05.03.21, 19:41
potrzebuję zakupić. Ale nie garnek do gotowania ryżu a ryżowar. Aby trzymał długo ciepły ryż. Sa takie z koszykiem do gotowania warzyw na parze...nie wiem czy to ok. Jakby był biały byłoby super.
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Ryżowar 05.03.21, 21:16
      Nie mam pojęcia, jak wygląda ryżowar, ale jeśli to tylko do ryżu to IMO szkoda miejsca i kasy
      Ja gotuje ryż na parze w termomikserze i jest perfekcyjny
      Podobnie jak nasze, warzywa itd
      Czy ten ryżowar też para gotuje? Czyozna tam inne rzeczy pakowac tez? Jeśli nie wybrałabym porządny uniwersalny parowar
    • senin1 Re: Ryżowar 05.03.21, 22:05
      Ja polecam tzw. Multicooker - ryzowar i slow cooker w jednym. Ma tez funkcje smazenia i normalnego gotowania.
      uzywam od lat, bardzo sie sprawdza. Nakladke do gotowania na parze tez ma
        • kurt.wallander Re: Ryżowar 06.03.21, 14:29
          Tez się nad tym urządzeniem zastanawiam, bo ryż u mnie niemal codziennie. Powstrzymuje mnie niezbyt niska cena urządzenia, ale chyba bardziej fakt, ze szkoda mi miejsca na blacie w kuchni. Tak więc gotuję metodą babciową w zwykłym garnku, zawijam w gazetę i kocyk i sprawdza się. Roboty, wydaje mi się, niewiele więcej niż z ryżowarem (który trzeba czyścić, a pewnie nie wszystkie elementy nadają się do zmywarki).
          • hanusinamama Re: Ryżowar 06.03.21, 22:24
            MOja córa lubi ostatnio sama sobie przygotować sniadanie czy np kolacje. Mnie sie podoba to ze ona sobie sama ten ciepły ryż nałozy, doda co tam chce czy zrobi sobie kimbapy (osttanio serwuje nam często). Poza tym jadłam ryz z ryzowaru u koleżanki i jest róznica w smaku.
          • konsta-is-me Re: Ryżowar 07.03.21, 07:57
            Mam pytanie- dlaczego ryzowar czy whatever musi stać na kuchennym blacie ??
            Ja kładę prawie wszystko do szafek ale ,albo może właśnie dlatego ,że mam mikroskopijna kuchnię.
            • hanusinamama Re: Ryżowar 07.03.21, 12:11
              Nie musi ale u mnie bedzie stał bo bedzie uzywany codzienne. Mam duzą szafkę na sprzety typu parowar, robot kuchenny, blender, maszyna do chleba....ale ryzowar ma juz wyznaczonswoje miejsce na blacie.
    • solejrolia Re: Ryżowar 05.03.21, 22:16
      Widziałam to urządzenie w vlogu Pierogi z kimczi, odcinek o urządzeniach w kuchni.
      Jakbym miała sobie kupić, to wybrałabym Russel Hobbs, chyba. Ale my nie jadamy przesadnie dużo ryżu, więc to nie dla mnie.
    • ichi51e Re: Ryżowar 05.03.21, 22:24
      zojirushi. nie musi miec stu funkcji - jak uzywam white/quick/steam/cake (na kasutera). nie potrzbujesz tez super duzego - 3 osoby spokojnie sie najwdza 2 miarkami.
      najlepszy zakup zycia (genialne kasze tez wychodza) of
      • tyggrysio Re: Ryżowar 05.03.21, 23:24
        Jajowar widzialam w kuchni w pracy - nie bylo tam kuchenki, ale byla lodowka, wiec pewnie ktos jadl czesto jajka na lunch i chcial miec swiezo i idealnie ugotowane.
      • senin1 Re: Ryżowar 05.03.21, 23:47
        ja gotuje nietylko ryz, Moge zupy, pilawy, risotto, curry, golabki... prawie wszystko mozna, tylko smazenie nie bardzo wychodzi.
        idealny do powolnego gotowania (np. rosolu), nic sie nie przypali, na noc mozna zostawic, sam sie wylaczy i trzyma temperature
      • azjazameryki Re: Ryżowar 06.03.21, 01:42
        kasiaabing napisała:

        > Nie pomogę ale zawsze się zastanawiam kto kupuje wynalazki typu ryżowar albo ja
        > jowar.
        > Nie krytykuje absolutnie tylko tak sobie dumam.
        Jajowate to jest cudowny wynalazek dla mojej córki do akademika gdzie można mieć tylko sprzęt, który sam się wyłączy , więc jajowar tak ,ale palnik i garnek już nie. A jajowar jest super
        można mieć jajko na miękko , twardo zależnie ile minut się ustawi. Na raz gotuje 12 sztuk, więc wszyscy koledzy u mojej córki jajka gotują ( bez skojarzeń proszę wink).
      • magia Re: Ryżowar 06.03.21, 04:37
        widac, ze nie jadlas ryzu z ryzowaru, a roznica jest ogromna w porównaniu do gotowanego tradycyjnie w garnku. Tenvz ryzowaru jest delikatny, bardziej aromatyczny, ma idealna strukturę: jak basmati albo jasminowy to pachnie na caly dom, jak kleisty to blyszczacy i delikatnie posklejany, jak dla sushi do ma idelana kleistosc itd.
        Uwielbiam ryz z ryzowaru, taki z garnka zazwyczaj przy tym pierwszym jest niejadalny.
        • mikams75 Re: Ryżowar 06.03.21, 13:46
          bez przesady, jadam z ryzowaru u azjatyckich znajomych, smaczny, ale nie uwazam, zeby gotowany w garnku byl niesmaczny. Ale nie kazdy umie ugotowac - ludzie wrzucaja ryz w torebkach i gotuja na duzym ogniu. Dla takich osob ryzowar robi roznice.
          • kurt.wallander Re: Ryżowar 06.03.21, 14:32
            No właśnie, warto uściślić, co porównujemy: ryż z ryżowaru z ryżem w torebkach, czy z ryżem odpowiedniego rodzaju, porządnie przepłukanym i gotowanym luzem w wodzie, a następnie pozostawionym, żeby doszedł w cieple. Aczkolwiek nie neguję, że ryż z ryżowaru pewnie jest smaczniejszy (nie jadłam, nie mam porównania).
            • hanusinamama Re: Ryżowar 06.03.21, 16:22
              Ja tak gotuje. Dobry ryż, płukany, gotuje i zostawiam aby doszedł...i jadłam 2 dni temu z ryżowaru. NO jest róznica. Jeszcze mi koleżanka ugotowała kasze owsianą dla demonstracji....oj jest róznica. A my jemy często na sniadanie kaszę owsianą.
              • triismegistos Re: Ryżowar 06.03.21, 19:09
                Ryż z ryżowaru jadam w knajpach azjatyckich i szczerze mówiąc nie widzę żadnej różnicy między tym, a moim z garnka. Gotuję metodą absorbcji, po ugotowaniu wsadzam garnek pod koc, bez zawijania w gazety i cudowania.
                Czasem, jak mam gości i nie chce mi się pilnować robię w wolnowarze i też jest spoko.
                • hanusinamama Re: Ryżowar 06.03.21, 22:26
                  Tak wiem ty wszystko robisz najlepiej, wszystko jadłaś ...no coż widocznie moj gotowany moim sposobem jednak jest mniej smaczny. Ja mam miejsce w kuchni ( jest duza), poza tym plusem dla mnie jest ustawienie na którą godzine ryż, kasza ma być ugotowany. Na sniadanie gotowy ciepły albo po pracy czy po powrocie ze spaceru.
            • kryzys_wieku_sredniego Re: Ryżowar 06.03.21, 20:33
              I jeszcze jak się komuś w garnku przypali ;P
              Ja gotuję w garze, płukany, gotowanie to może za dużo powiedziane, bo on sobie pyka jak rosół, nigdy nie przypalilam ani ryzu ani budyniu, kaszy itp.
              Jasminowy jest sypki, ten do sushi/risoto kleisty.
              Tak samo kasze: gryczana palona sypka, niepalona klejąca.
              • ichi51e Re: Ryżowar 06.03.21, 20:38
                kiedys mieszkalam u japonskich staruszkow i tam pani domu wlasnie stawala na rzesach i gotowala w garnku (na slomie ryzowej bo musiala byc ta wlasciwa temperatura) pan domu nie trawil ryzowarowego syfu wlasnie miedzy innymi dlatego ze w ryzowaze niw da sie go tak lekko przypalic a on to wlasnie uwazal za najlepsza cZesc
            • senin1 Re: Ryżowar 06.03.21, 20:44
              zanim zakupilam ryzowar (a pozniej Multicooker), tez gotowalam w garnku. I nie zawijalam. Po prostu po zagotowaniu , gotowalam przez nastepne 5 minut i zostawialam na bardzo cieplej plycie na jakies 20 minut. Wychodzil idealny, prawie jak z ryzowara(u)
      • hanusinamama Re: Ryżowar 06.03.21, 12:22
        Ktoś kot je duzo ryżu?? U mnie córka bardzo lubi. Na kolacje je ryz z warzywami lub kasze z warzywami, kanapkami gardzi. Codziennie gotuje ryz na zmiane z kaszą, ryzowar trzyma ryż ciepły i nie obsycha tak.
    • engine8 Re: Ryżowar 06.03.21, 00:34
      My mamy taki i spisuje sie dobrze od lat.
      www.amazon.com/Zojirushi-NS-TSC10-Uncooked-Cooker-1-0-Liter/dp/B0074CDG6C?ref_shockct_s9_apbd_otopr_hd_bw_bjv5Fj&pf_rd_r=Y6NYR2VHDXE7AR01D88D&pf_rd_p=c50a4a63-5b4f-5e4f-bdbf-a6c43bf7a4e3&pf_rd_s=merchandised-search-10&pf_rd_t=BROWSE&pf_rd_i=678540011
    • princesswhitewolf Re: Ryżowar 06.03.21, 02:03
      Zupelnie rozumiem. Ja tez nie lubie kleidla ryzowego jesli nie jest z mysla o sushi. Nie ma to jak piekny sypki ryz.
      Jak mam multicooker Instant pot a tamze jest takowe sito do ktorego sie wsadza ryz i to gotuje idealnie na pol parze ryz. Wiec jesli masz jakis multicooker to rozwaz sito.

      Mniej miejsca zajmuje


      Ale.zupelnie rozumiem kwestie ryzu. Moja babka to po ugotowaniu pod pierzyne wsadzala by uzyskal sypkosc
          • kurt.wallander Re: Ryżowar 06.03.21, 14:35
            Ryż owija się i pozostawia, by doszedł w cieple. Po kilku godzinach jest ciepły. O smaku sie nie wypowiem, bo z ryżowaru nie jadłam (a może jadłam w restauracji, ale nieświadomie). Czy ryz jest kleidłem, czy jest sypki, to zalezy od rodzaju ryżu. Ja właśnie próbuję ostatnio osiągnąc taki sklejony ryż, jak jedzą w Korei czy Japonii, bo ten, który zwykle robię (basmati) wychodzi sypki. Uzywam więc ryżu tzw. do sushi lub do risotta.
            • senin1 Re: Ryżowar 06.03.21, 20:52
              > Ryż owija się i pozostawia, by doszedł w cieple.

              tego nie neguje. Przewaga ryzowaru jest glownie taka, ze po wyplukaniu i wstawieniu do ryzowara nie tzeba go pilnowac - wlaczyc ustrojstwo i zapomniec. Zadnego dogladania - czy juz mozna/trzeba wsadzac pod pierzyne, czy jeszcze nie, czy sie nie przypalil itd.
              • kurt.wallander Re: Ryżowar 06.03.21, 22:22
                Ok, ja niczego nie doglądam. Po wrzuceniu ryzu do garnka, zmniejszam palnik i nastawiam timer na 10 minut. Po tym czasie zawijam w gazetę i koc i już. Czasem zapomnę od razu zawinąc i tak stoi sobie chwilę na wyłączonym palniku, niczemu to nie przeszkadza. Bez zawijania tez by sobie doszedł w garnku, tyle, że szybciej by wystygł.
          • mikams75 Re: Ryżowar 06.03.21, 18:17
            regulanie u azjatyckich znajomych jadam ryz z ryzowara; w grubym garnku na goracej kuchence nie stygnie tak szybko. No chyba, ze mowimy o gotowaniu rano na kolacje, ale ja mam na mysli gotowanie krotko przed jedzeniem.
            • kurt.wallander Re: Ryżowar 06.03.21, 22:24
              No własnie, jadłam parę razy w restauracji koreańskiej. Zakładam, że przygotowują tam ryż w ryżowarze. Nie był ani lepszy, ani gorszy od mojego domowego.
    • myfaith Re: Ryżowar 06.03.21, 13:31
      Ja z ryzowanem nie pomogę ale potwierdzam ze ryz z ryzowaru jest bez porównania lepszy nie ten "normalnie" gotowany. Czuć różnice
      Anegdotycznie - Kiedys w UK pewien Japończyk sprowadził sobie specjalnie z Japonii własny ryżowar bo stwierdził ze dokładnie w tym ryzowarze smakuje najlepiej ;--) Na jakiejś imprezie u niego jadłam ten ryz i ryz z Sainsbury's się nie umywał ( ale fakt ze ten ryz kupił tez w japońskim sklepie)
    • treo.tralve Re: Ryżowar 06.03.21, 20:14
      jajowar, ryżowar- po co to?????
      ryz to 6-7 minut gotowania [jem tylko basmati lub jaśminowy], osobiście, oczywiście, wg wskazań dietetyków gotuję, chłodzę, lodówka i się odgrzewa ryż- nie wywala cukru. skrobia się "neutralizuje". Nie wiem, czy wiesz, że ryż gotowany to głowny powód cukrzycy u azjatów.
      jak wszytsko robię w termomiksie, to uważam, że w tym wypadku nie warto.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka