Dodaj do ulubionych

Regał Billy ważniejszy od zdrowia

07.11.20, 13:12
Bawiłyby mnie lamenty nad zamknięciem sklepów gdyby to nie było tragiczne.
Nastąpiło całkowicie zamazanie co jest ważne. Konsumpcjonizm jest jak klapki na oczy.
Regał Billy ważniejsze od zdrowia. Chińska szmata z sieciówki ważniejsze od życia.
Obserwuj wątek
    • sumire Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 13:21
      Lepiej histeryku powiedz, po kiego wała zamknięto galerie sztuki. Tam też tłumy były?
      • mae224 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 13:24
        A byłaś kiedyś w Uffizi?
        • sumire Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 13:30
          Znakomity przykład 😂
        • cku Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 13:31
          No to biblioteki. Siedlisko koronazarazy...
        • memphis90 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 14:16
          Tym na Mokotowie, czy w tym w Biedrusku?
      • lajtova Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 13:35
        Założ wątek o galeriach. Ja piszę o zakupach regałów i szmat.
        • madami Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 13:44
          Ty piszesz o tym za co ci płacą big_grin - dzisiaj płacą za IKEA.
        • sumire Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 13:48
          Wiesz, histeryku, generalnie to nie trzeba kupować mebli wcale, na 30-letnim łóżku też da się spać. Tylko ktoś dzięki produkcji tych łóżek ma co do gara włożyć i z czego zapłacić czynsz. Oczywiście całe forum wie, że masz to centralnie w doopie, ale jeśli rząd będzie tak dalej z dnia na dzień będzie zamykał kolejne branże "do odwołania", to niedługo będziesz jeść to, co ukradniesz albo uzbierasz. Powodzenia.
          • snajper55 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 17:16
            sumire napisała:

> Wiesz, histeryku, generalnie to nie trzeba kupować mebli wcale, na 30-letnim łó
            > żku też da się spać. Tylko ktoś dzięki produkcji tych łóżek ma co do gara włoży
            > ć i z czego zapłacić czynsz.

Pamiętaj, że gdybyśmy kupowali połowę tego co teraz, to moglibyśmy zarabia połowę tego co teraz. Nie musimy kupować nowego modelu pralki, gdy działa stara pralka, nie musimy kupować magnesów na lodówkę, nie musimy lecieć ma Kanary i wtedy nie musimy tyle zarabiać i mąż nie musi robić regałów Billy w Ikei.

S.
            • memphis90 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 19:01
              W sensie mam też nosić jedną nogawkę spodni albo jeden but czy może karmić tylko jedno z dwojga dzieci...?
              • snajper55 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 19:13
                memphis90 napisała:

> W sensie mam też nosić jedną nogawkę spodni albo jeden but czy może karmić tyl
                > ko jedno z dwojga dzieci...?

Wystarczy że spodnie czy buty będziesz nosić dwa razy dłużej. Lub zrezygnuj z magnesów na lodówkę. Kasę przeznaczoną na wyjazd na Kanary przeznacz na karmę dla bombelków. A zamiast słoiczków firmy G mnożna kupić na targu marchewkę i samemu zrobić zupkę dla bombelków. Jesteśmy przyzwyczajenie do niepotrzebnych wydatków i dlatego tyle pracujemy, bo chcemy na te niepotrzebne wydatki zarobić. Pandemia może to zmienić. Może do niektórych dotrze, że nie musimy chodzić do kościoła czy lecieć na Kanary, że możemy pracować zdalnie czy samemu zrobić kluski. Że możemy dużo mniej zarabiać gdy nie wydajemy pieniędzy na absurdy.

S.
                • bialeem Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 19:18
                  Czas, który poświęcasz na "robienie" czegoś też kosztuje i to więcej niż czas poświęcony na hurtowe wytworzenie czegoś w fabryce. Jakoś jestem 100% przekonana, że w domu nie ty takie czynności byś "robił"
                  • bialeem Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 19:19
                    *(skoro tak lekko dysponujesz cudzym czasem)
                    • snajper55 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 19:25
                      bialeem napisał:

> *(skoro tak lekko dysponujesz cudzym czasem)

Ależ to inni czasu nie szanują przeznaczając go na pracę, aby zarobić na zbędne rzeczy. Wyrzucają czas w błoto. Stary człowiek Ci to mówi, dla którego czas jest cenną rzeczą. smile

S.
                  • snajper55 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 19:23
                    bialeem napisał:

> Czas, który poświęcasz na "robienie" czegoś też kosztuje i to więcej niż czas p
                    > oświęcony na hurtowe wytworzenie czegoś w fabryce. Jakoś jestem 100% przekonana
                    > , że w domu nie ty takie czynności byś "robił"

Tak się składa że robiłem. Łącznie z ręcznym praniem terowych pieluszek. Wtedy pampersy były tylko w Pewexie. Teraz bez pampersów żadna emama życia sobie nie wyobraża. Za to poświęcenie 12h na dobę na pracę to normalka.

Dzisiejszy model życia to poświęcanie czasu na pracę, aby zarobić na fachowca, który przyjdzie wymienić żarówkę w lampie.

S.
                    • bialeem Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 20:00
                      Może po prostu niektórzy wolą poświęcać czas na pracę, którą lubią i która ich rozwija niż na ręczne pranie pieluch, gotowanie od zera i wszystkie te czynności, które można zrzucić na urządzenia albo wyoutsorceować. Zwykle nawet zostaje wtedy czas dla siebie. Facetom łatwo jest takie rzeczy mówić, bo statystycznie ich po prostu nie robią albo robią ich o 4/5 mniej.
        • aqua48 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 13:48
          lajtova napisał(a):

> Założ wątek o galeriach. Ja piszę o zakupach regałów i szmat.

Ale jak na razie przymusu kupowania niczego nie ma. Większy tłok w zwykłej biedrze niż w sklepach z meblami.

• mava Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 14:22
          >Ja piszę o zakupach regałów i szmat.

no wiesz...ja całkiem niedawno pojechałam do Ikei specjalnie po rękawice silikonowe, do przenoszenia goracych garów, bo właśnie jedna, wcześniejsza, mi sie rozerwała. Dla mnie to jest artykul podstawowej potrzeby - choc oczywiście, moglabym uzyc do przenoszenia goracego gara szmaty np.od podłogi. Jednak zdecydowanie wole rękawice.
          Przy okazji kupilam kilka innych drobiazgów, jednak podstawa były owe rękawice. I jesli taka potrzebe miałabym teraz, wiedząc że sklep zamkna na "niewiadomojakdługo" to tez bym pewnie podjechała.
          Tak że twoje ujęcie tematu jest dosyc proste, by nie powiedzec prostackie. W koncu w Ikei nie znalazło się 10 mln spoleczeństwa (tyle +/- dorosłego jest) a pewnie kilka/nascie tys, jesli juz. Być moze kazda z tych osób miała jakies wczesniej zaplanowane zakupy, a wobec zamkniecia sklepu, pojechała teraz. A nie w celu polażenia po sklepie....
          • mae224 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 14:55
            Ojp. Rękawica silikonowa będzie teraz dla mnie typowym problemem pierwszego świata.
            • mava Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 15:59
              ojp
              wiesz...najpierw podnisłaś mi cisnienie i chciałam wylać "potok" w twoim chamskim stylu.
              Policzylam do 5.
              Wyobraź sobie że nie każdy żre (1 2 3 4 5...) na stołówkach i fastwoody ale czasem (1 2 3 4 5) gotuje w domu. I musi przenieść (1 2 3 4 5...) garnek na blat/stół.
              Jak bede żarła (1 2 3 4 5 ) głównie śmieci w budkach kebabu to gowniane rekawice nie beda mi potrzebne.
              ps. ja pier.dole...co za tłuki na tym forum (nie policzylam...nie zdazyłam)
              • lajtova Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 16:06
                Nie masz silikonowej rękawicy w domu = żresz kebaby smile))
                • mava Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 16:15
                  >Nie masz silikonowej rękawicy w domu = żresz kebaby

Tak! Twój przekaz "wprost" to dla tych, ktorzy nie uważali/wagarowali na lekcjach jezyka polskiego. Nie znaja środkow stylistycznych, przekazu, nie wiedza co to przenośnie, metafory itd.
                  Im/tobie nikt nie wmówi że biale jest białe.
              • mae224 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 16:27
                Ojp. Akurat źle trafiłaś, nawet nie wiesz, jak bardzo. 🤣 Bo gotuję codziennie. I mam w domu nastolatka, który NIGDY ze względów zdrowotnych nie zjadł fast-fooda 🤭I wiesz, akurat RĘKAWICA SILIKONOWA Z IKEI kupiona w samym centeum epidemii nie jest przedmiotem pierwszej potrzeby. No ale w pierwszym świecie może jest. Egoizm piwrwszej klasy.
              • bywalczyni.hosteli Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 17:10
                W pierwszym lepszym markecie taką rękawice się kupi, naprawdę trzeba jechać pół miasta gdzieś na obrzeża by kupić tandetę akurat z Ikei?
                • milupaa Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 17:24
                  Ja nie wiem o co kaman. Zbieram od początku pandemii listę czego potrzebuje z Ikea i potem robię zamówienia on line. Fakt trzeba zapłacić za dostawę ale jest bezpiecznie i wygodnie.
                  • mae224 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 18:01
                    Jak ktoś ma dojechać do ikei (lub innego sklepu) autem czy innym trasportem też płaci za benzynę. Kwestia kosztów wysyłki na dziś w ogóle moim zdaniem jest pomijalna.
                • mae224 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 17:28
                  Pomijając fakt, że można ja zamówić pocztą, kurierem itp.
    • madami Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 13:44
      Idź się leczyć.
    • gulcia77 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 14:18
      A ci co nie umrą na co idą, zdechną później z głodu. Nie wiem, czy masz świadomość, ale Polska jest jednym z głównych producentów mebli i oprzyrządowania dla Ikei. W pewnym 20tysięcznym miasteczku masa ludzi pracuje dla takiej firmy i pracują tam całe rodziny. Zapewne oszaleją z radości, kiedy zostaną bez pracy.
      • aqua48 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 14:42
        gulcia77 napisała:

>W pewnym 20tysięcznym miasteczku masa ludzi pracuje dla takiej firmy i pr
        > acują tam całe rodziny. Zapewne oszaleją z radości, kiedy zostaną bez pracy.

Aaa.. to wg lajtovej (klapki na oczach) upadnie wreszcie konsumpcjonizm kiedy nie będzie za co kupować tych mebli i szmat...
        Zachwyceni są też z pewnością ci którzy akurat robią jakiś remont i muszą czekać na wyposażenie mieszkania jeśli zaplanowali jakieś kompleksowe zakupy w IKEI. Nie zazdroszczę.

• eliszka25 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 18:40
          Nas w taki sposób zaskoczyło zamknięcie sklepów na wiosnę. Właśnie się przeprowadziliśmy. W poprzednim mieszkaniu większość szaf była pod zabudowę, więc potrzebowaliśmy mebli praktycznie do każdego pokoju. No i zdążyliśmy kupić tylko kanapę, a prawie wszystkie ciuchy trzymaliśmy w kartonach przez prawie 4 miesiące. Myślałam, ze qoorwicy dostanę.
    • piesiedwa Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 14:39
      Czy jestes trolley? Ciagle piszesz takie bzdurne posty. Ktos Cie oplaca???
      • trilllian Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 17:36
        A to nie gazeciarz, gazeta mu płaci, przecież ten rodzaj fiksacji na temacie jest dość charakterystyczny. Chyba że więcej takich szajbusów chodzi po świecie, a pandemia to wyzwala u ludzi
    • taka-sobie-mysz Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 14:46
      Ikea to nie tylko regał Billy wyobraź sobie. Ja np.bylam tam ostatnio po łóżeczko dla dziecka, bo jestem w ciąży i dziecko jak się urodzi musi gdzieś spać, to takie dziwne, prawda?
      Oczywiście mogłabym kupić gdzie indziej, albo położyć dziecko spać na podłodze, pewnie noworodkowi bez różnicy.
      Uprzedzając pytanie, nie chcialam kupować w innym sklepie, bo w Ikei akurat były takie, jakie chciałam i w przystępnej cenie.
      • morekac Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 14:53
        Już ci pisałam - pudełko kartonowe wystarczy i trochę sianka. Masz burżujskie wymagania.
      • mae224 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 14:53
        Przestali dostarczać pod drzwi?
        • laura.palmer Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 14:59
          Dostarczają. Akurat też kupuję meble dla niemowlaka i cieszę się, że zdążyłam pojechać do Ikei pooglądać na żywo, bo wybrany przeze mnie model chybocze się na boki. Wybraliśmy inny, dostawa pod drzwi będzie w poniedziałek. Gdybym zamówiła w ciemno, pewnie musiałabym się użerać ze zwrotem.
        • morekac Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 15:00
          Och, doprawdy, wiosną czekałam kilka tygodni na dostawę pod drzwi, bo się z dostawami nie wyrabiali.
          • droch Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 15:08
            Och, doprawdy, wiosną czekałam kilka tygodni na dostawę pod drzwi, bo się z dostawami nie wyrabiali.

Oj tam, najwyżej ciężarna przełoży poród o te 2-3 tygodnie, wielkie halo...
            • zrozpaczona38 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 15:31
              łóżeczek nigdzie nie brak, a jeśli ciężarna tupie nóżką bo musi być z Ikea to niech zaciska nogi na kilka tygodni tongue_out wirus jest czy go nie ma w to nie wnikam, ale słabo to o niej świadczy skoro pcha się w wielki sklep bo musi być modnie jak z instagrama w pokoiku dziecka
              • morekac Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 15:37
                A dlaczego ma nie być tak, jak sobie wymarzyła?
                • berdebul Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 18:11
                  Bo bombelek może spać w szufladzie komody, o ile kupili przed lockdownem. Marzenia nie są po to, aby je spełniać. Patrz wątek o lego.
              • ciszej.tam Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 15:44
                Nie rozumiem.

Osoba ma kupić coś czego nie chce i nie planuje kupować?
                To chroni przed covidem czy innymi chorobami też?
              • trilllian Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 17:38
                Ale wiesz, że zamknęli wszystkie meblowe sklepy, a nie tylko ikeę?
              • memphis90 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 19:06
                W sensie w Agata Meble czy Bodziu wirusa nie ma...? Jest tylko w Ikei?
    • marinette.wue Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 15:04
      Prawda jest taka ze póki nas to nie dotyczy to jest to temat odległy i nie dopuszczamy mysli ze my tez mizemy zachorować... epidemia ma charakter powszechny jak gloszą? Zauwazylam ze kazdy zakazony w moim otoczeniu co najmniej 20 osób wie gdzie i od kogo. Problem w tym ze z wiadomych wzgledow trzymany to info dla, siebie, wizja 20 dni kwarantanny dla rodziny nie jest fascynująca.Chirzy nie zgłoszeni chodzą do sklepow i zagrażają dalej jakies przypadkowe osoby czesto na zasadzie ja vhoruje a innych mam w d.....
      To nie cywilizowany kraj tylko PL.
    • lot_w_kosmos Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 15:10
      Jakby mi brakowało regału i klamoty miały leżeć na podlodze miesiąc.
      A musiałby to być Billy, to zaprawdę powiadam ci - moje zdrowie byłoby o wiele bardziej zagrożone gdybym zrezygnowała z jego kupna w ostatniej chwili....
    • ciszej.tam Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 15:21
      Zauważyłam , że opętanczo biegasz po wątkach i piszesz ludziom "siedź na d'pie!"

Widzisz, dla wielu osób bunkrowanie się w piwnicy i robienie rekonstrukcji historycznej okupacji nie jest życiowym powołaniem.

Czy ktoś ci każe jechać po regał Billy teraz? Przystawia ci pistolet do głowy? Podaj adres, zadzwoni któraś po policję i aresztują przemocowca, będzie okay.
    • nutella_fan Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 15:27
      Nikt tak jak ty histerii nie dostaje. Tobie już szajba na łeb wali.
    • majenkir Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 16:04
      Te regały sa całkiem fajne, więc.. 🤷‍♀️😂😂
    • daisy Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 17:11
      przechoruj to w końcu i odwal się
    • berdebul Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 18:09
      Spiętralaj. Nie mam jak pościelic łóżek, bo cała pościel w praniu. Jak nie otworzą ikei, to zamawiam suszarkę. uncertain
    • bialeem Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 19:12
      Zaczynam życzyć ci żebyś ty i twoja rodzina zostali bez pracy i środków do życia - tak jak tego życzysz innym.
      • marinette.wue Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 19:29
        Pinokio nas zamknie nue boj się...kwestia 2 tyg.
        Z bezrobociem i stanen gospodarki cofniemy się do kat 90-tych.
        Myslisz że jak kupisz półkę ze sklejki to gospodarka w ruinie odbije?
    • snajper55 Re: Regał Billy ważniejszy od zdrowia 07.11.20, 19:18
      alicia033 napisała:

> snajper55 napisał:
      >
      > zapamiętaj, debilu: nie dostaniesz operacji ani kolejnej chemii na swojego raka
      > płuc i wreszcie zejdziesz dusząc się na śmimerć, bo swoją koronahisterią zabił
      > eś gospodarkę, finansującą takie fanaberie, jak leczenie chorych onkologicznie.

Gospodarkę zabiła pandemia. Dlatego za chwilę nikt nie dostanie się ani do szpitala, ani do lekarza. Ty i twoje bombelki też. Akurat onkologia jeszcze się trzyma, choć nie wiadomo jak długo tak będzie. Póki co planowe kontrole odbywają się bez przeszkód.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka