Dodaj do ulubionych

Czy Adrian tym razem przesadził?

01.04.21, 20:36
Producent rajstop znany z głośnych i niekiedy kontrowersyjnych bilbordów tym razem reklamuje swoje produkty zdjęciem kobiety wyglądającej jak ofiara samobójstwa. Całość pod hasłem "Wszyscy słyszeli, ale nikt nie wysłuchał" ma chyba nawiązywać do problemu depresji. Ale nadal jest to jednak reklama rajstop, a nie kampania społeczna.
A co myśli ematka? Pamiętam, że przy poprzednich akcjach Adriana zdania były podzielone.

kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,26942243,reklama-rajstop-znowu-zadziwia-martwa-kobieta-na-billboardzie.html#s=BoxLSMT
kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,26942243,reklama-rajstop-znowu-zadziwia-martwa-kobieta-na-billboardzie.html#s=BoxLSMT
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 20:46
      Dla mnie mega, zarówno może być jako przyczynek do rozmowy o depresji jaki i o przemocy domowej
      • fifiriffi Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 07:28
        edelstein napisała:

> Dla mnie mega, zarówno może być jako przyczynek do rozmowy o depresji jaki i o
        > przemocy domowej
        >
        >
        Dokładnie
    • primula.alpicola Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 20:47
      Czy oni myślą, że są drugim Benettonem?
      Czy może, że mają misję społeczną?
      Moim zdaniem przesadzili.
      • zosia_1 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 08:16
        Dlaczego przesadzili.lepsza taka reklama niż taka, gdy reklamując kobiety rozbiera się je i ustawia w takich pozach jakby kobieta była li tylko kurtyzaną
        • anorektycznazdzira Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 08:41
          Co w niej lepszego? Jedni i drudzy traktuję kobietę instrumentalnie, tamci używają seksualności kobiet, tutaj posłużyli się dla zarobku nawet depresją i samobójstwem (chyba, bo scena niejasna)
          • zosia_1 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 06:40
            Jeśli kobieta pokazująca tu rajstopy jest traktowana instrumentalnie, to podaj przykład reklamy rajstop, gdzie wg Ciebie jest ok
        • primula.alpicola Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 10:01
          Dlatego, że to moja osobista opinia. Oczywiście seksualizacja kobiet w reklamach też mi się nie podoba.
    • huang_he Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 20:50
      Myślałam, że The Bill znowu wyłuskał z krańca internetu jakieś kolejne leśne ruchadło
      • livia.kalina Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 22:04
        O moronie to już nawet nic nie słychać w kontekście żenujących skandalików obyczajowych. Tak jak napisała Polityka- prezydent bezobjawowy.
    • gaskama Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 20:50
      Ojej, myślałam, że o innym Adrianie będzie. Że znów coś zmalował i obciach w świat idzie.
      • ewa_2009 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:09
        To jesteśmy dwie smile
        • jowita771 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:15
          Trzecia!
        • runny.babbit Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:16
          Trzy 🤣
          • nuclearwinter Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:17
            Nie będę oryginalna, ja też 😄
            • girasole01 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:25
              Ja też i od razu chciałam pisać "jak to TYM RAZEM?" smile
        • annajustyna Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 08:49
          Ja też.
          • widosna Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 03.04.21, 08:33
            Ja tez smile
      • yenna_m Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 07:26
        Ja też smile

W tekacie: nie mam zdania.
        • yenna_m Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 07:27
          W temacie*
          • fifiriffi Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 07:29
            Ja tez myślałam , że o innym Adrianku tongue_out
    • fornita111 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 20:53
      Nie kupie tych rajstop, ale bilboard swietny- w kontekscie obecnej polskiej rzeczywistosci. Krok po kroku bedziemy sie znieczulac na krzywde innych kobiet- bo my sobie jakos poradzimy, najwyzej jak nam zrobia drugi Salwador, to stad wyjedziemy. Ale Polska bedzie pieklem wielu kobiet i w koncu, zeby nie zwariowac, nauczymy sie ich nie slyszec sad
      • borsuczyca.klusek Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 20:57
        Niby tak, ale mocno mi zgrzyta, że poprzednio mieli bilbord o wymowie antyaborcyjnej.
        • z_lasu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:12
          No dokładnie. Im o nic nie chodzi poza kasą. Wykorzystywanie ludzkich dramatów i epatowanie przemocą żeby lepiej sprzedać produkt - rzyg.
        • nuclearwinter Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:18
          Ooo, serio? Zupełnie nie kojarzę, muszę poszukać. Dobrze wiedzieć w każdym razie.
          • borsuczyca.klusek Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:22
            Proszę
            • nuclearwinter Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 22:16
              Jakoś to przegapiłam, dzięki. Trochę tu bym tłumaczyła tym, że pani jest Hinduską a wiadomo jakie jest podejście do rodzenia dziewczynek w Indiach, więc przypuszczam, że raczej to mieli na myśli, nie ogólnie sprzeciw wobec aborcji. Choć oczywiście mogę się mylić, nie kojarzę żadnych dyskusji na temat tego bilboardu, ani wypowiedzi Adriana.
            • primula.alpicola Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 10:03
              O, nie znałam tego.
              Czyli- żadna tam adrianowa troska o kobiety, tylko chęć zszokowania celem zarobienia.
      • kura17 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 03.04.21, 09:18
        > Nie kupie tych rajstop, ale bilboard swietny- w kontekscie obecnej polskiej rze
        > czywistosci.

Fornita, niedawno napisalas, ze na ematce jest bardzo duzo konserwatywnych w pogladach kobiet.
        zaczelam sie wtedy nad tym zastanawiac, bo jakos w ten sposob wczesniej nie myslalam.
        ten watek jest kolejnym potwierdzeniem Twojej tezy (dla mnie) ...
        • greenteafig Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 07:41
          Prawda? Tylu kobietom podobają się reklamy firmy, która zrobiła też antyaborcyjną reklamę. Jakość i wykonanie z litości przemilczę.
          • fornita111 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 09:23
            A mnie sie wlasnie jakosc i wykonanie podobaja. Nie podoba mi sie strategia marketingowa i dlatego napisalam, ze rajstop nie kupie. Ale podoba mi sie plakat, ktory sobie bedzie wisial i rozne skojarzenia i refleksje ludziom podsuwal...
    • cegehana Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 20:54
      Nie gorszy mnie kobieta a jeśli już coś to treść - no wiadomo zawsze winni są sąsiedzi. Poza tym mogli się postarać jakoś odtworzyć scenę ssamobójstwa z minimalnym realizmem. Pomysł może i był ale wykonanie kiczowate.
      • z_lasu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:16
        W ogóle nie wiadomo o co chodzi w tej scenie (ktoś jej zrobił krzywdę? sama sobie zrobiła?), trudno też uznać to zdjęcie za artystyczne. Miało być kontrowersyjnie, a wyszło niesmacznie. W dodatku w zestawieniu z billboardem antyaborcyjnym czyli de facto popierającym przemoc wobec kobiet jest to wyjątkowo odrażający pomysł na zarobek.
        • pyza-wedrowniczka Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 09:28
          Mnie się ta reklama w ogóle nie skojarzyła z samobójstwem w pierwszym momencie. Myślałam o przemocy domowej i że to mąż ja zabił. Dopiero jak się przyjrzałam to uznałam, że nie widzę skatowania
    • saszanasza Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:18
      No ale ta reklama jest podwójnie skuteczna, raz że porusza temat społeczny, dwa-w związku z tym, że jest kontrowersyjna o niej się mówi, ją się cytuje i powiela, ta reklama to nie tylko bilbord, to również to, co ty zrobiłaś. Nagłośniłaś, przesłałaś dalej, zainteresowałaś ludzi o skierowałaś ich uwagę również na produkt i to w zasadzie za darmo. W ogóle reklamowanie w ten sposób ma swoją nazwę, ale nie pamiętam jaką.
      • z_lasu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:23
        Rzecz w tym, że w ich wykonaniu to jest antyreklama.
      • borsuczyca.klusek Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:24
        Reklama, żeby była skuteczna musi się przekładać na sprzedaż. Same kliki pensji, czynszu i ZUSu nie zapłacą.
        Nie wiem jak inne ematki, ale ja jakoś nigdy nie poczułam się na tle zachęcona, by kupić coś z ich asortymentu.
        • z_lasu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:28
          > jakoś nigdy nie poczułam się na tle zachęcona, by kupić coś z ich asortymentu.

Ja się poczułam zachęcona do zapamiętania nazwy i logo, żeby czasami przez przypadek czegoś od nich nie kupić.
          • anorektycznazdzira Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 08:37
            Ja to samo.
            Wiara w to, że jak wpienimy klienta bezczelną i niesmaczną reklamą (jak robienie piniąszka na samobójcach) a on "będzie skądś pamiętał logo" o dlatego kupi jest zwyczajnie durna.
            Firmy, które zrobiły reklamy naruszające moje poczucie przyzwoitości (np. Multimedia "dajemy za darmo", Adrian "społeczny"tongue_out) pamiętam całe lata i omijam szerokim łukiem ich produkty. Nie ja jedna. Ten mechanizm może się sprawdzał 25 lat temu (?) ale dzisiejszy klient jest inny.
      • shmu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:57
        Zgadzam się, choć prywatnie mam jakiś niesmak za wykorzystanie takiego tematu do reklamy.

Kiedyś na zajęciach z marketingu zapytałam jak skuteczna jest reklama, która wkurza. Profesor odpowiedział, że bardzo, bo zapamietujesz markę a to jest już połowa sukcesu. Jak masz do wyboru marki o których nie wiesz nic i taka, która znasz (choć reklama cię wkurzała, szokowała itp), to jest duże prawdopodobieństwo, że wybierzesz tę, którą znasz. Nie uwierzyłam mu wtedy, ale teraz raczej myślę tak samo.
        • borsuczyca.klusek Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 22:08
          shmu napisała:

> Zgadzam się, choć prywatnie mam jakiś niesmak za wykorzystanie takiego tematu d
          > o reklamy.
          >
          > Kiedyś na zajęciach z marketingu zapytałam jak skuteczna jest reklama, która wk
          > urza. Profesor odpowiedział, że bardzo, bo zapamietujesz markę a to jest już po
          > łowa sukcesu. Jak masz do wyboru marki o których nie wiesz nic i taka, która zn
          > asz (choć reklama cię wkurzała, szokowała itp), to jest duże prawdopodobieństwo
          > , że wybierzesz tę, którą znasz. Nie uwierzyłam mu wtedy, ale teraz raczej myśl
          > ę tak samo.

Może tak było jeszcze parę lat temu. Teraz mamy coraz bardziej świadomych konsumentów. Ludzie czytają etykiety, interesuje ich filozofia i polityka firmy, sprawy związane z ochroną środowiska, fair trade itd.
        • nuclearwinter Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 22:18
          O to nie, nie mam tak, może faktycznie kiedyś to była prawda, a może jestem w mniejszości?
        • arthwen Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 02:04
          O, to ja mam jednak odwrotnie. Prędzej wezmę zupełnie nieznanej mi firmy (chociaż teraz, w tych czasach? Dwa kliknięcia na komórce i już o firmie mogę sobie poczytać...) niż takiej, która mi się kojarzy negatywnie.
        • error.404 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 07:39
          No jak profesor to powiedział, to musi być prawda.
          • shmu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 14:23
            Nie musi być, ale osobiście wolę wypowiedzi profesorów niż blogerek modowych, piosenkarek czy modelek...

Co do tematu, nie wiem ile kobiet tu znało firmę Adrian, ale ja na przykład nie. Teraz ja znam i zapamiętam. Ba, przejrzałam sobie ich inne kampanie/reklamy i niektóre są pozytywne, niektóre kontrowersyjne. Dzięki temu być może kupię te produkty, jak będę miała do wyboru pomiędzy innymi. Czy jestem podatna na reklamy? Jestem. Wszyscy jesteśmy, żebyśmy nie wiem jak się zapierali.
        • asia_i_p Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 14:21
          No nie zawsze tak działa. Rexonę przestałam kupować po reklamie ze świnką, bo mi się żenująco kojarzy. Wcześniej kupowałam na przemian z innymi dezodorantami, teraz w ogóle.
          • shmu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 14:47
            Reklama nie działa na każdego i może być, że nie jest nawet do ciebie adresowana, dlatego odpowiadasz na nią negatywnie lub obojętnie. Ale nie jesteś też celem tej reklamy i strategii, więc firma się obejdzie bez twojego zakupu zdobywając klienta bardziej infantylnego, czy podatnego na reklamę że świnka (sorki, nie wiem o jakiej reklamie mówisz, bo nie oglądam telewizji, dlatego nie wiem o jaki typ ludzi chodziło). Kiedyś myślałam, że celem firm jest dotarcie do wszystkich ludzi, ale tak się nie da, bo jesteśmy różni. Więc wyznacza się grupę, na której się najwięcej zarobi, lub na jaką firmę stac (lub, której jeszcze nie mamy).
            Ogólnie, wierzę, że można zrezygnować z produktu, bo reklama wkurza, ale w tym wypadku myślę, że firma osiąga dużo korzyści używając tej strategii.
            • borsuczyca.klusek Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 15:00
              Ale były już w historii przypadki, że kiepska reklama położyła markę.
              Popularne niegdyś piwo EB zaliczyło mocny zjazd po niefortunnej reklamie z sikaniem w śniegu. Poźniej zaliczyli jeszcze jeden fuck up i zniknęli na lata.
      • saszanasza Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 23:44
        O! internety mi otworem stanęły i pokazały:
        poradnikprzedsiebiorcy.pl/-shockvertising-czyli-szok-w-reklamie
    • rb_111222333 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:26
      Czytając tytuł myślałam, że Duda znowu coś podpisał smile
    • hexella Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:27
      Mnie się podoba. Nienawidzę reklam, ale ta prócz oczywistego zadania spełnia też rolę apelu społecznego. Mam wręcz wrażenie, że ten apel jest pierwszoplanowy.
    • greenteafig Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 21:34
      Przegięciem były już bilbordy antyaborcyjny i z Karoliną Piasecką.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 22:00
      Bardzo dobra reklama.
      Nie wiem kto im je robi ale ma talent.
    • claudel6 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 23:28
      mi się bardzo podoba. ktoś bardzo odważny tam siedzi w marketingu i w ogóle na czele, bo takich reklam nie puszcza się bez zgody prezesa. pamiętam Benettona.
      • greenteafig Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 06:00
        Gdzie Benetton, a gdzie Adrian. 🙄
        • memphis90 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 08:45
          Tzn? Reklamy społeczne może robić tylko producent drogich sweterków?
          • greenteafig Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 10:51
            Jak widać może robić kto chce, ale producent drogich sweterków robi je, hmm, bardziej finezyjnie.
            Do dzisiaj pamiętam okładkę WO z Karoliną Piasecką, gdzie był z nią wywiad, w którym opowiedziała o doznanej przemocy. Stoi dumna, z podniesioną głową, bez często oczekiwanej od ofiar przemocy postawy strachu i poczucia winy. I napis "Ja, Karolina Piasecka, mówię dość". Zrobiło to na mnie duże wrażenie. A później był ten bilbord Adriana z nią, zrobiony w stylu, który miał szokować i przyciągać uwagę. Dla mnie większość ich reklam nie ma finezji i gra na prostych skojarzeniach.
    • m_incubo Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 23:32
      Myślałam, że będzie o dudzie 🙃
      • sylwianna2018 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 23:40
        A ja jestem w posiadaniu maseczki z tej firmy. W maju moja instytucja się szarpła i kupiła coś jakby potrójne skarpetki na twarz. Nie da się w tym wysiedzieć nawet chwili.
        • solejrolia Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 08:23
          Bo wtedy w maju mówiono że zabezpieczenie jeśli ma działać to ma mieć X warstw...a że w tym oddychać się nie da, to oczywiste,i nikt teraz takich nie nosi
          ( Ja nakupiłam podwójne, i też nie da się wysiedzieć, jedną z warstw wycięłam, we wszystkich).
    • arthwen Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 23:51
      A myślałam, że Duda coś nowego wywinął...
      • fornita111 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 01.04.21, 23:55
        Tym poldudem, ta sklonowana owca sie juz nikt nie przejmuje wink
        • raczek47 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 06:46
          Ciekawy billboard z mocnym przesłaniem, ukierunkowanym na wypowiedzenie przez Polskę Konwencji Antyprzemocowej, brawo dla twórców.
          • ajaksiowa Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 06:55
            Ta pani z bilboarda to przez klienta zamordowana?dobrze że nie mam małych dzieci i nie muszą tego oglądać😵😵
    • zuleyka.z.talgaru Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 07:03
      IHMO - świetna reklama. Gdyby wszystkie reklamy miały przy okazji wydźwięk społeczny to świat byłby piękniejszy.
    • solejrolia Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 08:19
      W pierwszej chwili pomyślałam o dudzie...
      Ale ten Adrian nie przesadził. Mega.
    • anorektycznazdzira Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 08:30
      Napiszę to samo, co zawsze: jak się chce robić kampanie społeczne, to się zakłada fundację i zaczyna NAPRAWDĘ działać na danym polu. A nie się dokleja ni to ni sro do zwykłej reklamy rajtek.
      Gdyby to była TYLKO akcja społeczna, to samo zdjęcie bardzo dobre. Ale to jest plakat na podniesienie sprzedaży firmie Adrian. Dla mnie i głupie i w złym guście.
      • mid.week Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 08:50
        Firma działa pomocowo i przekazuje pieniądze potrzebującym. Lepiej nie zarabiać i zbierać datki?
      • raczek47 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 10:00
        No widzisz, a ja jednak jestem zdania, że każda okazja pokazania problemu społecznego, nawet przy okazji reklamy, czyli chęci zarobienia przsz firmę jest dobra.
        Czy to im zwiększy sprzedaż? Nie wiem.Ja,mimo ,że plakat bardzo mi się podoba tych rajstop nie kupię,nie znam ich jakości i wcale nie chcę znać,mam swoją markę,sprawdzoną i jej się trzymam.Ale przekaż społeczny bardzo doceniam.
        • z_lasu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 10:58
          Ale jaki przekaz? Ja tu żadnego przekazu nie widzę, tylko chęć szokowania. Szczególnie nie potrafię dostrzec przekazu w zestawieniu z reklamą antyaborcyjną czyli popierającą przemoc wobec kobiet. To jaki jest niby ten przekaz?
          • raczek47 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 11:36
            Dla mnie-nawiazanie do wypowiedzenia przez Polskę Konwencji Antuprzemocowej.
    • mid.week Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 08:46
      Omijałam ten wątek bo myślałam, że znów o debilu będzie big_grin

Lubię reklamy Adriana, wkurzyli mnie tylko tym z prawem do życia, bo mi nie po drodze z ideologią propłodową. Nie widzę niczego zdrożnego w tym, że jednoczesnie na tym zarabiają. Przynajmniej nagłaśniają jakieś problemy społeczne i nie robią krzywdy młodym kobietom pokazując jedynie idealnie szczupłe, wiecznie usmiechnięte, zadbane, zaradne, wyczesane, młode, bez zmarszczek....
    • biala_ladecka Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 11:02
      Nie wiem, czy oceniac pomysl, czy wykonanie?
      Pomysl jest o.k. Adrian idzie konsewkentnie raz obrana droga. Wykonanie mnie nie przekonuje. Przekaz jest niejasny. W moim odczuciu chodzi o depresje, ale gdzies czytalam, ze o przemoc domowa. Zdjecie srednie. A rajstopy Adriana czasem kupuje, jak sa w Biedronce tongue_out
      • z_lasu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 11:11
        > Adrian idzie konsewkentnie raz obrana droga

Drogą szokowania bez sensu? To prawdą, ta drogą idą konsekwentnie, ale moim zdaniem trudno uznać to za zaletę. Bo jak idzie o przekaz to nie sposób mówić o jakiejkolwiek konsekwencji - nie wiadomo o co chodzi na tym billboardzie, ale z wcześniejszych wiadomo na pewno, że NIE są przeciwko przemocy wobec kobiet.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 14:01
      Tutaj jest samobójstwo.
      Nawet na swoim fb piszą.
      • z_lasu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 14:27
        Nie bardzo rozumiem słowo "nawet" w tym kontekście. Moim zdaniem pasuje tu jak ulał myśl Załuckiego
        "Autor ma męczyć się tak długo, żeby czytelnik już nie musiał". Jeśli "dzieło" składające się z jednego prostego obrazka i na dodatek NAPISU trzeba tłumaczyć, bo zdecydowana większość odbiorców nie jest pewna co poeta chciał powiedzieć, to chyba nie ma wątpliwości, że dzieło jest do dupy.
        • egzorcystka123 Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 14:44
          Adrian to ten co reklamował sie zdjeciem modelki na trumnie ?
          • borsuczyca.klusek Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 14:48
            Na nagrobku:

images.app.goo.gl/LghWt3qwQNpew5pc9
            • z_lasu Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 14:57
              A tego to nawet nie widziałam. No, i to by było tyle na temat "przesłania". To przesłanie to się "hienizm" nazywa. Nie pojmuję jak można tego bronić.
              • waleria_s Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 02.04.21, 23:57
                Nie podoba mi się i to bardzo. Dla mnie to zwyczajnie niesmaczne, nakreślać problem samobójstwa (mogącej za tym stać depresji itd.) i jednocześnie reklamować rajstopy. No nie. Są tematy na tyle ważne, że nie powinno się tego mieszać z reklamą i tyle.
    • ciszej.tam Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 03.04.21, 03:18
      Wyjątkowo klarowne hasło, dużo lepsze niż te w kampaniach społecznych nt.

Nie wiem czy powinno się tym reklamować rajstopy, ale może kogoś to hasło obudzi na temat podejścia do bliskich z depresją.
      • black.emma Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 08:16
        Wiadomo przecież, że bliskich z depresją wystarczy wysłuchać big_grin
        • ciszej.tam Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 12:56
          Tak , od tego się zaczyna co w tym haśle - od autentycznego wysłuchania a nie słuchania jak szumu audycji w radiu.

Faktyczne wysłuchanie kogoś może prowadzić do adekwatnych działań (łącznie z wezwaniem karetki do osoby z myślami samobójczymi) a słuchanie na zasadzie "Marylka znów coś pierd01i" nie prowadzi do niczego.

lack.emma napisała:

> Wiadomo przecież, że bliskich z depresją wystarczy wysłuchać big_grin
    • aguha Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 07:46
      Odważne i kontrowersyjne reklamy były autorstwa Oliviero Toscani dla Benettona.
      Reklama rajstop mnie nie przekonuje. Pomysł może i fajny, ale gorzej z wykonaniem.
    • black.emma Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 08:15
      Ta reklama to parodia akcji społecznej. Hasło przepisane z pamiętnika dla nastolatek, zdjęcie z litości przemilczę. Najważniejsze, że "samobójczyni" ma ładnie wyprasowaną koszulę (koniecznie męską) i odpowiednio wyeksponowane, zgrabne nóżki w rajstopkach. Odnoszę wrażenie, że pomysłodawcą reklamy jest podstarzały wąsaty prezes Mirek, zagorzały katol, który miejsce kobiety widzi w kuchni na króciutkim łańcuchu.
    • swinka-morska Re: Czy Adrian tym razem przesadził? 08.04.21, 11:14
      Jaki kraj, taki Benetton.

Można mieć aspiracje, żeby reklama była z przesłaniem społecznym, ale same aspiracje to za mało.

Ogólnie nie podoba mi się brutalizacja treści na bilboardach - płody w podtekście aborcji, trupy.
      Przeczucie podpowiada mi, że będzie jeszcze gorzej i wolę nie zgadywać co się pojawi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka