ophelia78 15.11.20, 09:56 Gubię się w tych obostrzeniach covodowych... Czy można rozpalić ognisko? Tereny miejskie, miejsce spacjalnie wybaczone do palenia ognisk. Osoby z 2 gospodarst domowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela.dzi Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 10:00 W teorii nie, bo jest ograniczenie zgromadzeń powyżej 5 osób, ale w domu z kolei do 20. www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 10:01 Czyli do 5 osób można? Ona nie pisze nic że będzie więcej niż 5 osób.. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 10:03 Tak by z tego wynikało. Może niesłusznie założyłam, że osób będzie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 10:06 A czy spotkanie przy ognisku to zgromadzenie publiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 10:12 Nie. Prywatne spotkania dozwolone są tylko w domu, wg tego co na stronie... ZGROMADZENIA I SPOTKANIA W zgromadzeniach publicznych może uczestniczyć max. 5 osób. Uczestnicy mają obowiązek zakrywania nosa i ust oraz zachowania 1,5 m odległości od innych osób. Ponadto odległość między zgromadzeniami nie może być mniejsza niż 100 m. Obowiązuje zakaz organizowania spotkań i imprez niezależnie od ich rodzaju - z wyjątkiem imprez i spotkań organizowanych w domu, w których bierze udział do 20 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 15:17 Haha, czyli na powietrzu gdzie jest zdecydowanie mniejsze prawdopodobieństwo zarazenia 5, a w domu 20. Kolejny mądry przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 15:34 Ograniczenie do 5 osób dotyczy zgromadzeń publicznych, nie prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 17:01 Otóż można Dzis u nas 14 stopni, słońce bez wiatru. Ok g.14 na ogromnej polanie (tzw Lasy Miejskie, polana sportowa z miejscami na ognisko) płonęło tych ognisk 8. Teren duży wiec odleglosci miedzy nimi rzedu 20 metrow. Przy każdym w zasadzie 1-2 rodziny, nie widać było zeby ludzie jakos sie mieszali miedzy sobą. Lady siedzial przy swoim ogniu. Tylko psy biegały Pojawiła się Straz Miejska, rzucili okiem ze ogniska w miejscach wyznaczonych i pojechali dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 17:02 Kazdy siedzial... Gupi słownik Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 17:06 Nie można, przepisy masz wyżej. To, ze straż miejska również nie nadąża za wciąż zmieniającym się prawem niczego tu nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 18:03 "Zgromadzenie jest to zgrupowanie osób na otwartej przestrzeni dostępnej dla nieokreślonych imiennie osób w określonym miejscu w celu odbycia wspólnych obrad lub w celu wspólnego wyrażenia stanowiska w sprawach publicznych. - definicja zgodnie z zapisami ustawy z dnia 24 lipca 2015 r. Prawo o zgromadzeniach" Co wyrażasz spotykając się z rodziną przy ognisku- uwielbienie dla kiełbas (wyborczej)? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 18:13 Obowiązuje zakaz organizowania spotkań i imprez niezależnie od ich rodzaju, wyjątkiem jest własny dom. Przy ognisku miały być osoby z więcej niż jednej rodziny. Gdyby byli tylko współmieszkańcy to jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 17:21 Na Waszym miejscu po prostu zrobiłabym to ognisko z oczywiście z zachowaniem zasad BHP żeby nie podpalić terenu wokół. Już mnie poważnie wkurzają te nielogiczne restrykcje i nierówność wobec prawa. Naziole pod kościołami bez maseczki mogą chodzić i to grupami, a ty człowieku na pustej ulicy masz nosić. Sklep w galerii handlowej zamknięty, sklep tej samej firmy z wejściem od ulicy otwarty. A w ogóle to nie wiem jak u Was, u mnie w mieście wszystkie jednostki policji są chyba rzucone na pilnowanie kościołów, Kurii i kobiet przed demolowaniem miasta 😉 normalnych patroli już wieki nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Ognisko - czy można? 15.11.20, 17:56 sprawdź w przepisach czy możesz, teraz tyle nowych uchwał, ustaw i rozporządzeń antysmogowych, że nie wiadomo co można a co nie i gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama