Dodaj do ulubionych

Mięso jak ?

14.11.20, 00:58
No właśnie jak ? Schabowe się znudziły, mielone też. Kotlety z kurczaka były 3 razy tygodniu bo syn miał taką fazę. Pieczeń jedzą niechętnie. Ale niedziela i ma być mięso. To co ja mam wymyśleć? Jakieś podpowiedzi grzecznie proszę. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • magdallenac Re: Mięso jak ? 14.11.20, 01:10
      Ale mówisz, ze Ty gotujesz, a rodzina Ci grymasi?? U mnie co kuchnia wydaje to się je, a jak nie smakuje (znudziło się, ma się ochotę na coś innego) to się idzie do kuchni i samodzielnie przygotowuje. Co to w ogóle znaczy- jest niedziela i ma być mięso?
      • em_em71 Re: Mięso jak ? 14.11.20, 01:16
        No to poradzilaś smile
        Kaczka, lub elementy /piersi, nogi/, udziec z indyka /np z owocami suszonymi/, gulasz węgierski z plackami, kluskami sląskimi lub na parze, polędwiczki nadziewane pieczarkami, polędwiczki cienko pokrojone, uduszone z cebulą, szaszlyki, steki, chili con carne....
        • magdallenac Re: Mięso jak ? 14.11.20, 01:22
          em_em71 napisała:

          > No to poradzilaś smile
          > Kaczka, lub elementy /piersi, nogi/, udziec z indyka /np z owocami suszonymi/,
          > gulasz węgierski z plackami, kluskami sląskimi lub na parze, polędwiczki nadzie
          > wane pieczarkami, polędwiczki cienko pokrojone, uduszone z cebulą, szaszlyki, s
          > teki, chili con carne....
          Sorry, masz racje, ale mam alergie na grymasnikow😉moi miesozercy lubia gulasz z kasza, piersi z kurczaka z warzywami po azjatycku, piers z kurczaka wyklepana- do srodka kremowy serek z ziolami i na grilla, zwykle steki wolowe z pieczonymi ziemniakami, kazdego rodzaju wolowine dlugo duszona.

        • em_em71 Re: Mięso jak ? 14.11.20, 01:27
          Zresztą tego kurczaka tez mozna na 100 sposobów zrobic. Upiec w całości w ziiołach lub papryce, czymś nadziać. Moi lubią kotlety : wyciągam z podudzi kości /lub kupuję wydrylowane/, rozbijam do postaci kotleta, przyprawiam, obtaczam w mące i smażę na patelni. Najpierw strona bez skóry, potem z. Skóra się przypieka, jest chrupiąca. A wątróbka?
    • mava Re: Mięso jak ? 14.11.20, 01:13
      korag, to wlaśnie z twojej jakiejs baaardzo wcześniejszej wypowiedzi, zaczęlam studiowac menu szkolnych stołówek...i na ich podstawie opracowywałam menu obiadowe w swojej chałupie...zabrakło ci inwencji?
      Poszukaj inspiracji na sprawdzonych stronach, np. kwestia smaku. Albo Okrasa. Albo kulinarnapolska. Albo olgasmile. To moje ulubione....
      Niby ciagle to samo mieso, te same kotlety ale jednak inaczej..
    • mika_p Re: Mięso jak ? 14.11.20, 01:27
      Kurczak pieczony, raz w majeranku, raz w curry.
      Kurczak duszony.
      Kurczak w kostkę krojony z mieszanką warzywną (+zioła do pizzy).
      Kurczak w kostkę krojony w sosie słodko-kwaśnym.
      Kurczak w sosie tajskim, wrzucałam niedawno.
      Bitki wieprzowe/wołowe w sosie.
      Gulasz.
      Pulpety.
      Żeberka w kapuście.
      Bigos.
      Mielone mięso z mrożonką chińską (+ curry i sos sojowy)
    • sasha_m Re: Mięso jak ? 14.11.20, 01:56
      Szynka surowa lub pierś z kurczaka krojona w paski, na patelnię, obficie posypać przyprawą do gyrosa i usmażyć na rumiano. Do tego frytki z piekarnika, sos jogurtowo-czosnkowy i surówka. Ulubione danie.
      Schab pieczony krojony w grube plastry z sosem z zielonego pieprzu.
      Gulasz na różne sposoby z kaszą lub ryżem.
      Mięso mielone obsmażone na patelni na sypko zalać dowolnym sosem i poddusić do makaronu lub ryżu.
      Mięso w kostkę z mrożonką warzyw chińskich i przyprawami, do ryżu.
      Klopsy w sosie koperkowym, pomidorowym, grzybowym.
      Kotlety z piersi kurczaka upieczone w piekarniku, pod koniec położyć na każdym plaster sera i pomidora i posypać bazylią. Dodatki mogą być różne.
      Zrazy wołowe zawijane z musztardą, ogórkiem kiszonym i papryką. Zamiast wołowiny może być schab, też fajnie wychodzi.
      Pieczone żeberka miodowo-musztardowe.
      Gołąbki.
      • sasha_m Re: Mięso jak ? 14.11.20, 02:02
        Jeszcze zapiekanka z mielonym mięsem, cebulą, sosem pomidorowym i serem żółtym, z ziemniakami lub makaronem, układana warstwami w naczyniu żaroodpornym, stoi u nas dość wysoko w rankingu.
    • mysiulek08 Re: Mięso jak ? 14.11.20, 02:41
      klopsiki w sosie pomidorowym, ziemniaki, marchewka z groszkiem
      klopsiki w sosie pieczarkowym/grzybowym

      piers z kurczaka ala kebab z frytkami i ogorki w stylu tzatziki

      piers kurczaka jak wyze, warzywa grilowane (cukinia,baklazan, papryka) groszek z kukurydza sklejony majonezem i to zawiniete w cieple pszenne tortille

      gulasz ala strogonow i kluseczki francuskie

      piersz kuraka rozbita i panierowana w migdalach

      palki z kuraka duszone z warzywami, ziemniakami i bialym winem

      poledwiczki wieprzowe z grzybami

      tarta z miesem mielonym

      lasagnia

      spagetti ala balognese

      saltimbocca (z poledwiczek wieprzowych)
      • solejrolia Re: Mięso jak ? 14.11.20, 18:37
        O fuj. Mieliśmy dwa razy podejście, żeby to przygotować, za każdym razem jeb...ło siuśkami....tongue_out
        może i smaczne, ale nie byłam w stanie tego potem przełknąć.

        To już lepsze mam doznania z ozorkami (ozorami, bo wielkie toto było). Dwie próby, udane, zjadłam z apetytem. Natomiast gdy miałam po raz trzeci okazję na zjedzenie tego dania, to już nie chciałam. Wystarczy że wiem, że smaczne, ale jednak wolę kurczaka tongue_out
        • kokosowy15 Re: Mięso jak ? 14.11.20, 19:35
          Nereczki naciete, wypłukane, obgotowane, pokrojone i duszone z szalotka jeszcze miały zapach moczu? A ozorki w galarecie czy duszone, również po obgotowaniu? Policzki wołowe w czerwonym winie, z marchewka, selerem naciowym, też długo duszone? Sos można przetrzeć, albo, gdy warzywa były drobno pokrojone, zostawić do zagęszczenia razowcem. I klasyczna sztuka mies z sosem chrzanowym. Może jeszcze wątróbka indycza lub gęsią, gulasz z serca wołowego, naleśniki z farszem mięsnym ( choć ja wolę z serem). For szlak cielęcy. Sznycel ki jagniece z kostka, jeżeli kogoś stać. Befsztyk z kangura - bywają czasem w Makro.
        • mysiulek08 Re: Mięso jak ? 14.11.20, 21:32
          bo cynaderki to i owszem da sie zjesc ale roboty przed glownym gotowaniem w cholere

          babcia pieczolowicie wycinala wszystkie zylki/kanaliki itp, z jednej nereczi zostawala moze 1/3 potem to obgotowywala ze trzy razy i dopiero potem robila z nich 'gulasz' nawet lubilam ale mnie samej sie juz nie chcialo tak bawic, wiec nie jadam
    • kotejka Re: Mięso jak ? 14.11.20, 05:20
      Ja rzadko robię mięso, jako kawał mięsa - kotlet czy pieczeń na szczęście nie mam takich zamowien
      Ostatnio gesie piersie pieczone w rzymskim garnku z jabłkami, kluseczkami śląski mi i buraczkami na ciepło
      Resztę piersi do jadłam pokój one na rzymskiej salacie z vinegretem
      To w niedzielę właśnie
      Na codzień robię półmięsne rzeczy, gdzie główna rolę jednak grają warzywa, a odgrzewa się łatwo
      Umówmy się - odgrzewane kotlety to już nie to samo wink
      Z ostatniego tygodnia
      spaghetti z ragu bolonese (pół kilo mięsa i fura warzyw)
      Płow tatarski
      Tortille z kurczakiem i warzywami
      Zielona fasolka po turecku z kurczakiem
      Węgierski bogracz
      Dla rozpusty wołowe burgery z frytkami

      Z kotletów moi najbardziej kochają delikatne pozarskie kotleciki z drobiowego mięsa (indyk lub kurczak) świetnym pomysłem jest garnek rzymski do którego wrzucasz dowolne mieso i po dwóch godzinach wyciągasz pyszne soczyste danie, można razem z warzywami, można zrobić dowolny miesny farsz i nafaszrowac warzywa po czym znów włożyć zamknąć i zapomnieć aż do sygnału, że oto koniec
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Mięso jak ? 14.11.20, 09:20
      Jakieś mielone jednogarnkowe typu chili con carne, albo spaghetti bolognese. Ja to w zasadzie tylko takie robię bo mi się nie chce kotletów smażyć i sprzątać kuchni z tłuszczu, który jest wszędzie :p Pewnie moja rodzina zjadłaby kotlety big_grin

      A jeśli jednak mają być coś kotletowego, to może bitki wieprzowe, albo wołowe? Czyli kotlety w sosie smile O, a jeszcze coś pomiędzy formą kotletową a mielonym no to wszelkie gulasze.
      • abasia0 Re: Mięso jak ? 14.11.20, 11:29
        Może perliczkę? Mało roboty: moczysz na noc w solance, rano okładasz ją ziołami, najlepiej świeżymi, do rękawa i na brytfannę.
        Co prawda długo się piecze ok. 3 godzin w sumie, cały przepis w necie.
    • mia_mia Re: Mięso jak ? 14.11.20, 11:25
      Pieczony drób inny niż kurczak (perliczka, kaczka), gęś, królik w śmietanie, steki z pieczonymi ziemniakami, polędwica wieprzowa duszona z jabłkami, golonka.
      A jeśli kurczak to poszukaj w kuchniach świata, można go zrobić na 1000 sposobów albo zrób zwykłego dewolaja czy pierś z pomidorami i mozarellą.
    • enigma81 Re: Mięso jak ? 14.11.20, 12:05
      Karczek duszony z cebulą, gulasz z warzywami, bitki wieprzowe, rolady, roladki z kury z masłem i pietruszką w środku, pulpety w różnych sosach, schab duszony pod pieczarkami, zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków, kurczak pieczony, kawałki mięsa z warzywami pieczone w folii..
    • tereso Re: Mięso jak ? 14.11.20, 18:14
      Pierś w paseczki z przyprawą z gyros albo szybki gulasz z fileta z indyka to taka szycia kolacja dla syna u mnie. Kaczka z jabłkami, wiadomo, prosta i nie wymaga roboty. Wypadnie mąż włożył do wolnowara na jutro, się nie wiem jaka będzie i jak zrobił. Przynajmniej raz na dwa tygodnie robimy pierogi z mielona surową karkówka, doprawiona majerankiem się i pieprzem, coś jak kołduny, zamrażam i wrzucam do woreczków po 9 sztuk to też syn sobie odgrzewa jak jesteśmy zajęci. Robi się bardzo szybko : ja do robota wrzucam mąkę, wlewam gorąca wodę i trochę oleju, przygotowuję mięso. Mąż wałkuje, syn wykrawa i razem nadziewamy. Pracy z 15 minut dla każdego a jest kilka posiłków.
    • solejrolia Re: Mięso jak ? 14.11.20, 18:31
      Schabowych i mielonych prawie wcale nie jadamy, za dużo babrania siętongue_out na serio tak dawno u nas nie było schabowego, że może jutro zrobię....hmmmm.....


      Ostatnio jedliśmy gulasz wołowy. Z domowymi pampuchami.
      Ostatnio jedliśmy też żeberka worcestershire. (żeberka dobę- dwie doby marynują się, ale poza pokrojeniem miesa, i przygotowaniem marynaty, to to mieso robi się dosłownie samo, ot, 2-2,5 godziny w piekarniku w naczyniu zaroodpornym pod przykryciem)

      Dziś zrobiłam zapiekankę z makaronu z mięsem z rosołu (makaron kokardki, mięso drobiowe i wołowe z rosołu, plus zasmażona papryka, pod beszamelem, i sporo sera żółtego) - niedietetycznie, za to wyjątkowo smacznie.

      Robię często kurczaka - filet, ale nie jako typowy kotlet w panierce, a tylko sól, pieprz i w przyprawach / ziołach , choćby prowansalskich (można na patelni grilowej, a ja smażę na normalnej. )
      Albo,
      siekam pierś na małe kawałki, wlewam olej, sól, pieprz, zgnieciony czosnek, sporo papryki czerwonej , i trochę curry. (można też dać imbir, albo też łyżkę miodu). I chwilę kawałki kurczaka marynuję, i bach na patelnię.
      Jeden i drugi sposób przygotowania fileta z kurczaka pasuje do ryżu, do frytek, do ziemniaków pieczonych/odsmażanych na patelni.

      A, i jeszcze kurczak pieczony. Lubię, bo też robi się sam- dzień wcześniej kupuję całego kurczaka , porcjuję, nacieram sól, papryka słodka, trochę curry, układam w naczyniu zaroodpornym, pod przykryciem, i zostawiam na noc w lodówce. Na następny dzień wstawiam na ok godzinę do rozgrzanego piekarnika.
      Nie ma nic prostszego.
      • magdallenac Re: Mięso jak ? 14.11.20, 19:40
        solejrolia napisała:

        > Schabowych i mielonych prawie wcale nie jadamy, za dużo babrania siętongue_out na seri
        > o tak dawno u nas nie było schabowego, że może jutro zrobię....hmmmm.....
        >

        Z tego wszystkiego pojechalam do sklepu i kupilam schab- jutro bede robic po raz pierwszy w zyciu schabowe.



        • mia_mia Re: Mięso jak ? 14.11.20, 22:23
          Jesteś prawie na moim poziomie, ja schabowe robiłam ze 2 razy w życiu, po programach Gesslerowej, moczone w mleku z cebulą i smażone na smalcu wieprzowym, u nas pod hasłem schabowy funkcjonuje panierowana pierś z kurczakawink
    • ritual2019 Re: Mięso jak ? 14.11.20, 18:52
      Ryb i owocow morza nie jecie? My jemy ryby kilka razy w tygodniu. Czesto robie grillowanego lososia, pstraga, zapiekanka z ryby tu juz rozne gatunki. Makaron z malzami, krewetkami i roznymi filetami ryb, makaron ryzowy z warzywami, krewetkami i jajkiem.
      Z miesa to pieczony kurczak, chilie np dzis chilies w meksykanskim stylu jaki zapiekanka z ziemniakami pure na wierzchu oraz doritos z serem, oczywiscie meatballs ze spaghetti, klopsy zapiekane z kalafiorem i serem, burgers 🍔, hot dogs, pieczona baranina, wolowina, zeberka w roznych sosach, najlpiej smakuja dzieciom po chinsku, no i roznego rodzaju pies czyli kurczak/wolowina/wieprzowina w ciescie. Dzieci uwielbiaja kurczaka z bekonem i porem w kruchym ciescie bardzo smaczny tez na zimno, wieprzowine melons z warzywami, ziemnaikami pure, przyprawami w ciescie kruchym tez na zimno swietna.
    • czarna_kita Re: Mięso jak ? 14.11.20, 20:22
      A pierś z kurczaka w marchewce ? U nas ostatnio na to jest "faza". I mięso i warzywa w jednym.
      Pierś jak na kotlety, lekko klepiesz. Dajesz sól, pieprz i paprykę mieloną. Marchew zetrzyj na średnich oczkach, posolić, pieprzu i łyżka majonezu. Wymieszać i kłaść na pierś. Zapiekać w piekarniku.
      Jest pyszna. Moje dzieci bardzo lubią.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka