Dodaj do ulubionych

Która fala? vol.1

• daniela34 Re: Która fala? vol.1 09.07.21, 17:31
      No, odżyłam trochę po tych burzach. Bieg przez nadrzecze łąki i pastwiska za biegłą sądową zaliczony.
      Obowiązki na ten tydzień wykonane. Plan na jutro obejmuje regenerację balkonu i przetwory wiśniowe (o ile będą wiśnie). A teraz? Hmm...ciasto drozdzowe z serem I morelami może.

17.31
      • gama2003 Re: Która fala? vol.1 09.07.21, 18:56
        Miałaś eksperyment procesowy bieg plenerowy w podskokach ?

U mnie stan między burzami i chyba nie do końca wiadomo co z tego wyniknie. Co skutkuje ziewaniem i zerkaniem na kanapę.
        No ale nie mogę, troszkę muszę popracować jeszcze.

No i obwieszczam, kocham górali miłością wielką, niech no ktoś na tym forum zacznie na nuch narzekać, lecę z ciupagę zrobić hej ! w skórę !
        Jak oni pięknie zap...remontują !
        Jadę do nich w niedzielę wybierać to i owo, pod samiuśkie Tatry, hej !

18.56
        • daniela34 Re: Która fala? vol.1 09.07.21, 19:01
          😃 prawie. Miałam oględziny nieruchomości a biegłej się chyba śpieszyło. Ale nie powinnam narzekać, dzięki temu sprintowi zdążyliśmy przed pierwszym gradem.
          19.01
      • daniela34 Re: Która fala? vol.1 09.07.21, 19:17
        Komu, komu, bo idę do domu?

19.17
        • gama2003 Re: Która fala? vol.1 09.07.21, 19:28
          Matko jedyno !
          Ale bym pożarla tak z 1/4.
          Albo nie, 4/4.
          To serniczek ?

19.27 napad lenistwa, chyba co mam zrobić dziś, zrobię jutro
          • daniela34 Re: Która fala? vol.1 09.07.21, 20:39
            Spód drożdżowy, na to ser biały ze skórką pomarańczową, na to morele i na wierzchu kruszonka.

20.38
            • gama2003 Re: Która fala? vol.1 11.07.21, 22:14
              Gdybym nie miała męza, który podobno nie chce się ze mną rozstać, chyba bym Ci się oświadczyła. Po czym utyła i pękła.
              Ślinotok robisz ludziom, zwłaszcza tym o słabej silnej woli.

Od jutra się odchudzam, moje nowe lustro prawie 2x2 metry stanowczo pogrubiające jest. Choć może reklamacja wyjdzie mi taniej ?

( właśnie wymyśliłam, że na wikcie Danieli nie zmieściłabym się wizerunkowo w tym lustrze bardzo szybko)

22.13 byłam dziś w górach i dolinach, w górach piękniej
              • daniela34 Re: Która fala? vol.1 11.07.21, 22:17
                Gdybym nie miala faceta to bym przyjęła oświadczyny 😃

22.17
        • mid.week Re: Która fala? vol.1 10.07.21, 08:34
          ooo zostało coś od wczoraj? do kawy by się kawałeczek nadał idealnie, wyglada obłednie smile

8:34
          • daniela34 Re: Która fala? vol.1 10.07.21, 09:03
            Zostało, właśnie jem na śniadanie, z kawą rzecz jasna. Zapraszam smile
            9.03
      • mid.week Re: Która fala? vol.1 09.07.21, 21:00
        Też odzyłam. Mam walec i bede walcować ziemie pod trawnik. Ogarnęłam zakupy ciuchowe młodej, jej szkołę, zakupy... Ostatnio spędzam wieczory w Polnej Szkole Jazdy, bo dziecię chce kurs prawka w tym roku. Więc tak się bujamy po bezdrożach, pies towarzyszy i przy okazji ma spacer. Ja sie delektuję rolą pasażera, czytam fb, wypatruję sarenek, pstrykam foty.... no cudny czas. No i kolejna burza ma nadjeść smile
        • mid.week Re: Która fala? vol.1 09.07.21, 21:02
          I proszę - schowana w zbożu ale wystawiła łepek na przywitanie smile
        • siwa-faryzeuszka Re: Która fala? vol.1 11.07.21, 22:07
          Opuściliśmy na chwilę rejon nadmorski żeby zrobić spacer na Monte Gottero, cirka 1600. Miały być widoki ze szczytu, było mleko, ale najlepszy był typ na motorze, który pojawił się na górze wkrótce po naszym przyjścii, wjechał, zapalił fajkę, powiedział ciao, pomachał i pojechał na dół smile

1630 - około metrów npm.
          • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 07:25
            Ale cudnie!!
            Niechze mi ktos kawy zrobi.
            Wczoraj 36 stopni, dzis 18. Gubie sie w porach roku.
            7:25
            • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 07:44
              A w ogole to jestem u amantego pierwszy raz od przeprowadzki. Od 10 dni mieszkam sobie calkiem wygodnie (choc bez miski na salatki) a tu mam naskladowane z 18 pudek z moimi RZECZAMI. No wiem, ze sa w nich na przyklad zimowe ubrania a jest lato, ubrania pracowe a jest urlop itd... Ale bede musiala mocno zredukowac stan posiadania, bo mam gratow stanowczo za duzo.
              Ale to w swoim czasie. Przygotowalam poki co 3 pudla by je zawiezc do domu i juz sie jaram co w nich znajde 😂
              7:44
              • mid.week Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 08:04
                U mnie pora deszczowa od wczoraj. Uczę młoda jeździć i podczas jej jazdy zaczęła się burza, pioruny, ścianą wody, latające gałęzie. Chyba jej się podobało smile
                Facet od 1600n.p.m papierosa ma fantazję, nie powiem. Może to było jakieś włoskie zaklęcie o wygraną w piłkę kopaną. Wjechał, zrobił Etne, zjechał.
                Wywalam kalafior, jak już się dojdzie do 1 kompletu pościeli to potem z górki ( i to na motorze)
                Siwa - wincyj zdjęć, wincyj!

8:04
                • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 08:12
                  Jak juz mi net zalożą to opchne to wszystko co sie opchnąć da, reszta do sklepu dobroczynnego.
                  Po kiego ja kiedys kupilam blache na ciasto dla 6 osob? Nie rozumiec.
                  8:12
                  • mid.week Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 08:20
                    teściowej podaruj tę blachę, bedziesz ciasta dostawała big_grin
                    na mnie czekaja jeszcze kartony w piwnicy, ale zajme sie nimi jesienia, teraz mi szkoda czasu, pogody i ogrodu na porządki. Może odnajdzie sie mój tłuczak do puree, ale wtedy już pewnie dojdę do etapu "skoro mogę ziemniaki gnieśc widelcem to po co mi tłuczek?"

8:20 KAWA
                    • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 08:25
                      Tesciowej oddam doniczki! Juz "zamowilam" big_grin
                      Mni tez szkoda czasu, dlatego zwoze detalicznie. Do zimy powinnam przewiezc wszystko, wiec problem szukania kurtek odpadnie. Dmuchane kolo plazowe by sie przydalo jednakowoz, pamietam ze jest w jednym z ostatnio pakowanych.
                      8:25
                      • mid.week Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 08:39
                        Wątek o magnesach z podrózy przypomnniał mi że mam kolekcje do wydania. Nie da się na zabudowanej nic przyczepić. No i coś innego z Bergamo bede musiała przywieżć. Jakby było nad morzem to bym kamienie targała, a tak to już nie mam pomysłu.
                        • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 08:48
                          Ja mam z podrozy kieliszki... Ze 30. Prawie tak samo bezuzyteczne jak magnesy.
                          Do Bergamo bym chciala. A jako suweniry najlepsze są jedzenie i wino wink
                          8:48
                          • mid.week Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 09:01
                            ooo tak, wino przynajmniej nie zalega latami i kurzu nie łapie big_grin
    • magdallenac Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 18:20
      Ostatnia walizka zapieta i w droge! Europo przybywam! Od jutra nadaje z Krakowa❤️

11:20 stres przed podroza.
      • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 18:26
        Udanego lotu!🛩
        A kot też leci?
        18:26
        • magdallenac Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 18:29
          Nie leci, ale przesyla calusy dla Twojej😻
          • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 18:34
            Ona bardzo dziękuje pomrukując🤩
            18:34
      • mid.week Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 18:42
        Gratulować czy współczuć?
        Bo przede mną lot do Włoch ale ja się wcale na niego nie cieszę. Nie wiem kto wymyśliłlatanie ale był psychopatą.
        • magdallenac Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 18:47
          Siostro! Nie chcialam sie nawet do tego przyznawac, bo to takie nienowoczesne bac sie latania. Nienawidze, a im jestem starsza tym jest gorzej. Kiedy bylam mlodsza, moglam zyc na lotnisku, teraz wezme ze 2 aviomariny, zeby mnie przymulilo. 16 godzinna podroz k🤬wa mac.
          • mid.week Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 19:37
            Ja tam się nie rozdrabniam na jakieś aviomariny i biorę 2 abofamy na tam i spowrotem. Nigdy nie brałam, ale dobre ludzie zapewniają że świat jest po nich taki mięciutki i przyjazny!
            Ale i tak nie chcę sad Jakbym miała latać to bym miala skrzydełka!
            • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 19:57
              Nienawidzę lądowania, tego strasznego momentu, kiedy samolot spada na ziemię. Za każdym razem się dziwię, że to przeżyłam.
              19:58
              • mid.week Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 20:05
                Uwaga, dokonuje coming out: ja jeszcze nigdy nie leciałam. Taki ze mnie flying virgin!
                Nie wiem zatem czy bardziej boje się startu, lotu czy lądowania. Najchętniej nie sprawdzałabym tego wcale pozostajac w domu, ale nie mogę sad Póki co stresuje się ogólnie, że puszcze pawia albo zemdleję i ogólnie narobie obory.
                • gama2003 Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 20:08
                  Nie bój żaby. Ja z panikujących a dałam radę.
                  I szlak Ci przetarlam bo też do Bergamo to było. Więc sie nie bój, tylko fruń !
                  Będzie dobrze. Z latania nie lubię czekania, raz na lotnisku a potem jak gawędzą o maskach i ewakuacjach.

20.08
                • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 20:11
                  Każdy kiedyś miał/będzie miał pierwszy razwink
                  Trzymam kciuki, żeby poszło gładko i może abofam nie będzie potrzebny.
                  20:11
                  • mid.week Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 20:16
                    Ech, oby! A jeszcze z tej okazji - ze pierwszy raz - kupiono mi miejsce przy oknie. Zebym mogłasobie podziwiać chmurki i widoki piękne. Ja i moj lęk wysokości jesteśmy bardzo wdzięczni XD
                    Wezmę duża reklamówkę do kieszeni, jeśli nie będę zajęta puszczaniem do niej pawia to po prostu naciągnę ją sobie na oczy.
                    • gama2003 Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 20:27
                      Mam lęk wysokosci jak pierun a w samolocie nie mam ! Tego Ci życzę. Inaczej jakos mozg to czuje.

20.27
                  • gama2003 Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 21:03
                    Otóż to. Wypijesz po afobamie wino do obiadu i wstydu na obczyźnie narobisz !!!!
                    Ponadto musisz mieć trzeźwy umysł i lotnisko poznawać. Poznawanie lotnisk to część wyksztalcenia i obycia, pamiętasz ?
                    No to zajęta obywaniem będziesz.

21.03
              • magdallenac Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 20:36
                Przestaaaaaaancie!!! Nienawidze, nienawidze latac, a od kiedy przezylam awaryjne ladowanie i zobaczylam stewardesse, ktora sie przezegnala przed tym ladowaniem, to nie moge przezyc lotu bez jakichs znieczulaczy, aa nie mam leku wysokosci.

1:36 Troche ponad 3 godziny do godziny 0
                • mid.week Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 20:56
                  Dobra, koniec tematu. Nie ma co się nakręcać. Miliony ludzi latajo i dolatajo kaj chco to i my se frugniem gibem, o!
                • gama2003 Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 21:04
                  Dawaj - rzucaj nam tu ten lęk, co poczujesz to sru go tu. Polejemy jadem i wyparuje !

Spokojnego lotu i niech stres puści na myśl o gościnnych występach już od jutra. Kraków czeka !

21.04
                  • magdallenac Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 21:54
                    Juz w gate, 150 papierow do wypelnienia, wszyscy chca ogladac zaswiadczenia szczepionki, samolot pelen, kolejne 13 godzin w kagancu na twarzy, policja maseczkowa krazy.

2:54
                    • mid.week Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 06:38
                      magdallenac napisała:

> kolejne 13 godzin w kagancu na twarzy, policja maseczk
                      > owa krazy.
                      >

U nas już po nocy, kolejny dzień a ty tam zdaje się dalej lecisz i lecisz 🙀 Mam nadzieję że bez trzesiawek.

Bry wszystkim nielotom!
                      Kawa

6:38
                      • gama2003 Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 09:37
                        Ciekawe o której nadlatuje ?
                        Ostatnio mijałam Balice i stało tam mnóstwo niedoinformowanych z aparatami i lornetkami 😀😀😀😀. A to przecież dzisiaj !

Nie spałam w nocy albowiem obok jakiś niskotestosteronowy debil wycieczki motocyklowe uskuteczniał. Ruszał z rzęgotem na pół miasta, jechał pobzyczeć i wracał z halasem. Wiem gdzie parkuje i w ktorym bloku mieszka. Jeśli powtórzy rozrywkę idę do mecenasa Piranii. Najpierw dzielnicowy. Furia mnie pchała lecieć i gada udusić, ale wytrzymałam, bo jak taki durny, że budzi swój blok i resztę miasta na trasie to raczej poczytalny nie jest. Zaczął o pierwszej, trzy razy budząc myślę okolicę
                        Skąd tacy debile na świecie ?

09.37 padam ze zmęczenia
                        • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 09:41
                          Przebij mu opone i zostaw kartke "to za halasy w nocy ty chu*u". Bedziesz Piranie z urlopu sciagac... big_grin
                          9:41, druga kawa, pogoda jak w Irlandii.
                          • gama2003 Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 10:12
                            To muszę się przebrać jakoś, bo parkingi tu monitorowane. Parówki i kartofle mam.
                            Serio dziadowi chyba ten motorekna części rozłożę. Liczę jeszcze na sąsiada, taki duży jest w każdą stronę i wyrywny bardzo. Wszystko mu przeszkadza, teoretycznie motorek też powinien.

Ach te mnożące się argumenty za wyprowadzką...niech ten czas szybciej płynie .

10.12
                        • mid.week Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 09:47
                          gama2003 napisała:

> Ciekawe o której nadlatuje ?
                          > Ostatnio mijałam Balice i stało tam mnóstwo niedoinformowanych z aparatami i lo
                          > rnetkami 😀😀😀😀. A to przecież dzisiaj !
                          >

Parskłam 🤣🤣🤣

Motorowi opony albo kartofla w rułę wydechowa, o! Pierdnie ostatni raz.

9:47
                          • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 09:50
                            Parówke w rure! Jak w Kreciku w Miescie!

9:50
                      • magdallenac Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 23:17
                        Jestem cala, dolecialam, oczywiscie po drodze awaria samolotu. W Krakowie pasazerowie losowo sa wysylani na kwarantanne, mnie sie udalo z byle jakimi papierowymi swistkami potwierdzajacymi szczepienie, pani przede mna na kwarantanne pomimo zaswiadczen z szacowna pieczecia. Jestem w Krakowie❤️❤️❤️

23:17
                        • gama2003 Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 00:06
                          Macham Ci !!!!
                          To grasuj teraz i szalej.
                          Nogi musisz rozprostowac 😀.

00.06
                          • magdallenac Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 01:50
                            Juz jutro ide na podboj rynku i kazimierza, na razie nie moge spac,szlag by to trafil ten jet lag.
                            Mam malego czarnego kotka- nazywa sie Puma.

Pod Krakowem w srodku nocy 1:49
                        • mid.week Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 08:51
                          magdallenac napisała:

> Jestem cala, dolecialam, oczywiscie po drodze awaria samolotu. W Krakowie pasaz
                          > erowie losowo sa wysylani na kwarantanne, mnie sie udalo z byle jakimi papierow
                          > ymi swistkami potwierdzajacymi szczepienie, pani przede mna na kwarantanne pomi
                          > mo zaswiadczen z szacowna pieczecia. Jestem w Krakowie❤️❤️❤️
                          >
                          > 23:17

Witamy chlebem i solą na ziemi Króla Jezusa Anaszpana!

youtu.be/VX7SB3YxTe4?t=72
                        • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 15.07.21, 10:30
                          " W Krakowie pasazerowie losowo sa wysylani na kwarantanne, mnie sie udalo z byle jakimi papierowymi swistkami potwierdzajacymi szczepienie, pani przede mna na kwarantanne pomimo zaswiadczen z szacowna pieczecia."

Że co??!!!!! Losowo?! Mimo kwitka?!
                          • magdallenac Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 08:41
                            No tez bylam zdziwiona. Na moje zaswiadczenie ledwie zerkneli.

8:41
                        • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 08:44
                          Łoooo witamy na ziemi ojczystej!
                          8:44
                          • magdallenac Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 08:54
                            Ale mi tu dobrze. Siedze u rodzicow na dzialce, leze sobie na hustawce nasmarowana maseczka 3D Nacomi, w koncu doszlam do siebie, po podrozy, jestem wyspana. Wczoraj bob wlasnorecznie luskany. Rodzicom zadomowil sie jez, wiec przylazl w nocy na wyzerke, w ogole nie zwracajac na nas uwagi. Burze na zmiane z koszmarnym upalem- jest pieknie.

8:45
                            • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 08:56
                              Pieknie! Baw sie dobrze smile
                              8:56
                            • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 10:15
                              Jeż, wspaniale! Może to mama karmiąca, a jakby tak zostawić wodę w miseczce a w drugiej mokrą kocią karmę?
                              10:15
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 08:38
                        Koocham latać <3

8:38
                        • magdallenac Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 08:42
                          Szalona!

8:42
            • pade Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 21:48
              mid.week napisała:

> Ja tam się nie rozdrabniam na jakieś aviomariny i biorę 2 abofamy na tam i spow
              > rotem. Nigdy nie brałam, ale dobre ludzie zapewniają że świat jest po nich tak
              > i mięciutki i przyjazny!
              > Ale i tak nie chcę sad Jakbym miała latać to bym miala skrzydełka!

Mam identycznie!
              • magdallenac Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 21:54
                Co to sa abofamy??
                • mid.week Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 22:03
                  Takie dropsy na relaks smile
                  U was biorą xanax
                • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 22:26
                  Też nie wiedziałam, wyguglowałam sobie sprytniewink
                  22:27
          • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 12.07.21, 20:12
            Ja jestem z lotniczej rodziny i tez nienawidze i sie boje. Paranoja.
            20:12
            • pade Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 13:41
              Wczoraj użądliła mnie osa. Dziś wleciał mi szerszeń do auta.
              Nienawidzę owadów 😠
              Magdallenac, doleciałaś już?

13:41
              • daniela34 Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 13:50
                Nie możesz nie lubić szerszeni. Jestem Szerszeniem w 1/8 smile Po pradziadku smile

13.50
                • pade Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 14:07
                  Ciebie lubię, ale tych latających nie znoszę. Teraz jakaś upierdliwa mucha się do mnie przyczepiła.
                  Czas owinąć się w moskitierę.
                  14:07
                  • daniela34 Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 14:10
                    Żartuję oczywiście. Jako Szerszeń szerszeni się wręcz boję. Zdarzyło nam się w rodzinie walczyć z gniazdami szerszeni. Niefajnie. Innych owadów też nie lubię- na ugryzienia komarów reaguję bardzo źle (wielkie, czerwone bąble, które przechodzą w siniaki), a muchy mnie drażnią bzyczeniem. Błogosławię okna z moskitierami w domu i w pracy.

14.07
                    • pade Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 20:03
                      Ja na pana od moskitier czekam z utęsknieniem.
                      Przed chwilą pojawił się kolejny szerszeń u mnie na tarasie.
                      Siedzimy teraz zamknięci w domu przy wiatraku, bo na pana od klimy też czekamy, również niecierpliwie.
                      Kuźwa, czy to jest jakaś plaga?

20:03
                      • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 20:08
                        Generalnie na wsiach wystepuja szerszenie. U moich rodzicow zawsze wieczorami pacaly w szyby bo frańce do swiatla lecialy. Brrrr...
                        20:08
                        • mid.week Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 21:06
                          ja się ostatnio rozczuliłam bo widziałam robaczki świętojańskie. Latały i świeciły dupkami smile ostatni raz je widziałam jako dziecko. Mam też muchy, pająki i takie duże cosie, nie wiem co to. W szyby to mi najczęsciej paca Klementyniszcze - łapą paca i mufę rozmazuje....
                          • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 21:20
                            O, robaczki tez byly. I u rodzicow to jeszcze, bo jakies latarnie z oddali widac, ale u babci w srodku lasu to bylo TAK CIEMNO, ze nie warto bylo w nocy otwierac oczu bo i tak nie bylo nic widac.
                            Raz zalunatykowalam, obudzilam sie na srodku pokoju i nie moglam do lozka trafic bo nie wiedzialam, w ktorej czesci domu jestem i w ktora strone trzeba isc zeby swiatlo zapalic big_grin
                            21:20
                      • daniela34 Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 20:18
                        pade napisała:

> Kuźwa, czy to jest jakaś plaga?

Tak, egipska. Następna będzie szarańcza 😉
                        Czaruję zatem, żeby Pan Klima i Pan Moskit przybyli rychło 😃
                        20.18
                        • pade Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 21:16
                          😘♥️

21:16
                      • gama2003 Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 23:13
                        Ja Cię nie chcę straszyć, ale ten w od klimy ściany pruć będzie, czy takie po wierzchu coś wymyśliliście ?

Na szerszenie polecam strażaków, może przystojni przyjadą ?

23.12 przedawkowałam pracę, nie polecam
                        • pade Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 23:51
                          Chyba będą pruć ściany, a co?
                          Nie wiem gdzie jest gniazdo tych rozbójników niestety. Już bym tam stała z gaśnicą.
                          Ale zakupiłam pułapkę na allegro. Jeszcze tego mi brakuje, żebym nie mogła spokojnie posiedzieć na tarasie. No skandal!

23:51
                          • gama2003 Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 00:09
                            Bałam się napisać o pruciu, bo myślałam, że masz fazę moderstw w afekcie po wykończeniu remontu.
                            Ja bym miała. Ściany pomalowane i gładziutkie i kucie. Rejtana bym zrobiła bardzo głośnego.

00.09
                            • mid.week Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 08:55
                              Szczerze mówią to wydawało mi się zawsze, że klimatyzacja jest jak zakładanie kolcyka. Dziura na wylot, na zwenątrz to coś z wiatrakiem, wewnątrz jednostka, pomiędzy rura. Na wypadek gdybym zamarzyła o klimie to proszę uprzemie mnie tu dokładnie opisać jak bardzo się mylę i jak sie te prucia objawiają...

kawa

8:55
                              • gama2003 Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 22:57
                                Nie znam się, ale się wypowiem.
                                Bo pewnie techniki są różne.
                                Słyszałam też o urzadzonkach przenośnych z kołnierzem nakładanym na okno i jakoś to sobie działa. Widziałam jakies instalacje idące wierzchem po scianach. Technika idzie do przodu i pewnie wyjść bez prucia jest duzo.
                                Jestem klimatyzacyjną dziewicą i to moja pierwsza. Leci mi to gdzieś w scianach i podlogach.
                                W sam raz na klimakterium ( pewnie stojące za rogiem ) się przyda.
                                Przy czym gorąco jest mi od zawsze, kojarzę marudzenie w dzieciństwie u ludzi z centralnym ogrzewaniem na full odkręconym.

Jak tam trawnik ? Podrósł znowu ?

22.54
                                Burz - 3 właśnie leci
                                Strazy pożarnych na osiedlu - 4 szt ( nie wiem co się stało, choć z pół godziny wisiałam w oknie w towarzystwie całego osiedla
                                Przemoczonych butów - 2 szt, pies spacerował na szybko.między burzami

• mid.week Re: Która fala? vol.1 15.07.21, 09:39
                                  gama2003 napisała:

> Nie znam się, ale się wypowiem.
                                  > Bo pewnie techniki są różne.
                                  > Słyszałam też o urzadzonkach przenośnych z kołnierzem nakładanym na okno i jako
                                  > ś to sobie działa.

Nie działa, miałam chwilę takie guano, oddałam z wielką ulgą. Wyło, buczało, rura mocowana do okna wyglada tak ujowo, ze chciało mi się płakać. Efek chłodzenia mizerny i połaczony z kompletnym zaduchem. To ja już wolę ciepło ale wietrzone. Nie polecam nikomu.

Widziałam jakies instalacje idące wierzchem po scianach.

brrrr

Leci mi to gdzieś w scianach
                                  > i podlogach.

Czyli na zewnątrz jest jedno to urządzenie z wiatrakiem a w ścianach połaczenie w jednostkami nawiewu w kolejnych pomieszczeniach? Czy jeszcze coś innego?
                                  • gama2003 Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:53
                                    Tak. Na zewn.jest burczący kufer. A w kazdym pomieszczeniu takie podłużne cichutko mruczące urzadzonka.

Ależ mam zaległości tutaj. Idę czytać.

09.53
                              • pade Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 23:15
                                Taka jest najlepsza. Te z rurami są strasznie głośne.
        • siwa-faryzeuszka Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 13:50
          Czy odwiedziłam Pizę głównie po to, by cyknąć fotki ludzi cykających fotki ludziom podpierającym krzywą wieżę? Bardzo możliwe.
          Przy okazji złapała nas pompa miesiąca.
          Aktualny kierunek - Toskania.
    • daniela34 Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 17:53
      Będzie ciasto z borówkami, będzie ciasto z borówkami. Męszczizna życia mego poszła i kupiła borowki.

Przy okazji mi się przypomniał stary dowcip o czarnych jagodach (czyli po mojemu-borówkach)
      Co to jest?
      Czarne jagody?
      A dlaczego takie czerwone?
      A bo jeszcze zielone.

Idę robić rozczyn

17.53
      • gama2003 Re: Która fala? vol.1 13.07.21, 23:16
        Ano właśnie czytałam o tym cieście i pomyślałam, że mówisz o jagodach. Naukowo, borówka brusznica jej chyba jest.
        Tez dziś jadłam , pod ksywą jagody, micha kuleczek na to gałka lodów waniliowych.
        To mój poziom kulinarny, zwłaszcza w upały 😀

23.16
    • mid.week Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 09:09
      Z pamiętnika podstarzalego ogrodnika.

Mam dziś HO więc razem ze zwierzętami zajmujemy się obserwacją przyrody. Kot ma na celowniku faunę latającą, pies jest zainteresowany wszelkimi organizmami za plotem, a ja dokumentuję jak rośnie trawa. Fascynujące, bo 4 dni temu wysypalam na kiepsko nasionka, po czym przeszła burza i sporo z nich wyplukalo ale jednak maluchy dają radę! Pierwsza, już wczoraj, urodziła się koniczynę, dzisiaj wykluła się trawa. Szatańskie tempo!

Środa, dzień jak codzień. 9:09
      • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 09:13
        Też mam HO, więc dzień rozpoczynam od lektury forum big_grin
        Pięknie trawa idzie, za 200 lat będziesz mogła grać na niej w piłkę nożną.
        Oto jak sobie życie ludzie komplikują, teraz na okrągło cięcie i podlewanie wink bez wytchnienia.

9:13
        • mid.week Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 09:30
          Ja właśnie tradycyjny trawnik pożegnałam, przekopałam i w jego miejsce posiałam mikrokoniczynę, niskopienną trawę i jakieś jeszcze chabazie małe. Raczej nie będzie toto często koszone, ma sobie rosnąć, kwitnąć. Żadna piłka nożna nie bedzie mi się tu na mojej łące odbywać! To jest koci wypaśnik i wyskubnik roślin przyjaznych dla brzuszka oraz zielony leżak dla psa. Zobaczymy co w niego (ZIMĄ też ma być zielone tongue_out ) wyjdzie!

9:30 kolejna kawa
          • magdallenac Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 09:32
            mid.week napisała:

>
            > 9:30 kolejna kawa

9:32 kolejna kawa
            • pade Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 09:33
              9:33 pierwsza kawa
              • magdallenac Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 09:35
                pade napisała:

> 9:33 pierwsza kawa
                >

Chybabym zdechła.
                • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 09:53
                  Ja zrobilam druga i mi sie pozno zrobilo. Zostala na potem.
                  Ide sie zameldowac w mojej nowej wsi 😍
                  9:53
          • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 09:47
            Aaa, koci wypaśnik, od razu tak trzeba było.
            smile

9:47 druga kawa
      • magdallenac Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 09:17
        Brawo! Na zimę powinnaś mieć piękny trawnik!
        • pade Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 21:58
          Trzymajcie kciuki za moją sunię. Jedziemy na ostry dyżur.
          • daniela34 Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 22:08
            pade napisała:

> Trzymajcie kciuki za moją sunię.

Rany, Pade! Trzymam z całych sił. Trzymajcie się, dziewczyny!!!
            • pade Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 22:44
              Dzięki kochana. Na razie sterczymy od 30 minut w kolejce...
              A pies zachowuje się jak gdyby nigdy nic.
              • daniela34 Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 22:46
                A co się stało? Zjadła coś?
                • pade Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 23:04
                  Na spacerze zaczęła się kręcić w kółko, upadła, a potem nie mogła stanąć na łapkach
                  • daniela34 Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 23:09
                    To dużo zdrowia jeszcze raz!
                    • pade Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 23:12
                      😘
                  • magdallenac Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 23:51
                    O matko! Trzymam kciuki pade ❤️☹️
              • gama2003 Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 22:58
                O kurcze. Daj znać.
                Niech zdrowieje.

22.58
          • mid.week Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 23:19
            Trzymam, co tam się dzieje?
            • pade Re: Która fala? vol.1 14.07.21, 23:38
              Chcę już stąd wyjść. Zwierzaki płaczą, ludzie płaczą...masakra
              • pade Re: Która fala? vol.1 15.07.21, 00:20
                Już w domu. Sunia dostała zastrzyk i mamy ją obserwować.
                Jesuuu jak ja się bałam. Trochę już ze mnie zeszło. Oby już było dobrze
                • daniela34 Re: Która fala? vol.1 15.07.21, 00:38
                  Będzie dobrze. Emama poczaruje
                • mid.week Re: Która fala? vol.1 15.07.21, 08:52
                  trzymam kciuki, wiadomo co jej było?

• pade Re: Która fala? vol.1 15.07.21, 09:21
                    Albo ugryzł ją jakiś owad, albo epizod neurologiczny
                    09:21
                    • mid.week Re: Która fala? vol.1 15.07.21, 09:41
                      mam nadzieje, ze owad i ze wiecej nie ugryzie! Sierściuchy nie powinny chorować, bardziej mnie to stresuje niż jak sama coś złapię.
                      • pade Re: Która fala? vol.1 15.07.21, 09:56
                        Zdecydowanie nie powinny.
                        Mnie te różne epizody, których już trochę doświadczyliśmy, rozwalają psychicznie. Rozklejam się totalnie.
                        A wczoraj w lecznicy młodzi ludzie stracili kotka. Rozryczałam się od samego słuchania jak dziewczyna rozpacza.
    • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 08:50
      Załatwiłam sobie lędźwiowy kręgosłup, to moja własna głupota, martwy ciąg po dłuższej przerwie i o 6 rano (czyli wszystko słabo rozgrzane ). Zaraz wyjazd na urlop, miały być sporty wodne, aaaa, a ja ledwo się ruszam.
      Trzymajcie kciuki żeby mi się udało wybłagać spotkania z rehabilitantem- cudotwórcą.
      8:50
      • mid.week Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 14:36
        Współczuję sad miałam zimą akcję "połamanie pleców". Podniosłam woreczek ziemniaków a sekundę później leżałam na podlodze i jojczałam. Ortopeda przez tel polecił mi brać rozkurczowe i przeciwzapalne. Potem miałam kilka masaży i, odpukac w niemalowane, przeszło.
      • pade Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 15:38
        Trzymam 🙂

15:38
        • daniela34 Re: Która fala? vol.1 16.07.21, 15:40
          Ja tez trzymam

15.40
          • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:25
            Dzięki, udało się. Byłam wczoraj, jadę jutro. Nieprzyjemne, ale mi lepiej.
            Mam mobilizować, bardzo delikatnie, z naciskiem na "bardzo delikatnie". Gość mnie zna i wie, że mam tendencję do "zbyt"wink
            9:25
    • mid.week Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 00:15
      Do mojej bogatej kolekcji debilnych doświadczeń dorzucam powrót pociągiem do domu z imprezy w rynku. Oczywiście musiałam przegapić stację. Aktualnie siedzę na "dworcu" w jakimś wygwizdowiu, z rozkładu wynika że do rana nic mnie stąd nie zabierze... 🙈🙈🙈

00:15
      • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 01:05
        Może chociaż w drugą stronę, tzn. jeszcze dalej od stacji docelowej, coś pojedzie? Do większego wygwizdowa? Zdarzyło mi się raz spać na dworcu w Szczecinie i fajnie było.

1:04
      • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:15
        Ej, dotarłaś bezpiecznie do domu?

9:15
        • pade Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:19
          Też ciekawam.
          09:19
        • daniela34 Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:22
          No właśnie, daj znak życia smile

Wróciłam z targu, owoce kupione. Przyniosłam całe mnóstwo letnich skarbów. Będzie sobota robocza

09.22
        • mid.week Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:25
          Tak, popijam kawę i cieszę się ze nie mamy TGV bo najbliższy przystanek miałabym pewnie w Szczecinie 😁
          Za mało snu, za dużo piwa, co tu robić z takim dniem?
          9:25
          • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:26
            O, jesteś! Idź spaćsmile
          • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:38
            To idealny dzień na mekturę i zaległe filmy! Ale do picia oprócz kawy zrob sobie rosół.

9:37
            • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 10:48
              Na lekturę (nadal wszystkie zastanawiacie się, czym jest mektura wink
              Czyli dla mnie druga kawa.

10:46
      • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:25
        O nie. Mid.week, gdzie jesteś?
        9:26
        • mid.week Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:29
          A już w domu, dziecko ma ze mnie ubaw po pachy 🤷‍♀️
          • pade Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 09:36
            Jak wróciłaś?
            • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 10:50
              A jak Twoja psina? Doznałam deja vu, mój pies taką miał reakcję po ukąszeniu przez - prawdopodobnie - pająka. Nie miało to wpływu na dalsze życie.

10:50
              • pade Re: Która fala? vol.1 17.07.21, 13:04
                O widzisz! Czyli jednak! A jak mówiłam, że chyba ją coś ugryzło, to nie, bo nic nie widać, nie spuchła.
                Po zastrzyku wszystko było ok. I teraz też, tfu, tfu, jest.
                Dziękuję, że zapytałaśsmile

13:03
    • daniela34 Re: Która fala? vol.1 18.07.21, 11:03
      Wiśniowo jest
      • daniela34 Re: Która fala? vol.1 18.07.21, 11:04
        11.03
      • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 18.07.21, 11:53
        Ooo a ja sie mirabelek dzikich obzarlam na rowerze i tez o dzemie pomyslalam z miloscia. Moze by tam wrocic autem? Tutaj mirabelki w ogole nie znane, opadaja i nikt ich nie je
        11:53
      • siwa-faryzeuszka Re: Która fala? vol.1 18.07.21, 14:03
        Wiśśśnieeee!...
        Nasze wakacje pomału się kończą, wracamy.
        Objechaliśmy północne Włochy, z czego oprócz Cinque Terre które skradły moje serce, najpiękniejsza była Wenecja. Z tego zachwytu nabawiłam się lekkiej kontuzji śródstopia, nie mogąc przestać chodzić z placyku na placyk i włazić w kolejne zauważone sotoportego - co złaziłam, to moje.

Wiozę do domu lokalną wenecką specjalność, sardynki. Z obawą wiozę, dodam, na miejscu się nie skusiłam.
        Auto sprawdziło się ekstra w roli miejsca do spania na parkingach typowanych z park4night. Tu wielkim wygranym był skromniutki prysznic turystyczny za parę zeta z lerła.
        Kilka razy nocowaliśmy z bookingu, tutaj złoty, ba, brylantowy strzał w Toskanii - Villa Gioietta, jeśli rejon was nęci, to guglajcie a znajdziecie.
    • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 22.07.21, 17:30
      39
      Stopni
      W cieniu.

Siedzę w jaskini, rozpakowuję się i jaram perspektywą urlopu.

17:30
      • daniela34 Re: Która fala? vol.1 22.07.21, 17:34
        Ja bym padła. Niedawne 35 mnie wykańczało.
        U nas lekkie ochłodzenie od paru dni. Odpoczynek.
        W weekend ma być ciepłej, ale jeszcze nie upały afrykańskie (oby).
        Z braku urlopu jaram się chwilowo nową żółtą kiecką.

17.34

• kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 22.07.21, 17:53
          Nie no, w takie dni wychodzi się z domu do 10 rano wink W mieszkaniu chłodno.
          Na szczęście od soboty znów normalne lato a nie jakieś piekło.
          17:52

Paczek do rozpakowania - 4
        • magdallenac Re: Która fala? vol.1 22.07.21, 17:55
          Wlasnie wrocilysmy z Rynku I Galerii Krakowskiej, objuczone zakupami. Jaram sie nowa torebka Pinko❤️. Cudowna pogoda.

17:55
    • mid.week Re: Która fala? vol.1 23.07.21, 09:49
      Dzis wylot
      Aby nadać trochę dramatyzmu wysłałam rodzicom dane kontaktowe do opiekunów finasowych i moją polise na zycie XD
      jeszcze się nie spakowałam

9:49
      • daniela34 Re: Która fala? vol.1 23.07.21, 09:53
        mid.week napisała:

> Dzis wylot

Baw się dobrze!

9.53
      • magdallenac Re: Która fala? vol.1 23.07.21, 10:22
        Zdaj relacje jak przezylas dziewiczy rejs👍
      • siwa-faryzeuszka Re: Która fala? vol.1 23.07.21, 10:41
        mid.week napisała:

> Dzis wylot

dobry,
        miałam sen bardzo na czasie - śniło mi się, że ponieważ uciekł nam samolot, to lecieliśmy gdzieś za granicę w latających plecakach - to były nasze quechua z decatchlona, podpięte do powerbanków. ale zasuwały! surprised

10.41
        kawa robi się
        • daniela34 Re: Która fala? vol.1 23.07.21, 10:44

> 10.41
          > kawa robi się

Jest piątek, pogoda nie może się zdecydować, czy iść w stronę ocieplenia i słońca, czy zostać przy tym co jest, a ja się grzebię w paskudnej sprawie, o której nie mam ochoty myśleć! Ja chcę do mamyyyyy...! Albo chociaż nad rzekę. Trzecia kawa i do boju!

10.44
      • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 23.07.21, 18:40
        No i jak, fajnie się leciało?

Kawa numer 3 i lody.
        Chciałabym mieć krem do ciała o ładnym zapachu, może częściej poświęcałabym się czynności nawilżania.

18:40
        • mid.week Re: Która fala? vol.1 23.07.21, 19:37
          Dopiero sie odprawiamy smile
          19:37

• pade Re: Która fala? vol.1 23.07.21, 23:40
            Już chyba doleciałaś?
            Jak wrażenia?

23:40
            • mid.week Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 00:21
              Si! Doleciałam ale nie wrócę już nigdy bo na wtorek zaplanowano tu strajki i odwołali nam lot 😂
              Pozdrawiam z bardzo, bardzo, bardzo ciepłego Bergamo. Zaraz się zbieramy i idziemy w miasto

00:21
              • gama2003 Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 00:28
                No nie no !
                Raz Cię przewieźli samolotem i już strajkują ?
                Coś tam wyprawiała na pokładzie, miałas grzecznie siedzieć !
                Niegrzecznie miało być po wylądowaniu.
                I co teraz ? Jadziem odbić Midlika we wtorek !

00.28
                • mid.week Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 10:55
                  gama2003 napisała:

> No nie no !
                  > Raz Cię przewieźli samolotem i już strajkują ?

😂😂😂😂😂😂
                  Byłam bardzo grzeczna!
                  Ja tu mogę zostać, moje korpo ma tu też swoje macki. Zaraz trzepne sobie fote z naszym logo i wyśle do szefa z drukiem delegacji. Ucieszy się.

Boże jak gorąco.

10:55
              • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 00:43
                Lotnisko w Bergamo ale pifffko bawarskie!
                Miłego urlopu!

0:42
                • mid.week Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 10:58
                  ...kupione we francuskiej sieciówce 😂

A dziś prawdziwa włoska ekspresowka - jestem bardzo wyrafinowana smakowo.
                  • daniela34 Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 11:16
                    Zazdroszczę widoku.

U mnie druga kawa, zdecydowanie większą pojemność
                    11.16
                  • pade Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 11:37
                    Dostałaś wodę do kawy?
                    Jak jestem przyzwyczajona do kofeiny, tak po ich kawie mało zawału nie dostałam 😃
                    Zostałaś już bellą?

11:37
                  • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 17:33
                    Mid, ino palec odegnij, pamietaj o klasie!
                    Ja rano pojezdzilam po pieknym miejscu o pieknej nazwie "Parque Regional del Curso Medio del RíoGuadarram y su entorno" a potem udalam sie do aquaparku gdzie okaxalo sie, ze poza moja sportowa banka 40% mezczyzn w moim wieku ma cycki wieksze niz ja.

17:33, kawa w hotelowym ogrodzie.
                    • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 17:34
                      *Río Guadarrama. Slepota, starosc nie radosc, nie chce mi sie isc po okulary do pokoju.
                    • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 18:51
                      Zawitałaś w moje włości smile chociaż tam pewnie ciut chłodniej, jak sądzę.
                      Siedzę pod klimą.
                      Ale ja o cyckach chciałam. Niestety absolutnie prawdziwe spostrzeżenia (i nie mam na myśli rozmiaru Twoich wink
                      Kiedy dziś czekałam w kolejce do toalety na basenie miałam wrażenie, że jestem na specjalnym turnusie odchudzającym.

Sobota przy lekturze Jasona Funga.

18:50
                      • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 21:58
                        True story. Dramat jest w tym kraju.
                        Rano chlodniutko, nie spodziewalam sie, fajnie. Zmienilam telefon to wrzucam foty. Piękne te stepy Wasze, jak na sawannie.
                        21:58. Pelen brzuch i przypalone plecy.
                        • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 24.07.21, 22:44
                          Secarral.
                          Noce są takie gorące, że postanowiliśmy wybrać się gdzieś na camping i spać w namiocie. Jutro w D obczaję ofertę sprzętów potrzebnych do dzikiego życia.

22.44
                  • gama2003 Re: Która fala? vol.1 25.07.21, 11:11
                    Fotka mniód.
                    Chciałabym się teleportować, ale jak gorunc to nie. Mam swój a podobno ma być jeszcze gorzej.
                    Szalejta tam za nas wszystkie !

11.09
                    Kroi mi się perspektywa nieplanowanych wakacji i sama nie wiem.
                    Czy humanitarne jest pitnięcie na urlop i zostawienie męża na froncie ?
                    Idę myśleć
    • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 25.07.21, 10:34
      Coliflo siedzi przed TDP w HD ale reszta?
      Ja przerzuciłam na gimnastykę sportową, piękne te gimnastyczki.
      Druga kawa (też włoska!)

10:35
      • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 25.07.21, 10:51
        Niestety! Siedze na fotelu pasazera, na A2 w kierunku Burgos tuz za Przelecza Somosierra i co chwila googlam mijane widoki. Jedziemy do domu do zimna.
        Ale kawa wlasnie wpadla.
        10:50
        • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 25.07.21, 10:58
          Ach, niesławna Somosierra, do tej pory mi ją wypominają big_grin Kiedy uczyłam się historii mówiliśmy Samosierra i, muszę się przyznać, do całkiem niedawna nie wiedziałam, że to tu.
          Szerokiej A2.

10:58
          • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 25.07.21, 11:04
            Eeee, szerokiej A1 chyba.
            Za dwa tygodnie jadę nad Kantabryk.

11:04
          • kalafiorowa.es Re: Która fala? vol.1 25.07.21, 11:08
            No, mnie tez zaskoczyla jak pierwszy raz do Madrytu jechalam big_grin
            11:08
            • mid.week Re: Która fala? vol.1 25.07.21, 11:44
              Mediolan. Powiem wam, że tak tu skromnie ale przynajmniej czysto 🤣

11:44
              • siwa-faryzeuszka Re: Która fala? vol.1 28.07.21, 14:24
                złoty, a skromny 😁

z cyklu dziwne okresowe zachcianki: opycham na lunch surowego kalafiora maczanego w sosie sojowo-oliwowo-octowym, przegryzając imbirem.
                na obiad planuję sajgonkowrapy - do papieru ryżowego włożę podsmażoną cukinię, surową marchew, być może puszkowane pieczarki i wakame.
                14.23
                • daniela34 Re: Która fala? vol.1 28.07.21, 14:39
                  Ja dostałam na drugie śniadanie ogromną, pyszną jagodziankę. Przyszła do mnie do biura i powiedziała "zjedz mnie!"a w planach na obiad są pierogi. Zapadnę w śpiączkę glutenową albo ci

14.39
    • daniela34 Re: Która fala? vol.1 30.07.21, 20:02
      Zwiałam z biura o 14.00
      Zapakowałam 6 kg czarnej porzeczki na nalewkę do słojów. Kolejny kilogram przerobiłam na creme de cassis wg przepisu boogiecat. Z reszty porzeczek zrobiłam dżem. Zabutelkowalam 2,5 litra nalewki truskawkowej. Komu nalewki i przetworów, komu, bo idę do domu. To znaczy, idę spać w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku

20.02
      • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 30.07.21, 20:14
        Zmieniaj profesję!
        big_grin
        O godzinie 20 spać?!
        20:15
        • daniela34 Re: Która fala? vol.1 30.07.21, 20:21
          Na gorzelnictwo? 😃
          No dobra, może nie spać, ale leżeć to na pewno. Z nogami do góry.
          20.21
          • totutotam.org Re: Która fala? vol.1 30.07.21, 20:30
            A co, kto nie chciałby wykonywać zawodu, który uszczęśliwia innych? big_grin a póki co, musimy pić piwo z supermarketu...
            Powoli szykuję się do wyjścia z roboty.
            20:31
      • gama2003 Re: Która fala? vol.1 30.07.21, 20:54
        A rzuć to prawo w chol..., pardon, odrzuć gdzie na bok i zajmnij się 😉 karmieniem zbiorowym księżniczek, na początek.

Normalnie pasję masz i talenta !

U mnie koszmar, sąsiad któryś palacz smrodzi mi na przemian papierosami klasycznymi i czymś co pachnie jakby palil proszek do prania. Niedobrze mi, nie zdążyłam okna zamknąć i smierdzi mi mieszanką powyższych.
        Powinnam mieszkać w chacie za wsią, sasiadów mieć daleko.
        Co z smród udziwniony.
        20.54
        • daniela34 Re: Która fala? vol.1 30.07.21, 20:59
          gama2003 napisała:

>
          > Co z smród udziwniony.
          >

Może jakiś obrzydliwy tytoń aromatyzowany. Blee...
          Współczuję

20.59
      • mid.week Re: Która fala? vol.1 31.07.21, 07:56
        Pijana truskawka 😍
        Twoje przetwory to małe dzieła sztuki

7:56
      • magdallenac Re: Która fala? vol.1 31.07.21, 08:06
        Byłam wczoraj u koleżanki, która też szaleje z takimi różnymi przetworami. Otworzyła swoje pikantne ogórki i pastę (?) z pieczonych papryk, coś wspaniałego! Chyba spróbuje po powrocie coś łatwego wsadzić do słoików, żeby mieć taką piękną spiżarnie wink Ilość świeżych warzyw i owoców w Polsce jest oszałamiająca, łażę po Kleparzu i Placu Imbramowskim i nie mogę się napatrzeć. Daniela odbierasz priv? Wysłałabym Ci maila bliżej 12 sierpnia, może jakieś inne Krakowianki (aqua?) przyłączą się na ciastko i koktajl 😊
        • magdallenac Re: Która fala? vol.1 31.07.21, 08:07
          8:07 ofkors.
        • daniela34 Re: Która fala? vol.1 31.07.21, 09:37
          Odbieram od czasu do czasu. Pisz śmiało

09.37
      • primula.alpicola Re: Która fala? vol.1 31.07.21, 09:12
        Daniela, jakie Ty masz cnoty niewieście!!!
        Gdzie przepis na cassis? Uwielbiam Kir Royalbig_grin
        9;12
        • daniela34 Re: Która fala? vol.1 31.07.21, 09:40
          Mam cnoty, ale wyłącznie gastronomiczne 😃😃😃
          Przepis na cassis jest w wątku o przepisach na przetwory z porzeczek
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,172049176,172049176,sprawdzone_przetwory_z_porzeczek.html

Kir Royal też kocham😃

09.39
    • daniela34 Re: Która fala? vol.1 05.08.21, 19:57
      Leje, wieje, ponuro...jesienna depresja...
      W związku z tym popadłam w krzątactwo kulinarne i przygotowałam wytrawne ciasto drozdzowe z cukinią i ciasto z kremem z papai i marakui z truskawkami.

Słońca mi pilnie potrzeba

19.57

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka