alfa36 03.01.21, 09:44 Czytałam, że należy zrobić zupę z drapci kurczaka. Wydaje mi się to obrzydliwe, ale jeśli jest takie dobre dla zdrowia, to poświęcę się. Tylko, jak to przygotować? Obrać? Zblendować? Czy tak samo działają tzw zimne nóżki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bovirag Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 09:50 Dodaj do tego swinskie raciczki, pogotuj parę godzin i zrob sobie galarete. Oczywiście trzeba by dodać warzyw do tego/jajka. Pychotka! Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 09:54 No tak, właśnie o tych świńskich pisałam, z których "zimne nóżki" się robi. Trochę z tym roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 12:21 Chodzi o sposób gotowania, długo, na małym "ogniu", żeby chrząstki miały czas na rozgotowanie. Nóżki na galaretę potrzebują min. 3 godzin, lepiej jak są wcześniej rozłupane. Nigdy nie jadłam galarety z samych nóżek, zawsze gotuję też mięso, golonkę, wołowinę z kością, warzywa. Do tego po ugotowaniu dużo czosnku i jest pychotka, ale to bardzo okazjonalne danie, na specjalne zamówienie. Kurze łapy z zupy bym wyrzucila, bo to co z nich się uwolni masz w wywarze. Obgryzanie skóry na kościach juz nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 12:27 Ale bym zjadła... Tylko mąż galarety nie jada, a dla siebie samej robić mi się nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
marszawka Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 12:30 Też bym zjadła a męża to brzydzi 🙁 Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Naturalny kolagen 04.01.21, 08:20 Liczę, że jak się w końcu rzuci do ćwiczeń i się wkręci to da się namówić, przecież to czyste zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 12:25 Normalnie, umyć i ugotować. Nie wiem, czy dobre dla zdrowia, ale bardzo smaczne. Fajna galareta też z nich wychodzi. Wywar jest bardzo "kleisty" w sumie rosołu z nich bym nie jadła, ale do krupniczku super. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 13:11 Pazurki umyć porządnie, dodać warzywa i gotować na małym ogniu. Pazurki potem się wyrzuca, nie je ich. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 14:00 Czyli, jak dodaję do rosołu drapcie, to z nich do rosołu wszystko co dobre przejdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 16:19 alfa36 napisała: > Czyli, jak dodaję do rosołu drapcie, to z nich do rosołu wszystko co dobre prze > jdzie? Nie "dodajesz" do rosołu, tylko na nich gotujesz rosół lub galaretkę. Musi ich być dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 13:54 Ortopeda polecał mi wywar z kości cielęcych (gotowany ok 4-5 godzin). Można go zamrozić i traktować jako bazę do zup. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 14:39 Na problemy ortopedyczne? Ten wywar? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 16:20 alfa36 napisała: > Na problemy ortopedyczne? Ten wywar? Tak, na problemy ze stawami, polecany też po złamaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 17:11 Najlepszy kolagen jest z giczy cielęcej. Łapy kurczaka, czy świniaka to "podróba" - prawie jak.... 😁. Obgotować kilka godzin, wrzucić pod koniec warzywa - można podzielić na porcje i zamrozić jako bazę do zup. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Naturalny kolagen 04.01.21, 08:00 Gicz dodaję do rosołu, ale rozumiem należy jej dużo dodać lub ugitiwac wywar tylko na giczy? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Naturalny kolagen 04.01.21, 12:54 alfa36 napisała: > Gicz dodaję do rosołu, ale rozumiem należy jej dużo dodać lub ugitiwac wywar ty > lko na giczy? Ostatnia moja gicz jaką udało mi się zdobyć nie zmieściła się w garze, musiałam ja siekierką przepołowić.😉. Gicz kupuję w całości z przyległymi chrząstkami , nie ma tam zbyt dużo mięsa. Na samym mięsie galareta nie jest tak „bogata” w kolagen . Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 22:51 Nie wiem czy działanie podobne, ale we wschodniej Azji przysmakiem streedfoodowym i nie tylko są kurzęce łapki pieczone/smażone na ostro. Możliwe że są wcześniej obgotowywane a potem w ostrej marynacie pieczone. Ja bym zdecydowanie wolała spożywać w takiej właśnie, pikantnej wersji Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Naturalny kolagen 03.01.21, 22:55 A tak na już to jest czasem w aptekach czy innych sklepach z suplementami czy zdrowa żywnością) coś takiego jak hydrolat kolagenowy, w proszku, rozcieńczać go wodą i pijesz, tylko okrutnie taką naturalną żelatyna pachnie(śmierdzi właściwie). Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Naturalny kolagen 04.01.21, 08:18 Używam hydrolizowanej keratyny do włosów i chyba bym pawia puściła gdybym miała to wypić. Do szamponu wlewam po kropelce ale i tak mnie rzuca jak otwieram buteleczkę. Ps. Mimo smrodu polecam 💜 Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Naturalny kolagen 04.01.21, 08:26 jak ktoś nie lubi kurzych łapek to polecam flaczki wołowe, tam też pełno kolagenu no chyba że ani jedno ani drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Naturalny kolagen 05.01.21, 02:20 Ooo, pojęcia nie miałam, a flaczki lubię🙂 Odpowiedz Link Zgłoś