Dodaj do ulubionych

k-dramas bez grzywek

06.03.21, 02:55

no ladni sa ci koreanscy chlopcy, ale tych grzywek to ja zniesc nie moge crying
Jak w pierwszym odcinku glowny bohater ma grzywke to nastepnego nie ogladam.

Choc ostatnio byl taki jeden... "My contracted husband Mr. Oh" sie nazywal, obejerzalam mimo grzywki. Zreszta po paru odcinkach chyba sie domyslil, ze cos nie tak i sie 'przepoczwarzyl'. Serial byl slodki, bardzo mi sie podobal.

Podobal mi sie tez "Chockolate" (na szczescie tylko troche grzywek)
macie jakies "bezgrzywkowe" K-drama hity? Bo wciaga mnie coraz bardziej ten gatunek.
Ja ze swojej strony moge polecic jeszcze "Marriage Contract" - niezly, smutnawy ale heart-warming

Przepraszam za powielanie watku, ale ten poprzedni jest wobec grzywek obojetny, a ja chce bez grzywek sad i juz!

Obserwuj wątek
    • klaviatoorka1 Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 07:24
      Polecam Something in the Rain.
      Główny przez cały film ma grzywkę postawioną do góry, co jest dość nietypowe smile, ale z drugiej strony podkreśla jego status i sukces życiowy.

Dlaczego ta drama jest nietypowa? Bo z moich obserwacji wynika, że często w dramach aktor w początkowych odcinkach, kiedy boryka się z przeciwnościami losu i zdobywa niezdobytą, właśnie spogląda spod grzywki, a dopiero w połowie serialu wskakuje w garniak, zaczesuje się do góry i oszałamia wybrankę swoim wyglądem.
      I wtedy następuje zwrot akcji

Do obejrzenia a Netflixie.
      • senin1 Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 07:48
        no posikalam sie ze smiechu...moze dlatego ze wlasnie spozywam znakomite biale winko, ktore nastraja mnie na wesolo

> a dopiero w połowie serialu wskakuje w garniak, zaczesuje się do góry i oszałamia wybrankę swoim wyglądem.

swietne podsumowanie, no bo tak bylo w Mr. Oh

jaki on byl przystojny (rozmarzony wzrok i usmiech)

gdybymz to tak ze 40 lat mlodsz byla sad
      • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 17:46
        Ten sam aktor - zresztą nawet go lubię - gra w netflixowym "one spring night". Tam cały czas ma grzywkę smile
        Wogóle polecam spring night, trochę podobne, ale jednak moim zdaniem lepsze od something in the rain. Pomijam że połowa obsady ta sama.

Też fanką grzywek nie jestem, najgorsza grzywka jaką widziałam to dosłownie rondel na głowie w Itaewon Class.
        Szczerze liczyłam, że ten rondel w połowie zniknie, jak chłopak odbije się od dna i zacznie odnosić sukcesy, ale nie, miał do końca smile

Ja fanka K-dram, co da się zauważyć w wątku -koreańskie seriale-
        • kurt.wallander Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 22:28
          W Itaewon Class garnek wynikał chyba z tego, że serial na podstawie graphic novel, gdzie bohater tak własnie wyglądał.
    • leni6 Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 07:51
      Nie podpowiem, bo nie dziele obejrzanych dram na te z grzywką i bez, ale chciałam napisać że ja za te inność właśnie k-dramy lubię, oni się tam czeszą, ubierają i zachowują zupełnie inaczej niż młodzi ludzie w Europie czy USA.
    • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 08:19
      Grzywka najczęściej jest wtedy kiedy bohater uczy się w liceum. Łazi w szkolnym mundurku i ma jakieś 15- 17 lat. Oczywiście w tym czasie poznaje swoją miłość na całe życie, z którą to rozdziela go los na kilka/ kilkanaście lat wink I jak już znowu się widzą to on nie ma grzywki i wygląda dorośle. Studiujący też mają taką grzywkę. Ba! Idiotyczną grzywkę często mają główne bohaterki wink Nawet jak na końcu biorą ślub to reszta włosów zaczesana a grzywka pancerna w tym samym miejscu wink
      Może obejrzyj Itaewon Class na Netlixie. Tam Główny ma taką fryzurę, że choćby pękł grzywki z tego nie ukręci. I Męską Rozgrywkę z Park Hae Jinem- o ile strawisz główną bohaterkę (kiedy Główny powiedział do niej- bo jesteś ładna parsknęłam śmiechem).
      • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 12:17
        A i jeszcze What's wrong with secretary Kim? Tam główny bohater jest już dorosły (nie licząc retrospekcji z dzieciństwa) i przez większość czasu nie ma grzywki.
        • kurt.wallander Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 14:52
          Tez miałam polecić "What's Wrong...?"

Nie dzielę dram na te z grzywkami i bez, ale chyba główny bohater "Black" też nie ma grzywki?

Kingdom, ale to "period drama"
          "My Lovely Sam Soon" staroć, ale fajny
          • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 15:58
            Jeszcze w My Country, The New Age nie ma grzywek (tzn czasem są ale w innej formie). Ale to serial historyczny. Za to latają tam w takich fajnych kapeluszach zawiązanych pod szyją jak czapki niemowlęce- kompletnie, początkowo nie mogłam się do tego przyzwyczaić wink
      • bertie Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 17:52
        Jak bohater dramy jest CEO (bardzo częsty zawód w k-dramach), to grzywkę miewa tylko po porannym prysznicu. A wtedy powinnaś zwracać uwagę na wypracowane na siłowni absy, a nie na fryzurę smile
        • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 19:28
          big_grin
        • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 19:43
          siostro w punkt smile
        • senin1 Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 20:31
          no zwracam, bo jak ne! Nie da sie smile
        • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 15:26
          Swoją drogą calutka żanra tworzona tylko po to żeby sobie baby powzdychały do tych 30 sekund prysznica - mistrzostwosmile
          • bertie Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 17:36
            Dobro limitowane jest bardziej doceniane smile
      • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 01:06
        Oj weź. Jak po Oh my Venus zobaczyłam So ji Suba w my masters son z tą cholerną grzywką, to myślałam, że komputer wyrzucę za okno. W większości popieram bezgrzywietongue_out
        • bertie Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 15:14
          A mi tam wszystko jedno, grzywka czy bez, byle by nie mieli na głowie dziwnych pomysłów jak w Itaewon Class czy Boys over flowers. Aczkolwiek jak sobie wygooglałam ten przypadek, o którym piszesz, to zaliczam go to dziwnych pomysłów - wygląda jakby mu tupecik na czoło założyli.
          • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 15:21
            Żeby chociaż tupecik.. Wygląda jakby mu bóbr czoło ogonem przyklepałbig_grin

Ciekawym przykładem grzywio-bezgrzywia jest Park Seo-joon w Secretary Kim. Zależnie od profilu z grzywką lub bez wygląda ok lub nie. Tego jednak wolę z grzywką, a zwykle mu podnoszą.
            • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 15:52
              Park Seo Joon ma jakieś takie cofnięte czoło. Z twarzy jak dla nie przeciętny, za to sylwetkę ma boską wink

Jeszcze w Her Private Life główny bohater nie ma grzywki.
              • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 15:57
                No ja też za nim wizualnie nie przepadam. Sceny prysznicowe są zacnesuspicious

• jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:36
                Her Private Life gra mój ulubiony aktor z najbardziej ulubionych. Kim Jae Wook.
                Nie jest to typ przystojniaka jak w wielu dramach np.główny z Black. Jednak zachwycił mnie rolą psychopaty w Voice. Tylko tam grał też Jang Hyuk i miał wybitnie koreańską grzywkę smile
                • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:44
                  Z tego typu, to ja jestem team Jo Seung Woo. Kim Jae Wook musiał na mnie urosnąć. Jo Seung jest miłością od pierwszego wejrzenia. To jest specyficzny typ grzywki ala morze czerwone. Widać czoło na środkutongue_out
    • bertie Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 17:44
      She was pretty - główny bohater ma grzywkę tylko w pojedynczych scenach, do 10 odcinka były ze 2. Aktor ten sam co w Itaewon Class, ale fryzurę ma lepszą.
      Clean with Passion for Now - tutaj zaczyna bez grzywki, ale chyba pod koniec tą grzywkę miewa.
      Goblin - jak się ma kilkaset lat, to grzywka nie przystoi wink
      • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 17:50
        No jak zaproponowałam mojemu 11 latkowi z gęstą czupryną żeby ściął swoje włosy "ala piast kołodziej" na taką azjatycką a w zasadzie koreańską pieczarkę z grzywką to mnie wyśmiał. I kazał się cieszyć że w ogóle zdecydował się na ścięcie.
    • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 17:57
      A jeszcze jak grzywki Cię drażnią to zobacz z innej beczki zdjęcie Lee Min Ho ze słynnej dramy Boys Over Flowers.
      Umrzesz ze śmiechu i za grzywką zatęsknisz, naprawdę smile

www.tekstowo.pl/zdjecie_wykonawcy,lee_min_ho,bGVlX21pbl9ob18zXzQyMzMwMjYxXzM0NDY1NQ.._1200_900_.jpg
      • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 18:04
        A wracając do wątkowego pytania o dramy bez grzywek to:
        King Eternal Monarch.
        Something about 1 %
        Whats wrong with secretary Kim ale to już dziewczyny polecały.
        wszystkie historyki, tam nie masz żadnej grzywki, za to kolekcja opasek na czoło, męskich koczków na szczycie czaszki i innych ciekawych nakryć głowy. Ja ze swojej strony polecę ci moje 2 ulubione: Cesarzowa Ki i Moon Lovers, Scarlet Heart.

Oglądasz tylko na Netflixsie czy innych stronach też?
        w tym wątku znajdziesz kopalnię tytułów forum.gazeta.pl/forum/w,567,171011534,171011534,Koreanskie_seriale.html
      • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 16:04
        boys over flowers to był osobny temat fryzjerski. Wszyscy bez wyjątku wyglądali jakby ktoś im założył hełmy z włosów. Przeżyłam tylko 3 odcinki.
        • bertie Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 17:41
          Ja przeżyłam całość, bo się zawzięłam, że poznam "klasyk k-dram". Ale było ciężko, głównie przez to, że na główną bohaterkę spadało tyle klęsk, że mentalnie nie dawałam rady, bo to przeczyło wszystkim zasadom logiki...
          • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 17:43
            W sumie co się składa na klasyki? Jestem ciekawa czy coś mnie nie omija.
            • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 18:14
              Jak dla mnie na takiej liście powinno się znaleźć What's Wrong With Secretary Kim? Cheese In The Trap. Może Heirs (koszmarny Lee Min Ho i drewniana bohaterka). I pewnie wiele, wiele innych ale piszę z pamięci.
              • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 18:29
                Cheese był mi zewsząd odradzany, to nie zapisałam. Heirs mam, ale z niskim prio.
                • bertie Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 20:11
                  Ja bym dodała jeszcze Goblina do listy.
                  Cheese In The Trap na mojej liście klasyków nie było, ale obejrzałam - mi się podobało i nawet zakończenie uznaję za OK (bo z powodu zakończenia jest sporo negatywnych opinii).
                  • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 20:19
                    Jak patrzę na moją listę już zaliczonych (Goblina jeszcze niet), to bym powiedziała, że jeszcze coffe prince (chociaż nie dokończyłam), Healer, Pinocchio (trzeba odwalić przynajmniej jedną dramę z nią), Stranger i Kill me, heal me. No i Korean odysey i secret garden
                • kurt.wallander Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 20:45
                  Heirs jest straszne, serio straszne. Jedyny jasny punkcik to rólka Park Hyung sika, i ewentualnie Kim Woo Bin.

• heca7 Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:09
                    I jeszcze może etatowa koreańska matka (tutaj głównej bohaterki) wink
                    • kurt.wallander Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:12
                      Ja tych koreańskich matek nie znoszę, niezależnie od wersji (wredna lub miła, ale niezaradna). Jedyna fajna to we wspomnianym przeze mnie wcześniej High Society.
                      • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:24
                        To fakt ale tutaj piszę o umiejętnościach aktorskich wink
                        Jeśli którejś nie znosiłam to mamusi Głównego w Emergency Couple.
                      • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:26
                        Ja sobie wypraszam. Kim Mi Kyung w Her Private Life i Another Miss Oh była wybitna (ale zawsze jest). Za to ta, jak jej tam... Na Young Hee - koszmar. Jej matki w About Time i You Who Came from the Stars miałam ochotę zrzucić z mostu.
                        • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 08:34
                          A mnie się podobała jako hakerka w Healerze smile
                          • jowita771 Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 08:48
                            Mnie też, była świetna.
                          • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 10:36
                            Od tego momentu ją kocham i wyłapuję jej kunszt wszędzie indziej big_grin Jako matka w another ms oh była po prostu wybitna
                • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:48
                  Cheese mi się podobał,
                  do klasyków dałabym:
                  Goblin - chwalony, dla mnie średni.
                  Secret Garden
                  Kill me Heal me
                  Secret/secret love
                  Bad Gay
                  Don't Dare to Dream (Jealousy Incarnate)
                  Masters Sun
                  Cesarzowa Ki
                  Boys over.... i Heirs,
                  Hwarang
                  Cinderella and Four Knights
                  Descendant of the Sun - mnie się nie podobał, ale znany
                  East of Eden - przede mną
                  Autumn in my Heart i Winter Sonata - stare, zamierzam zobaczyć
                  Beauty Inside
                  Doctor Stranger
                  Because it is my First Life

to tak na szybko, wiele jeszcze można by dopisać, ale klasyki to dla mnie co najmniej te
                  • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:52
                    Cinderella and Four Knights - serio? To dość nowe i słabe. Z takich chyba bym wzięła Sungkyunkwan Scandal
                    • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 22:27
                      Słabe, zgodzę się, ale raczej klasyk, sprzed 8 lat chyba albo starsze. Znane, na wielu forach i portalach o tym piszą więc wstawilam. Wśród klasyków kilka jest gniotów moim zdaniem
                  • bertie Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 23:09
                    A gdzie można obejrzeć Autumn in my Heart i Winter Sonata? Tą ostatnią na pewno oglądałam, ale ok. 2003 roku więc nie pamiętam za wiele i chętnie bym sobie odświeżyła.
                    • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 23:26
                      Jeśli po angielsku ci odpowiada to Sonata na dramacool jest. Ale po polsku wydaje mi się że widziałam kiedyś na yt z autotłumaczem.
                      Autumn też jest na dramacool pod nazwą Autumn Tale
                    • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 23:34
                      www.youtube.com/watch?v=-RghvsndkM0 , możesz na polskie tłumaczenie przestawić
                      • bertie Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 13:17
                        Dzięki. Podpisy wolę angielskie. Szkoda tylko, że jakość obrazu taka sobie. Ale pewnie lepszej nie ma dla dramy sprzed 20 lat.
      • senin1 Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:13
        no i umarlam smile smile smile (Nie potrafire wstawic turlania ze smiechu sad )
        • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 07:54
          Umarłaś? To zobacz tutaj wink Jak z lat 70.

pl.pinterest.com/pin/854698835506057149/
    • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 19:42
      Aaaa, oglądam właśnie na viki.com I Miss You i uświadomiłam sobie, że tam też aktorzy nie posiadają grzywek.
      • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 11:30
        i miss you, oglądałam, smutny film, ale cóż, życie. Prawie się popłakałam kilka razy, wątek porwania i potem dalsze losy. Ale wart obejrzenia.

Ja teraz na viki zaczęłam Temptation.
        Nawet nie wiedziałam że tak wciągnie, rozkminy między 4, kogo kocham, czy zdradzę, czy mnie zdradzono, jestem na 8 odcinku i ciekawa jestem jak ten węzeł psychologiczno/uczuciowo/pożądliwy się rozwiąże. Na razie polecam, trafiłam przypadkiem, jak po obejrzeniu Bad Love/Cruel love szukałam czegoś jeszcze z Kwon Sang Woo
        • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 12:07
          Jestem na 18 odcinku I Miss You i muszę uściślić, jednak bohaterowi się odwidziało i teraz ma grzywkę wink Serial dość ciężki, zabójstwa, gwałty, porwania, bezprawne przetrzymywanie, zemsta po latach, zazdrość, chłód emocjonalny. Zdecydowanie nie jest to słodka drama o współczesnym Kopciuszku i jego CEO.

Temptation nie widziałam ale z opisu wygląda zachęcająco. Dopisuję do listy.
          • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 12:48
            Z którego to roku? Bo tytułów podobnych jak mrówków, a żaden mi z opisu nie pasuje.
            • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 12:51
              mydramalist.com/5364-missing-you - ten?
              • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 12:55
                Tak, to to samo smile
            • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 12:55
              I Miss You? 2012 z Park Yoochunem. A Temptation z 2014 na viki.
    • kurt.wallander Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 22:35
      Jeszcze pomyślałam o High Society. Główny bohater nie ma grzywki, a drugi główny owszem ma, ale nie typową koreańską pieczarkę wink W tym serialu miałam ciężki przypadek SLS (second lead syndrome) smile Główny wątek nuda na resorach, sami aktorzy wydają się mega znudzeni i niezainteresowani swoimi rolami, za to wątek drugiej pary fajny.
      • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 06.03.21, 23:32
        Ja SLS miałam oczywiście przy Heirs a ostatnio przy I Do, I Do. Dodatkowo zakończenie pozostawiło mnie z rozdziawioną gębą na dobre kilka dni wink

Co do HS, zgadzam się, drugoplanowi byli bardziej barwni i pełni życia.
    • jowita771 Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 15:26
      Mnie podchodzą z grzywkami. W moim ulubionym Healerze jak w jednym odcinku wystroili bohatera i uczesali do góry, to zawyłam "gdzie grzywka?".
      • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 15:39
        Też wtedy wyłam, ale on w (aktualnie u mnie na tapecie) Suspicious Partner już bez grzywy wygląda znośniesmile
        Jak grywa kopaczy, to grzywa, jak garniaków, to bez grzywy. Poza tym on akurat by był ładny łysy i w dredach.
        • kurt.wallander Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 20:47
          A moja córka stwierdziła, że Ji Chang Wook (akurat oglądałam "Lovestruck in the City") ma dziwną twarz i nie podoba jej się wink
          • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 20:55
            No ma trochę asymetryczną. W tym cały jego urok. Ok. Nie tylko w tym. Jak na koreaboya ma bardzo ciekawą mimikę twarzy.
            • kurt.wallander Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:04
              Dla mnie jest ok, trochę sztucznie się uśmiecha (jakby koniecznie chciał pokazać wszystkie zęby naraz), sylwetka bardzo spoko. Może serce mi do niego szybciej nie bije, ale odrazy nie budzi wink I jest niezłym aktorem, a mnie nie wystarcza u aktora ładna buzia bez wyrazu (ani nawet ładne ciało).
              • bialeem Re: k-dramas bez grzywek 07.03.21, 21:30
                Najładniej uśmiecha się Seo In Guk, ale jestem świeżo po Hello monster i jestem nieobiektywna.
        • julita165 Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 10:47
          O tak, JCW moze uczesac sie jak chce i zalozyc co chce a i tak bedzie ciaseczkiem 😀. Jesli chodzi o wersje na lyso to widzialam gdzies filmik z armii-pojechal sie prawie na zero i tez byl ok. A wg mnie najlepiej wygladal w niektorych scenach z K2 -z grzywka ale taka jakby nastroszona.
      • jasnoklarowna Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 08:40
        A widziałaś może w Eternal Monarch Woo Do Hwana, grał podwójną rolę, grzywką i bez. Różnica ogromna, jak nie ten sam człowiek. Dla mnie bez grzywki zdecydowanie lepszy
        encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQMIDDZiCd3Q3nxW96lgtbPICYNKXT30rk9IA&usqp=CAU
        • heca7 Re: k-dramas bez grzywek 08.03.21, 08:45
          Bez grzywki jest zabójczy wink Nawet moja 19 latka z kilku moich ulubionych aktorów wybrała tylko jego wartego zawieszenia oka wink
          pl.pinterest.com/pin/593419688394471830/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka