Dodaj do ulubionych

Robią więcej testów!!!

27.03.21, 08:21
W UK zrobiono 8.4 mln testów w tym tygodniu i wyszło im trochę więcej chorych (39.8 tys.) niż w jeden dzień w Polsce po przeprowadzeniu 0.1 mln testów (35 tys.). Co to oznacza? Oznacza to, że angielski lockdown zadziałał znakomicie i powszechność wirusa w tamtym spoleczeństwie jest obecnie już mniejsza o prawie 70 RAZY w przeliczeniu na odsetek testów pozytywnych! A jeszcze niedawno w jeden dzień umierało tam nawet 1800 osób. Dziś? 70. 25 razy mniej!
W UK odsetek testów pozytywnych to 0.47%
W PL to ponad 32.5%!!!
Dlatego zrobili 80x wiecej testów a nie dostali w efekcie 80x więcej chorych... testy są pozytywne wtedy kiedy są pozytywne, a nie wtedy kiedy się ich robi więcej. Serio. Aby było mniej chorych trzeba po prostu ograniczyć transmisję wirusa, a nie testowanie. Myślałem, że po roku to do "Karyn i Sebixów" dotrze, ale najwyraźniej potrzeba jeszcze pare lat aby zrozumieć tą nadskomplikowaną zależność.
U nas wzrosła w ostatnich dniach liczba testów gdyż więcej ludzi z ostrymi objawami jest na te testy kierowanych i więcej ludzi jest już w takim stanie górnych dróg oddechowych, że nie są w stanie dłużej udawać, że "to tylko grypa" niemogąc nabrać tchu. To nie dlatego aby wykazać więcej chorych i zamknąć biednych kosmitów znowu pod kloszem.
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:23
      Nie zauważyłaś ilości szczepień w UK?
      • cosmetic.wipes Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 09:53
        Ojtam, czepiasz się. Umknął jej taki zupełnie nieistotny szczegół.
      • kornelia_sowa1 Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 10:29
        Czepiasz się wink
      • bergamotka77 Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 23:42
        Dokładnie, nawet moj kuzyn lat t 45 się zaszczepil. UK i USA oraz Izrael zapłacili więcej niz UE by mieć szczepionki wcześniej.
    • mid.week Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:24
      Kupiłam sobie wczoraj mrożone truskawki, bardzo słodkie, chyba sobie dziś machne z nimi jakiś deser na szybko. Macie pomysł? Szybkie i słodziutkie, coś jak tiramisu, tylko z truskawkami za mną chodzi?
      • trampki-w-kwiatki Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:27
        Tiramisu, śmietanka 30 proc plus truskawki i odrobina cukru pudru. Blendujesz. Pyszne!
        • mid.week Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:29
          Tiramisu takie klasyczne, z kawą?
      • berber_rock Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:30
        A czemu mrozone, skoro sa juz swieze?
        • mid.week Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:32
          Świeże kupiłam tydzień temu, one są u nas jeszcze bez smaku sad
        • lot_w_kosmos Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:33
          O boszszsz
          Na ematce proponujesz "taaakie" truskawki?
          Nie wiesz co robisz!
          wink
          Kupiłam wczoraj bo dzieciory wrzasku narobiły przy półce. Niestety nie spróbowałam bo nie zdążyłam. Zarazy zjadły.
          • mid.week Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:36
            Jestem dusza buńczuczna i zawsze pod prąd. Dzieciory mądre, wiedzą co dobre. Ja jeszcze maliny mrożone kupuję. Kocham je w winie, zamiast kostek lodu , ale dzieciorom nie polecam 😎
      • czerwonylucjan Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:32
        Zamrozone Truskawki, snietaba, cukier i do blendera - lodowy shake
        • mid.week Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:34
          Shake'a sobie robię bez cukru i śmietany. Jak już ma być tlusto i kalorycznie to niech to będzie porządny deser a nie picie...
      • karme-lowa Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 09:51
        mid.week napisała:

> Kupiłam sobie wczoraj mrożone truskawki, bardzo słodkie, chyba sobie dziś machn
        > e z nimi jakiś deser na szybko. Macie pomysł? Szybkie i słodziutkie, coś jak ti
        > ramisu, tylko z truskawkami za mną chodzi?
        Na MW jest genialne tiramisu z truskawkami.
    • fibi00 Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:38
      Tak, z pewnością to dzięki lockdownowi a nie szczepieniom....
    • kaka-llina Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:47
      Szczepienia!!! I zauważ, że prawie od miesiaca wszystkie szkoły są otwarte.... Nie mówié, że lockdown nie pomógł ale 90% poprawy to szczepienia i powszechność testów (testy za darmo, dwa razy w tygodniu, dla wszystkich pracujacych stacjonarnie, plus wszystkie dzieci w szkołach srednich.... Testy mozna sobie również zamówić za darmo do domu - ja mam cały zestaw)
    • alicia033 Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 08:50
      Ani lockdown ani szczepienia. Wcześniej im się fala zaczęła to i kończy wcześniej.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 09:20
      Ale pamiętasz, że oni zostawili wszystko na poczatku w spokoju, nic nie zamykali i że są bardziej wyszczepieni niż my.
      Nie sraj ze strachu, za rok ludzie będą już umierać na raka, powiklania pogrypowe, na ogólną niewydolnosć, ze starosci. Wróci wszystko do normy.
    • pomurnik91 Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 10:37
      Drogie forumki, w maju kończę 30 lat, czy to już czas na retinol? Dankeschön smile
    • kornelia_sowa1 Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 10:41
      Bejbe- w ostatnich dniach do szpitala trafił mój chrześniak- 3 latka.

Objawy- gorączka 38 st i tyle.
      Tak, badała go lekarka, bo dzieciom się należy badanie jeszcze. Niestety badała słabo, bo starała się nie zbliżać za bardzo- do gardła zajrzała z odległości 1 m. A osłuchiwała 5 sekund.

Młody czuł się w miarę dobrze, ale ponieważ gorączka była 4 dzień i się zwiększała momentami do 39 dostał skierowanie na test- tym bardziej że w powiecie u nas wysyp.
      Jak test wyszedł dodatni, to lekarka wysłała ich do szpitala.

Tak więc przyjęto ich do szpitala na oddział covidowy i będą tam siedzieć zapewne długo ale powiem ci najlepsze. Dziecko zostało zbadane-tak naprawdę zbadane i okazało się, ze powodem goraczki jest zapalenie ucha -(zupełnie normalne zapalenie ucha), do którego lekarka w poz nie zajrzała.
      Dostał antybiotyk i po 2 dawce szaleje w sali- bez gorączki. Kuzynka która dotad była ujemna, niebawem zapewne "poprawi " statystyki.

Można było uniknąc szpitala gdyby dziecko zostało normalnie zbadane.i gdyby zaszczepiona dwoma dawkami lekarka pobierająca normalną pensję zbadała normalnie dziecko.
      Na sali jest 3 dzieci i wszystkie historie podobne. Żadne nie kaszle, nie ma tlenu, nie dusi się.

• sol_13 Re: Robią więcej testów!!! 27.03.21, 23:31
        Aha. Czyli to są te dzieci hospitalizowane z powodu covid.
        • kornelia_sowa1 Re: Robią więcej testów!!! 28.03.21, 09:30
          Są tam też dzieci, które dorobiły się zapalenia płuc bo. Najpierw miały teleporady i nim je zbadano, to choroba zdążyła się rozhulać.

A wiesz jak wygląda zapalenie płuc u niektórych dzieci, - nie chcą jeść, pic=odwadniaja się, są słabe.
          Nie chcą polnac antybiotyku albo go zwracają.
          90%dzueci na odziale covid owym nie musiałoby tam trafić gdyby został zbadane w porę i gdyby udzielono im pomocy i na czas wdrożono leczenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka