Dodaj do ulubionych

polećcie wspaniałą książkę

• ursula.iguaran Re: polećcie wspaniałą książkę 07.04.21, 15:12
      "Sto lat samotności" oczywiście.
    • agatak Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 11:06
      Moim ostatnim zachwytem jest Zeruya Shalev.
      Wszystko co napisała - najbardziej chyba "Po rozstaniu". Ale reszta tylko kilka centymetrów dalej. Wszystkim polecam - zwłaszcza kobietom smile

Z drugiej strony Michel Houellebecq - super książki o facetach, których nie chciałabym spotkać smile
      • agnesfrancis Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 14:11
        Polecam wszystkie książki Hanny Kowalewskiej.
    • asia_i_p Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 14:35
      Jak może być stare, to Thomas Mann - "Czarodziejska góra" i "Buddenbrokowie".
      • asia_i_p Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 14:39
        Z nowszych "Okruchy dnia" Kazuo Ishiguro, a jak lubisz książki z serii w zasadzie nic się nie dzieje, ale jest modernistycznie, to "Kwartet aleksandryjski" Durrella.
        • asia_i_p Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 14:43
          Aha - i z serii "pokochasz albo znienawidzisz" "Mały przyjaciel" Donny Tartt. Ja pokochałam, odświeżam sobie co wakacje.
        • piesfafik Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 14:57
          Wlasnie wyszla nowa powiesci Ishiguro Klara I slonce. Wlasnie skonczylam I bardzo mi sie podobala
          • ginger.ale Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 15:27
            piesfafik napisała:

> Wlasnie wyszla nowa powiesci Ishiguro Klara I slonce. Wlasnie skonczylam I bard
            > zo mi sie podobala

Widziałam na wystawie, jak odbierałem dziś zamówienie. Życia mi nie starczy.
    • stwory_z_mchu Re: polećcie wspaniałą książkę 08.04.21, 23:55
      Aż sobie otworzyłam lubimyczytać:
      moja czołówka (przesiana trochę):
      Niewidzialne miasta - Italo Calvino
      Opowieści kosmikomiczne - Italo Calvino
      2666 - Roberto Bolaño
      Egzamin - Julio Cortázar
      Miasto i psy - Mario Vargas Llosa
      Piknik na skraju drogi. Las. - Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
      Podróż na okręcie „Beagle” - Karol Darwin
      Raj - José Lezama Lima
      Wielkie wygrane -Julio Cortázar
      Czarny obelisk - Erich Maria Remarque
      Kroniki marsjańskie - Ray Bradbury
      Nie opuszczaj mnie - Kazuo Ishiguro
      Floryda - Lauren Groff
      Mój rok relaksu i odpoczynku - Ottessa Moshfegh
      • eglantine Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 08:06
        stwory_z_mchu napisała:

> Aż sobie otworzyłam lubimyczytać:
        > moja czołówka (przesiana trochę):
        > Niewidzialne miasta - Italo Calvino
        > Opowieści kosmikomiczne - Italo Calvino

I koniecznie, koniecznie Jeśli zimową nocą podróżny. To jest dopiero majstersztyk i bombonierka z przepysznymi czekoladkami.
        • piesfafik Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 08:25
          Calvino ogolnie. Bardzo dawno juz go nie czytalam ale kiedys kochalam Barona Drzewolaza wielka miloscia.
          Ostatnio bardzo mi sie podoba wszystko co pisze Aleksandra Fuller, zwlaszcza wspomnienia o rodzicach. Nie wiem czy jej ostatnia ksiazka o ojcu Travel light, move fast jest przetlumaczona na polski. Sa jednoczesnie bardzo zabawne i rozdzierajaco smutne
    • joasia33 Re: polećcie wspaniałą książkę 09.04.21, 13:12
      Polecam "Piętno Katriny" Agnieszki Bednarskiej. Trochę magicznego realizmu, Luizjana i jej bagna, kryminał. Bardzo wciąga.
    • fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 12:33
      Tutaj sie podepne, zeby nowego watku nie zakladac wink Szukam czegos w stylu "Kochanic krola", ale juz nie tej autorki, bo mi sie przejadla. Czyli czegos krwistego, z rozmachem, dramatem i intrygami, najlepiej dlugasnego. Moze byc historyczne, ale nie musi. Bede wdzieczna za podpowiedzi smile
      • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 13:42
        fornita111 napisała:

> Czyli czegos krwist
        > ego, z rozmachem, dramatem i intrygami, najlepiej dlugasnego. Moze byc historyc
        > zne, ale nie musi. Bede wdzieczna za podpowiedzi smile

A czytałaś Filary Ziemi?
        • fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 14:42
          Tak smile
          • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 14:47
            A musi być król i kochanice w książce?
            • fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 14:53
              Nie musi, moga byc tez np papieze i ich potomstwo jak w "Rodzinie Borgiow" wink Chodzi mi glownie o intrygi, wciagajacy styl, bohatetow, ktorzy wzbudzaja porzadne emocje. No i zeby to jednak nie byla wspolczesnosc.
              • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:03
                A Maurice Duron, cykl Królowie Przeklęci? Philippa Gregory się nawet nie umywa do Durona.
                • fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:05
                  Tego nie znam, dzieki!
                  • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:09
                    Ale Ci zazdroszczę! Masz przed sobą TYSIĄCE stron królów, kochanic, intryg, morderstwo itd.
                    • malia Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:16
                      Magdalenka zaczyna promocję nowej książki smile
                      • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:21
                        Cicho, bo ja mam zakaz konkurencji i mnie z dzialu marketingu Pielgrzyma wywala, jak sie wyda🤨
                • aqua48 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:13
                  I Dumas "Naszyjnik królowej".
                  • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:40
                    aqua48 napisała:

> I Dumas "Naszyjnik królowej".

i "Bajki pisane krwią" Arnaud Delalande
                    Świetna jest też " Medyczka z Bolonii "-Wolf Serno i w klimacie medycznym bardzo pouczająca, ciekawa -jak ktoś lubi opisy sekcji zwłok, tajemnice ludzkiego ciała to mu się spodoba Chirurg.Krew, złodzieje ciał i narodziny nowoczesnej chirurgii" Wendy Moore

A ja teraz mam problem bo na końcu języka mam ksiązkę ( serię 3 ksiązek )- akcja toczy się w XVI w - fabuła kryminalna, romans, intryga. Tytuł to jedno słowo . Kolorowa ładna okładka z postacią kobiety w długich szatach....AAAAA....pomóżcie..
                    • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:47
                      Robi sie niebezpiecznie. Nie ma nawet polowy weekendu, a ja przez ematki wydalam juz krocie- 15 ksiazek, baobab, peeling do skalpu, kilka olejkow i czepek🤬
                      • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:00
                        nie jesteś sama...ja zrobiłam drugie zamówienie książek choc jeszcze pierwsze nie doszło... mało tego -mam juz wrzucone do koszyka na zaś kolejne za kilka stówek uncertain
                        p.s. baobab też ...
                        • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:05
                          Ja na szczescie tylko ebooki i na UpolujEbooka mozna znalezc super okazje.
                          • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:09
                            nie wiem czy też sie nie przerzucę bo zmierza to w złym kierunku..
                            • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:24
                              Kindle to moj ulubiony sprzet. Nie wiem co bym zrobila na emigracji, gdyby nie wynaleziono czytnikow😟
                              • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 12.04.21, 19:15
                                Kupiłam Kindle
                                Przeliczyłam kasę- od początku roku wydałam tyle pieniędzy na książki ile kosztuje kindle i etui.
                                Będzie ekologicznie, lekko i taniej. Mam nadzieję tylko, że przyzyczaję się do takiego czytania - wiesz- zapach książki, papier, przewracanie stron i szelest
                                Uwielbiam ten moment w którym kończę książkę i widąc po niej że jest sczytana- tak jakby przewracanie kolejnych przeczytanych stron dodawało objętości. Jak ciasto drożdżowe które trzeba klepać żeby dotlenić - tak samo książka-jest spuchnięta.
                                • taje Re: polećcie wspaniałą książkę 12.04.21, 19:35
                                  Ja już od kilku lat czytam prawie wyłącznie na Kindlu (mam aplikację na telefonie i też jest ok). Też sie początkowo wzbraniałam ale mamy kilka tysięcy książek papierowych w domu i miejsca w końcu zabrakło (a wyrzucic jakoś nie mogę). Kindle jest też o tyle fajny, że jeśli czytasz w obcych językach i nie znasz jakiegoś słowa to błyskawicznie możesz sprawdzić w słowniku. No i walizki na wakacje dużo lżejsze.
                                  • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 12.04.21, 19:41
                                    To wszystko mnie przekonało- kiedyś myślałam, ale jednak coś mnie wstrzymało, potem zapomniałam. Poprzedni rok że tak powiem miałam umysłowo stymulowany wiec trochę mniej czytałam ale w tym już mogłam sobie pozwolić. No i to rehabilitacja pocovidowa, czytać musze ! wink
                                    p.s. i kupiłam cudne etui z " Małym Księciem" wink
                      • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:47
                        Haha u mnie na razie 11, ograniczam się, metoda małych kroków. Od Ciebie mam "Na południe od Brazos" nie wiem jak mogłam przegapić taaaką książkę i 3 tomy "Królów. Pielgrzyma czytałam wink Od Wapahy Flanagana, Bajki pisane krwią - zaintrygował mnie tytuł, Pasje utajone . Czytałam kiedyś, dawno temu psychoanalizę Freuda, później miałam fazę na psychologię przeszłam przez Junga, Adlera , Froma , rozmowy z mordercami i psychopatami i podręczniki dla studentów do psychologii ( mam nadzieję , że znów w to nie wpadnę , bo daleko od mojego fachu a pracować muszę wink .Od kogoś, przepraszam nie pamiętam nicka Rachuba świata, nowego Ishiguro, nowego Kinga, i stregp Philipa Dicka "Człowieka z wysokiego zamku , miałam gdzieś tę książkę, ale komuś "pożyczyłam " też od Waphy. Dzięki smile Do wspaniałych książek mogę zaliczyć jeszcze "Drogę" Maccarthego - antyutopia, film z Vigo też świetny, "Wszystko za życie " Krakauera i tu film piękny, aż miałam ochotę spakować plecak i pojechać autostopem na Alaskę wink
              • ajr27 Re: polećcie wspaniałą książkę 29.04.21, 21:44
                Ach, mój gust! Filary i Borgiów uwielbiam. A czytałaś najnowszą Mantell?
          • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:00
            A czytałaś "Katedra w Barcelonie " ? nie tak dobre jak Filary, ale ładnie przedstawione tło historyczne ? Jeśli chodzi o Tudorów to dobra jest biografia Ivesa -Anna Boleyn życie i śmierć, jakoś tak smile I sagi jeszcze Masterton " Droga żelazna" Graham w wydaniu bez potworów jest naprawdę świetny, ale to o budowie kolei w Ameryce. Saga -czytadło "Obca" - podobała mi się do któregoś tam tomu później zaczęła nudzić.
            • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:06
              ariathedevil napisała:

> A czytałaś "Katedra w Barcelonie " ? nie tak dobre jak Filary, ale ładnie prze
              > dstawione tło historyczne ? Jeśli chodzi o Tudorów to dobra jest biografia Ives
              > a -Anna Boleyn życie i śmierć, jakoś tak smile I sagi jeszcze Masterton " Droga
              > żelazna" Graham w wydaniu bez potworów jest naprawdę świetny, ale to o budowi
              > e kolei w Ameryce. Saga -czytadło "Obca" - podobała mi się do któregoś tam
              > tomu później zaczęła nudzić.
              Graham Masterton napisał książkę o budowie kolei w Ameryce?? Idę szukać!
              • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:24
                Noo, też się zdziwiłam zupełnie nie w Mastertonowskim stylu. Tomiszcze grube, coś ok 800 stron i mocno wciąga. O, nie znałam królów przeklętych. I do koszyczka! Przez ten wątek wyprztykam się szybko z kasy: "na przyjemności", ale tych nigdy dość. Dzięki smile
                • ajr27 Re: polećcie wspaniałą książkę 29.04.21, 21:45
                  Królów przeklętych koniecznie!
              • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 17:28
                Jeśli o kolei- to z całego serca polecam Ścieżki północy- Roberta Flanagana. Po prostu ją pochłonęłam - niesamowite świadectwo historyczne, bardzo realistyczne ale nie przesadzone opisy okrucieństw japończyków i tego jak traktowali jenców- w tym wszystkim wątek osobisty głównego bohatera, przemiany jakie przechodzi. Wciągająca i poruszająca. Nie pożałujecie
                • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:05
                  Lubię książki o kolei, a mało znam. Dziękuję smile
                  • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:25
                    tu konkretnie- budowa Kolei Śmierci w Birmie
                    • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:30
                      Uwielbiam wszystko (filmy, serial, ksiazki) o budowach kolei- ani Flanagana, ani Mastertona nie znalam. Dzieki!
                      • wapaha Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:42
                        Koniecznie napisz swoje wrażenias po przeczytaniu Flanagana. Mnie ta powieśc poruszyła, pamiętam okoliczności w jakich ją czytałam, napisałam w trakcie kilka wierszy.
            • fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:08
              O dzieeeki, zadnej z wymienionych poza Katedra nie czytalam.
          • ginger.ale Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:07
            fornita111 napisała:

> Tak smile

A "Niech stanie się światłość?".
            • fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:09
              Nie czytalam
            • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 15:10
              ginger.ale napisała:

> A "Niech stanie się światłość?".
              >

Mnie już nie zauroczyła tak, jak pierwsza część, ale też fajnie się czytało.
      • xyxzza Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:47
        Z czasów Tudorów to bardzo polecam CJ Sansom, cały cykl z Matthew Shardlake (jeśli nie czytałaś) tylko nie wiem czy/ile z nich było tłumaczone na polski. Z czasów wcześniejszych świetne są książki Sharon Penman, moja ulubiona to Słońce w chwale ("Sunne in splendour") i seria Welsh Princes. Książki Penman SĄ długaśne😁.
    • korniz Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:19
      ksiazki Krystyny Mirek Właśnie skończyłam w 3 dni czytac Droga do marzeń ,Mnie pochłoneła.
      • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:21
        To są miłe książeczki na plażę.
      • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:28
        korniz napisała:

> ksiazki Krystyny Mirek Właśnie skończyłam w 3 dni czytac Droga do marzeń ,Mnie
        > pochłoneła.

Nie no, bez zartow. To jest watek poswiecony ksiazkom wspanialym. Pani Mirek niestety nie ma tutaj wstepu.
        • kosmos_pierzasty Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:31
          A ja chciałam być delikatna... big_grin
    • bknrkw1 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:42
      nowość
      /////////////

https://cf1-taniaksiazka.statiki.pl/images/popups/F4D/9788366095274.jpg
      • ariathedevil Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:51
        Tą już mam, na yt jest też wywiad z Sekielskiego z Piątkiem. Mogę w klimacie polecić jeszcze " To jest wojna" Suchanów. "Polak katolik" profesora Obirka, "Macierewicz i jego tajemnice" też Piątka. Ale te książki jednak bardziej wk@#$% niż zachwycają, choć wspaniale pokazują w jakim kraju żyjemy uncertain
        • bknrkw1 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:55
          Te ksiązki mam . Ponadto z tej serii Rzeczkowskiego "Katasrofa posmoleńska " chyba taki tytuł i to :
          https://www.bookbook.pl/img/product_media/319001-320000/98315404283KS.jpg

• fornita111 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:00
        I chcialabym i boje sie. Ze mnie krew zaleje na amen.
        • bknrkw1 Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 21:08
          na poczatek z tej serii polecama Klementynę Suchanow , ksiązka ukazała się równo rok temu na parę dni przed Covidem , tj na poczatku marca 2020 roku , b. dobrze się ją czyta , trochę jak kryminał , dużo o powiązaniach kremlowsko-sekciarskich Odoru Jurija :

www.swiatksiazki.pl/to-jest-wojna-kobiety-fundamentalisci-i-nowe-sredniowiecze-6632755-ksiazka.html?gclid=EAIaIQobChMIsdTA86707wIV0NvVCh0qlghlEAQYBCABEgLgGfD_BwE
    • malia Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 18:52
      A może Robert Graves( chyba nikt nie polecał), albo Vargas Llosa, albo Kazuo Ishiguro ( lubię książki toczące się niespiesznie)
      • magdallenac Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:04
        O tak, szczegolnie Ja Klaudiusz.
        • malia Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:43
          I II część Klaudiusz i Messalina, chyba sobie odświeżę
          • ginger.ale Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:08
            I jeszcze jego autobiografia. Goodbye to all that.
    • taje Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 19:46
      Sto lat samotności.
      Mag.
      Lolita.
      Zabić drozda.
      Beloved (Toni Morrison).
      Portret damy.
      Większość książek Jane Austen.
      Opowiadania Angeli Carter.
      Opowiadania Flannery O'Connor.
      The colour purple.
      Nowy wspaniały świat.
      Mały książę.
      The Fountainhead Ayn Rand (choć nie dla każdego).
      Gra w klasy i Opowiadania Cortazara.
      Miało nie być fantastyki ale muszę dodać Diunę.
      • malia Re: polećcie wspaniałą książkę 10.04.21, 20:06
        O Diuna i Mag i Zabić drozda, kiedy to było, Mag zrobił na mnie kiedyś wielkie wrażenie
    • bknrkw1 Re: polećcie wspaniałą książkę 12.04.21, 14:59
      dzisiaj kupiona "Rydzyk i Przyjaciele"
    • stara_i_brzydka Re: polećcie wspaniałą książkę 29.04.21, 21:18
      Jan Karon, seria o Mitford. Odświeżam sobie każdej jesieni, gdy za oknem szaro i ponuro.
      Prosta, miła opowieść o niewielkim miasteczku i jego mieszkańcach. Żadna literatura wysokich lotów, ale miło się czyta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka