Dodaj do ulubionych

Pięcioraczki w Poznaniu

19.01.21, 15:48
A w Poznaniu urodziły się pięcioraczki smile
Gratulacje dla rodziców, zdrówka dla dzieciaczków i Mamy, pozytywny news dnia!
Piękne maludysmile

"Dzieci urodziły się w niedzielę, w 29. tygodniu ciąży.
O tym, że w Poznaniu odebrano bardzo nietypowy i rzadki poród informowaliśmy już w poniedziałek. Dziś pracownicy Ginekologiczno-Położniczego Szpitala Klinicznego z ulicy Polnej zdradzili więcej szczegółów na temat maluchów.

Wiadomo, że wśród pięcioraczków są cztery dziewczynki i jeden chłopiec. Dziewczynki to Anastazja (najmniejsza, waży mniej niż 700 gramów), Klara, Laura i Wiktoria. Chłopcu nadano imię Maksymilian. Jak na chłopaka przystało - ważył najwięcej z całej piątki. Każde z dzieci dostało co najmniej 7 punktów w skali Apgar.

Wszystkie dzieci znajdują się w inkubatorach i spędzą w nich najbliższe tygodnie. Mama, mieszkanka Gniezna, ma się dobrze. Zdradzono, że po porodzie popłakała się ze szczęścia.

Rodzicom gratulujemy! Przed nimi sporo wyzwań związanych z wychowaniem takiej gromadki maluchów.

To trzecie pięcioraczki, które urodziły się w poznańskim szpitalu. Poprzednie przyszły na świat 2 listopada 2006 roku oraz 15 lutego 2007 roku. Wówczas informowano, że taki poród zdarza się raz na 52 miliony przypadków."
epoznan.pl/news-news-113878-znamy_imiona_poznanskich_piecioraczkow
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 15:56
      Gratulacje i wyrazy współczucia za razem :p
      • sofia_87 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 16:01
        Dobrze powiedziane☺
        Ale to dla mnie tez powód do radości, planujemy trzecie dziecko , statystycznie jest wiec mniejsza szansa w PL na piecioraczki w najbliższym czasie ☺
        • swinka-morska Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 16:06
          sofia_87 napisał(a):

> Ale to dla mnie tez powód do radości, planujemy trzecie dziecko , statystycznie
          > jest wiec mniejsza szansa w PL na piecioraczki w najbliższym czasie ☺

Ktoś tu nie uważał na lekcjach matmy w dziale probabilistyka i rachunek prawdopodobieństwa...

• sofia_87 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 16:10
            Przecież to był żart, nie zauważyłaś emotikonów?
      • alina460 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 16:02
        Jest to na pewno sukces, ale nie będzie łatwo. Ja też współczuję.
      • 18lipcowa3 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 16:03
        Naturalnie? Strach się do takiego chłopa zbliżać.
        • memphis90 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 16:09
          Jak chłopa...? Chłop za każdym razem produkuje ten miliard plemników, to kobieta wypączkowała 5 jaj jednoczesnie...

A tu ciąża (owulacja) była wspomagana farmakologicznie.
          • mika_p Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 16:11
            Niekoniecznie pięć, mogły być tylko dwa - dziewczynki mogą być jednojajowe.
            • memphis90 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 20:09
              Czysto hipotecznie to podział 1 zarodka na 4 osobne zarodki jest niezwykle mało prawdopodobny. Ale tu raczej było 5 jajeczek - troszkę się podpytywałam wśród koleżanek z tego szpitala.
              • azja_pl2 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 11:30
                Dzizaz, moja lekarka odmowila inseminacji, gdy po stymulacji wytworzyly sie trzy czy cztery pecherzyki.
                Tu oczywiscie mogl byc po prostu seks po stymulacji, ale chyba lekarze rodzicom uswiadomili, czym to grozi??
          • nutella_fan Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 21:17
            Nieodpowiedzialni lekarze że tak ja wystymulowali.
            • kamin Re: Pięcioraczki w Poznaniu 21.01.21, 21:51
              Czasem jest zbyt dobra odpowiedź na stymulację, ale wtedy się odstępuje od inseminacji i zaleca parze, żeby się zabezpieczała do końca cyklu. Tylko jak ktoś ma za sobą lata współżycia bez zabezpieczenia i bez ciąży, to nie wierzy, że tym razem zaskoczy.
        • thea19 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 16:10
          jeśli naturalnie, to pani hiperpłodna
        • ichi51e Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 18:48
          jakie naturalnie big_grinbig_grinbig_grin
      • rosie Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 19:06
        tak, i to wyjaśnia zdanie "poplakała się ze szczęścia". I współczuję jeszcze bardziej bo za kilka dni matkę wypiszą do domu a dzieci zostaną same bo kowid jest ważniejszy....
        • kkalipso Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 19:39
          Zawsze tak było w przypadku wcześniaków to nic nowego, że matka wyjdzie ze szpitala a maluszki zostaną.
          • rosie Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 21:06
            Ale tym razem jak wyjdzie to już jej do dzieci nie wpuszczą. Są szpitale, że wpuszczają dwa razy w tygodniu na 15 minut. Słynna Matka Polka nie wpuszczała matek wcale, nie wiem czy coś się zmieniło
    • kobietataboreta Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 16:33
      Sukces to będzie jak wszystkie dzieci będą zdrowo i dobrze sie rozwijać.To jest 29 tydzien, żadne nie oddycha samodzielnie, wieeele przed nimi i ich rodzicami jeszcze
      • mrs.solis Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 20:03
        Tez pomyslalam, ze cos pospieszyli sie z tymi gratulacjami. Gratulowac to bedzie mozna jak te dzieci w komplecie wyjda ze szpitala.
    • glanaber Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 18:12
      A rodziców do nich dopuszczą? Czy zgodnie z nową covidową tradycją 1 widzenie na 10 dni?
      A przyłbice już im założyli?
      • grrrrw Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 20:35
        Oby nie zdarzyło się, jak w Pikutkowie, że rodziców nie dopuszczono do kontaktu z dziećmi, a Ojców Miasta i owszem, a nawet zdjęcia sobie z pikutkopiecioraczkami zrobili.
    • leia33 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 18:45
      Serdeczne wyrazy współczucia. Kompletnie sobie nie wyobrażam, że można mieć więcej niż jedno dziecko.
      • gabinatka Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 19:31
        A co jest takiego niewyobrażalnego w byciu matką dwójki dzieci?
      • kkalipso Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 19:40
        Ograniczona umysłowo jesteś po prostu...
      • tiszantul Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 22:09
        "Serdeczne wyrazy współczucia. Kompletnie sobie nie wyobrażam, że można mieć więcej niż jedno dziecko"

Społeczeństwo gdzie każda para ma dwójkę dzieci jest skazane na wymarcie albo import ludności z innych społeczeństw
        • mja-15 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 09:05
          tiszantul napisała:

> "Serdeczne wyrazy współczucia. Kompletnie sobie nie wyobrażam, że można mieć wi
          > ęcej niż jedno dziecko"
          >
          > Społeczeństwo gdzie każda para ma dwójkę dzieci jest skazane na wymarcie albo i
          > mport ludności z innych społeczeństw

Jestem wrogiem tego narodu, bo mam tylko i aż 1 dziecko.
        • ginger.ale Re: Pięcioraczki w Poznaniu 21.01.21, 19:39
          tiszantul napisała:
          "
          >
          > Społeczeństwo gdzie każda para ma dwójkę dzieci jest skazane na wymarcie albo i
          > mport ludności z innych społeczeństw

1. Ziemia jest przeludniona
          2. Ile Ty sam masz dzieci?
    • ichi51e Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 18:47
      7 punktow to znaczy ze niezle tam sie dzialo na porodowce. dobrze ze wszystkie cale
    • taniarada Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 19:38
      Gratulacje! Kurde, ja bym jako ojciec chyba wyszedł z domu i wrócił na ich 18-tkę.A teraz premierze Morawiecki specjalne 1000 + na każde dzieciątko .
    • sofia_87 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 19:48
      Widziałam te maleństwa i jako matka dwojga byłabym się wziąć opiekowac sie takim wczesniakiem sad
      • mondovi Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 01:11
        Bredzisz. Piątka waży w sumie 5 kg, a Ty przechodzloś z tragarzami obok.
    • taka-sobie-mysz Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 19:52
      Dzieci urodzone w 29 tygodniu ciąży, niektóre nawet 1 kg nie ważą... Dla mnie byłaby to tragedia. Oby dzieciaczki były zdrowe i rozwijały się prawidłowo.
    • trampki-w-kwiatki Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 19:56
      Najmniejsza waży 700 gramów...
      Cóż, cholernie trzymam kciuki za tę rodzinę. I tak się cieszę, że mam tylko jedynaczkę!
    • nutella_fan Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 21:15
      Dla mnie to straszne, ludzie gratulując chyba sprawy sobie nie zdają w jaki koszmar wdepneli ci ludzie.
      • vessss Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 21:21
        A zamiast tego mają milczeć czy mówić im od razu, że mają przeje..ane?
        • nutella_fan Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 09:09
          Nie wiem, ale fałszem wali na odległość.
          • bywalec.hoteli Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 17:39
            a u Ciebie wali lewactwem na odległość?
      • bywalec.hoteli Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 10:04
        nutella_fan napisała:

> Dla mnie to straszne, ludzie gratulując chyba sprawy sobie nie zdają w jaki kos
        > zmar wdepneli ci ludzie.

Dlaczego? Przecież Ty też jesteś za życiem.
      • taniarada Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 20:42
        nutella_fan napisała:

> Dla mnie to straszne, ludzie gratulując chyba sprawy sobie nie zdają w jaki kos
        > zmar wdepneli ci ludzie.
        Spokojnie dzieci są najważniejsze.Wystarczy pomoc środowiska i władz.
        • iwles Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 20:54
          taniarada napisał(a):

> Wystarczy pomoc środowiska i władz.

O! To juz sama milosc nie wystarczy?
    • ga-ti Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 22:33
      Z jednej strony szczęście, dzieci się urodziły. Fajnie na fotkach będą wyglądały, 5 różowych bobasków w jednakowych śpioszkach, ale rodzicom nie zazdroszczę.
      Takie maleństwa narażone na masę problemów zdrowotnych, z jednym wcześniakiem jest jazda po specjalistach, a z piątką? Oby wyszły z tego zdrowe.
      Piątka maluchów to niezła jazda. Znam matkę trojaczków, różowo nie miała, sama twierdzi,że pierwsze 3 lata życia miała wyjęte z życiorysu. Mam nadzieję, że mogą liczyć na pomoc rodziny albo mają kasę na opłacenie pomocy.
      Pozostaje trzymanie kciuków za maluchy i rodziców! Dużo zdrowia!
      • rb_111222333 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 00:56
        Przy takiej ilości dzieci dostaną wsparcie od państwa, jakaś opłacona opiekunka i inne profity
        • ichi51e Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 08:37
          duzo zalezy od "do rej woli samorzadu" raczej nie liczylabym. mamadu.pl/142317,na-jaka-pomoc-od-panstwa-moga-liczyc-rodzice-szescioraczkow
        • paskudek1 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 11:13
          Państwo to co najwyżej da kopa w dupę. Doskonale pokazali ostatnio gdzie mają zdrowie dzieci.
    • premeda Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 22:48
      A ja się dzisiaj zastanawiałam, czy można zabronić lekarzom zwoływania konferencji i informowania mediów? To byłby "strzał w stopę" ale czysto teoretycznie. Bo w tym przypadku tajemnica lekarska to tylko teoretycznie została zachowana.
      • ga-ti Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 23:00
        Ale chyba rodzice wyrazili zgodę? Nie wyobrażam sobie inaczej.
    • znowu.to.samo Re: Pięcioraczki w Poznaniu 19.01.21, 22:51
      Oj tyle maleństw do przytulania, i tyle roboty przy nich
    • nena20 Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 00:20
      Nie wiem czy można gratulować. Ponoć nie ma zdrowych wcześniaków, zawsze coś wyjdzie. 29 tydzień to jeszcze bardzo wcześnie. Obym się myliła.
    • magdallenac Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 04:07
      bywalec.hoteli napisał:

>
      >
      > że po porodzie popłakała
      > się ze szczęścia.

Hmmm...
    • jehanette Re: Pięcioraczki w Poznaniu 20.01.21, 09:02
      Masakra, to są skrajne wcześniaki, ilość problemów jakie mają i będą miały w przyszłości może być niepoliczalna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka