Dodaj do ulubionych

Ćwiartki kurczaka

03.12.20, 17:26
Macie jakiś przepis, żeby to nie było nudne? Mój mąż lubi i kupił, dla mnie jakbym nie robiła i ile marynowała smakują podobnie, miękkiego z chrupiącą skórką zrobić nie potrafię, a tylko taki mi smakuje. Robię dużo różnego drobiu, zwykle wychodzi dobry lub bardzo dobry, ale te ćwiartki mnie przerastają. Ratuję sytuację dodatkami, ale nie o to mi chodzi. Macie jakiś fajny przepis, żeby to miało jakiś smak, no mam wrażenie, że kurczak jakoś mniej wchłania przyprawy.
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Ćwiartki kurczaka 03.12.20, 17:33
      Posiekaj zioła typu bazylia, natka pietruszki (co masz), wymieszaj z suszonym majerankiem.
      Palcem zrób delikatnie tunel między skórą a mięsem. Do tej dziury wepchnij posiekane zioła, posól i wlej małe chlupnięcie oliwy z oliwek. Nogi po wierzchu posól i trochę popieprz. Piecz w brytfance, z cytryną pokrojoną na ćwiartki, gałązką rozmarynu (może być ostatecznie suszony rozmaryn) i listkiem laurowym. Pieczenie "na oko" - dość wysoka temp, co do długości nie powiem, bo ja lubię kurczaka bardzo mocno upieczonego, rozpadającego się.
      Sos cytrynowo-rozmarynowy z pieczonego kurczaka nie ma sobie równych smile
      Jeśli cytryny zwykłe sklepowe to trzeba je umyć wodą z detergentem i obrać ze skóry przed krojeniem i wrzuceniem do brytfanki.
    • yadaxad Re: Ćwiartki kurczaka 03.12.20, 17:58
      Kurczakowy smak jest do wydobycia, od razu z dodatkami rozmywa się sam i tłamsi inne smaki. Aby nabrał charakteru najlepiej same kawałki podsmażyć na "czysto" tylko z solą czy wegetą przesianą z jarzyn, poczosnkować i dopiero łączyć ze smakami. A to już jak się chce, czy podsmażone oliwki, suszone pomidory, pory, cytryny , brzoskwinie, pomarańcze czy co tam się chce skombinować razem.
    • laura.palmer Re: Ćwiartki kurczaka 03.12.20, 18:04
      Ja marynuję w przyprawie ogniste skrzydełka, dokładnie takiej: klik, biorę dwie paczki na kilogram ćwiartek lub udek. Marynują się min. 8 godzin, piekę bez przykrycia 1 do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, a jak już się dopiekają zwiększam do 200. Skórka wychodzi zawsze chrupiąca, ale wbrew pozorom nie jest przesadnie pikantna. Mięso w środku miękkie.

Żadna inna przyprawa mi nie podpasowała, bo dzieje się dokładnie to, o czym piszesz, kurczak to jakby nie do końca wchłania. Próbowałam wielu.
    • mimfa Re: Ćwiartki kurczaka 03.12.20, 18:22
      Spróbuj na soli.
      • agniesia331 Re: Ćwiartki kurczaka 03.12.20, 18:36
        Jeszcze można pół godz przed końcem miodem posmarować, uwaga jest chrupiące ale trzeba pilnować przypiekania
    • redwineiswhatilike Re: Ćwiartki kurczaka 03.12.20, 18:51
      Zdjąć skórę, posypać solą i pieprzem, potrzymać kilka godzin w lodówce i podsmażyć. Osobno w garnku wlać pomidory z 2 puszek, rozdrobnić, pogotować z bazylią, solą, ostrą papryką, potem wrzucić tego kurczaka i trochę poddusić tak, żeby przeszło smakiem pomidora. Podawać z makaronem. Najlepiej po kilku godzinach albo na drugi dzień żeby był smak. Kiedyś od czasu do czasu robiłam to danie i smakowało mi. Nie lubię mięsa, nigdy nie lubiłam a od półtora roku nie jem wcale ale jeśli już jadłam to musiałam mieć takie właśnie konkretnie przyprawione.
    • bei Re: Ćwiartki kurczaka 03.12.20, 18:54
      Najprościej- to ajwar, plus cebulka (pokrojona) lub por, i wysmarować tym kurczakowe porcje, i upiec.
      Albo:
      www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-curry-z-dynia Znasz ten przepis?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka