Dodaj do ulubionych

Filmy świąteczne!

24.11.20, 23:05
Co oglądacie?
Moja córka chce co roku któregoś z Kevinów albo Święta u Griswaldów (W krzywym zwierciadle, witaj święty Mikołaju). Ja uwielbiam film animowany o Findusie, "Najlepsza gwiazdka", jakby to nie zabrzmiało wink.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Filmy świąteczne! 24.11.20, 23:07
      Obowiazkowo "Trzy orzeszki dla Kopciuszka" i "Piesn strudzonego renifera" big_grin
    • bi_scotti Re: Filmy świąteczne! 24.11.20, 23:13
      Co roku zadaje to samo pytanie wink Why, oh why ... "Sound of Music" jest filmem zawsze pokazywanym na Christmas (kanadyjska TV)? Nobody knows ale co roku jest i co roku "sie oglada" big_grin ... the hills are alive ... big_grin Cheers.
    • solejrolia Re: Filmy świąteczne! 24.11.20, 23:17
      Ekspres polarny
      Holiday
      Love Actually
      Święta Last Minute
      Opowieść wigilijna Muppetów
      • mid.week Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 12:09
        solejrolia napisała:

> Love Actually

kocham ten film, mogę oglądać co rok i nigdy mi się nie znudzi wink
        • jak_matrioszka Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 14:12
          Ja tez smile To drugi po Notting Hill, ktore widzialam juz ze 20+ razy i wciaz ogladajac smieje sie i placze na zmiane smile
          • mama-ola Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 21:44
            Tego małego podopiecznego Liama Neesona gra Thomas Brodie-Sangster. Pewnie to wiecie, ale i tak odnotuję smile Młody aktor, którego można było zobaczyć potem w Grze o Tron, Więźniu labiryntu i Gambicie królowej.
    • fornita111 Re: Filmy świąteczne! 24.11.20, 23:17
      U mnie co roku to samo: "To wlasnie milosc", "Listy do M", "Wigilijny show" (wspolczesna wersja "Opowiesci wigilijnej"), "Zurek" - i Kevin oczywiscie wink
      • mava Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 06:43
        Żurek to chyba taki mało świąteczny jest...święta są bardziej tylko tłem/pretekstem...
        To juz bardziej "niespotykanie spokojny człowiek"
        • fornita111 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 14:01
          Dla mnie jest bardzo swiateczny. No bo Matuszak i jego dobroc to taki swiateczny cud. Taki promyczek dobra w mrocznym swiecie.
    • jak_matrioszka Re: Filmy świąteczne! 24.11.20, 23:19
      MIKOŁAJ W KAŻDYM Z NAS.
      • jak_matrioszka Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 00:45

Zwiastun nie oddaje nawet 1/10 uroku tego filmu (moim zdaniem). Scenariusz oparty jest na norweskiej bajce o Mikolaju o stolarzu Andresenie. Kazde norweskie dziecko wie, ze tak jak "zwykle" dzieci czekaja na Mikolaja, tak dzieci Mikolaja (bo przeciez to oczywiste, ze Mikolaj i pani Mikolajowa maja dzieci!) czekaja w swieta na stolarza Andersena (z prezentami) big_grin

W zeszlym roku widzialam jeszcze jakis film (rysunkowy) z placowka pocztowa na koncu swiata. Zaluje, ze nie pamietam tytulu, bo film szalenie zabawny! Jest w nim pokazane pochodzenie wielu elementow z kanonu swiatecznego, jak na przyklad skad sie wzielo przedstawianie zaprzegu reniferow na tle ksiezyca big_grin Nie bede nikomu psuc zabawy i spoilerowac, ale mam nadzieje, ze jakas ematka tytul kojarzy i poda smile
        • mysiulek08 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 06:24
          'Poczta sw Mikolaja' ?
          • jak_matrioszka Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 14:09
            A ta "Poczta swietego Mikolaja" pasuje do mojego opisu? Bo albo to jest inny tytul tego samego filmu, albo ten tez chce obejrzec smile Mi chodziloa o film "Klaus" smile
        • mamolka1 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 06:59

> W zeszlym roku widzialam jeszcze jakis film (rysunkowy) z placowka pocztowa na
          > koncu swiata. Zaluje, ze nie pamietam tytulu, bo film szalenie zabawny! Jest w
          > nim pokazane pochodzenie wielu elementow z kanonu swiatecznego, jak na przyklad
          > skad sie wzielo przedstawianie zaprzegu reniferow na tle ksiezyca big_grin Nie bed
          > e nikomu psuc zabawy i spoilerowac, ale mam nadzieje, ze jakas ematka tytul koj
          > arzy i poda smile

Klaus na netfliksie
          • jak_matrioszka Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 14:07
            Klaus, tak, to Klaus!
            Dzieki mamolka1 smile
    • myfaith Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 00:15
      Uwielbiam wspomniany juz tutaj Ekspres Polarny (chociaż stara jestem i dzieci też już stare wink ) ale i Holiday i Love Actually też chętnie oglądamy a i jeszcze Święta Last Minute - ostatnio chyba najulubieńsze smile
      • fornita111 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 00:18
        A znasz ksiazke "ominac swieta" na podstawie ktorej jest ten film? Bardzo polecam, fajna.
        • solejrolia Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 08:20
          Ba. To przecież Grisham!
          Ominąć święta stoi na półce pomiędzy Raportem pelikana a Firmą.
          big_grin
        • myfaith Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 09:54
          Dzięki nie znałam ale przeczytam
    • nenia1 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 00:19
      Zły Mikołaj, Billy Bob Thornton doskonały w tej roli.
      • mrs.solis Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 01:55
        O, to jest to. Ulubiony film mojego meza hahahhahaa. Corce tez sie podobal.
      • mava Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 06:45
        Zły Mikolaj jest koszmarny. Ani smieszny ani ładny ani jakikolwiek
        • zona_glusia Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 11:07
          To prawda. Nie jest ładny ani śmieszny, raczej gorzki, ale z zakończeniem niosącym nadzieję. Oprócz "Opowieści wigilijnej" to mój ulubiony świąteczny film.
      • gaskama Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 08:25
        Też oglądam Bad Santa. Świetny!
    • sza.aliczek Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 01:05

1. Krampus. Duch świąt.
      2. Koszmarna opowieść wigilijna.

: )

• lot_w_kosmos Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 06:06
      Inspirujący wątek, nie powiem big_grin
      Ja w tym roku zamierzam przeeksplorowac netflixa i obejrzeć głównie nowsze filmy.
      No ale różnymi Kwvinami i pochodnymi też nie poradzę !
    • iberka Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 06:30
      Netflix mnie zaspokaja w tej kwestii 😉
    • mava Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 07:02
      keviny i Griswaldów mam juz serdecznie dosc (jednak) choc kunszt doceniam.
      Ogladam wiec filmy mniej znane, np Cud na 34 ulicy czy Świąteczna historia.
      • kosmos_pierzasty Re: Filmy świąteczne! 26.11.20, 10:12
        Świąteczna historia jest z rakiem w tle. Nie każdy lubi na święta. Tak tylko uprzedzam. Kilka razy widziałam smile Ale potem uznałam, że mam jednak dość.
      • fornita111 Re: Filmy świąteczne! 26.11.20, 10:15
        "Cud na 34" to ukochany film swiateczny mojej mamy. Ja niestety nie trawie tej dziewczynki, wkurza mnie wink
    • kosmos_pierzasty Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 07:09
      Najbardziej lubię Family Man i Grincha oraz musical Opowieść wigilijna (czyli nie wersja z Carreyem) no i klasyk Mikołaj z 34 ulicy (wersja z '47). Ale obejrzę każdą naiwną świąteczną historyjkę 🙂
      • agniesia331 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 08:13
        Święta na piątkę, Grudniowa narzeczona
    • gaskama Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 08:27
      Bad Santa i Szklana Pułapka. Kocham oba!
      • zona_glusia Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 11:01
        Cieszę się, że ktoś też kocha Bad Santa.
    • enigma81 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 08:36
      Szklana pułapka, oczywiście.
      Love Actually
      Holiday
      Czarno-białe stare filmy: Sklep na rogu i To wspaniałe życie.
    • mirkabella Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 08:39
      Family man - uwielbiam.
    • ruscello Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 08:42
      To właśnie miłość, Holiday i inne klasyki plus wszystko na Netflixie. Może zdążę - już zaczęłam i przynajmniej do końca stycznia pociągnę sezon świąteczny wink
    • maniaczytania Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 08:56
      Mój ulubiony świąteczny czyli "Ja cię kocham a ty śpisz" smile

A poza tym to pewnie wszystko, co się trafi big_grin Kocham świąteczne filmy, nawet najbardziej kiczowate wink
      • zona_glusia Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 11:08
        Zawsze zapominam, że on się dzieje w okolicy świąt big_grin
      • scarlett74 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 14:10
        Ja też😘. Taki kicz na rozluźnienie. Nawet nie pamiętam tytułów, typu zapracowana koropobiurwa czy tam korposzczurek przyjeżdżają na święta do rodzinnej na wioski/miasteczka, przypadkowo wpadają na swoją miłość z liceum i odkrywają co tak naprawdę liczy się w życiu. A na koniec to nawet renifery rzygają tęczą 😋.
        • maniaczytania Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 21:08
          A miłość z liceum często jest wdowcem /rozwodnikiem samotnie wychowującym urocze dziecko wink
    • glanaber Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 09:01
      Keviny i Griswoldów zawsze oglądamy.
      Opowieść Wigilijna z Jimem Carreyem
      Ekspres Polarny
      Święta last minute
      Wesołych Świat z Dannym de Vito i Matthew Broderickiem

I w klimacie sylwestrowym Trading Places (Nieoczekiwana zmiana miejsc) z Danem Aykroydem i Eddiem Murphy, cudne!
    • lellapolella Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 09:41
      "Żywot Briana" tradycyjnie.
    • janja11 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 09:50
      Mój Nr 1 " Strażnicy marzeń" i " Pierwsza gwiazdka"
      www.filmweb.pl/film/Stra%C5%BCnicy+marze%C5%84-2012-597224
      www.filmweb.pl/film/Pierwsza+gwiazdka-2017-757673
      • ladyinred84 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 10:21
        Polecam na Netflix "Randki od Święta"
    • zona_glusia Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 10:59
      "Złego Mikołaja"
    • zona_glusia Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 11:14
      Jeszcze mi się przypomniało, że prawie zawsze w okolicy świąt oglądam "Gwiezdny pył". Jak ktoś nie widział bardzo polecam.
    • igge Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 11:45
      "Co wiecie o swoich dziadkach"2017. (To druga część "Tata kontra tata", którego nie oglądałam). Film obiektywnie podobno kiepściutki ale moje niewygórowane oczekiwania co do filmu świątecznego spełnił. Trza bez dubbingu oglądać.
    • scarlett74 Re: Filmy świąteczne! 25.11.20, 14:12
      Niedawno pisałam, "pomocnik św Mikołaja", Przyjaciel sw mikołaja", Swiąteczne psiaki. Uwielbiam😍

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka