panna_lila 06.01.21, 09:53 Można posadzić, czy póki co wynieść w chłodniejsze miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olena.s Re: Choinka w doniczce 06.01.21, 10:05 Kiedyś dałam choinkę do znajomego do stodoły, czasem podlewał, posadzona wiosną, przyjęła się. Zeszłoroczna została posadzona od razu (nie było mrozów, dało się wykopać dół). Też się przyjęła, tyle że nowe igły wypuściła sporo później. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Choinka w doniczce 06.01.21, 10:49 U mnie nie ma co się przyjąć, bo obcięli korzeń cały i sam patyk do doniczki wsadzili, wrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Choinka w doniczce 06.01.21, 11:51 Zawsze sadziłam zimą i rosną. W aktualnej jeszcze nie wysadzonej korzenie powyłaziły dziurami w doniczce i przez pęknięcia. Nie wiem jak ją wydobędę żeby ich nie poodrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Choinka w doniczce 06.01.21, 14:54 potnij donicę nożycami do żywopłotu, jesli masz solidne, albo innym podobnym narzędziem Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Choinka w doniczce 06.01.21, 11:54 Zna to najlepszy czas na sadzenie iglaków, Jaśki masz możliwość wynieść ja w chłodne miejsce na 2-3 dni aby ja zahartować ro w ogóle super Nasza niestety nie zmieściła się do piwnicy wiec od razu wyładowała w ogrodze, ale ubiegły tydzień były plusowe temp wiec mam nadzieje ze przeżyje Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: Choinka w doniczce 06.01.21, 13:55 Można sadzić - wiele razy wsadzałam iglaki zimą, jeśli nie było dużych mrozów, i wszystkie ukorzeniły się bez problemu. Natomiast zależy, skąd masz choinkę? Jeśli ze szkółki, to bądź pewna sukcesu, inaczej niekoniecznie - drzewka mogą mieć przycięte korzenie, wtedy nie mają szans na przyjęcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Choinka w doniczce 06.01.21, 14:52 Co to jest chłodniejsze miejsce? Albo wystaw na balkon. Możesz uda ci się przechować nawet na kolejne święta (ja tak zrobiłam w poprzednim roku i w tym roku nie musiałam kupować nowej, i nawet odrobinę podrosła, zagęściła się) Albo posadź do ogrodu. Ziemia nie jest zmrożona, więc można. Odpowiedz Link Zgłoś