Dodaj do ulubionych

Garnek rzymski

17.11.20, 10:45
Niedawno stłukłam pokrywkę mojego naczynia żaroodpornego i skusił mnie ten pomysł. Użytkowniczki, polecacie? Czy na coś warto zwrócić uwagę? Cenowo zakres jest od 70 do 400 pln. Jest jakiś powod, dla którego warto kupić droższy czy nie ma sensu i tańszy zrobi tę samą robotę?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Garnek rzymski 17.11.20, 10:52
      Jeżeli planujesz w nim piec różne rzeczy np. raz chleb, raz mięso, to lepszy jest szkliwiony. Inaczej przejdzie zapachem i będzie już tylko np. do mięsa.
      Robi taką samą robotę, mam najtańszy z ogrodniczego i wypaśny, obydwa działają tak samo i kocham je bardzo.
      • snakelilith Re: Garnek rzymski 17.11.20, 11:56
        No ale poczekaj. Ja mam duży garnek rzymski z pokrywką. Dół jest szkliwiony od środka, góra jest surowa, porowata. Używam go do wszystkiego, znaczy potraw mięsnych i nie mięsnych i chociaż zawsze mam wrażenie, że ręczne mycie nie może w tym wypadku być aż tak gruntowne, to ani garnek, ani pokrywka wcale nie przechodzą zapachem tego, co robiłam w nim wcześniej. Więc od czego to zależy? Chleb piekę jednak w osobnej rzymskiej formie do pieczenia chleba, takiej podłużnej, ta jest szkliwiowa i bez pokrywki. W każdym razem też bardzo polecam, garnek rzymski, to jeden z tych bardziej sensownych gadżetów w kuchni.
        • berdebul Re: Garnek rzymski 17.11.20, 12:12
          Bo masz szkliwiony dół, wiec jest ok. Zapachem przechodzi część dolna w której leży jedzenie, jeżeli nie jest szkliwiona. W górę nie wsiąknie tłuszcz z gęsi, bo i jak.
          • snakelilith Re: Garnek rzymski 17.11.20, 12:52
            A ok. Ale co do góry, to nie jest tak prosto, bo cyrkulująca w garnku para zawiera też cząsteczki tłuszczu. Czasem na pokrywce robią się plamy i przykopcone miejsca, więc kontakt z teoretycznie zapachową częścią jest i to intensywny. Mój producent poleca po 100 użyciach (niestety nie liczę) wygotowanie garnka w piekarniku z wodą do oczyszczenia porów (ze solą?), ale w każdym razie problem zanieczyszcenia jakiś po czasie się robi.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka