ichi51e Re: Pokój dla dziecka 05.02.21, 14:43 A po co jej wiekszy pokoj? Nie masz fizycznie mozliwosci zamienic. Szafa I rzeczy z niej nie znikna. Z pustego i Salomon nie naleje Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Pokój dla dziecka 05.02.21, 15:52 Ale to przecież zależy od tego ile w domu jest po mieszczeń. córka ma pokój większy od naszej sypialni, ale oprócz salonu i kuchni mam jeszcze dwa pokoje, w jednym duże biurko komputer stacjonarny, drukarka, książki duża szafa, w drugim wnękę zabudowałam szafą i mam miejsce na rzeczy rzadziej używane i sezonowe, czasem nocują tam goście. Gdybym miała 3 pokoje, to sypialnia byłaby w większym, a dziecko w mniejszym Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Pokój dla dziecka 05.02.21, 16:05 Kiedy kupowaliśmy dom na górze były 3 sypialnie a dzieci miałam dwoje. Pokoje 18m2, 12m2 i 11m2. Wyszły kolejno nasza sypialnia, pokój córki (starsza) i pokój syna (miał wtedy 2 lata). Gdybym miała dwa większe a trzeci mniejszy to dzieci dostałyby większe, ale trzeba było dzielić z tego co jest. Oboje zadowoleni ze swojego kąta, nie narzekają. Dorastałam w 3 pok, 57m2, mając 4 młodsze siostry - było kiepsko, ucieszyłaby mnie wtedy nawet komórka pod schodami, byle własna.. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Pokój dla dziecka 05.02.21, 16:10 Dałam dziecku większy, a sypialnie mam w mniejszym, ale między jednym, a drugim pokojem są tylko 2 metry kwadratowe różnicy. Ten mniejszy jest ustawniejszy, za to większy ma swój balkon. Ja w sypialni będę tylko spala i odpoczywała, do spędzania czasu w ciągu dnia mam salon. Dziecko robi wszystko w swoim pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pokój dla dziecka 05.02.21, 18:47 Największy - on spędza w swoim pokoju czas w ciągu dnia, ja w sypialni tylko śpię, do tego ja mam garderobę i swoją łazienkę. Przyznam, że zadziwia mnie umieszczanie dzieci w klitkach, ale co kto lubi. Znam ludzi, którzy mają dom 200 m a dzieci mają pokoje 15 i 12 m )) Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Pokój dla dziecka 05.02.21, 19:01 My jak i dzieci mamy duze sypialnie, kazda ma lazienke wiec dzieci maja swoje i my tez. Nie ma wiec roznicy w wielkosci pokoi. Gdybym byla w sytuacji ze jest mniejsza i wieksza dziecko mialoby mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Pokój dla dziecka 05.02.21, 22:10 W pierwszym mieszkaniu mielismy pokój 40m2 dla dwójki dzieci Tam się wszystko pięknie mieściło Teraz mają po 14m2 i jest ciężko, ale sporo w tym dziecięcych zabawek typu domki dla lalek, kuchenki, warsztat. Za parę lat pójdzie to w cholerę i chyba się zrobi przyzwoicie. Nasza sypialnia ma 20m2, ale było jasne, że potrzebujemy w niej zmieścić też dwa stanowiska do pracy, więc nie było mowy, żebyśmy próbowali się władować w któryś z mniejszych pokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: Pokój dla dziecka 06.02.21, 00:44 My daliśmy córce wiekszy pokoj. Przychodza do niej inne dzieci sie bawic, ma hustawke której ja nie potrzebuje . W sypialni tylko śpimy . Teraz tez jedno z nas pracuje zdalnie. Dziecko potrzebuje miejsca - musi mieć gdzie budować z lego czego ja nie potrzebuje no i większość rodzicow powie ze dla dziecka wszystko po czym wsadza go do klitki. Ehhh... Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Pokój dla dziecka 06.02.21, 07:44 Ja w twojej sytuacji też bym tak podzieliła pokoje. 1 osoba ma mniejszy, 2 osoby mają większy. Z resztą przejrzyj co w tej szafie masz, założę się że masę rzeczy możesz wyrzucić. Ja mam dwoje dzieci i oni mają Zawsze pokój największy. Dodatkowo dziewczynka i chłopiec... Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Pokój dla dziecka 06.02.21, 23:41 My na pokoje dla dzieci przeznaczaliśmy większe pokoje od naszej sypialni (sypialnia 9 mkw vs pokoje 15/16mkw) . Przy czym mamy o tyle wygodną sytuację, że my budowaliśmy dom a to zawsze większa przestrzeń niż większość mieszkań. To oznacza, że mamy dużo innego miejsca do wykorzystania i nasza sypialnia z założenia ma być tylko sypialnią z przejściem do garderoby a pokoje dzieci to w przyszłości będą dla nich i sypialnia, i miejsce na komputer, jakieś biurko, miejscem na zabawki, pokojem do przyjmowania gości, azylem etc. Mając do dyspozycji tylko mieszkanie i 2/3 pokoje pewnie wybrałabym dla dziecka mniejszy właśnie po to aby sypialnia mogła służyć też do przechowywanie innych nie dzieciowych rzeczy. Chyba, że sytuacja wymagałaby umieszczenia 2 dzieci w jednym pokoju- wtedy uczciwie było by im przeznaczyć większy pokój Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Pokój dla dziecka 07.02.21, 14:39 My też budowaliśmy, ale w ogóle mi wtedy do głowy nie przyszło, że teraz dzieci mają większe pokoje. I tu jest chyba pies pogrzebany - że koleżanki mają większe. Czasem właśnie z fotelem i stolikiem kawowym. Odnośnie do Waszych porad, dziękuję, ale odgracam na bieżąco, komputery córka ma dwa i z obu korzysta, łóżka nie wymienię, bo jest ikeowe z dodatkowym materacem, również kupione na wyraźne życzenie. Dekoracje okienne dziecko samo sobie wybiera i zmienia co jakiś czas. Poniekąd dekorowanie pokoju to jej hobby. Raczej zostanie więc jak jest. A z wątku wnoszę, że nie tylko u nas dziecko ma mniejszy pokój. Dziękuję za Wasze wpisy 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pokój dla dziecka 07.02.21, 15:03 hmm musze dopytac - serio 12-latce sa potrzebne dwa komputery? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Pokój dla dziecka 07.02.21, 15:08 Zdefiniuj słowo 'potrzebne' w tym wieku... 😉Z mojej perspektywy to połowa jej rzeczy jest niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pokój dla dziecka 07.02.21, 15:36 haha, tez racja. Moze spytam inaczej - do czego wykorzystuje dwa komputery? Bo jeden to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Pokój dla dziecka 07.02.21, 16:00 Oba do tego samego praktycznie, nauki i surfowania. Najpierw był stacjonarny, ale nie, niewygodny. Teraz ma laptop do dyspozycji, ale po pewnej przerwie znów korzystactez że stacjonarnego, bo ma większy monitor. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pokój dla dziecka 07.02.21, 17:04 to jej podlacz laptop do monitora. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Pokój dla dziecka 12.02.21, 22:07 Widzisz, my budując się od razu założyliśmy że 2 (w porywach 3) pokoje zostawiamy dla dzieci, i będą to te większe Uznaliśmy, że my tam tylko śpimy a salon, pokój z TV, komórka pod schodami a nawet garaż i "kotłowania" to wystarczająco miejsca na przechowywanie ;D jak nie widzisz możliwości na zmiany, to zostaw jak jest, w końcu obiektywnie patrząc pokoju nie ma małego Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Pokój dla dziecka 07.02.21, 12:10 Mniejszy, ale nie najmniejszy. Ale decyzja zależała - od oswietlenia. Wybraliśmy pokój z okanmi na poludnie i zachód, żeby było jasno i cieplo, pokój od pn-wschodu z oknem dachowym jest sypialnią, rzeczywiscie przebywamy tam najmniej - od widoku. Okno dziecka wychodzi na podworko, na którym bawią sie dzieci sąsiadów, chciał mieć kontrolę z okna nad podwórkiem, miał wtedy 7 lat. Jeśli przenosiny nie sa mozliwe, to pomysl tylko o organizacji. Jesli ma za dużo rzeczy (zabawek) można je stopniowo usuwac, jeśli komputer zajmuje miejsce, może warto wymienić na laptopa, my wyrzuciliśmy szafę syna i zrobiliśmy miejsce we wspólnej garderobie. Usunęliśmy grube zasłony na rzecz kolorowej rolety, wokół okna zyskaliśmy trochę przestrzeni, można zamienić łóżko na składaną w dzień kanapę itp... Odpowiedz Link Zgłoś
fraudes Re: Pokój dla dziecka 07.02.21, 12:23 Miałam tak samo, skończyło się, że podczas remontu, jak dziecko miało 6 lat zamieniłam naszą sypialnię z pokojem dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Pokój dla dziecka 07.02.21, 17:20 Cieszę się, że podjęłam inną decyzję. Córka ma pokój 16,5 M2, a ja 11,5 M2. Przed pandemia głównie spałam w mojej sypialni, teraz też pracuje i jeśli dobrze pójdzie, przez najbliższe lata tak będzie. Na tej przestrzeni mam szafę, mały regalik, łóżko 160, biurko na dwa monitory i szafkę nocną. Udało się, choć biurko i szafa mogłyby być większe. Córka ma duży pokój, ma w nim drabinkę do ćwiczeń, szarfę wertykalna, duże biurko, regały i łóżko. Pokój w sam raz. Mieszkamy w bloku, ale miałyśmy to szczęście, że można było poprzestawiać wszystkie ściany. Układ zaproponowany przez dewelopera byl niefunkcjonalny. Sama wymyśliłam jak chce i czego potrzebuje. To był strzał. W 10. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Pokój dla dziecka 15.07.22, 14:41 Jaśniejszy i ładniejsz, ma 16m2, drugi ma 20m2 i teraz to graciarnia. Jak spytałam się syna czy chce ten drugi to się bardzo ucieszył, uwaga: Super będę mial gdzie rozkladać klocki, i w koncu łóżko nie będzie w lego - no nie zrozumiał, że pytam o zamiane a nie żeby miał oba ;P, bo tak sobie to wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Pokój dla dziecka 15.07.22, 18:45 Bibliotekę można fajnie urządzić w kuchni lub korytarzu, mimo, że na początku ten pomysł wydaje się absurdalny. Dalabym większy pokój, ewentualnie pół szafy swoich rzeczy bym zostawiła w pokoju córki. Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: Pokój dla dziecka 15.07.22, 20:41 O nie, miałam tak - matka miała rzeczy w moim pokoju, bo tylko w nim było miejsce na duża szafę. To wchodzenie o 6 po rzeczy.. zero intymności Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: Pokój dla dziecka 15.07.22, 20:40 To może cię pocieszę, my daliśmy dzieciom większe, ale nadal Twoja córka ma większy pokój niż moja. Odpowiedz Link Zgłoś
naklejkidodomu.pl [...] 16.02.24, 06:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pokój dla dziecka 16.02.24, 07:46 Bo człowiek głupio myśli. Dzieciak ma masę fantów rozumiem też w poprzednim mieszkaniu taki głupi błąd zrobiliśmy. Nie dość że najmniejszy jeszcze ciemny. 😭 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pokój dla dziecka 16.02.24, 08:02 Lol - pierwszy komentarz w wątku jakaś idiotka napisała! 🤣🤣 życia dziewczynka nie zna Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pokój dla dziecka 16.02.24, 08:03 (Edit coś mi się drzewko posypało miałam na myśli swój komentarz z przed lat Odpowiedz Link Zgłoś