marinette.wue 27.12.20, 14:06 Chce kupic taką z pompą ciepła...na co zwrocic uwage? Jakie programy najpotrzebniejsze,co zbędne etc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirmunn Re: Suszarka do ubrań 27.12.20, 14:15 To zależy, czego potrzebujesz. Ja na przykład zwracalam uwagę czy jest program do suszenia pierza /puchu, bo mam dużo kurtek i płaszczy puchowych różnej grubości. Odpowiedz Link Zgłoś
tereso Re: Suszarka do ubrań 27.12.20, 14:19 Ja prawie ciągle jadę na jednym programie. Używam że dwa razy dziennie, już od kilku lat, a jakoś ciągnie. Mam Siemens. Acha, latem suszę w ogrodzie bo wydaje mi się nieprzyzwoicie wtedy suszyć w suszarce 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Suszarka do ubrań 27.12.20, 14:26 Ja podobnie. Bawełna do szafy, puch do kołder i kurtek. Dosuszam też kiedy np piorę pościel w chlopniejszy dzień i nie wyschnie do końca na zewnątrz. Wtedy dłuższy program sam mi się skraca. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Suszarka do ubrań 28.12.20, 00:37 Co do pompy ciepła to nie podpowiem, bo mam zwykłą. Ale program jeans jeśli w jeansach chodzicie lub podobnych jest super. Fakt, ja używam zazwyczaj 2 programów na krzyż, bawełna mocno wysuszone i syntetyki mocno wysuszone. Wełna czy buty sporadycznie. Ale na tym bawełnianym spodnie męża i syna wychodzą Tragiczne. Na jeansowym wychodzą gładkie. Przy czym suszę tam nie tylko jeansy ale też inne podobne czy plucienne czy koszule grubsze, nie takie eleganckie garniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Suszarka do ubrań 28.12.20, 00:54 bosch seria 8, 9kg wsadu bez pompy ciepla najwazniejsza jest waga wsada, im wyzsza tym lepiej uzywam trzech programow: wiekszosc rzeczy (zdecydowana wiekszosc) program sport 1.47h posciel reczniki antyalergiczny 1.39h z ustawianym czasem zaczyna sie od 20min, do 2h mozna ustawic, bardzo sie przydaje przy wszelkich lekkich kocach polarowych, koldrach, merynosy tez susze na tym programie ale tylko 20min (potem ida na zimne powietrze 1h) i tyle, od czasu do czasu program puch/pierze 3.40h programu 'bawelna do szafy' czy syntetyki do szafy uzylam, za dlugo zdecydowanie dobrze by byl dobry dostep do czyszczenia fitrow (czysci sie nie tylko wylapywacz) Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Suszarka do ubrań 28.12.20, 05:59 Z ciekawości : bosh serie 8 są w ogóle bez pompy ciepła? Kupowalam właśnie taką i z tego co kojarzę każda miała pompę niejako jak cechę całej serii ..... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Suszarka do ubrań 28.12.20, 06:34 kupowalam opisana jako bez pompy ciepla 🤔 nie wnikalam co doszlo, dziala? dziala 😁 jutro sie przygladne dokladniej Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Suszarka do ubrań 28.12.20, 01:53 Mam suszarkę z pompą ciepła, ale używam jej w dość niestandardowy sposób. Ale może te funkcje też by Ci się przydały. Ja większość rzeczy suszę na dworze (żeby było bardziej ekologicznie), no i mam suszarnie po dachem. Najczęściej używam więc suszarki do dosuszania rzeczy zebranych z zewnątrz programem z ciepłym powietrzem, który nie wyłącza się jak rzeczy są już prawie suche. Niestety standardowe programy typu bawełna, wyłączają się po chwili, jak wkładam do nich takie nie wysuszone na 100% ubrania. Używam też programu z chłodnym powietrzem, żeby wyprostować zagięcia po wirowaniu w pralce przed wywieszeniem niektórych ubrań na zewnątrz (koszule, spodnie). Po takim traktowanie do prasowania dostają mi tylko obrusy oraz ubrania biurowe, czyli w czasach home office praktycznie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Suszarka do ubrań 31.12.20, 14:33 Czyli w praktyce takie wysuszone w suszarce ubrania nie wymagają prasiwania.. ?) Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Suszarka do ubrań 28.12.20, 06:02 Przydatny jest program czasowy do dosuszania jak ci coś podpada i za wilotno wygląda po skończeniu programu . Czujniki wilgoci : ale to chyba standard? Program ci się sam skraca jeśli pranie szybciej wyschnie. Podłączenie do kanalizacji do wyboru jako opcja, oprócz pojemnika na wodę ale to chyba też standard. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Suszarka do ubrań 28.12.20, 19:33 Będę mieć właśnie tylko odplyw do pralki, do suszarki juz chyba nie jest konieczny? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Suszarka do ubrań 29.12.20, 13:28 Nie jest konieczny, ale wtedy woda odparowana z szydzenia zbiera się w zbiorniku, który trzeba opróżniać. Zbiornik taki, przynajmniej w mojej suszarce, jest w tym samym miejscu co zbiornik na proszek w pralce. Alternatywą dla odprowadzania wody do zbiornika jest odprowadzanie jej przez rurkę do innego spływu wody (u mnie ta gdzie woda z pralki). Suszarka przychodzi już z taką specjalną rurka, ale nie wiem czy wszystkie tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Suszarka do ubrań 29.12.20, 13:36 Dokładnie - nie trzeba latać z wylewaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Suszarka do ubrań 31.12.20, 14:31 O to cenne info,,,tak byloby najlepiej podlaczyc do odplywu pralki Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama