Dodaj do ulubionych

17-latek - waga

04.01.21, 12:13
Chłopak - wzrost 182 cm - wiek 17 lat - waga 60 kg.
Rośnie intensywnie, apetyt taki sobie, zawsze jadł niewiele i nic się w tej sprawie nie zmienia.
Przeraźliwie szczupły.
Ulubiony sport - bieganie, więc tkanki mięśniowej dla kręgosłupa za bardzo nie buduje.
Badania lekarskie - wszystkie wyniki ok.

Zmuszać go do jedzenia, czy zostawić w spokoju?
Obserwuj wątek
    • pogodzona_1234 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:14
      W jaki sposób niby chcesz prawie dorosłego chłopa do jedzenia zmusić?
      • ichi51e Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:17
        Lajkuje.
      • molik28 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:19
        Mnie kiedyś babcia szantażowała: jak nie zjesz obiadu to nie wyjdziesz nadwór. Można spróbować tej metody smile
        • fitfood1664 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:23
          na mnie nie działała, całe dzieciństwo i lata nastoletnie miałam niedowagę, apetyt miałam, owszem, tylko akurat nie na to co było, a tego co lubiłam nigdy nie było...
          proponuje iść tym tropem i podawać to co młody człowiek lubi, bo założę się że jest masa takich rzeczy
          • pogodzona_1234 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:29
            Hmmm, ja mam ten sam problem z synem co autorka wątku, ale już daaaaaaaawno temu to odpuściłam. Jak był mniejszy to były teksty: " Nie jesz? Nie grasz wink." To było nad wyraz głupie z mojej strony, ale całe dzieciństwo mnie matka katowała takimi tekstami więc to po prostu silniejsze ode mnie.
            Teraz się z tego śmieję, ale u nas to po prostu genetycznie rodzinne taka marność nad marnościami jeżeli chodzi o wagę. Ja mam 46 lat i waże 52 kg ...Mój syn prawdopodobnie nabierze ciała w okolicach późnej 30 stki jak jego ojciec. A dzisiaj je tyle ile chce i kiedy chce. Do jedzenia się nikogo nie zmusi- można jedynie zaburzenia odżywiania takimi akcjami spowodować (mój przypadek najprawdopodobniej).
        • hanusinamama Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:49
          Tak i spowodowac u dziecka jedzeniowstręt...zdrowy chłopak ale trzeba tuczyć, bo dziecko pyzate to dziecko zdrowe...
          • husmus Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:25
            hanusinamama napisała:

> Tak i spowodowac u dziecka jedzeniowstręt...zdrowy chłopak ale trzeba tuczyć, b
            > o dziecko pyzate to dziecko zdrowe...
            >

Pyzate.........
            Nie masz pojęcia o czym piszesz.
            • hanusinamama Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:55
              Mam pojęcie. Moj brat był taki mega chudy przy tym wysoki. Jaki durny lekarz tez wymyślił, ze zaraz mu poleci kręgowsłup i trzeba go utuczyć. Na szczęscie brat trafił na badania i inny powiedział, ze dzieciak jest zdrowy, wysportowany i od chudoci jeszcze nikomu kręgosłup nie poleciał . Jezeli wyniki ma ok i uprawia spart to nie wie czemu miałoby mu coś być. Koło 30 "zmężniał" jak to sie mówi...na tyle mocno ze teraz ma problemy z kolanami.
      • malia Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:20
        pogodzona_1234 napisał(a):

> W jaki sposób niby chcesz prawie dorosłego chłopa do jedzenia zmusić?
        Powie mu, że jak nie zje, to na dwór nie wyjdzie, albo jak nie zje, to szlaban na kompa - całe morze możliwości big_grin
        • ginger.ale Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:29
          I nie będzie dobranocki! 🙃
        • ga-ti Re: 17-latek - waga 04.01.21, 20:12
          Albo na odwrót, jak zje to może w domu siedzieć. Marchewka, nie kij 😉
      • fitfood1664 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:20
        Jak wogóle kogokolwiek można zmuszać do jedzenia?
      • husmus Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:38
        "Zmuszać", a nie zmuszać.
        To chyba oczywiste, że nie chodziło mi o to, że nie pójdzie do kina, jak nie zje obiadu........................
      • taki-sobie-nick Re: 17-latek - waga 04.01.21, 23:15
        Jak to, w innych wypadkach jest krzyk PRZECIEŻ TO DZIECKO!
    • fitfood1664 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:20
      Może zapytaj co chciałby jeść? Zmuszanie nie ma sensu, bo niby jak? Będziesz mu stać nad głową i brzęczeć? Albo grozić?
    • milupaa Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:23
      Zostawić w spokoju. Jak nie jest chory to się przecież nie zagłodzi z własnej inicjatywy. Przyjdzie czas że zacznie jeść i zmężnieje.
    • ginger.ale Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:29
      Zostawić w spokoju.
      • u.lk.a Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:40
        Moj w tym roku skończy 18 lat, 190 cm wzrostu, 67 kg. Kolarz, ale dodatkowo wybrzydza przy jedzeniu tak samo jak w wieku lat trzech. Zmusić to ich już do niczego nie można, a nawet nie należy próbować.
    • saszanasza Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:36
      Etam, mój 18 latek ma 184 i waży 58 kg🙈 Jest chudszy od twojego😅🙈
      • husmus Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:39
        A myślałam, że to niemożliwe.................. smile
        • little_fish Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:47
          Mój 17 latek 192 i waga waha się między 62 - 65 kg. Czasem je jak koń, czasem jak wróbelek.
          • ginger.ale Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:51
            Ale wysokie chłopaki!
            little fish- ubrania i buty syn kupuje bez problemów?
            • little_fish Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:56
              Buty tak. Z ubraniami jest problem. Zwłaszcza z wyjściowymi spodniami, bo jeansy nad kostkę ujdą 😁
              • ginger.ale Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:05
                Haha, tu faktycznie ratuje go aktualna moda.
          • heca7 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:33
            Mój ma 15,5 roku, 192 cm. Waży 67kg. Stopa 47. Nie przejmuję się wagą, je co chce i ile chce.
          • qwirkle Re: 17-latek - waga 04.01.21, 14:25
            little_fish napisała:

> Czasem je jak koń, czasem j
            > ak wróbelek.

Wrobelek je tyle ile waży. Koń je 'rozsądne' ilości w stosunku do wagi wink
            • little_fish Re: 17-latek - waga 04.01.21, 15:07
              Fakt. Chodziło mi bardziej o ilości 😁 bezwzględne
              • qwirkle Re: 17-latek - waga 04.01.21, 16:24
                W sumie - prawdę samą napisałaś, jak nastolatek ma wenę, to zje dużo (prawie tyle, co sam waży :p), czasem zje normalnie...
                • little_fish Re: 17-latek - waga 04.01.21, 18:43
                  Wena plus odpowiednie menu 😉
                  • qwirkle Re: 17-latek - waga 04.01.21, 21:34
                    little_fish napisała:

> Wena plus odpowiednie menu 😉
                    Największy apetyt po intensywnym wysiłku big_grin
      • ivaz Re: 17-latek - waga 04.01.21, 18:23
        Mój ma 24 lata, 186 cm wzrostu i waży 57 kg, od 3 lat jest weganinem, wcześniej przez 2 lata był wegetarianinem, ale chudy jak patyk jest od zawsze smile zdrowy jak byk, raz w życiu brał antybiotyk, dopadł go ZUM w dzieciństwie, zęby ma zdrowe jeszcze nie wymagały leczenia, poza usunięciem kamienia. Z tego co wiem, wspomaga się jakimiś suplementami dla wegan, nie wiem czym bo od dawna już z nami nie mieszka, ale coś o tym wspominał.
        • kokosowy15 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 18:29
          Według normy jest wychudzony.
          • ivaz Re: 17-latek - waga 04.01.21, 22:57
            no cóż, cały życie taki był, ja też zgodnie z BMI jestem wychudzona, całe życie ważę 45 max 46 kg, no ale żyję już tak 45 lat i mam się dobrze, a nawet zdrowo, przytyć niestety mi się nie udało nigdy.
            • kokosowy15 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 23:12
              Rozumiem, taka konstrukcja. Brak zapasów na długi wysiłek, sporty wytrzymałościowe odpadają, siłowe również.
              • qwirkle Re: 17-latek - waga 05.01.21, 06:12
                kokosowy15 napisał(a):

> Rozumiem, taka konstrukcja. Brak zapasów na długi wysiłek, sporty wytrzymałości
                > owe odpadają, siłowe również.

Na zsylkach czy w łagrach szybciej wyniszczali się ci, co 'mieli zapasy'... Po prostu mieli większe zapotrzebowanie kaloryczne. Osoby szczupłe, wręcz żylaste - miały 'łatwiej' w tamtych warunkach...
      • iberka Re: 17-latek - waga 04.01.21, 21:46
        To prawie jak u mojego 19 latka - 184 cm i 56 kg, badania wszystkie ok, a apetyt ojjj ma 😁
        • kokosowy15 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 21:52
          Sporo poniżej normy. Nie ma mięśni, nie ma siły, ma szybkość.
          • iberka Re: 17-latek - waga 05.01.21, 07:23
            Sporo, w każdej nowej szkole byłam proszona na rozmowy czy aby dziecko na pewno je i nie chodzi głodne wink. Jakież to przewrotne w porównaniu do faktu, iż po urodzeniu centylowo wzrostem i wagą miał od razu 3 m-ce i był kluskiem wink
          • gryzelda71 Re: 17-latek - waga 05.01.21, 10:33
            Ojej kolejne teksty z du.....y
    • srubokretka Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:37
      Skad u bab pomysly na wmuszanie jedzenia w ludzi?
      Chcesz, zeby cie pozniej ze wstretem wpominal to go tucz.
      • saszanasza Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:42
        srubokretka napisał:

> Skad u bab pomysly na wmuszanie jedzenia w ludzi?
        > Chcesz, zeby cie pozniej ze wstretem wpominal to go tucz.

No akurat w przypadku tak chudych ludzi „tuczenie” jest ostatnim slowem, jakie możnaby użyć. Mój twierdzi, że go głodzę (obiady robię) niestety śniadanek i kolacji już nie, ale....o dziwo lodówka pełna i nie używam kłódki. Przypuszczam, że gdyby miał podstawiane wszystko pod nos, to chętnie by sie utuczył, sęk w tym, że ja nie mam zamiaru wyręczać dorosłej osoby w czynnościach, które może wykonać nawet 6 latek.
      • husmus Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:43
        Stąd, że kręgosłup nastolatka nie wesprze się na skórze, lecz potrzebuje otoczenia w postaci tkanki mięśniowej i chociaż odrobiny tkanki tłuszczowej.
        • naszastruga Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:48
          Rzeczywiście dość nietypowe, bo wszystkie nastolatki w zbliżonym wieku, które znam to chodzące odkurzacze, zwykle w wieku 14-15 lat niejadkowatość i grymaszenie znikały wink
        • hanusinamama Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:59
          A tkankę miesniową mają jedynie takie popitaśne pulpeciki??
          • husmus Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:18
            hanusinamama napisała:

> A tkankę miesniową mają jedynie takie popitaśne pulpeciki??
            >

A gdzie ja pisałam o jak to nazwałaś "papitaśnych pulpecikach". Możesz wskazać?
            Nie trafiłaś, od 20 lat nie jemy mięsa. Z czasem dołączyły do nas nasze dzieci.
            • hanusinamama Re: 17-latek - waga 04.01.21, 14:00
              Masz zdrowego, szczupłego syna który nadal rośnie i się rozwija. Nie bedzie w tym wieku wyglądał jak dobrze zbudowany, przypakowany 24 latek. Nie jecie miesa, zrobiłaś badania wyszły ok. To że przytuje nie znaczy ze bedzie zdrowszy. Mase mięsniową ma pewnie odpowiednią do swojego wieku. Chłopcy w tym wieku zazwyczaj wyglądają na kurczaki. Jeszcze ma czas na bycie kogutem.
        • snakelilith Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:15
          No ale twój syn faktycznie głoduje, czy jest tylko chudy przy normalnym jedzeniu i uczuciu sytości? To bowiem wcale nie tak rzadkie zjawisko, że w pewnej fazie intensywnego rozwoju w tym wieku organizm nie nadąża i chłopcy zaczynają mężnieć dopiero w okolicach 18-20 roku życia. Jeżeli zaczniesz zmuszać go teraz do jedzenia ponad własne potrzeby, to szybciutko rozregulujesz mu tym naturalne sygnały głodu i sytości. Tacy ludzie mają później duże problemy z kontrolowaniem jedzenia i bywa, że z chudego dziecka wyrasta dorosły z poważną nadwagą.
          Sama, jako chude dziecko, pamiętam te wieczne walki przy stole i chociaż w pewnym okresie życia wstydziłam się moich chudnych nóg i chciałam nawet przytyć, to wpychanie w siebie ponad to, co mój ogranizm uważał za wystarczające do dziś wspominam jako fizyczny gwałt, bardzo nieprzyjemną sytuację. Ale moi rodzice kiedyś po tym, jak zwymiotowałam bezpośrednio po posiłku odpuścili, a moja chudość się wyrosła, jak pewnie u większości chudych dzieci. Lekki kręgosłup i raczej skromne mięśnie mam do dzisiaj, ale to taki typ budowy, genetyki nie da się oszukać i z maratończyka nie zrobisz tucząc go sztangisty.
          • husmus Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:23
            Temat jedzenia dla niego nie istnieje. Na palcach jednej ręki mogę policzyć sytuacje, kiedy powiedział, że jest głodny. Więc trudno tu mówić o zmuszaniu i jak to piszą niektórzy o tuczeniu. Daleka droga do tego, tu raczej mowa o kilku normalnych posiłkach dziennie.
            • snakelilith Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:29
              Co masz na myśli pisząc kilka normalnych posiłków dziennie? Co je twój syn i kiedy? Może ustalmy jakieś konkrety, bo nie jest wykluczone, że dla ciebie jego waga jest oznaką, że je za mało, a on może jeść jednak wystarczająco.
              • husmus Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:41
                Zjada dziennie z reguły trzy posiłki, dobrze zbilansowane. Nie jemy mięsa, więc dbam o wszelkie cieciorki, fasole i soczewice. Kolacji praktycznie nie jada. Porcje mniejsze, niż większe. Nie czuje głodu. Przy nauce zdalnej zdarzało się, ze zjadał śniadanie ok. godz. 9 i do mojego powrotu, ok. godz. 17 nie jadł nic. Zjadał z nami dwudaniowy obiad, więc finalnie były to dwa posiłki. Kiedy chodził do szkoły, brał drugie śniadanie, kanapki + owoc lub jogurt, z reguły zjadał.
                • snakelilith Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:53
                  husmus napisała:

> Zjada dziennie z reguły trzy posiłki, dobrze zbilansowane. Nie jemy mięsa, więc
                  > dbam o wszelkie cieciorki, fasole i soczewice. Kolacji praktycznie nie jada. P
                  > orcje mniejsze, niż większe. Nie czuje głodu. Przy nauce zdalnej zdarzało się,
                  > ze zjadał śniadanie ok. godz. 9 i do mojego powrotu, ok. godz. 17 nie jadł nic.
                  > Zjadał z nami dwudaniowy obiad, więc finalnie były to dwa posiłki. Kiedy chodz
                  > ił do szkoły, brał drugie śniadanie, kanapki + owoc lub jogurt, z reguły zjadał
                  > .

No to o co chodzi? Ile razy dziennie należy twoim zdaniem jeść? Częstotliwość posiłków jest sprawą indywidualną, jedni lubią wpychać w siebie coś co chwilę, inni czują się lepiej jedząc rzadziej. Ja osobiście jem tylko 2 posiłki dziennie, w wyjątkowych sytuacjach 3. I nie chcę cię krytkować bo nie znam twojej kuchni, wiem jednak, że ludzie jedzą chętnie jak coś im smakuje, może więc być, że twoja kuchnia jest wprawdzie zbilansowana, ale nudna w smaku i mało atrakcyjna dla nastolatka. Z masą zapychającego błonnika, który jest wprawdzie zdrowy, ale raczej tłumi apetyt. I twój syn tak bezproblemowo zrezygnował z mięsa? Chłopcy w jego wieku raczej go preferują.
                  • husmus Re: 17-latek - waga 04.01.21, 14:14
                    Wydaje mi się, ze nastolatek powinien jednak zjadać 3 posiłki dziennie, do tego jakieś drobne przekąski.
                    Nigdy nie lubił mięsa, jadł je, jako przedszkolak, bo nie miał wyjścia. Kiedy poszedł do szkoły i nie było już problemu zbiorowego żywienia, całkowicie je odrzucił.
                    Wiem, ze każdy ma swoje ulubione dania, nie narzucam, urozmaicam, szukam fajnych i ciekawych dań wege. I nic. Nie udało mi się zachęcić.
                    • snakelilith Re: 17-latek - waga 04.01.21, 14:33
                      husmus napisała:

> Wydaje mi się, ze nastolatek powinien jednak zjadać 3 posiłki dziennie, do tego
                      > jakieś drobne przekąski.

Nie ma żadnego "powinien". Przekąski to w ogóle wynalazek ostatnich czasów, wcześniej 5 posiłków kończyło się na etapie przedszkola. W szkole podstawowej brało się jeszcze drugie śniadanie, a w liceum jakieś 30 lat temu już nawet tego nikt nie jadł, większość przetrzymywała czas od śniadania o 7-8 rano, do obiadu w okolicach 16. Masz trochę nierealistyczne wyobrażenia na temat tego ile i jak często należy jeść. Monitorować zdrowie, owszem, ale dać dziecku spokój, niech je kiedy ma potrzebę. Gwarantowanie za rok, dwa zacznie przybierać masy. W tym wieku większość chłopców przestaje bowiem już rosnąć wzdłuż.
                    • srubokretka Re: 17-latek - waga 04.01.21, 15:33
                      Jestes zafiksowana na jedzeniu. To jest niezdrowe.
                      17 latek jak zglodnieje to moze sobie isc i nawet cos upolowac. Ganiajaca za nim mamusia z soczewica to znecanie sie.
                      Wybacz moje ostre podejscie, ale ja mialam pecha spotkac kilka takich bab w zyciu i inaczej reagowac nie potrafie.
                      • srubokretka Re: 17-latek - waga 04.01.21, 15:34
                        chcesz zeby mial silniesze miesnie kregoslupa, to zacznij z nim cwiczyc. Na YouTube jest sporo przykladow.
                        • gryzelda71 Re: 17-latek - waga 05.01.21, 10:57
                          Wspólne ćwiczenie z 17latkiem to jeszcze zabawniejsze niż jego karmienie.
                      • kropkacom Re: 17-latek - waga 04.01.21, 16:13
                        Jeśli nie ma zaburzeń. Co nie znaczy, że ten ma.

> 17 latek jak zglodnieje to moze sobie isc i nawet cos upolowac.
                • hanusinamama Re: 17-latek - waga 04.01.21, 14:02
                  Nie wiem czy dwudaniowy obiad jedzony na raz można traktować jako 2 posiłki. I czemu chłopak nie je kolacji? Policz ile godzin mija od ostatniego posiłku do śniadania.
            • hanusinamama Re: 17-latek - waga 04.01.21, 14:01
              To napisz jakie on posiłki je? Sniadanie, 2gie sniadanie, obiad kolacja? I co je? Jecie razem czy każdy sam?
    • laura.palmer Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:51
      Mój mąż do 30-ki był takim wychudzonym szczypiorem, a wzrostowo jest jeszcze wyższy niż twój syn. Dopiero później nabrał masy mięśniowej w ramionach, choć nogi dalej chude. Teraz po 40-ce wygląda bardzo fajnie, szczupły, ale nie wychudzony, mięśnie ma tam gdzie trzeba, brzuch płaski bez większego wysiłku. No i najważniejsze - zdrowy jak ryba, żadnych problemów z nadciśnieniem, cholesterolem, sercem ,a u rówieśników zaczynają się już powoli problemy. Je mniej niż ja. tongue_out

Zostawiłabym syna w spokoju, jeśli lekarz nie widzi nic niepokojącego.
      • norra.a Re: 17-latek - waga 04.01.21, 15:17
        Mój mąż w wieku 25 lat ważył 66kg, przy 181cm. Dużo jeździł na rowerze, biegał i się wspinał. Teraz jako niemal 40latek waży 72 i wyróżnia się na duży plus z grupy rówieśników z wylewającymi się brzuchami.
        • mae224 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 15:50
          Mamy tego samego męża? Tylko mój pływał i pływa do dziś.
          • mae224 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 15:51
            Ps. Mój syn też chudy, 55kg przy 166 cm.
          • norra.a Re: 17-latek - waga 04.01.21, 20:20
            I próbowałaś go karmić wink
            • mae224 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 23:29
              Latami.
    • koko8 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:52
      Myślałam, że pomysły matek na wypasanie progenitury typu "leci samolocik" kończą się w okresie wczesnego dzieciństwa 🙂
      Daj mu spokój, to niemal dorosły i , jak napisałaś, zdrowy człowiek.
      • ginger.ale Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:55
        Za mamusię, za tatusia, za babcię...
        • husmus Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:28
          ginger.ale napisała:

> Za mamusię, za tatusia, za babcię...
          >

.................I za forumkę, która nie wie, że dla prawidłowego rozwoju wysokiego nastolatka potrzebna jest tkanka mięśniowa.
          • snakelilith Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:34
            husmus napisała:

>
            > .................I za forumkę, która nie wie, że dla prawidłowego rozwoju wysok
            > iego nastolatka potrzebna jest tkanka mięśniowa.

Ale on jeszcze nie jest na końcu swojego rozwoju. Pewnych rzeczy nie przyspieszysz. On tkankę mięśniową też ma, szczupłą, ale ma, inaczej by się złamał i nie mógł się nawet ruszać. Trochę dramatyzujesz sytuację.
          • hanusinamama Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:58
            Chciałabyś nastolatka o budowie ciała dorosłego faceta?? Po co? Normalne ze w tym wieku tak wyglądają chłopcy. Jeszcze rozbuduje tkankę mięsniową. Jezeli uprawia sport/sporty, wyniki sa ok to o co ci chodzi? Ojciec dzieciaka jak wyglądał w tym wieku?
            • husmus Re: 17-latek - waga 04.01.21, 14:20
              Wiem, że nastolatek ma prawo wyglądać jak patyczak. To jest norma.
              Nie chodzi mi o wygląd, tylko o to, że nie je. Nie wchodzi do kuchni i nie przegrzebuje lodówki, żeby znaleźć coś, co lubi. Bo on nic nie lubi. Nie wiem, może przesadzam, ale jeżeli ktoś od 9 do 17 nie jest głodny, a po 17 je tylko dlatego, ze rodzina siada do obiadu, to chyba nie jest normalne.
              • snakelilith Re: 17-latek - waga 04.01.21, 14:40
                husmus napisała:

> Nie wchodzi do kuchni i nie prz
                > egrzebuje lodówki, żeby znaleźć coś, co lubi. Bo on nic nie lubi. Nie wiem, moż
                > e przesadzam, ale jeżeli ktoś od 9 do 17 nie jest głodny, a po 17 je tylko dlat
                > ego, ze rodzina siada do obiadu, to chyba nie jest normalne.

Daj mu do palenia trawkę. Pobudza apetyt big_grin Ale tak na serio, to 17 latek nie jest głupi i jak wie, że lodówka nie proponuje nic atrakcyjnego, to nie ma po co ją otwierać. Może zaangażuj go w zakupy spożywcze? Weź go do sklepu, może wpadnie mu coś w oko, co by zjadł, a czego ty nigdy nie kupujesz?
              • hanusinamama Re: 17-latek - waga 04.01.21, 15:21
                NO dobra ale moze w tej lodówce nie ma nic co on lubi zwyczajnie. Ma jakies ulubione dania?
          • ginger.ale Re: 17-latek - waga 05.01.21, 10:23
            Skoro uważasz, że tkanka mięśniowa przybędzie mu od jedzenia, to gotuj tak, żeby otwierał lodówkę ;p
            Najpierw obsługuje mama, potem żona...
      • saszanasza Re: 17-latek - waga 04.01.21, 12:56
        koko8 napisała:

> Myślałam, że pomysły matek na wypasanie progenitury typu "leci samolocik" kończ
        > ą się w okresie wczesnego dzieciństwa 🙂
        > Daj mu spokój, to niemal dorosły i , jak napisałaś, zdrowy człowiek.

To, że teraz jest dorosły i zdrowy nie oznacza, ze w wieku lat 30 nie będzie miał problemów z kręgosłupem chociażby. Kręgosłup podtrzymują mięśnie, w chudym ciele te mięśnie są nierozwinięte.
        • hanusinamama Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:00
          W grubym za to siadają kolana. Masa moich rówieśników była patykowato chuda i zdrowa. Jak zaczeli nabierać masy koło 30 to sie zaczynały problemy ze zdrowiem.
          • saszanasza Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:09
            hanusinamama napisała:

> W grubym za to siadają kolana. Masa moich rówieśników była patykowato chuda i z
            > drowa. Jak zaczeli nabierać masy koło 30 to sie zaczynały problemy ze zdrowiem.
            >
            > Ale kto tu mówi o tuczeniu do poziomu człowieka otyłego. Osoba ktora ma 184 cm wzrostu i waży 60 kg ma niedowagę. Nie musi od razu zwiększać wagi o 50-60 kg. wystarczy że wskoczy do poziomu średniego BMI a minimalny poziom to waga 63 kg.-80 kg!
        • koko8 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:16
          saszanasza napisała:
          > To, że teraz jest dorosły i zdrowy nie oznacza, ze w wieku lat 30 nie będzie mi
          > ał problemów z kręgosłupem chociażby. Kręgosłup podtrzymują mięśnie, w chudym c
          > iele te mięśnie są nierozwinięte.
          >
          >
          To jest chłopak średniego wzrostu, który ciągle rośnie i rozwija się fizycznie. To o czym piszesz może dotykać osoby bardzo wysokie i skrajnie wychudzone. I z pewnością napychanie nastolatka zawartoscią lodówki poprawi jego muskulturę w wieku 30 lat 😁
        • turzyca Re: 17-latek - waga 04.01.21, 22:36
          Od jedzenia mięśnie nie rosną, rosną od ćwiczeń. Rozważać trzeba jak znaleźć miejsce na drążek, ławeczkę, może wiosła, a nie zawartość lodówki. Jak poćwiczy dwie godziny to i zgłodnieje.
    • em_em71 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:30
      Jak wyniki ok, to po co wmuszać? Moj żre jak koń i waży odpowiednio wink Do grubego mu daleko, ale do chudości jeszcze dalej. W dzieciństwie był masakrycznym niejadkiem i wtedy się zamartwiałam, więc rozumiem.
    • czarna_kita Re: 17-latek - waga 04.01.21, 13:32
      Daj mu spokój. Mój ma też 17lat, 59.5 kg i nie może tej magicznej 60tki przeskoczyć. Tyle że je wszystko a i tak waga stoi w miejscu. No i on sobie sam robi to na co ma ochotę. Może daj mu też wolną rękę, niech sobie sam robi to co chce.
    • lot_w_kosmos Re: 17-latek - waga 04.01.21, 14:03
      To sluchaj : mój 15-latek.
      185 cm.
      54 kilo.

Zdrowiutki, prosciutki i mega sprawny. Trenuje od 9 lat sztuki walki i zdobywa medale na zawodach.
      Niektórzy próbują mi wmawiać, że coś z nim nie tak big_grin
      • mae224 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 15:52
        Na pewno jest pod kontrolą i wszystko Ok, skoro jeździ na zawody.
    • kokosowy15 Re: 17-latek - waga 04.01.21, 16:35
      BMI ma na granicy niedowagi, oczywiście w stosunku do wieku i wzrostu. Jeżeli nie spadnie - nie ma problemu. Lekarz sportowy w klubie (karate) dla 16 - 17 latków zalecał w normalnych treningach ok 2800 kcal, na obozach ok 3500 kcal. Zalecał kontrolowanie wagi i BMI, żeby odżywianie pokrywało spalanie.
    • bywalec.hoteli Re: 17-latek - waga 04.01.21, 18:13
      w tym wieku ważyłem podobnie przy nieco niższym wzroście - później przybyło mi 20 kilo smile
      a jakie BMI ma?
    • kotejka Re: 17-latek - waga 04.01.21, 21:51
      mam takiego
      dokladnie ten sam wzrost ta sama waga i ten sam wiek
      wypisz wymaluj
      jednak sylwetka piekna, bo plywa od wielu lat
      niestety baseny zamkneli i poszlo dziecko na silownie - od tej pory mu odgrzalo i w domu odmieniane jest slowo masa przez wszystkie przypadki, codziennie cwiczy i je, albo je i cwiczy
      poniewaz zawsze jadl zdrowo, ale jednak niewielkie porcje, zainstalowal sobie jakies aplikacje liczace nadwyzke, jakiej potrzebuje i probuje dobic do wymaganych kalorii, co wcale okazuje sie latwe nie jest
      o ile kiedys jadl na sniadanie miseczke owsianki i sie najadal
      to teraz jeszcze dopycha dwoma serkami wiejskimi z bananem
      i meczy sie biedaczysko
      to mowie - nie jedz na sile, bez sensu zoladek rozpychac, organizm sam wie ile mu trzeba
      pamietam mojego brata, ze byl bardzo podobny w tym wieku
      zanim osiagnal 30 stal sie wielkim, nabitym i umiesnionym chlopem z silowni
      lysym dodatkowo co dziwnie wyglada i przeczy stereotypom, bo pracuje naukowo
      zrobil dwa doktoraty i wyklada na uniwersytecie
      sporo wiotkich chlopcow meznieje i nabiera masy pozniej
      to co warto to na pewno zdrowo jesc i ruszac sie, a nie tyc na sile, waga nic nie znaczy
    • aluap1980 Re: 17-latek - waga 05.01.21, 10:17
      U mnie syn 14 - latek ma 180 cm i waży tylko 45 kg. Jest zdrowy, aktywny i bardzo chudy. Trudno, To taki przejściowy etap w życiu wielu nastolatków. Jedzą dużo i szybko spalają. nie ma się czym martwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka