7katipo 06.03.21, 20:32 Muffinki cytrynowe sobie wymyśliłam. Z lukrem, którego nie umiem 🤪 I czy to się na gorące, czy wystygnięte nakłada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triismegistos Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 20:35 Na zimne, chociaż zdarzyło mi się lukrować cueplutką babkę i też było dobrze 🙂 Lukier to akurat proscizna, nawet ja umiem 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 20:39 Cukier puder do miski i rozcierasz stopniowo dodając sok z cytryny. Ja lukier najbardziej lubię ucierać pałką, bo mam największą kontrolę nad konsystencją, ale i łyżka da radę Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 20:45 Możesz spróbować w trakcie,czy nie za kwaśne. Ogólnie uważaj z wodą/sokiem, żeby za dużo nie nalać, dodawaj po troszku. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 20:45 Różne są przepisy, z gorącą wodą i sokiem, albo z samym sokiem. Ja robię z samym sokiem, bo jest bardziej cytrynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 20:46 A kluczowe, jak pisze ga-ti, to dodawanie płynu po odrobinie Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 20:46 A to zależy, jak lubisz. Jak dla mnie, sam sok z cytryny daje za kwasny lukier, daję więcej wody niż soku Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 20:49 A dla mnie im bardziej kwaśne tym lepsze A najlepszy lukier na świecie to pomarańczowy. Do babki wielkanocnej pasuje idealnie Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 20:51 Potwierdzam! Lukier pomarańczowy jest the best of the best i żadnej wody! Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 20:55 Nie mam pomarańczy 🤔 A na 12 babek to ile tego cukru wstępnie wziąć? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 21:00 Nie wiem. Robię na oko. Sporo pudru i sok dolewasz po troszeczku aby nie wyszła Ci woda. Powiedzmy, że masz pół szklanki cukru i powoli dolewasz ucierając. To jest gęste ale jednak lekko lejące się. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 21:10 Na 12 faktycznie około pół szklanki pudru powinno wystarczyć Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 21:56 Kwaśny za bardzo dominuje nad smakiem ciasta. Ale z sokiem pomarańczowym nie próbowałam, dzięki ) Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 22:51 Też uwielbiam lukier pomarańczowy, tylko ja nim polewam piernik na Boże narodzenie 😁. Na Wielkanoc piekę mazurek orzechowy i on jest bez lukru akurat. Chociaż w tym roku chodzi za mną babka, więc może zrobię z lukrem pomarańczowym właśnie! I oczywiście bez wody, ale ja dodaję odrobinkę stopionego masła, żeby lukier nie zastygał na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 22:56 7katipo napisała: > I bez wody, tylko sok z 🍋🍋? tak. Odpowiedz Link Zgłoś
masz_ci_los Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 20:55 ja lubię kwaśny więc robię z samym sokiem cytrynowym. Najpierw sok trochę podgrzewam. I faktycznie, do cukru pudru wlewam właściwie po kropelce. Taki lukier od razu po rozrobieniu nakładam na schłodzone ciasto. Mniam, zazdroszczę Ci teraz, też chcę Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 21:25 Na gorące. Musi być bardzo gęsty i wtedy ładnie zaschnie i skruszeje. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 21:50 najlepszy jest z białka, cukru pudru i soku z cytryny, długo sie uciera ale jest trwały i kruchy Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 21:52 Zapomniałam włożyć papilotki. Wlałam ciasto prosto do formy. Jak ja mam je teraz wyjąć???? 🤪🤣😅😁 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 21:54 Jaka ta forma? Jak silikonowa to bez problemu wyjdzie po upieczeniu. Jak metalowa to może być problem Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 22:10 Metalowa. Podważyłam brzegi nożem i jakoś wylazły. Prawie bez strat 🤗😛 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 22:00 jeszcze gorące sa? jeśli tak, to obloz foremke mokrym ręcznikiem i odczekaj chwile Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 22:34 Pierwszy lukier wylałam. Chlusnęłam tej wody jak głupia. Woda wyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 22:43 Spróbuj następnym razem z białkiem (ubić na sztywno, później sypać sukier-puder w takiej ilości, żeby zrobił się porządny, biały lukier (za rzadki spływa, porządny daje się kłaść i rozsmarowywać łyżeczką, a po chwili wyrównuje powierzchnię). Na koniec możesz dodać soku z cytryny albo aromatu cytrynowego. Zaraz Ci wrzucę moje pierniki, można się bawić w ozdabianie Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 23:00 stwory_z_mchu napisała: > Spróbuj następnym razem z białkiem (ubić na sztywno, później sypać sukier-puder > w takiej ilości, żeby zrobił się porządny, biały lukier (za rzadki spływa, por > ządny daje się kłaść i rozsmarowywać łyżeczką, a po chwili wyrównuje powierzchn > ię). Na koniec możesz dodać soku z cytryny albo aromatu cytrynowego. > Zaraz Ci wrzucę moje pierniki, można się bawić w ozdabianie > Z białka to się nadaje wlasnie do ciasteczek. Do muffin już niekoniecznie. przynajmniej nie spotkałam się z lukrem z białek używanym do ciast drożdżowych czy ciast typu babeczki/muffinki Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 23:17 Ja robiłam do babeczek, bardzo fajnie się sprawdził. Tylko nie mam zdjęć chyba, bo szybko zostało wszystko pożarte. Mi po prostu bardziej smakuje ten z białkiem niż z samej wody i cukru Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Lukier cytrynowy 07.03.21, 06:23 odkad odwazylam sie zrobic lukier krolewski z bialek, nie robie innego, lukruje i drozdzowe i kruche i pierniki i mufiny itp, reguluje tylko gestosc i dodatki a jakie fajne cukierki pudrowe z tego wychodza 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 22:47 Pewnie już za późno, ale może na przyszłość się przyda. Do lukru zawsze dodaję odrobinę stopionego masła. Tak pół łyżeczki, max łyżeczka jak lukier na spore ciasto. Wtedy nie zasycha na twardo i się nie kruszy, tylko cały czas jest taki lekko mazisty. To kwestia, co kto lubi. Ja najbardziej lubię właśnie taki. Lukier cytrynowy robię jak Daniela, czyli cukier puder i sok z cytryny + pół łyżeczki stopionego masła. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 22:49 Lukry są łatwe. Ucierasz puder z płynem, na przykłas- z sokiem z cytryny, limonki, pomarańczy, żurawiny (obłędny kolor), z espresso, rumem, amaretto, kroplą aromatu miętowego... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 23:03 primula.alpicola napisała: > Lukry są łatwe. Ucierasz puder z płynem, na przykłas- z sokiem z cytryny, limon > ki, pomarańczy, żurawiny > (obłędny kolor), z espresso, rumem, amaretto, kroplą aromatu miętowego... Ano wlaśnie bardzo ładne wychodzą też z soku różanego. Zwykły lukier też będzie się lepiej prezentował, kiedy będzie gęsty. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 23:18 Kurcze, jak bardzo nie lubię pączków tak bardzo bym to żarła. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Lukier cytrynowy 06.03.21, 23:41 stwory_z_mchu napisała: > Kurcze, jak bardzo nie lubię pączków tak bardzo bym to żarła. > 😁 ja już się wystarczajaco nażarłam...na +4 kg. aktualnie żadnych pączków! jak mam chcicę to patrzę na zdjęcia które zrobiłam🙈 Odpowiedz Link Zgłoś