Dodaj do ulubionych

Adres mailowy gmail- gdzie interweniować?

24.11.20, 19:25
Mam ten adres od początku gmaila w Polsce- imię.nazwisko@gmail.com
Imię i nazwisko popularne. Pomiędzy imieniem a nazwiskiem kropka.
Od lat przychodzi raz na jakiś czas korespondencja adresowana do innych kobiet o tym samym imieniu i nazwisku. Prawie zawsze w adresie brakuje wówczas kropki.
Korespondencja, która powinna trafić np do prawniczki prowadzącej kancelarię, do nauczycielki, architektki, dostaję rachunki nc+ , korespondencję ze sklepu kosmetycznego, powiadomienia payu o wpłatach, kody do webinarium, wyniki badań. Za każdym razem informuję nadawcę, ze nie jestem właściwym odbiorcą. Do nc+ pisałam ze trzy razy, w końcu dwa razy dzwoniłam. Od września spokoj. Jeśli to błąd gmaila, to pewnie moja korespondencja trafia do kogoś innego☹️. Ponoć gmail kropek nie widzi, to dlaczego pozwolił aż tylu osobom założyć taki sam adres. Czy tylko ja mam taki problem? Zdarzyło się Wam, ze wpada do Waszej skrzynki cudza korespondencja? Gdzie powinnam zgłosić problem?
Obserwuj wątek
    • tereso Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 19:37
      Ja też tak mam, tyle że jeden nadawca. Nawet do niego pisałam, że pomyłka ale dalej przychodzi...
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 19:40
      Mam maila od początków internetów i pisali żeby kropek w mailach nie robić tylko podkreślenia dolne albo wszystko razem - pewnie to z zakazu kropek w nazwach pliku mi się wzięło.
      Cierp ciało jak żeś chciało.
      Możesz napisać do biura obsługi ale oni maja to w dupie, zalóż drugiego maila i stopniowo zamieniaj w instytucjach az o tamtym słuch zaginie.
      • mysiulek08 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 19:45
        od poczatkow gmaila mam dwa adresy z kropkami miedzy imionami i wszystko hula przez lata
        • bistian Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 19:56
          mysiulek08 napisała:

> od poczatkow gmaila mam dwa adresy z kropkami miedzy imionami i wszystko hula p
          > rzez lata

Mam to samo, też zakładałem adres, gdy powstawał gmail, też imię kropka nazwisko. Przez te lata nie dostałem ani jednej korespondencji obcej.
          • nuclearwinter Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 20:54
            To samo u mnie. Zero problemów.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 15:31
            Może twoje imię i nazwisko razem nie są aż tak często spotykanym "zestawem".
        • miriam_73 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 22:15
          Dokładnie, mam tak samo. I żadnej cudzej korespondencji nie dostaję ani też nie uskarżam się na niedochodzenie adresowanej do mnie...
    • panna.nasturcja Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 19:48
      Sadze, ze to raczej nadawcy się myła lub maja źle wpisany adres w bazie.
      Tez mam na gmailu, nazwisko i imię z kropka, nigdy nie dostałam korespondencji nie do mnie adresowanej, poza spamem oczywiście.
      • ichi51e Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 21:13
        Dokladnie
    • dolcenera Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 19:53
      Mam tak samo, tez odbieram cudza korespondencje od lat na gmailu. Mam x.xx.xxx a dostaje na adres x.xx.xxx i x.xxxxx i xxxxxx ...

Pisałam nawet na fejsie do tych osób ale 0 odzewu, dostaje głównie maile z różnych firm z rachunkami biletami etc uncertain
    • jak_matrioszka Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 19:53
      Mi sie zdazylo, ze pisalam do meza, a dotarlam do jakiegos obcego faceta. Pan byl uprzejmy i mi odpisal, dzieki temu wiem smile Najpierw myslalam, ze zle adres wpisalam, wiec bardzo sie pilnujac napisalam do malzonka jeszcze raz, w dodatku opisujac mu historie zlego dostarczenia maila przez internetowego listonosza, na co dostalam drugi mail od tego samego faceta, ze to niestety znowu on! big_grin Wkurzylam sie i wyslalam SMS zamiast maila. Poniewaz jednak maile do malzonka wysylam nieczesto, to nie pamietam, czy jeszcze potem z tego adresu korzystalam.
    • mdro Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 19:55
      To kwestia pomyłek nadawców (źle wpisanego adresu), a nie żadnych kropek. Mam adres gmail z kropką od wieków i nic do mnie nie przychodzi, bo ciąg liter zdecydowanie niepopularny wink. Mój mąż ma bez kropek - inicjał imienia i początek nazwiska i regularnie dostaje czyjąś korespondencję, na ogół kierowaną do osób o początku nazwiska takim, jak jego i takim samym inicjale imienia.
    • lauren6 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 19:58
      Mam to samo. To nadawcy się mylą lub moje imienniczki źle podają swój email przy rejestracji.
    • kasiamat00 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 20:12
      Nie, to nie jest blad Gmaila, kropki w nazwie uzytkownika Gmaila sa ignorowane (czyli a.a@gmail.com to to samo co aa@gmail.com) support.google.com/mail/answer/10313?topic=14822&hl=pl

U ciebie jest to blad "ludzki", najprawdopodobniej ktos sie myli podajac swojego maila (zapewne przestawiajac imie z nazwiskiem, uzywajac innej wersji imienia, zapominajac o jakiejs cyferce po nazwisku, mylac kropke z podkreslnikiem itd itp). Druga opcja: ten ludek sie NIE myli, tylko ma maila specjalnie z czyms dziwnym i potem ktos "poprawia" przepisujac z kartki/formularza (mieszkajac w Czechach dorobilam sie maila z przekrecona wersja mojego imienia, bo bylo to latwiejsze niz odkrecanie za kazdym razem).

Tez mam co najmniej jedna kobite gdzies w Polsce, ktora podaje czasami mojego maila, a nazwisko mam z tych rzadszych. Moja siostra regularnie dostaje maile do jakiejs radnej gdzies z drugiego konca Polski big_grin
      • mari.sol Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 13:39
        Dokładnie tak! Mam adres z kropką na gmailu x.xxxx@gmail.com i zdarza się, że dostaję nieswoją korespondencję. Pewnego razu otrzymałam rachunek od jakiegoś weta za leczenie kota i był tam nr telefonu kobity, której pocztę dostawałam. Okazało się, że nazywa się tak samo jak ja, ale jej adres to xy.xxxx@gmail.com a więc była to kwestia jednej literki w adresie. Dodam, że nazwisko raczej mało popularne. Nosi je tylko tysiąc osób z hakiem.
    • megwhite25 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 20:30
      Tak mam to samo.
    • carbon_steel Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 20:36
      Dostałam zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną do firmy, która w ogóle nie jest związana z moim zawodem. W tym czasie również szukałam pracy, zadzwoniłam do nich z wyjaśnieniem pomyłki ale nie przyjęli tego do wiadomości, uznali, iż odrzucam ofertę. Nie wiem czy kontaktowali się z osobą zainteresowaną....
    • turzyca Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 20:38
      Gugiel nie widzi kropek, jak sobie wpisze login bez kropek i haslo, to mnie loguje bez problemow.
      Ergo panie musza miec jakies dopiski typu 53 tylko o nich zapominaja. Albo nadawcy zapominaja.
      • nickbezznaczenia Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 20:46
        Rzeczywiście. Właśnie sprawdziłam.

'Gugiel nie widzi kropek, jak sobie wpisze login bez kropek i haslo, to mnie loguje bez problemow,'
    • nickbezznaczenia Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 20:42
      Mam kropkę po pierwszej literze imienia i nic nigdy się nie stało.
      To znaczy dostaję to co powinnam dostawać i nic ponadto.
    • marinette.wue Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 21:00
      Slyszalam o tym z 10 lat temu, myslalam ze juz to " naprawili"
    • m_incubo Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 21:07
      Nigdzie, to tak niestety często działa, Gmail ignoruje te kropki.
    • leni6 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 21:14
      Też mam taki adres, i pomyłkowe maile dostaje tylko jeśli nadawca źle wpisze adres.
    • kai_30 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 22:20
      Mam adres z kropkami, nawet dwiema: imię.nazwisko.nazwisko i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby coś do mnie trafiło omyłkowo. Najprawdopodobniej dlatego, że drugiej osoby w Polsce z takim imieniem i dwoma nazwiskami nie ma, więc nie ma też możliwości pomyłki.
      Też uważam, że to użytkownicy mylą adresy, wpisując Twój zamiast swojego.
    • dvdva Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 22:25
      Tez tak mam.
      Dostalam juz odrzucenie wniosku o kredyt, informacje o dostawie sofy, prezentacje ze zdalnych lekcji oraz przeswietlenie krolika.
    • jola_ep Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 22:33
      Gmail ignorował kropki. Mam adres od dawien-dawna pierwsza litera imienia i nazwisko, pisane razem, bez żadnych znaków pomiędzy: innnn@gmail.com A od czasu do czasu dostawałam i.nnnn@gmail.com
      Nawet wiem, że to facet, znam jego dane, wiem czym się zajmuje wink Teraz ma nowe adresy w innej domenie i od dłuższego czasu mam spokój. Albo gmail się poprawił.

Trochę przerażało mnie, że moje emaile też dostaje wink Ale wszystkie dochodzą (tzn. nic nie wiem o zaginionych)

Za to w jeszcze wcześniejszych mrokach Internetu ktoś założył sobie konto takie jak mojego męża, tylko z dużej litery. I wszystkie listy zamiast do mojego męża zaczęły trafiać do tej osoby (nic dziwnego, skoro wielka litera jest wcześniej wink ) Trochę trwało zanim doszliśmy, dlaczego moje czułe listy nie docierają do właściwego adresata big_grin
    • tairo Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 24.11.20, 22:50
      To nie jest błąd gmaila, tylko twoich niekumatych imienniczek, które założyły sobie podobny adres (zapewne coś w rodzaju imię.nazwisko85@gmail.com) i nie potrafią go zapamiętać, więc podają twój.

Kropki w adresie gmaila są traktowane jako dekoracja, a nie część adresu. Możesz podać imię.nazwisko@gmail.com, imięnazwisko@gmail.com, i.m.i.ę.nazwisko@gmail.com i wszystkie dojdą do ciebie.
      • bei Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 11:17
        Czyli kto pierwszy ten „ lepszy”?, ja podejrzewam, ze moja korespondencja może trafiać do innych, bo to gmail ma jakiś błąd. Ta dziewczyna, z która rozmawiałam ma dokładnie taki sam adres, z kropka pomiędzy imieniem a nazwiskiem.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 12:08
          A jak to sobie inaczej wyobrażasz?

Nie ma takiej możliwości (żeby miała identyczny adres).
        • mikams75 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 12:22
          to wyslij sama do siebie w roznych wersjach i zobaczysz co dojdzie.
          Tudno mi uwierzyc, ze dziewczyna tez sie loguje... albo ma zalogowane od lat automatycznie i nawet nie pamieta aki ma dokladnie adres, ludzie bywaja nieprzytomni.
        • kasiamat00 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 12:59
          Niech ci wysle maila z tego adresu, zobaczysz czy jest taki sam.
    • bei Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 11:14
      Dzisiaj rozmawiałam z jedną moich imienniczek o takim samym nazwisku, okazało się, ze ma dokładnie taki sam adres mailowy jak mój, założyła go kilka lat po moim, i używa od kilku lat, i dziwi się, ze ginie jej poczta.
      Podejrzewam, ze gmail pozwolił wielu osobom o takich samych danych założyć ten sam adres.
      • kasiamat00 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 13:01
        Nie, nie pozwolil. Jw.
      • evee1 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 13:10
        Poproś ją, żeby przysłała Co emaila na jakąś inną domenę, choćby na gazetę i zobacz jaki będzie adres nadawcy.
        Jakoś nie bardzo mi się chce wierzyć, że macie takie same adresy, które tylko różnią się kropjami.
      • tairo Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 14:39
        Nie ma dokładnie takiego samego.
        Gmail nie pozwala założyć drugiego konta o tej samej nazwie.

Twoja imienniczka założyła podobny i nie umie go zapamiętać.

Mam ten problem ze swoją imienniczką. Mój adres to imięnazwisko@gmail, ona założyła sobie nazwiskoimię@gmail i od kilkunastu lat wciąż w losowych miejscach podaje mój, mimo że niejednokrotnie jej przypominałam.
    • enigma81 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 11:28
      Mam na gmailu adres nazwisko.imię@gmail.com i żadnych problemów.
      To raczej błędy nadawców niż kwestia tej kropki.
    • mikams75 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 11:32
      wlasnie przetestowalam - wyslalam do siebie z innego konta mail na adres bez kropki, choc w mailu mam kropke. Kilka minut minelo i nic nie doszlo. Ale tez nie wrocilo na adres wyjsciowy, ze maila nie ma. Kombinacja imienia i nazwiska raczej unikatowa, choc kazde oddzielnie jest bardziej znane.
      • mikams75 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 11:33
        woow, jestem w szoku! Doszlo, ale trafilo do spamu!
        • mikams75 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 11:34
          obcej korespondencji nie dostaje ale pewnie dlatego, ze nie ma drugiej osoby o takim samym imieniu i nazwisku.
      • bei Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 11:42
        Mikams, ale dlaczego gmail pozwolił założyć dokładnie taki sam adres mailowy?
        • mikams75 Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 11:57
          z tego co czytam, to tak jest w standardzie - imie.nazwisko@gmail.com i imienazwisko@gmail.com to ten sam adres i ma go jedna osoba. Czyli jak ja zalozylam maila z kropka, to juz ktos inny nie mogl bez kropki, bo oba sa juz moje. Mam unikatowa kombinacje, wiec obce maile nie docieraly.
          W Twoim przypadku moze byc tak, ze ktos ma takie samo imie i nazwisko a w mailu ma cyferke, ktora sie gdzies tam gubi przy przepisywaniu. Inna opcja to mniej popularna wersja twojego nazwiska - ja tak mialam z panienskim np. anna kowalska - anna kowatska - ludzie slyszac takie nazwisko wylapuja to bardziej popularne, podobnie przy przepisywaniu gdzies z formularzy do bazy danych z automatu wpisza kowalska.
        • tairo Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 14:39
          Nie pozwolił.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Adres mailowy gmail- gdzie interweniować? 14.12.20, 12:10
      Kropki w adresie na Gmailu są ignorowane, właśnie po to, żeby nie dało się zakładać nieomal identycznych adresów (dodanie liczby czy coś takiego rzuca się w oczy).

Jest fizycznie niemożliwe, żeby istniały dwa takie same adresy mailowe, więc to po prostu błędy ludzkie, ktoś źle wpisał bardzo podobny adres.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka