Dodaj do ulubionych

Garnki emaliowane

18.12.20, 11:03
Gotowanie w nich jest zdrowe czy nie ? Mówię o gotowaniu nie smażeniu,duszeniu itp.

Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 11:07
      Nie wiem. Nie używam, bo bardzo szybko mają odpryski emalii.
    • swinka-morska Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 11:32
      Tak, o ile nie mają odprysków.
    • kropkaa Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 11:34
      Dopóki emalia będzie w całości. Co nie trwa zwykle zbyt dlugo. Poza tym kiedyś nie działały na indukcji. Nie wiem, czy coś zmieniono w procesie produkcji, czy nadal tak jest.
      • solejrolia Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 12:05
        Tak ostatnio kupiłam garnczek w Biedronce, i działa na indukcji.

(problem jest inny- ponieważ to produkt no name, i z Biedronki, to ma dziwny rozmiar, więc np pokrywka od żadnego innego garnka nie pasuje. A ta dołączona do garnka nie ma otworka na ujście pary.
        W zwiazku z tym jak coś się gotuje, np te 3 kartofelki do obiadu wink to spod tej pokrywki pryska na prawie całą płytę. I muszę uchylać pokrywkę, no to wtedy przestaje się gotować. Od lat nie spotkałam sie z czymś podobnym. (Chętnie obiję ten garnczek, bo mnie wku****, wtedy bez żalu pozbędę się go )
      • joanna_poz Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 12:08
        z czasów poprzedniej kuchenki zostawiłam sobie jeden emaliowany kubek, bo jak najbardziej działa na indukcji.
      • mirkabella Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 13:09
        Mam kilkunastoletnie garnki emaliowane, które u mojej mamy czekały na lepsze czasy. Właśnie je od niej zabrałam i używam na indukcji wink
    • aqua48 Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 11:59
      Gotuję, duszę i piekę w takich gankach od wielu lat, wymieniam gdy odpryśnie emalia. Żyję.
    • lot_w_kosmos Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 13:12
      podobno zdrowe do chili gdy nie ma zadnych uszkodzeń w emalii.
      • mleczkododemakijazu Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 13:18
        Nie tylko do chili, można też ugotować zupę, ziemniaki smile
    • 1papryczka.chili Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 13:15
      Coś mi do głowy strzeliło zeby kupić takie. No i kupiłam i po pół roku używania stwierdzam że masakra. Przede wszystkim przypala się w nich jedzenie, nie wiem może tylko w tych które ja mam. Więc kupiłam sobie nowe ze stali, rozpakuję po weekendzie i z przyjemnością wrócę do gotowania.
    • mamtrzykotyidwa Re: Garnki emaliowane 18.12.20, 17:37
      Zdrowsze niż stalowe.
      Uwielbiam garnki emaliowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka