beverlyja90210 18.12.20, 11:03 Gotowanie w nich jest zdrowe czy nie ? Mówię o gotowaniu nie smażeniu,duszeniu itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 11:07 Nie wiem. Nie używam, bo bardzo szybko mają odpryski emalii. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 11:32 Tak, o ile nie mają odprysków. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 11:34 Dopóki emalia będzie w całości. Co nie trwa zwykle zbyt dlugo. Poza tym kiedyś nie działały na indukcji. Nie wiem, czy coś zmieniono w procesie produkcji, czy nadal tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 12:05 Tak ostatnio kupiłam garnczek w Biedronce, i działa na indukcji. (problem jest inny- ponieważ to produkt no name, i z Biedronki, to ma dziwny rozmiar, więc np pokrywka od żadnego innego garnka nie pasuje. A ta dołączona do garnka nie ma otworka na ujście pary. W zwiazku z tym jak coś się gotuje, np te 3 kartofelki do obiadu to spod tej pokrywki pryska na prawie całą płytę. I muszę uchylać pokrywkę, no to wtedy przestaje się gotować. Od lat nie spotkałam sie z czymś podobnym. (Chętnie obiję ten garnczek, bo mnie wku****, wtedy bez żalu pozbędę się go ) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 12:08 z czasów poprzedniej kuchenki zostawiłam sobie jeden emaliowany kubek, bo jak najbardziej działa na indukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 13:09 Mam kilkunastoletnie garnki emaliowane, które u mojej mamy czekały na lepsze czasy. Właśnie je od niej zabrałam i używam na indukcji Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 11:59 Gotuję, duszę i piekę w takich gankach od wielu lat, wymieniam gdy odpryśnie emalia. Żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 13:12 podobno zdrowe do chili gdy nie ma zadnych uszkodzeń w emalii. Odpowiedz Link Zgłoś
mleczkododemakijazu Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 13:18 Nie tylko do chili, można też ugotować zupę, ziemniaki Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 13:15 Coś mi do głowy strzeliło zeby kupić takie. No i kupiłam i po pół roku używania stwierdzam że masakra. Przede wszystkim przypala się w nich jedzenie, nie wiem może tylko w tych które ja mam. Więc kupiłam sobie nowe ze stali, rozpakuję po weekendzie i z przyjemnością wrócę do gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 17:37 Zdrowsze niż stalowe. Uwielbiam garnki emaliowane. Odpowiedz Link Zgłoś