Dodaj do ulubionych

krople protargol

04.11.20, 22:09
Czy ktoś z Was wie, czy jeszcze się je stosuje ? Są to krople z jonami srebra ( robione w aptece na receptę ). Używałam ich, kiedy starszak był kilkulatkiem, teraz potrzebuję dla młodszej córki i dwóch lekarzy było zdziwionych, bo oni nigdy nie przepisywali czegoś takiego. Jeden nawet chętny był wypisać zlecenie do apteki, ale nawet nie znał składu, proporcji itp.
Może któraś z Was ma gdzieś taki skład tych kropelek lub z racji wykonywanego zawodu może mi udzielić jakieś informacji ?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: krople protargol 04.11.20, 22:22
      rx.edu.pl/pytania/jak-wycenic-i-wykonac-krople-do-nosa-z-protargolem/
    • mamalgosia Re: krople protargol 04.11.20, 22:25
      Potwierdzam.
      Dziesiatki dzieci uratowane dzieki tym kroplom od usuwania migdalkow
      receptura.edu.pl/srebra-proteinian-argentum-proteinicum/
      • mamalgosia Re: krople protargol 04.11.20, 22:29
        A tu zachwalalam prawie 10 lat temu ...
    • spirit_of_africa Re: krople protargol 04.11.20, 22:26
      Dziennik-niecodziennik albo Memphis? Ja miałam dla córki krople z protargolem i nawet zachowałam etykietkę ale z niej nic nie wynika - jest napisane 1% protargol 10 ml gutt nasalis
      • spirit_of_africa Re: krople protargol 04.11.20, 22:27
        W sumie doczytałam - recepta jest taka, bo protargol rozcieńcza się woda do stężenia 1lub 2%
      • mamalgosia Re: krople protargol 04.11.20, 22:30
        Nasza etykieta tez taka uwalana bylasmile

Trzeba pamietac, ze to swiatloczuly zwiazek, zanim sie zachlapie dziecku pizamke
        • spirit_of_africa Re: krople protargol 04.11.20, 22:37
          Bo w tych buteleczkach na krople recepturowe trudno samemu zrobić dziurkę. Jak się obetnie czubek to leje się z nich na etykietkę smile
    • panna.wiosna2008 Re: krople protargol 04.11.20, 23:03
      Dzięki dziewczyny, wiedziałam, że na tym forum zawsze znajdą się życzliwe i pomocne dusze smile
      Córa po ostatniej infekcji ma tak powiększone migdałki, że szok. Czyszczę nos, daję histaminy i steryd do nosa, ale już mija tydzień i niespecjalnie są efekty. I wczoraj przypomniały mi się te kropelki, przepisywał mi je dla starszaka starej daty pediatra ( niestety, już nieżyjący ). Dlatego też myślałam, że może już się ich nie przepisuje, skoro dwóch lekarzy nie wiedziało, o czym mówię.
      Ale skoro podesłałyście mi skład, to chyba problemu nie powinno być smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka