Dodaj do ulubionych

Nastolatek - lipidogram

01.01.21, 12:12
Syn (14 lat) miał zrobione wyniki. Niestety nie wszystkie wyszły ok. Ponad normę są erytrocyty i hemoglobina (erytrocyty 5,3 mln/ul norma 3,8 - 5,2, hemoglobina 15,7 g/dl norma 11,4 - 15,4). Oprócz tego, co mnie bardziej niepokoi, wyszedł podwyższony cholesterol (cholesterol 211 mg, cholesterol HDL 40 mg/dl, cholesterol nie-HDL 171 mg/dl, cholesterol LDL 149). Syn jest bardzo szczupły, fast foodu raczej nie jada. Słodycze również sporadycznie. Pije głównie wodę. Z grzechów jedynie może umiłowanie do żółtego sera i jajek w różnej postaci. Na pewno mniej się rusza - po wprowadzeniu zakazu wyjścia do godziny 16 czasem z kimś znajomym się przejdzie na spacer, ale pogoda za bardzo też nie sprzyja. Czy wpływ może mieć infekcja? Udało się dostać do pediatry - podobno ma na migdałach stare czopy ropne. Pediatra stwierdził, że organizmowi udało się obronić bez antybiotyku i to są pozostałości (syna lekko gardło pobolewało na początku grudnia).
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: Nastolatek - lipidogram 01.01.21, 12:16
      Podwyższone parametry czerwonokrwinkowe to efekt odwodnienia, niech następnym razem wypije szklankę wody przed pobraniem krwi. Cholesterol generalnie też bez tragedii, poczytaj może o tym co zmienić w diecie żeby podnieść HDL.
      • silenta Re: Nastolatek - lipidogram 01.01.21, 12:22
        Na co dzień niech więcej pije a nie tylko przed badaniem.
    • memphis90 Re: Nastolatek - lipidogram 01.01.21, 12:26
      Badanie do powtórki z oznaczeniem trójglicerydów. Poprzedniego dnia lekka dieta, w tym bez cukrów prostych (słodycze, soki, słodkie napoje). Jeśli wyniki TG, TCh, nie - HDL będą wysokie, to wizyta u specjalisty zaburzeń metabolicznych, bo to może być hiperlipidemia uwarunkowana genetycznie. Naloty na migdałkach nie mają wpływu na profil lipidów. Jajka i ser również nie powinny mieć wpływu, szczególnie jeśli okaże się, że "winne" są trójglicerydy. Nie choruje na nic innego - nerki, tarczyca, zaburzenia hormonalne? Leki jakieś na stałe bierze? Na siłowni czegoś sobie nie podaje...?
      • aguha Re: Nastolatek - lipidogram 01.01.21, 12:53
        Dzięki za odpowiedź.
        Trigliceryty 110 mg/dl (norma do 150). Pozostałe wyniki (mocznik, kreatynina, AlAT, AspAT) w normie. Syn nie bierze żadnych leków. W nocy zaczął go męczyć katar i wziął jedną dawkę Nasonex spray. Jest alergikiem. Ma wadę serca, ale podobno bez znaczenia (łagodna MR, śladowa drożność otworu owalnego). Z siłownią raczej mu nie po drodze (nie ten typ). TSH robiłam synowi ponad rok temu.
        Genetycznie pewnie jest obciążony. Mój tata jest po dwóch zawałach przez 50 rż. Ja zaczęłam leczyć nadciśnienie przed 40 (mam Hashi, niedoczynność tarczycy, podobno PAPS - ciąża na Clexane), chociaż biegam od prawie 30 lat i nigdy nie miałam nadwagi.
      • 1matka-polka Re: Nastolatek - lipidogram 01.01.21, 13:44
        Moj ojciec kiedys dzien przed badaniem byl sluzbowo w fabryce slodyczy i zjadl kilogram ptasiego mleczka, ktorym go poczestowali i tez mu jakies dziwne wyniki wyszly, cukrzyca chyba...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka