12.12.20, 17:39
Uprzejma prośba o poradę makijażową (nie ortodontyczno-protetyczno-dietetyczno-higieniczną). Stricte makijażową.

Jaki kolor pomadki do ust najlepiej zastosować przy pożółkłych zębach? Żeby tę żółć trochę rozświetlić?

Z góry dziękuję.

Obserwuj wątek
    • stephanie.plum Re: Wargi 12.12.20, 17:43
      ciemna, chłodna śliwka...?
      • chatgris01 Re: Wargi 12.12.20, 17:50
        Nie, fiolety też uwydatniają żółtość.
        • demodee Re: Wargi 12.12.20, 17:52
          A ruda pomarańcza?
          • chatgris01 Re: Wargi 12.12.20, 17:56
            Podkreśli, niestety.
        • stephanie.plum Re: Wargi 12.12.20, 18:00
          może i tak...

napisałam, bo choć nie uważam, że mam żółte zęby, to kiedy pomaluję usta ciepłym odcieniem czerwonego, widzę, no po prostu widzę jak żółkną w oczach!

najlepiej mi w takim kolorze, jaki można uzyskać naturalną metodą, jedząc czarne jagody. (taki sinawy...)

ale prawda jest taka, że się na tym nie znam.
    • chatgris01 Re: Wargi 12.12.20, 17:56
      Czysto czerwone (nie wpadające w pomarańcz ani koral), różowe (tylko ostrożnie z fuksją lub odcieniami lilaróż), beżowe nude.
      Unikać pomarańczowych, koralowych, fioletowych i neonowych (ostrych kolorów znaczy).
      • pade Re: Wargi 12.12.20, 20:02
        Z niebieskim podtonem.
    • olkkaa_99 Re: Wargi 12.12.20, 18:00
      Mie mam tego problemu, ale moje zeby są o wiele bielsze przy ciemnoczerwonej, matowej pomadce w chlodnym odcieniu.
      • demodee Re: Wargi 12.12.20, 18:08
        A czy kolor włosów ma znaczenie przy dopasowywaniu koloru pomadki do żółtych zębów?

• chatgris01 Re: Wargi 12.12.20, 18:12
          Kolor włosów do koloru zębów raczej nie, ale pomadkę lepiej dobrać tak, żeby pasowała i do włosów, i nie podkreślała żółtych zębów. A jaki to kolor włosów? Bo przy rudozłotym czy rudym może być trudno.
          • demodee Re: Wargi 12.12.20, 18:17
            Kolor włosów to niemodny brond.
            • olkkaa_99 Re: Wargi 12.12.20, 18:24
              Próbuj z roznymi chłodnymi odcieniami. Jak znajdziesz swoj, to od razu poczujesz, ze to jest to. Mam wlosy mniej więcej jal modelka na zdjeciu, raczej ciemne. Wczesniej nialam wiele czerwonych pomadek, ale zawsze czulam sie w nich jakas zmalowana, taka wystrojona nie wiadomo po co. Jak znalazlam zwoj odcien, to zaczelam go nosic na codzień, czuje sie super i jednak czerwien na ustach robi w zasadsie caly makijaż.
              • demodee Re: Wargi 12.12.20, 18:49
                No tak, ale to oznacza, że trzeba wykupić pół półki z pomadkami w sklepie kosmetycznym... A właściwie to całą, ponieważ ematki nie są zgodne, czy to ma być kolor ciepły, czy zimny. Kogo na to stać?
                • maslova Re: Wargi 12.12.20, 19:27
                  Mozna kupić próbki szminek. Ja tak zrobiłam, kupiłam kilka próbek chyba za 1,00 zł/sztukę z firmy prowadzącej sprzedaż katalogową.
                • chatgris01 Re: Wargi 12.12.20, 20:52
                  demodee napisała:

> ematki nie są zgodne, czy to ma być kolor ciepły, czy zimny.

Kolor (zwłaszcza czerwień) ciepły na 100% NIE, zimny tylko przy pasującej karnacji, a jeśli do karnacji/włosów nie pasuje zimny odcień, to wtedy neutralny-ani ciepły, ani zimny.
                • aqua48 Re: Wargi 13.12.20, 11:04
                  Do żółtawych zębów najlepsza jest makowa czerwień, i chłodny róż wpadający lekko w fuksję.
    • gulcia77 Re: Wargi 12.12.20, 18:17
      Zimne, mocne róże, typu fuksja, magenta.
    • jowita771 Re: Wargi 12.12.20, 18:18
      Na pewno zimne, nic ciepłego.
    • asfiksja Re: Wargi 12.12.20, 18:19
      Jeśli podejść do sprawy naukowo to barwą dopełniającą koloru żółtego jest fiolet, a więc on najbardziej uwypukla żółtość żółci. Na kole barw najbliżej żółtego są pomarańcze i ciepłe odcienie czerwieni, które teoretycznie powinny gasić żółtość.
      Ale jednak lepiej szminkę dobierać do twarzy niż do zębów, ja np. w cynobrze wyglądam niedobrzewink
      • demodee Re: Wargi 12.12.20, 18:31
        No to w końcu pomarańcze czy "nic ciepłego"?

Bardzo dziękuję za porady, ale widzę, że nie ma jakiejś zasady, którą należy się kierować w kwestiach makijażu. Która oczywiście w szczególnych przypadkach może się nie sprawdzić, ale w większości populacji tak.

A może są w makijażu jakieś takie zasady, które obowiązują w ubiorze (na przykład - jak jesteś przy kości, to nie noś obcisłych bluzek w poziome paski)?
        • annajustyna Re: Wargi 12.12.20, 18:54
          A taka pasta wybielająca dla palaczy nie pomoże?
          • maslova Re: Wargi 12.12.20, 19:09
            "Uprzejma prośba o poradę makijażową (nie ortodontyczno-protetyczno-dietetyczno-higieniczną)"
            • demodee Re: Wargi 12.12.20, 19:19
              Dzięki, maslova!
              • maslova Re: Wargi 12.12.20, 19:22
                😊

Akurat mam podobny problem. Co do konkretnych kolorów pomadek, trzeba jeszcze pod uwagę kolor włosów, oczu, odcień cery. Natomiast generalnie stosuje się zasadę, że w przypadku żółtego koloru zębów nie stosuje się ciepłych odcieni szminek, tylko te chłodne. Tutaj jest to fajnie wyjaśnione:
                www.superstyler.pl/uroda/jakie-pomadki-wybielaja-zaby-prosty-i-bezpieczny-trik-ktory-wybiela-zeby-w-kilka-sekund/
              • annajustyna Re: Wargi 12.12.20, 21:20
                Wiesz, ja tak z serca chciałam...
                • maslova Re: Wargi 12.12.20, 22:05
                  Dobrymi chęciami... Itd.
    • biala_ladecka Re: Wargi 12.12.20, 19:14
      Wszystkie wpadajace w niebieski, absolutnie nie paleta pomaranczowa!
      • snakelilith Re: Wargi 12.12.20, 19:45
        Nieprawda. To trzeba wypróbować. U mnie zimne kolory jak wyżej zęby pożółcają. Najlepsze są chyba neutralne, nie za ciemne róże, w typie english rose. U mnie białe ząbki robi też zarąbisty koral, lekko wpadający w ciepły odcień albo brzoskwiniowy róż.
        • maslova Re: Wargi 12.12.20, 19:58
          > Najlepsze są chyba neutralne, nie za ciemne róże, w typie english rose.

Niekoniecznie. Ja np. naprawdę dobrze wyglądam w fuksji. Myślę, że duże znaczenie ma cała reszta twarzy, czyli odcień cery, kolor włosów i oczu.
    • alpepe Re: Wargi 12.12.20, 19:22
      taka jak piosenkarki tu www.youtube.com/watch?v=6jZVsr7q-tE
      • faustine Re: Wargi 12.12.20, 20:04
        Spróbuj eveline 507 velvet matt. Porównując z innymi odcieniami daje najlepszy efekt, a jest w miarę naturalna. Z tym, że ja nie blondynka🤗
    • demodee Re: Wargi 13.12.20, 09:42
      Bardzo dziękuję za te wszystkie porady.

Spróbujemy najpierw tych zimnych kolorów na wargi, bo najwięcej głosów było za tą opcją.

A jeśli wargi w chłodzie, to jaki dać kolor cieni do powiek? Raczej nie ciepłe, bo się będzie gryzło? Kolor oczu - piwne. To może fiolet dać, bo piwne oczy to mieszanka zielonego i brązowego, to się z fioletem ładnie komponuje.

Tylko czy brondynka nie będzie w tych kolorach wyglądać jak świeżo ekshumowana?
      • pade Re: Wargi 13.12.20, 10:58
        Może tak wyglądać, jeśli ma jasną cerę.
        Zimny odcień, a właściwie chłodny (np. niebieski) podton, to nie to samo co ciemny kolor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka