bazia8 31.10.20, 10:30 Kosciol pozbawic państwowej kasy, znacjonalizowac grunty - w koncu uwlaszczyli sie przez tysiac lat na niepismiennej ludnosci. Wprowadzic podatki, kto chce utrzymywac pasterzy prosze, ale za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: A gdyby tak 31.10.20, 11:22 Ta, tak zrobili zaborcy i zostali wyklęci przez potomnych, a przecież kasata zakonów to była świetna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A gdyby tak 31.10.20, 13:21 alpepe napisała: > Ta, tak zrobili zaborcy i zostali wyklęci przez potomnych, Miejże ty odrobine litości dla logiki i historii, alpepe. Zaborcy zostali wyklęci za zabory a nie za kasaty zakonów. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: A gdyby tak 31.10.20, 13:26 Kościół ma na ten temat inne zdanie, zresztą prześledź literaturę bogojczyźnianą. Przeczytaj sobie jeszcze raz Syzyfowe Prace, tam jest to wspomniane pod kątem dziecięcych zwłok w trumienkach w zakonie żeńskim. Nie wiem, jak ty, ja się wychowałam w konserwatywnej rodzinie katolickiej, takiej naprawdę, więc ani lektur ani prasy katolickiej ani propagandy w kościele mi nie zabrakło. Natomiast teraz dojrzałam, by interpretować to, co słyszałam/czytałam wtedy, inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
pieknyksiaze Re: A gdyby tak 31.10.20, 11:25 Proponuje to od lat. A ematki:"nie" Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: A gdyby tak 31.10.20, 11:42 pieknyksiaze napisała: > Proponuje to od lat. A ematki:"nie" W Polsce nie ma zadnej partii, ktora bylaby do tego zdolna. Wystarczy tylko sobie przypomniec, ze zarowno Kwach jak i Tusk wzieli sluby koscielne tuz przed wyborami chociaz po 20+ lat zyli sobie po slubach cywilnych. Jeden i drugi polecial do Watykanu jak tylko zostal wybrany. kwach to nawet w papamobile siedzial. Musialaby zajsc jakas gigantyczna zmiana mentalna, pokoleniwa. Ludzie musielby przestac masowo chrzcic dzieci, posylac do komunii, brac koscielne sluby. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A gdyby tak 31.10.20, 13:22 o przepraszam, ja się w tym punkcie zawsze z tobą zgadzam, tanebo. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: A gdyby tak 31.10.20, 11:35 W końcu byłoby normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: A gdyby tak 31.10.20, 11:40 To już dawno powinno zostać zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: A gdyby tak 31.10.20, 13:19 Bo wiecie, ze to najwiekszy beneficjent doplat bezpośrednichchch Odpowiedz Link Zgłoś