Dodaj do ulubionych

Pandemia a potem wojna

15.03.21, 22:11
Szukajac czegos na potrzeb sasiedniego watku natknelam sie na taki o to artykul/ ezine.

Historycznie zauwazalnie czesto zdarzaly sie wojny bezposrednio lub w trakcie jeszcze pandemii. Potem sobie jeszcze poczytalam taki oto artykul na ten temat
Nie pytajcie mnie z kim ta wojna, bo nie sadze by Polska rozpetala jakas wojne lol. To czysto hipotetyczny temat

Co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:16
      Zdecydowanie częściej zdarzały się pandemie spowodowane wojnami - w trakcie wojen lub tuż po nich.
      • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:21
        O to tak, wojna sprzyja rozprzestrzenianiu sie pandemii na pewno.
    • alicia033 Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:17
      zalinkować twoje posty z ostatnich lat o tym, jak to wojna teraz się nikomu nie opłaca, ty jętko-jednodniówko?
      • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:20
        Masz na mysli lata zanim sie pandemia pojawila i zmienila radykalnie rzeczywistosc?

Zalinkuj

Poza tym gdzie ty widzisz moja opinie w tym temacie, Ty ciemnamaso?
        • alicia033 Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:48
          a niby jak pandemia w Euopie zmieniła radykalnie rzeczywistość, hę? Wszyscy tu (poza Szwecją), włącznie z Rosją idą tą samą, nieefektywną, lockdownową ścieżką.
          A twoją opinię w temacie to wyraża już samo założenie takiego wątka, żałosna jętko-jednodniowko.
          • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:53
            Lockdown i jego sens to poprosze korytarzem na lewo, nie pukac, wchodzic i zakladac nowy watek, Ciemna Maso.
            • pitupitt Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:08
              Ciemna Maso? Z dużych liter??? Zwariowałaś???? Do niej tylko z małych i jak najmniejszą czcionką, na większą to trzeba sobie zasłużyć...😂
              • alicia033 Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:10
                pitupitt napisał(a):

> Ciemna Maso? Z dużych liter??? Zwariowałaś???? Do niej tylko z małych i jak naj
                > mniejszą czcionką, na większą to trzeba sobie zasłużyć...😂

o! dorobiłam sie kolejnej psychofanki.
                • pitupitt Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:16
                  Na psychofankę też trzeba zasłużyć. Za wysokie progi, kotku.
            • alicia033 Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:09
              no i tyle z merytorycznego komentarza od jętki-jednodniowki.
              • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:22
                Ja bylam podobno jedno jetka. Zdecyduj sie kogo jak tytulujesz.
    • engine8 Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:21
      Polska to nie tylko nie jest ani w pandemi ani w potencjanej wojnie pionkiem w grze ale nawet kandydatem na pionka. Tak ze sie nie obawaiaj.
      • chicarica Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:22
        Polska to akurat na mapach wszystkich mocarstw jest pasem spalonej ziemi pomiędzy.
        • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:24
          Slyszalam o tym gdzies juz. Straszne okreslenie. Ale zawsze myslalam ze tym paswem jednak jest Ukraina i dlatego nie jest w Unii
          • nickbezznaczenia Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:35
            To źle myślałaś.
            • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:38
              Dowody?
              • nickbezznaczenia Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:42
                Poszukaj sobie wywiadów z amerykańskim sekretarzami stanu.
                • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:45
                  To twoj argument wiec podaj konkretne cytaty do rzetelnego zrodla.
                  • nickbezznaczenia Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:47
                    Nie chce mi się .Znasz angielski więc tylko podpowiem że na przykład Henry Kissinger.
                    • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:49
                      Jakos chce ci sie tu pisac. Wysil sie. Nie moge tego traktowac powaznie.
                      • nickbezznaczenia Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:54
                        To nie traktuj. Mnie to rybka.
                        • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:57
                          Ok, mnie tez.
                    • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:51
                      Henry Kissinger to od dawna od zlobu odstawiony
                      • nickbezznaczenia Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:53
                        I co z tego?
                        Sądzisz, że aż tak wiele się zmieniło w polityce Stanów w kontekście ewentualnego konfliktu?
                        • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:54
                          Mozliwe ze tak. Nie wiemy tego
                      • snakelilith Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:54
                        Jakiego żłobu? Przecież facet ma 97lat, on nie potrzebuje żadnego "żłobu". Za to niektórym by się przydało posłuchać doświadczeń starszych, mądrych ludzi.
                        • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:57
                          Na polski przetlumacze dla snake specjalnie. Zlob nie znaczy tylko pieniedzy ale miejsce gdzie sie cos pozyskuje. W tym kontekscie faktyczna informacje.

Henry Kissinger jest od dawna odstawiony od scislych informacji bo nie jest zwiazany z aktualna wladza od lat.

• snakelilith Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:07
                            princesswhitewolf napisała:

> Henry Kissinger jest od dawna odstawiony od scislych informacji bo nie jest zwi
                            > azany z aktualna wladza od lat.

Ty po pierwsze nie masz pojęcia jak działa polityka. A po drugie, tacy ludzi jak Kissinger mają wielką wiedzę całościową, to pozwala na oceny, do których 70 lat młodsi doradcy nie dochodzą nawet w wielkiej grupie. Jak napisał Mark Twain - „historia się nie powtarza, lecz rymuje" i te rymy są zrozumiałe tylko dla ludzi z długim doświadczeniem.
                            • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:15
                              Tak tak, kazdy polityk z przeszlosci ma wielka wiedze. Tak naboznie sluchasz tez polskich emerytowanych politykow. Kissinger mowi co mu sie wydaje. Takich jak on osob jest na peczki ktore zasiadaly kolo prezydentow. Kissinger ma dostepu do aktualnych planow politycznych i nie wie jaki aktualnie jest plan co jest pasem a co nie.
                  • fitfood1664 Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:52
                    zacznij może od analizy dziejów Polski, to dobry start
                    • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:00
                      Mowisz o wielkiej Polsce za czasow Kazimierza Wielkiego albo Zygmunta Starego ? Lol
                • engine8 Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:14
                  Albo polsuchaj Jacka Barotosiaka
        • dyzurny_troll_forum Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 22:48
          chicarica napisała:

> Polska to akurat na mapach wszystkich mocarstw jest pasem spalonej ziemi pomięd
          > zy.

Bez przesady! Jedynie na zachód od linii Wisły.
          Rosja nie będzie marnowała cennych bomb na Białystok!
        • engine8 Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:12
          Nie wiem dlaczego zakladsz wojne na tym terenie?
          Jak bedzie to raczej na Pacyfiku
          • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:18
            A ja nie zakladam ze na tym terenie. Gdzie to napisałam? W ogole nie. To inni tu to pisali ze Polska to pas pomiedzy do zaorania i gadaja o Kissingerze jako wyroczni.

Moim zdaniem nadal Bliski Wsch jest niebezpieczny i to co robia Chiny
            • engine8 Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:22
              Bliski Wschod to wlasnie dowod ze i Rosja i Stany preferuja pokazywanie miesni poza swoimi terenami
              Rosja potrzebuje Porty w Syrii i je jak na razie utrzymuje i utrzyma...
              • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:23
                A jak najbardziej. Proxy wojny staly sie modne.
      • princesswhitewolf Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:05
        Ale jest polem densantowym i macie duzo do obawy w tym zakresie
    • trzebasiebawic Re: Pandemia a potem wojna 15.03.21, 23:11
      Niech więc już wybucha póki jestem piękna oraz młoda i wdziękami będę mogła( jeszcze) kupić sobie ucieczkę za jakiś ocean czy tam na jakąś wyspę bezludną.
      Raz mi się śniło, że jak wyszłam na balkon to zza wzgórza szła armia. Ładne chłopaki - nie powiem, że nie, ale wtedy się o tym nie myślało. Zadarłam kieckę, niewybaczalnie zostawiłam matkę i uciekałam w jakieś paryje, krzaki, pola i lasy. Starsznie ze mnie dziecko, wiem.
      Po namyśle jednak wolę aby nad głową zawisł mi statek obcych. Tak bym chciała umrzeć widząc życie z innej planety - inteligentne. Nie jakiś tam obcy z Obcego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka