach czytałam.
Obserwuj wątek
    • rb_111222333 Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 11:23
      Suplementacja witaminą b2 albo b12, już nie pamiętam którą dokładnie
      • cisco1800 Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 11:38
        to nie jest szybki sposób wink B12 przyjmuje regularnie podobnie jak D3 a i tak psikus
      • mamtrzykotyidwa Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 11:54
        Najlepiej B comlex w podwójnej dawce przez kilka dni, ale to nie będzie szybko.
        B 12 nie ma wpływu.
        • kira02 Re: Szybka pomoc na zajad 05.06.21, 15:10
          U mnie ani drożdże, ani B12 nie pomagało, ani żadne apteczne maści na zajady. Najskuteczniejszym sposobem była spora porcja kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych do najbliższego obiadu.
    • alpepe Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 11:32
      nasikaj na szmatkę i nią sobie przetrzyj zajad, a druga metoda, przetrzyj gąbką zajad gąbką z kuchni, lub czym tam posiłkujesz się przy zmywaniu naczyń. Ani jednej ani drugiej metody nie testowałam, bo u mnie zajady się tworzą od jedzenia najwyraźniej niedomytych drobnych owoców typu wiśnie czy winogrona, ale o tych dwóch wiem od rodziny i tu na forum też były lata temu takie rady.Ja na zajady używam wody z mydłem, a potem maści propolisowej lub kremu bambino, jeśli mam.
      • oceandream Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 11:46
        Hej witamina B2 weź więcej niż zalecana dawka i neomycyna w żelu. Żadna inna maść nie pomaga. Pzdr
        • jasnoklarowna Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 14:38
          Mam często, bo mam obniżona przyswajalność. B2 dużo do łykania a jedną przegryź i tą połówka na żywca lekko zwilżoną smaruj zajad przed połknięciem. Tak poradziła mi kiedyś aptekarka. Tak robię, dzieciakom też i zawsze szybko schodzą. Natłuszczaj miejsce osłonowo, ja nawet w aptece kupowałam sztyft ochronny na zajady, z zielona nakrętka
      • mamtrzykotyidwa Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 11:52
        alpepe napisała:

> bo u mnie zajady się tworzą od jedzeni
        > a najwyraźniej niedomytych drobnych owoców typu wiśnie czy winogrona,
        > .
        >
        Jeśli zajady tworzą ci się od owoców, to na pewno nie dlatego, że są niedomyte tylko dlatego, że jesteś na nie uczulona. Jeśli wiśnie, to też czereśnie, maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, kiwi i jabłka(szczególnie wczesne np.papierówki), gruszki, oraz orzechy laskowe mogą powodować powstawanie zajadów i jeśli jeszcze cię nie dręczą zapalenia korzonków; szyjnych, lędźwiowych, rwa kulszowa, ramienna itp. to przy dużym spożywaniu wyżej wymienionych owoców mogą się takie dolegliwości zacząć pojawiać.
        • alpepe Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 12:12
          no to mnie nastraszyłaś. Z tym, że to bardziej chodzi o zarodniki pleśni, sądzę, a nie o uczulenie na owoce jako takie.
        • cisco1800 Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 12:45
          o kurczę.... a wiesz że właśnie siedze poobklejana plastrami bo boli mnie kark i bark + łokieć? Plus łykam Sirdalud bo ból nie daje spać? ostatnio mam szał na winogrona i zjadam duże ilości. Serio może to mieć związek? szok
          • alpepe Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 13:56
            Oczywiście, ja po winogronam ma zawsze. Spróbuj to z myjką ze zlewu, nikt nie będzie widział, jak nie możesz wytrzymać.
        • konsta-is-me Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 11:14
          A jeśli mi się tworzą od pomidorów?
          W sensie sok ściekający powoduje takie podrażnienie skóry wokół ust.
          I też mnie koszmarnie dręczą korzonki ,a ból i sztywność karku to moja zmora od dziecinstwa?
          • mamtrzykotyidwa Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 19:45
            Jeśli sok z pomidorów podrażnia skórę wokół ust, to na pewno jesteś na pomidory uczulona.
            Możesz też być uczulona na ziemniaki, bakłażany i paprykę, tytoń oraz inne psiankowate rośliny np.ozdobne psianki doniczkowe, gwiazdę betlejemską i ogrodowe.

Jeśli chcesz sprawdzić, czy to te rośliny powodują twoje problemy, to przestań je wszystkie jeść na kilka miesięcy i zobacz, czy dolegliwości ci ustąpią. Jeśli ustąpią, to przez tydzień zjedz dużą tych rzeczy i poczekaj. Jeśli wtedy cię rozłoży, to będziesz miała dowód. Tylko nie rób tego wtedy, gdy będziesz miała coś zaplanowanego, bo możesz wtedy nie zwlec się z łóżka przez jakiś czas.

Jeśli od dzieciństwa masz takie problemy, to zrób testy alergiczne skórne pokarmowe i wziewne. Może ci coś w nich wyjdzie ciekawego i będziesz mogła ozdrowieć?
            • mamtrzykotyidwa Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 19:47
              Testy najlepiej jest robić pod koniec maja lub na początku czerwca, wtedy najwięcej wychodzi.
    • e-ness Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 11:51
      Niestety nie ma szybkiego sposobu na zajady. Mój mąż dostał od lekarza maść z antybiotykiem, wiem ze i bez recepty coś można kupić
      Ważne aby maść była tłusta i nie dopuścić do wysuszania się zajada bo będzie pękał i paskudziły się
    • glanaber Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 14:16
      Amol. U mnie pomaga błyskawicznie.
    • rosa-fira Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 14:28
      B complex. Jak nie będzie poprawy po 2 tygodniach, zbadać krew. Prawdopodobnie niska ferrytyna.
    • mysiulek08 Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 15:07
      sachol, bedzie troche szczypac ale zniknie szybko
    • karotka_plus Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 16:11
      Ja polecam maść B2 hec na zajady. Barwi na żółto ale spokojnie idzie domyć kąciki samą wodą, nie zostają przebarwienia. Ja miałam zajady w tamtym tygodniu i w weekend siedziałam w domu i cały czas smarowałam. Pomogło. Po 2 dniach zniknęły. Do tego biorę wit. z grupy B oraz wit C. lub Rutinacea. Podwójna dawka do czasu aż nie znikną.
    • pani_tau Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 17:28
      Zwykle masło. Testowałam wiele razy. Mały zajad znikał po 12 godzinach. Wnosze, że duży zniknie po 24.
    • mikams75 Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 17:28
      jak sie tylko zaczyna to wypalam spirytusem - przykladam namoczony w spirytusie patyczek, piecze, jak przestaje piec, to biore kolejny. I za jakis czas znowu. Zazwyczaj mi nie wykwita ja stlamsze na poczatku.
      • alpepe Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 19:22
        ty piszesz o zajadach czy o opryszczce?
        • mikams75 Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 23:17
          Zajady sa chyba w kacikach tylko, mnie sie pojawia to cos w roznych miejscach.
          • hugo43 Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 23:26
            Na zajady jest maść „lips”,do kupienia w aptece
          • alpepe Re: Szybka pomoc na zajad 30.10.20, 23:45
            Czyli piszesz o "zimnie", czyli opryszczce, to inna inszość.
            • mikams75 Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 01:05
              gogluje roznice i w poczatkowej fazie to nie jest za bardzo do odroznienia, podejrzewam, ze u mnie pojawia sie raz jedno a raz drugie.
              • alpepe Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 11:17
                Jak nie do odróżnienia? Opryszczka na początku swędzi, dlatego czujesz, że się pojawi. Zajad to ranka w kąciku ust, nagle się robi i boli, ale nie nie tworzy pęcherzyków, nie swędzi, tylko przeszkadza, bo na nowo się otwiera.
                • pani_tau Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 11:19
                  Alpepe, oznacz sobie poziom wit D jak będziesz się badać.
                  • mikams75 Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 18:04
                    moze to dobra rada, odkad suplementuje to przestaly mi sie pojawiac tak atrakcje.
                  • alpepe Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 18:29
                    A tam będę oznaczać, po prostu zacznę suplementować wink
                • konsta-is-me Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 11:31
                  Zajady są zawsze w kącikach ust.
                  Aczkolwiek też potrafią troche swędzieć ale to jest zupełnie inne uczucie.
                  Opryszczka to bardziej "gula"i według mnie jest to zupełnie inne uczucie.
                • mikams75 Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 18:03
                  to ja widuje u siebie jakas kropke albo mini-ranke i wyraznie mnie cos kluje w tym miejscu. Nie, na tym etapie nie wiem co z tego bedzie. To jest zanim wwytworzy sie cokolwiek,zanim powstana wyrazne rany w kacikach czy pecherze.
                • kira02 Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 18:25
                  Dokładnie, zakład ciągnie przy otwieraniu ust, nie da się tego pomylić z opryszczka. U mnie zajady mają związek z drożdżakami i pleśnią, bo pojawiają się zawsze po zjedzeniu sera pleśniowego ( niestety, musiałam zrezygnować) albo jak pofolguje sobi ze słodyczami. Zajady natluszczam kremem, a leczę zjadając duże ilości kiszonek. Działa zawsze, żadne suplementy nie pomagają.
                • kira02 Re: Szybka pomoc na zajad 05.06.21, 15:17
                  Dokładnie, przecież zajady do rana w kąciku ust (pęknięta wzdłuż skóra). Nie radzę tego traktować spirytusem, bo zrobi się 2 x większa.
      • kora.bez.loginu Re: Szybka pomoc na zajad 05.06.21, 16:25
        Ja robię tak samo, a gdy ranka jest już zdezynfekowana i wysuszona spirytusem natłuszczam pomadką lub kremem. Działa na zajady, nigdy w życiu nie miałam opryszczki.
    • kachaa17 Re: Szybka pomoc na zajad 31.10.20, 20:40
      Ja smaruję jakimś tłustym kremem do twarzy albo do rąk.
    • wojcik1997 Re: Szybka pomoc na zajad 04.06.21, 20:02
      Przez 2 lata walczyłem z zajadami wywołanymi przez drożdżaki. Ani maści ani tabletki nic nie dają.
      Moja metoda pomogła mi i siostrze na stałe nawet pomimo że teraz jem słodycze i codziennie piję kawę.
      Metoda :
      1) Kroble z PESTEK grejfruta do nakładania na zajady i picia z wodą 15 kropli dziennie. (zabija drożdżaki)
      2) Probiotyk , najlepiej przed wizytą w aptece wyszukać najbardziej opłacalny żeby nie wcisnęli najdroższego.
      (pomaga w odzyskaniu równowagi między grzybami i bakteriami)
      Mi kuracja zajęła między 1 a 2 miesiące oczywiście w tym czasie minimum cukru.
      • danka88 Re: Szybka pomoc na zajad 05.06.21, 15:32
        Nałóż troche miodu
    • barbibarbi Re: Szybka pomoc na zajad 05.06.21, 15:34
      Clotrimazol. Zajady to najczęściej nadkażenia grzybicze, clotrimazol w kremie powinien sobie poradzić.
    • saszanasza Re: Szybka pomoc na zajad 05.06.21, 15:47
      na zajady to witamina b
    • mika71 Re: Szybka pomoc na zajad 05.06.21, 16:31
      Trzeba nałożyć na zajad miód. Rano przeważnie nie ma śladu.
      Jak jest większy to ewentualnie operację trzeba powtórzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka