21mada 06.04.21, 17:44 Dziwię się obcokrajowcom, że żenią się z Polkami. Już zrozumieć kobiecą duszę jest trudno, a zrozumieć duszę słowiańską - to chyba niemożliwe. Czy wasi mężowie-cudzoziemcy was rozumieją? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalafiorowa.es Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:47 Zabrałaś mi ciętą ripostę! Śfynia! Odpowiedz Link Zgłoś
kalafiorowa.es Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:58 Żeby człowiek musiał jak na wyścigi pisać... niedoczekanie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:03 No dokładnie, do kibla nie da się skoczyć😏 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:05 magdallenac napisała: > No dokładnie, do kibla nie da się skoczyć😏 Do kibla chodzi się z telefonem. Rasowa ematka o tym wie Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:10 Ja lubię po starodawnemu, z laptopa. Możliwe, że nigdy nie zostanę rasową ematką- nienawidzę pisać z telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:57 Ja mam taką półkę dookoła umywalki w wc. Siedząc na klozecie teoretycznie mogłabym pisać na laptopie. Ale jeszcze nie próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:11 Myślę, że to już by wzbudziło bardzo poważne zaniepokojenie mojej rodziny😂😂 Oni i tak się dopytują, co ja tak ciągle piszę na kompie. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:48 mashcaron napisała: > Jak mówię po polsku to nie rozumie. Wniosek: Obcokrajowcy nie rozumieją Polek! Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:51 Większość albańskich mężów ematek zrobiła to dla prawa pobytu w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:53 Nie ma sprawiedliwości na tym świecie, bo ja wielu obcokrajowców rozumiem. Jak żyć??? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:48 Mashcaronie drogi, zapomniałaś o podstawowej zasadzie: trzeba mówić wolno i dużo gestykulować 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:55 O właśnie. Ty na przyklad możesz krzyczeć ile sił w płucach: "Chrząszcz w trzcinie, kochanie! Chrząszcz w trzcinie!!!" I pokazuj palcem. Na pewno zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:58 Moja mama, która nie mówi po angielsku, tak właśnie z nim rozmawia głośno, w wysokich tonach i bardzo szybko Odpowiedz Link Zgłoś
my_fair_lady Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:08 magdallenac napisała: > Moja mama, która nie mówi po angielsku, tak właśnie z nim rozmawia głośno, w wy > sokich tonach i bardzo szybko A moja bardzo wolno! 😂😁🤣😆 Komicznie to wyglàda! 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:14 Moja jeszcze do tego używa słów i zwrotów, których on nie ma szans zrozumieć. Zamiast powiedzieć: Podobał mi się film, który oglądaliśmy. Ona powie o filmie coś w stylu: uważam, że był to jeden z najlepszych dowodów na to, że dzisiejsza kinematografia ma się bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
derka1 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 18:01 Chyba jestesmy spokrewnione. Moja mama jeszcze doda - jakkolwiek i albowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 16:27 O właśnie. Ty na przyklad możesz krzyczeć ile sił w płucach: "Chrząszcz w trzcinie, kochanie! Chrząszcz w trzcinie!!!" I pokazuj palcem. Na pewno zrozumie." Jak można pokazać palcem chrząszcza? W sensie na migi. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 16:29 O jezu, że TEGO chrząszcza palcem wskazać..? W trzcinie... hmm. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 16:31 Ojtam, ojtam. Wystarczy, że trzcinę pokaże palcem. To już ułatwi zrozumienie komunikatu. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:50 daniela34 napisała: > Mashcaronie drogi, zapomniałaś o podstawowej zasadzie: trzeba mówić wolno i du > żo gestykulować 😃 Moja mama tak z zięciem rozmawia. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:59 A swoją drogą: siostra męża mojej kuzynki wyszła za Hiszpana. Na ślubie kuzynki pojawiła się, a jakże, z mężem. To było lata temu, nikt poza jego ślubną żoną nie znał słowa po hiszpańsku (ja dopiero dużo później zaczęła się uczyć). Mlodsze pokolenie dogadywało się z nim po angielsku, a starsze - na przemian uśmiechało się i kiwało głowami. Wiec Hiszpan też się uśmiechał i kiwał. Z boku wyglądało to przezabawnie. Ale zabawy weselne w kółeczku chyba mu się spodobały, bo ani jednej nie opuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:49 No i pierwszym wpisem zamknęłaś temat 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:55 mashcaron napisała: > Jak mówię po polsku to nie rozumie. Mój tak czasem twierdzi a to Polak! Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:09 araceli napisała: > mashcaron napisała: > > Jak mówię po polsku to nie rozumie. > > > Mój tak czasem twierdzi a to Polak! > >. Masz mojego męża??? 🤔 🤔 🤔 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
kalafiorowa.es Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:08 A kto przy zdrowych zmysłach by się dobrowolnie polskiego uczył? Przecież wymięknie na "odmień BYĆ". Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:12 Mój się trochę nauczył, bo mieszkał długo w Polsce. Co prawda, mówi po polsku na poziomie małego dziecka, ale się dogada. Odpowiedz Link Zgłoś
kalafiorowa.es Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:13 Mieszkających to tez znam kilku, ale mieszkając poza Polską uczyć się polskiego... to musi być miłość! Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:21 to moj stary, jak sie do mnie zalecal, to dostawalam 2-3 kartki poczta, mieszkal 3km ode mnie, z roznymi polskimi kwiatkami, ktore sam tworzyl, bez google translate, to 20 lat temu bylo... np. kartka z martwa natura i na drugiej stronie "owoce i warzywa sa bardzo zdrowy" albo kartka z jakims biegaczem i na odwrocie "moze ja i ty sie poruchamy w sobote" chodzilo, ze moze bysmy gdzies rekreacyjnie sie wybrali, to bylo na etapie platonicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:24 myelegans napisała: > > "moze ja i ty sie poruchamy w sobote" chodzilo, ze moze bysmy gdzies rekreacyj > nie sie wybrali, to bylo na etapie platonicznym. Cudne 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:41 O bogowie, to drugie cudne! Wyjaśniłaś mu co naprawdę napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:49 Zadzwonilam i wyjasnilam, jak przestalam sie turlac ze smiechu po podlodze Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Mężowie Polek 08.04.21, 10:37 Masz męża z Czech? To jest bardzo typowe nieporozumienie polsko- czeskie. Pochodzę z pogranicza, mam znajomych po czeskiej stronie, jak sie w Zimie umawialiśmy na narty czy jakieś śnieżne wędrówki to tekst „nie jest mi zimno bo sie trochę poruchalem/am to u nich standard”. Odpowiedz Link Zgłoś
kalafiorowa.es Re: Mężowie Polek 08.04.21, 10:49 Hahahahaha no weź, zupe jem!!!! Prawie sie udlawilam. Cudowne. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:09 kalafiorowa.es napisał(a): > Mieszkających to tez znam kilku, ale mieszkając poza Polską uczyć się polskiego > ... to musi być miłość! > Ja wiem, że to szczyt żenady, ale największą motywacją do nauki mojego była chęć, aby dogadać się z moją matką🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:26 Chyba trochę zależy od narodowości. Znam wielu Holendrów, którzy dla swoich żon nauczyli się polskiego i rozmawiają w domu po polsku ( nie mieszkając w Polsce) Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:15 Mój tyle, żeby zamówić obiad w restauracji i kupić piwo w papużce, ale już większość zapomniał, bo w Polsce w ogóle nie bywamy. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:19 Mam przyjaciółkę z facetem Brytyjczykiem, mieszka on w Polsce już sporo lat, mówi słabo, ale, cholera, rozumie niemal wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:22 tacy sa najgorsi, jak ja chce cos przed moim ukryc, to musze mowic albo bardzo szybko albo bardzo potocznym jezykiem, ale jak mlody jest w okolicy to mi psuje szyki Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:28 kalafiorowa.es napisał(a): > A kto przy zdrowych zmysłach by się dobrowolnie polskiego uczył? Przecież wymię > knie na "odmień BYĆ". > Znam kilku takich. Moze wariaci, w papiery im nie patrzylam, ale ucza sie, nawet z niezlym skutkiem. I na mezow kwalifikacje maja, zdaniem ich polskich zon Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:19 > A kto przy zdrowych zmysłach by się dobrowolnie polskiego uczył? > Przecież wymięknie na "odmień BYĆ". moj maz niemiec mowi bardzo dobrze po polsku. pierwsze (i jedyne) czego go nauczylam to "tak, kochanie!" i tego sie trzymamy! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:23 kura17 napisała: > moj maz niemiec mowi bardzo dobrze po polsku. > pierwsze (i jedyne) czego go nauczylam to "tak, kochanie!" i tego sie trzymamy! O ileż lepiej to brzmi niż: "jawohl" Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:33 > O ileż lepiej to brzmi niż: "jawohl" po niemiecku to on do mnie nie jawohl", a "ja, mein führer!" ... Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:14 daniela34 napisała: > Fuhrerin? Raczej Frau Leiteryn (nie poprawiac, to odpowiednik polskiego pani kerowniczko) Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:22 kura17 napisała: > > moj maz niemiec mowi bardzo dobrze po polsku. > pierwsze (i jedyne) czego go nauczylam to "tak, kochanie!" i tego sie trzymamy! > > Mój bezbłędnie przyswoił sobie - na zdrowie! Boże, wyjdzie, że jesteśmy alkoholikami. A 'tak kochanie' też mi się podoba. Ale u nas zbędne w sumie, kolega małżonek sam doskonale wie, kto jest szefem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:55 kalafiorowa.es napisał(a): > A kto przy zdrowych zmysłach by się dobrowolnie polskiego uczył? Przecież wymię > knie na "odmień BYĆ". > 😀 chlopak mojej corki, uczy sie samodzelnie i to z bardzo dobrym skutkiem. Ma 18 lat, ojciec Anglik, matka Amerykanka, on stwierdzil ze sie nauczy polskiego. Corka mi powiedziala a ja na to goof luck, corka tez i zapomnialysmy o tym. Po kilku miesiacach jechal z nami w aucie i rozmawialismy o prezentach pod choinke wiec ja zapytalam corke po polsku o prezenty dla niego ona odpowiedziala, rozmowa odbyla sie szybko...jakiez bylo nasze zdziwienie gdy sie okazalo ze on zrozumial. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:39 Ale to nie musi wynikać z faktu, ze jest obcokrajowcem. Moj mąz Polak też mnie często nie rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:11 Mój rozumie, miał matkę z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:01 Mój rozumie „ty mały pulpecie” mówione do kota Jakoś myślał ze to miłe słowa i powtórzył. Do matki. Mojej. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:07 clk napisała: > Mój rozumie „ty mały pulpecie” mówione do kota > Jakoś myślał ze to miłe słowa i powtórzył. Do matki. Mojej. Cudowne!!!😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:00 Mamusie zamurowało. Tatus był zachwycony 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:33 clk napisała: > Mój rozumie „ty mały pulpecie” mówione do kota > Jakoś myślał ze to miłe słowa i powtórzył. Do matki. Mojej. 🤣🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:17 A przezyl to czy mamuska skrocila jego meki z jezykiem polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:25 Mogło być gorzej, mój ojciec do naszego psa bardzo czułym tonem mówił: "ty durniu", albo "psia idiota" (nie pies-idiota tylko psia idiota), co by to było gdybym miała wówczas zagranicznego narzeczonego... Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:32 daniela34 napisała: > Mogło być gorzej, mój ojciec do naszego psa bardzo czułym tonem mówił: "ty durn > iu", albo "psia idiota" (nie pies-idiota tylko psia idiota), co by to było gdyb > ym miała wówczas zagranicznego narzeczonego... Nie znamy twojej mamy, ale niewykluczone, ze w trybie naglym zostalabys pozbawiona narzeczonego Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:57 Mamunia ma nieco włoski temperament... Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:53 Rozumieja, ale opacznie. Jak pewien maz Francuz, ktory uparcie twierdzil, ze samogon to najwyzszej jakosci spirytus, sam ogon z kolumny rektyfikacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 06.04.21, 17:57 Przypomniałaś mi jak jeszcze w pl mój jeszcze-nie-mąż poszedł kupić piwo. Nauczył się wymawiać bardzo ładnie nazwę swojego ulubionego piwa ale facet za ladą zaskoczył go pytaniem "butelka czy puszka?" na co on skonsternowany wypalił "papużka" 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kalafiorowa.es Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:00 Pamiętam. I przypominam męża przyjaciółki śpiewającego "dziś spotka nas maleńka zimna suka Maja" Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:06 To jeszcze ja. Teściu przyniósł piękne, nazbieranie gdzieś figi. I pyta mnie czy wiem co to. No to mówię, że figa. Teściu w śmiech, ja konsternacja... Teściowa mi potem wyjaśniła różnicę pomiędzy "figa" (M.in. cipka) a "fico" ( owoc) Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:28 I ja:dawno temu, gdy byłam chora, mąż usiadł na łóżku, chwycił moją rękę i romantycznie powiedział 'mój ser' zamiast 'moje serce'. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:32 Pewnie od razu poczułaś się lepiej 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:10 Caponata, nie wiem jak zdrowie, ale humor na bank Ci przywrócił 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:14 Tak, ciężko mi było się śmiać, bo to ciężka grypa była, ale za to od wielu lat wspominamy te jego początki nauki polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:15 Jak można tak cudzoziemca podstępnie zaskoczyć takim trudnym pytaniem? Ale można też w drugą stronę: w czasach słusznie minionych do Polski służbowo do zakładu pracy moich rodziców przyjechał pewien Anglik. Anglik nudził się w hotelu jak mops, w związku z tym zapragnął się integrować z gospodarzami. Mój ojciec wtedy znał zaledwie jakieś podstawy angielskiego, wepchnął więc Anglika pod opiekę swojej ówczesnej koleżance-narzeczonej (mojej mamuni), która język znała mniej więcej na tym samym poziomie, miała jednak bonus w postaci młodszego brata (nastolatka), który angielski znał całkiem nieźle. Anglik postanowił uroczą koleżankę -narzeczoną swojego gospodarza oraz jej brata władającego językiem odwiedzić w domu (zapewne jednym z czynników skłaniających do odwiedzin było też to, że w najlepszym hotelu w mieście akurat była awaria wody, a koleżanka-narzeczona miała w rodzinnym domu łazienkę! z wanną!!!). Moja babcia - mama mamuni - angielskiego wprawdzie nie znała ani w ząb, ale za to znała się na staropolskiej gościnności, postanowiła zatem gościa podjąć obiadem od serca, był więc rosół, młode ziemniaczki z koperkiem i wieprzowinka z własnej świnki. Anglik popatrzył podejrzliwie na talerze, ale grzecznie zjadł. Po obiedzie się wypluskał w wannie. Potem zawołał dyskretnie brata mamy na bok i zapytał "co to było na talerzu takie zielone?" Wujkowi niestety zasoby leksykalne wyczerpały się gwałtownie i nieprzewidzianie i "koperek" okazał się chwilowo nieprzetłumaczalny. "Taka trawa" -odpowiedział. "Wszystko było bardzo pyszne, ale następnym razem poproszę bez trawy."- stwierdził grzeczny Anglik. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:15 hahaha, ja mojego poslalam kiedys w Krakowie zeby kupil wtyczke ze 110V na 220V, nawet nie wiedzialam jak to sie nazywa i se poradzil. Zapytalam potem co zrobil, powiedzial, ze "chce kontakt z amekanski prad na polski prad" to bylo przed czasami google translate Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:27 "chce kontakt z amekanski prad na polski prad" No i pięknie. I w tym zdaniu jest wszystko. I wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:50 podobno facet w sklepie nawet nie mrugnal i profesjonalnie go obsluzyl, ale juz cene musial na karteczce napisac.... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:21 Ja nie o mężu, a o lekarzu. Moja ciotka miała operację serca w jednej z najlepszych polskich klinik kardiologicznych. Na oddziale pracował lekarz z któregoś z afrykańskich krajów. Po polsku mówił całkiem dobrze, ale jednak przysłowia jeszcze mu umykały. Jak tylko wredne pacjentki przestały widzieć bramę św. Piotra na horyzoncie i poczuły się ciut lepiej, wymyślały sobie, jak pana doktora zagiąć. Na standardowe pytanie: "Dzień dobry, jak się dzisiaj czuje (forma pan/pani też mu jeszcze umykała)?" odpowiadały na przykład: "Na dwoje babka wróżyła" i pan doktor pół dnia dręczył pielęgniarki pytając dlaczego babka i jak to możliwe, że 60-letnia pacjentka ma jeszcze jakąś babkę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:10 problem w tym ze te koszulki sa produkowane dla kazdej nacji... Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:14 Jeśli chodzi o żony, to Włoszki są chyba gorsze 😅 widząc po rodzinie i znajomych to dla nich dzień bez skrzeczenia i przypieprzania się o coś to dzień stracony :p Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:25 Popłakałam się przez Was Mąż nie miał wpadek (może dlatego, że z polskiego poprzestaje na "dzieńdobrý" ), ale eks kiedyś pisał do mnie płomienne listy, nie po polsku, ale chciał zrobić polską wstawkę, przepisał więc sobie słówka ze słownika i w efekcie namiętnie mnie poprosił o moje przedramię Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:37 przedramie wazny narzad, laczy sie z reka ta z paluszkiem na ktory trzeba pierscionek wlozyc Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:09 > a zrozumieć duszę słowiańską - to chyba niemożliwe a co takiego nadzwyczajnie niezrozumialego wg Ciebie jest w tej slowianskiej duszy co jest niby bardziej zrozumiale w innych narodach?? ...cos mi tu Wernyhora, Mickiewiczem, Slowackim, Romantyzmem, piorami, husaria i bogurodzica lekko czuc.. Rozczaruje Cie. Nie jestesmy niezwykli i wyjatkowi. A jesli juz to ta niezwyklosc jest w takiej ilosci jak niezwyklosc kazdej nacji Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:00 princesswhitewolf napisała: > > ...cos mi tu Wernyhora, Mickiewiczem, Slowackim, Romantyzmem, piorami, husaria > i bogurodzica lekko czuc.. > No wiesz, może Mada duszę anielską nosi w czerepie rubasznym? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:07 czerep rubaszny to chyba mial znaczenie ze "pochodzenia szlacheckiego" < patrzy na 21mada z pod oka> Mada21, Tys szlachcianka jest wielmozna? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:11 Ale w złym znaczeniu tego słowa,- szlachty zaściankowej, konserwatywnej i ksenofobicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Mężowie Polek 06.04.21, 19:04 Polecam książkę 'Całkiem zwyczajny kraj. Historia Polski bez martyrologii' profesora Briana Portera-Szucsa. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mężowie Polek 07.04.21, 09:47 Opowiedz co w srodku i dlaczego piszesz o tym w tym kontekscie ( rzadko czytam ksiazki po polsku z racji odleglosci a takze ze kupke ksiazek mam wysoka kolo lozka) Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:10 moj mnie rozumie polowicznie, bo sie polskiego uczyl, sam, bo ma bestia talent to jezykow. przede mna mial dlugoletni zwiazek z chinka, przedtem z francuzka, do tej pory zna okolo 200 chinskich znakow, nawet mowi bardzo lamanie Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Mężowie Polek 08.04.21, 11:00 Niemtorzy maja takie talenty. Mam koleżankę z Mongolii, zamężna z Wlochem, mieszkająca w Niemczech. Kiedyś byłyśmy w urzędzie socjalnym wyrobić „familienpass” i generalnie było W srodku bardzo gorączkowo, szukano kogos kto mówi po chińsku, ale nie ta odmiana kantońską, Tylko ta druga duzo rzadzszą, bo przyszła im petentka, która po niemiecku powiedziała tylko „Mann- weg, geld- weg”. I ta moja koleżanka z Mongolii mówi, ze ona trochę zna ten chiński. Mina pań z recepcji i moja była bezcenna. Kiedyś stałam na przystanku, a obok siedział chłopak z maghrebu i jarał trawę. Wiec rzuciłam pod nosem „pier... ciapuch, bedzie mi tu smrodzil”. Na co rzeczony „ciapuch” odpowiada łamanym polskim: „przepraszam już kończę”. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Mężowie Polek 06.04.21, 18:50 My z kolega małżonkiem jesteśmy do siebie bardzo podobni, aż przerażajaco podobni. W sumie to jesteśmy swoimi soulmates. A on jest bardzo, ale to bardzo spostrzegawczy, wie o mnie więcej, niż kiedykolwiek mu powiedziałam. Czasem myślę, że wie o mnie za dużo. Do tego tak świetnie podrabia mój akcent i sposób wypowiedzi, że mógłby robić stand-up`y i gwarantuję, że cała sala by ryczała ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:36 Polki zwykle oglądają się za Włochami .A później się okazuje że to Turek .Ja protestuję polska dziewczyna dla polskiego chłopaka. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:47 Yyyy jaki ty jesteś strasznie żenujący...szkoda, że nie możesz na siebie spojrzeć moimi oczami 🤢🤢 Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:37 A mnie to rozśmieszyło nawet, bo przypomniało mi, że mój ojciec nieraz był w Polsce, kraju swojego urodzenia, brany za Turka 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:41 Mojego męża na pierwszy rzut oka nikt nigdy nie bierze za Włocha. Różne nacje ludzie mu wpierają, od Duńczyka po Węgra i wszyscy bardzo się dziwią jak mówi że on Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:44 Są też Turcy o niebieskich oczach choćby. Czasami naprawdę można się zadziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Mężowie Polek 08.04.21, 22:27 Potwierdzam spotkałam turków blondynów o niebieskich oczach ale też macedończyków, czy albańczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Mężowie Polek 10.04.21, 14:26 Mojego kolegi z Arabii saudyjskiej i tak nie przebijecie. Wyglada jak Leonardo dicaprio a do tego mówi bez arabskiego akcentu. Tylko go w lederhose ubrać i nikt nie domyśliłby sie ze to nie autochton. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mężowie Polek 10.04.21, 14:34 wkswks napisał(a): > Mojego kolegi z Arabii saudyjskiej i tak nie przebijecie. Wyglada jak Leonardo > dicaprio a do tego mówi bez arabskiego akcentu. Tylko go w lederhose ubrać i ni > kt nie domyśliłby sie ze to nie autochton. Znam Libańczyka, który wygląda jak brat bliźniak młodego Eda Begley'a Juniora (niebieskooki blondyn w typie WASP), a smaczku dodaje to, że ma czysto arabskie imię i nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mężowie Polek 10.04.21, 16:44 Mój mąż ma he rajskie imię i żydowskie nazwisko, a jest niebieskookim wysokim blondynem. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mężowie Polek 10.04.21, 17:02 Akurat wśród europejskich Żydów niebieskookich blondynów i blondynek nie brakuje, i to co najmniej od XIX wieku (więc to żaden ewenement). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mężowie Polek 10.04.21, 17:12 No tak. Sugerowałam się moim ojcem, negatywem swego brata, który znowu poszedł w germańską (pruską) część rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:48 Nic co wychodzi spod spoconych paluchów taniej rady, nie jest w stanie mnie rozśmieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:10 magdallenac napisała: > Nic co wychodzi spod spoconych paluchów taniej rady, nie jest w stanie mnie roz > śmieszyć. Przykro mi pozdrów męza. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:08 magdallenac napisała: > Yyyy jaki ty jesteś strasznie żenujący...szkoda, że nie możesz na siebie spojrz > eć moimi oczami 🤢🤢 A ja cię podziwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:55 taniarada napisał(a): > Polki zwykle oglądają się za Włochami .A później się okazuje że to Turek .Ja pr > otestuję polska dziewczyna dla polskiego chłopaka. Zaraz zaraz , moj hiszpański maz bije na głowę tego polskiego. Wiec moj drogi, weź nie pie**ol. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Mężowie Polek 06.04.21, 21:56 homohominilupus napisała: > taniarada napisał(a): > > > Polki zwykle oglądają się za Włochami .A później się okazuje że to Turek > .Ja pr > > otestuję polska dziewczyna dla polskiego chłopaka. > > Zaraz zaraz , moj hiszpański maz bije na głowę tego polskiego. Wiec moj drogi, > weź nie pie**ol. > > Nie wkleiło się Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Nie znacie mnie nie znacie się na żartach 07.04.21, 17:50 homohominilupus napisała: > homohominilupus napisała: > > > taniarada napisał(a): > > > > > Polki zwykle oglądają się za Włochami .A później się okazuje że to > Turek > > .Ja pr > > > otestuję polska dziewczyna dla polskiego chłopaka. > > > > Zaraz zaraz , moj hiszpański maz bije na głowę tego polskiego. Wiec moj d > rogi, > > weź nie pie**ol. > > > > > Nie wkleiło się > > > A ja tak szukam miłości .Może sama przyjdzie .Portale randkowe mnie nie interesują.Szukam wrażliwej kobiety ,która nie przeklina i jest osobą tolerancyjną . Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Nie znacie mnie nie znacie się na żartach 07.04.21, 18:38 taniarada, przecież ty chwaliłeś się, że jesteś księdzem Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Nie znacie mnie nie znacie się na żartach 07.04.21, 19:43 rosapulchra-0 napisała: > taniarada, przecież ty chwaliłeś się, że jesteś księdzem > Przeciez kawa nie wyklucza herbaty Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Nie znacie mnie nie znacie się na żartach 08.04.21, 09:03 no to dupa, odpadam, nie mieszczę się w kryteriach Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Nie znacie mnie nie znacie się na żartach 08.04.21, 13:27 Tolerancyjna wobec twojego spierdolenia? To masz na myśli? Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
poppkinsaa Re: Mężowie Polek 06.04.21, 20:57 Mój narzeczony jest bardzo do mnie podobny z charakteru i podobny z wyglądu do mojego taty z krwi i kości polaka Jak ktoras powyzej napisała jest moim soulmate. Ogólnie mowi mi że jestem bardzo nieskomplikowana jak na kobiete i taka wlasnie jestem bezposrednia coś mnie boli to mowie, mowie czego oczekuje. I nie uważam się za jakąś wyjątkową tylko dlatego', ze jestem polka, slowianka. Jestem jego słodka polacchina 🥐 soulmate . Z tym, ze bez różnicy jakiej narodowości jestem czy bylabym wloszka czy jestem polka to bez różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Mężowie Polek 06.04.21, 23:37 Moj przyjaciel bardzo dumny jest ze jestem Polka, wszystkim opowiada i w efekcie wszyscy jego znajomi chca poznac polska kuchnie. Tak wiec w ostatnia sobote zrobilam 11 kg salatki warzywnej, ktora na 10 chlopa byla jedynie polizaniem. Starsza pani w niedalekim Dollar General tez dostala salatke, po czym wczoraj oddajac mi pojemnik powiedziala ze bardzo smakowala nawet mezowi (oboje sa kolo 70ki). Czasem slysze jak ktos tam ma polskiego przodka i opowiada o golabkach i pierogach z nadzieja, ze zrobie i sie podziele. chyba, cholerka, nalepie tych pierogo, bo zyc nie daja Moj maz nie okazywal specjalnie ze jestem jakas inna (urodzony w Ohio Amerykanin). Ale na poczatku bylo pieknie, i nawet dla mnie nauczyl sie po pol roku "tak, nie, piwo i nie rozumiem po polsku". To ostatnie bylo szczegolnie przydatne Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 00:23 Zrobilas 11 kg polskiej salatki warzywnej??😳Sama? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mężowie Polek 07.04.21, 09:05 Mnie bardziej szokuje 10 panów, którzy "polizali" te 11 kg.... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:27 to Amerykanie. Amerykanie sa duzi i duzo jedza. Bylam kiedys z kilkunastu Amerykanami z roboty w brazylijskiej restauracji. Zgroza ile toto miesiwa zjadlo. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 12:50 Mój je na szczęście normalnie, po ludzku, ale jestem czasami w szoku, kiedy widzę jaką ilość Amerykanie mogą zapakować w bebzon. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 15:51 No, na 10 chlopa pracujacych fizycznie. Szatkowanie zajelo mi 4 odcinki Rancza. Akurat Lucy byla aresztowana wiec musialam wiedziec, co bylo dalej i tam mi sie szatkowalo A co do pochlaniania to jest fakt. Moj przyjaciel (nie mylic z f-friend) wazy jakies 220 kg, porzy wzroscie moze 180 cm. Jego brat wazy jeszcze wiecej, nie moze sam chodzic, ale chwalil sie ze ostatnio byli w jakiejsc knajpce, gdzie dostli dania na pokrywach do koszy na smieci-te takie duze, okragle. Byly wyladowane talerzami-zwykle to jest na 5 osob, wiec znajomy zapytal czy zamowil na spolke z zona (mniej wiecej tak samo gruba, tylko przynajmniej sie rusza). Otoz nie. Zamowili to kazdy swoje. Przypoinam-pokrywki kublow majacych srednice kolo metra, wyladowanych jedzeniem. I zezarli wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 15:58 Co prawda wiekszosc z nich to wyrosnieci Meksykanie, po 150 cm kazdy Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 16:10 Za to sie prawie wczoraj pobili, bo kilogram, ktory znajomy przyniosl wczoraj mial byl na trzech, nie na dwoch. A ten trzeci przyszedl ostatni i siew wkurzyl, ze tamci wylizali pojemnik-doslownie, Cedrik mial obraczke wokol geby z kawalkow. A ten trzeci to byly zolniez z bodalze Afganistranu i juz mial skopac im tylki kiedy znajomy obiecal ze przyniesie pojemnik, specjalnie dla niego, to nastroj sklesl... Bezdenne to wszystko jak moja nastolatka! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 08.04.21, 14:06 Hamerykanka, skąd Ty takich typów bierzesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Mężowie Polek 08.04.21, 17:53 Pracowalam z nimi w wydziale miasta zajmujacym sie spawaniem pojemnikow na smieci, tych wielkich, metalowych. Po siedmiu miesiacach dysk mi wyskoczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 16:30 hamerykanka napisała: > A co do pochlaniania to jest fakt. Moj przyjaciel (nie mylic z f-friend) wazy j > akies 220 kg, porzy wzroscie moze 180 cm. Jego brat wazy jeszcze wiecej, nie mo > ze sam chodzic, ale chwalil sie ze ostatnio byli w jakiejsc knajpce, gdzie dost > li dania na pokrywach do koszy na smieci-te takie duze, okragle. Jest mi autentycznie słabo...Nie, takich przypadków to ja nie widziałam odkąd 7 lat w USA mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 21:40 W Teksasie wszystko jest wieksze Ale fakt, jego sylwetka powoduje, ze ta znajomosc raczej sie nie przerodzi w nic wiekszego. Nie pociagaja mnie faceci, ktorzy po przejsciu 200 metrow sapia. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 21:42 Dzieki niemu dowiedzialam sie ze istnieja koszulki rozmiar 5XL.. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 09.04.21, 14:37 Teksas to inny swiat. Brat meza mieszka pod Austin, przeprowadzili sie z CA, bo taniej. Zabrali nas kiedys do steak house bo to takie teksanskie. Zamolwilismy z mezem jedna porcje i zjedlismy zaledwie polowe bez przystawek. Na drugi dzien poprosilam o wegetarianska restauracje i bylo pyszne menu i ludzie mniej otyli.... Tam wszystko jest supersized: samochody, domy, ludzie.... Z drugiej strony jedziesz do Kolorado, albo San Francisco, Seattle, Portland OR, i tam z kolei wszyscy wygladaja jakby zyli w fitness clubs i zywili sie jarmuzem.... w Kolorado, jakby nart z nog nie zdejmowali, i mountain bikes w sypialniach zaparkowane mieli, zdrowi i przasni 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Mężowie Polek 09.04.21, 15:29 A kalillaki z zamontowanym,i rogami longhorna na chlodnicy widzialas? To dopiero przasny Teksas! Jesli kiedys zawadzisz o Amarillo, polecam Big Texan. Nie tylko podaja 72 uncjowy stek, ktory jesli zjesz w godzine z calym stolem przystawek dostajesz za darmo, to maja samochody wlasnie z takimi rogami... Z tym wszystkim 'oversized" przypomina mi sie historyjka z Reader Digest, gdzie facet z innego stanu wstapil na hamburgera. No i widzac rozmiar zazartowal 'no tak, wszystko w Teksasie jest wieksze!" i wtedy zobaczyl zimny wzrok kelnerki waga 150 kg... Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 10.04.21, 14:40 myelegans napisała: > Teksas to inny swiat. > To jest Ameryka, której się boję, nie rozumiem i nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 10.04.21, 14:48 Mnie sie podobna Austin, duzo parkow , wydarzen kulturowych, szczegolnie dla dzieci, festiwali, zycie artystyczne, ale to taka enklawa, bo jest duzo espatow z Kalifornii bo high tech przenioslo wiele odzialow do TX ze wzgledu na koszty zycia i podatki: Apple, Google, Samsung, Intel etc vide moj szwagier Ziemia tania, domy tanie, brak regulacji, mozna sie rozwinac. Jak porownuje jaki dom moglabym kupic za cene naszego pod Bostonem to mi troche gula lata, ale nie moglabym tam mieszkac. Klimat okropny, ja lubie zime, 4 sezony, Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 10.04.21, 14:54 Austin to jest taka oaza cywilizacji w tym dzikim stanie, wciąż daleko na mojej liście miejsc do ponownego odwiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 21:58 Przypomniał mi się Chumlee z Pawn Stars. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mężowie Polek 09.04.21, 14:31 To jak on dotarł do knajpy, skoro nie może sam chodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 09.04.21, 14:39 Skutery maja, takie zmotoryzowane, a samochody wielkie dla invalidow, w supermarketach tez maja skutery z koszykiem z przodu, dla tych niechodzacych Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Mężowie Polek 09.04.21, 15:33 Skuter, chodzik. Zautomatyzowany samochod ze specjalnym podnosnikiem dla skutera. A wszystko pokryte z ubezpieczenia zony, bo on nie pracowal, nie pracuje i nie bedzie pracowal. Ba, nawet nie wychodzi z psem. Dni spedza siedzac przed kompem. Za przeproszeniem doszedl do takiego stanu ze wymaga pomocy w dojsciu do lazienki i ktos inny musi go podetrzec, bo nie siega Ale niestety dlugo juz nie pozyje, bo na calym ciele ma obrzeki, lekarze diagnozuja zapalenie miesnia sercowego (congestive heart failure). Powinien nosic obcisly kombinezon na ten obrzek, ale woli uzalac sie nad soba, zrec dalej wiadrami i nic z soba nie robic. Czym zmotywowal swojego brata, a mojego znajomego, do zrzucenia wagi. Staram sie kibicowac. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 22:44 > Moj przyjaciel bardzo dumny jest ze jestem Polka, wszystkim opowiada i w efekcie wszyscy jego znajomi chca poznac polska kuchnie.< Ja nie o mezu, ale o policjancie, ktory zatrzymal mnie za przkroczenie predkosci (zeby nie bylo - jechalam 'tylko' o 20km/h wiecej, na australijskim pustkowiu), jak wyszlo ze jestem Polka, to sie tylko usmiechnal i ostrzegl przed nastepnym patrolem - bo on zone Polke mial. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mężowie Polek 08.04.21, 09:12 Dobrze trafiłaś Co by z Tobą było, jakby jego żona Polska była wiedźmą z piekła rodem? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 10:09 Podpucha, ale jaki fajny w wątek wyszedł Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:10 A mi się zachciało pierogów przez hamerykankę:p ruskich, dużo :p Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:16 Ja ruskie miałam w piątek i sobotę, taki post to ja mogę mieć co tydzień moje ulubione pierogi Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:28 Moje też a u mnie nie ma twarogu tylko jakieś popierduchy w wiaderku. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:33 Biedna. Chyba bym wskrzesiła metodę mojej babci i robiła ser w domu ze zsiadłego mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:34 Nawet próbowałam ale jakiś nie taki był... Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 12:48 Jak robisz ten ser z białego mleka. Nic mnie w Ameryce tak nie wkurza jak brak mojego ulubionego białego sera 😡 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 12:48 magdallenac napisała: > Jak robisz ten ser z białego mleka. Jesu, chyba się jeszcze nie obudziłam... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 13:01 Tu masz. Przy czym moja babcia była lepsza, bo oczywiście robiła bez termometru (wg przekazów rodzinnych, ja nie pamiętam babci). Używam oczywiście pieluchy tetrowej a nie żadnej chusty serowarskiej Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 13:02 I zapomniany link: pracowniaserow.pl/domowy-twarog/ Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 13:19 Super! Spróbuję zrobić, kiedy uda mi się kupić taką szmatę, albo pieluchę. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 13:22 magdallenac napisała: > Super! Spróbuję zrobić, kiedy uda mi się kupić taką szmatę, albo pieluchę. Kilka warstw gazy wyjałowionej też może być Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 13:33 daniela34 napisała: > Kilka warstw gazy wyjałowionej też może być Może być również kawałek firanki. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Mężowie Polek 07.04.21, 19:08 aqua48 napisała: > daniela34 napisała: > > > Kilka warstw gazy wyjałowionej też może być > > Może być również kawałek firanki. Firanka... Nie... U mnie w domu używało się albo gęstej tetry, albo grubego, raczej luźno tkanego płótna lnianego. Tzn, z tego uszyte były trójkątne worki, jak się odcisnęlo, to ser miał kształt sera, taki trójkątny był Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 13:37 Za to uwielbiam to forum- od zagranicznego męża do przepisu na biały ser i wszystko w jednym wątku😄 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 07.04.21, 13:42 Od niezrozumiałej słowiańskiej duszy! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 13:43 Wyjdź natychmiast z mojej głowy!!! Miałam właśnie napisać, że właściwy tytuł tego wątku powinien brzmieć: "Mężowie Polek, czyli od omówienia stopnia skomplikowania kobiecej duszy słowiańskiej do przepisu na twaróg. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 13:58 To forum w ogóle jest kopalnią pomysłów na tematy prac i artykułów naukowych. Te wszystkie analizy, które można by tu przeprowadzić...Rozmarzyłam się 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Mężowie Polek 08.04.21, 20:19 magdallenac napisała: > Za to uwielbiam to forum- od zagranicznego męża do przepisu na biały ser i wszy > stko w jednym wątku😄 Przeczytałam ten przepis i mam uwagę, żebyś nie traktowała zbyt literalnie kwestii czasu warzenia. Robiłam ostatnio ze""Zsiadłego mleka", pewnie kefiru będziesz musiała użyć. Musiałam podgrzewać dobre 8 godzin, żeby się scieło na tyle, żeby wyszedł serek, a nie (smaczny skądinąd) serowy krem. Trzeba robić próby - kłaść trochę na sitko i sprawdzać, czy wycieka czysta serwatka, czy przesącza się białe. Naprawdę nie wiem, od czego to zależy, ile potrzeba czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 08.04.21, 21:05 Będę próbować z różnymi mlekami. Zobaczymy co mi wyjdzie, zamówiłam też już specjalną szmatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Mężowie Polek 09.04.21, 13:38 Przepis jest dobry, robię dokładnie tak samo pilnując czasu tylko musi być porządne mleko i należy samemu nastawić na zsiadłe - używam świeżego mleka i najlepsze na ser jest po 5 dniach stania poza lodówką, musi być takie z kawałkami i gęste. W zależności jak mocno odciśnięte, wychodzi ser biały lekko kremowy lub twardy tak ze da się kroić w plastry. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 09.04.21, 13:58 andace napisał(a): > Przepis jest dobry, robię dokładnie tak samo pilnując czasu tylko musi być porz > ądne mleko i należy samemu nastawić na zsiadłe - używam świeżego mleka Właśnie tak. Najlepsze domowe zsiadłe Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Mężowie Polek 09.04.21, 14:19 andace napisał(a): - używam świeżego mleka i najlep > sze na ser jest po 5 dniach stania poza lodówką, musi być takie z kawałkami i g > ęste. Moja sąsiadka, która robi z mleka prosto od krowy, ma zsiadłe po parunastu godzinach w cieple. Dużo zależy od flory bakteryjnej, od jej ilości i jakości. Nie mówiłam, że przepis jest zły, ale że może coś przebiegać inaczej niż w nim, a osoba robiąca ser po raz pierwszy może zmarnować surowce i robotę trzymając się sztywno receptury. Ser da się zrobić z każdego mleka i każdych bakterii, tylko trzeba się liczyć z różnicami w przebiegu procesów. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Mężowie Polek 09.04.21, 16:52 Mleko którego używam też zaczyna być zsiadłe po parunastu godzinach ale jak chce zrobić ser to musi postać dłużej bo inaczej ser nie wyjdzie. Od początku robię trzymając się sztywno receptury i zawsze wychodzi. Używam surowego i niepasteryzowanego mleka lub w kupne butelkach świeże homogenizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mężowie Polek 09.04.21, 14:34 magdallenac napisała: > Będę próbować z różnymi mlekami. Zobaczymy co mi wyjdzie, zamówiłam też już spe > cjalną szmatkę. Najlepiej byłoby jakby udało ci się dostać niepasteryzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Mężowie Polek 08.04.21, 22:58 Nie masz polskiego sklepu w okolicy? Poszukaj w okolicy gospodarstwa sprzedającego bezpośrednio mleko, my kupujemy mleko na farmie, robię jogurt i biały ser. A dobre mleko z gospodarstwa świetnie nadaje się na zsiadłe. Kupiłam w PL pojemniki i kanki na mleko, chusty serowarskie, bakterie i nawet specjalne płyny do mycia pojemników i mam domowa produkcję 😁 dostarczają zamówienie do NL serowar.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 08.04.21, 23:01 Mam polski sklep ale go omijam z daleka bo jest syfiasty i wali żulem. I zawsze w okolicy kwiat emigracji się plącze :p Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Mężowie Polek 09.04.21, 09:17 mashcaron napisała: > Mam polski sklep ale go omijam z daleka bo jest syfiasty i wali żulem. I zawsze > w okolicy kwiat emigracji się plącze :p Wąscy specjaliści w swojej dziedzinie. :p Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Mężowie Polek 09.04.21, 13:29 U mnie większość sklepów prowadzona przez Kurdów lub Turków a w kolejce kwiat polskich mężczyzn w koszulkach nacjonalistycznych 😂 Na szczęście znalazłam fajny sklep online, dostarczają produkty od małych polskich producentów ale czasem się nie ogarnę z zamówieniem wiec zaczęłam własną produkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 09.04.21, 13:38 U mnie akurat polski sklep prowadzą rodacy. Jak mieszkałam w Rotterdamie to te prowadzone przez Turków były w lepszym stanie i lepiej zaopatrzone. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Mężowie Polek 09.04.21, 13:45 U mnie w mieście Sklepy są faktycznie bardzo dobrze zaopatrzone - np pełny wybór żółtego sera z polskiego Makro w cenach wyższych niż sery lokalne 😂 ale jak już mam coś zjeść z „ojczyzny” to chciałabym nie najtańsze z Makro. towarzystwo w kolejce bywa różne i zazwyczaj te lepiej zaopatrzone są w takiej okolicy że mąż boi się samochód zostawić 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 09.04.21, 14:00 Tak, umiejscowienie tych sklepów jest za zwyczaj specyficzne :p Jest u mnie też jeden sklep bułgarski w którym ponoć też coś polskiego sprzedają, ale zawsze przed sklepem stoją bysiory że złotymi łańcuchami i jakoś mi się odechciewa wchodzić, mimo, że mam po drodze:p Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 11:15 Za każdym razem jak sobie przypomnę romantyczne westchnienie: "Mój ser!" to mnie skręca ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Mężowie Polek 07.04.21, 13:15 Przypomniałam sobie, jak moja teściowa kiedyś zapytała mnie, czy mąż ze mną rozmawia. To były czasy, kiedy mieszkaliśmy daleko i widywaliśmy się z teściami dość rzadko. Trochę się spięłam. A teściowa pracowała po prostu dużo z mieszanymi rodzinami i mówiła, że Słowianki skarżą się, że mężowie Szwajcarzy są małomówni. A mój to jak radio Europa... Co do tematu. W kwestii zwierzątek rozumiemy się dobrze bo opanował, nie wiedzieć czemu, większość dość szybko. Od jaszczurek po gołąbeczki (!!!). Plan był, że nauczy się razem z dzieckiem i jakoś to idzie - kształcę ich obu Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 16:20 Miałabym problem z obcokrajowcem, mam barierę językową pomimo tego, że uczyłam się angielskiego. Oprócz tego, że z mężczyzną łączy mnie biologia to przede wszystkim muszę z nim rozmawiać i rozumieć wszystkie niuansy słowne. Na dłuższą metę obcokrajowcy mnie męczą. Każdy z nas jest inny i co innego mu odpowiada bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 16:31 Dzięki za ten Twój, jakże istotny wkład w temacie wątku Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 16:44 Mój mąż przede mną miał żonę Brazylijkę, nie przeszkadzala mu bariera językowa, on ma talent do języków obcych i umiejętność przystosowania się do drugiego człowieka. Można rozpatrywać temat z różnych punktów widzenia. Dlatego zastanowilam się, co ja bym czuła mając męża obcokrajowca. I chętnie przeczytam jak na sprawę zapatrują się inni. Więc nie odbieglam zbytnio od sedna. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 07.04.21, 16:57 Odbieglaś, ale w sumie to ematka, składa się głównie z odbiegania :p Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mężowie Polek 08.04.21, 09:15 mashcaron napisała: > Odbieglaś, ale w sumie to ematka, składa się głównie z odbiegania :p I te odbiegania z reguły są najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:30 Dlatego zastanowilam się, co ja bym czuła mając męża obcokrajowca. W jakim sensie te uczucia? A to jest jakis kosmita czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:32 O ile frazeologia, idiomy, język potoczny i różne niuanse językowe nie są dla mnie problemem komunikacyjnym i nie czujemy bariery językowej, to nigdy nie pogodzę się z faktem, że mój mąż nie rozumie filmów takich jak Miś, Rejs, Hydrozagadka i wcale go one nie śmieszą Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:34 Szczerze mowiac to mnie tez nie smiesza a Hydrozagadka to nawet nie wiem o czym, nigdy nie slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:37 Wiem, wiem ritual, już kiedyś miałyśmy na ten temat burzliwą dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:39 Szczerze mówiąc to mnie też :p hydrozagadki chyba nigdy nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:51 No nic, zostanę w takim razie samotna w mojej miłości do starych polskich filmów😩 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:53 Ale jak byłam dzieckiem to bardzo lubiłam "Samych swoich" i oglądałam w kółko. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:55 Chyba nie ma polskiego filmu, nakręconego przed 95 rokiem, którego bym nie lubiła, bądź nie oglądnęła z zainteresowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:57 magdallenac napisała: > którego bym nie lubi > ła, bądź nie oglądnęła z zainteresowaniem. Chyba aż tak dobrze to nie jest. W latach 80-tych było trochę strasznych filmów Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:58 Dlatego dodałam bezpieczne- oglądnęła z zainteresowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 22:19 magdallenac napisała: > No nic, zostanę w takim razie samotna w mojej miłości do starych polskich filmó > w😩 Nie jesteś samotna ja też je lubię, oglądałam i pamiętam mimo że było to dawno temu Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mężowie Polek 08.04.21, 01:04 aqua48 napisała: > magdallenac napisała: > > > No nic, zostanę w takim razie samotna w mojej miłości do starych polskich > filmó > > w😩 > > Nie jesteś samotna ja też je lubię, oglądałam i pamiętam mimo że było to dawno > temu Znalazlam na jutubie staroc, ktorej nie znalam - cykl Perly i dukaty, krotkie polgodzinne filmiki satyryczno-fabularne, kazdy to odrebna calosc, czesc aktorow juz zapomniana, ale jakie to fajne ! Poogladam jutro wiecej, dzis delektuje sie Kapitanem Sowa na tropie Odpowiedz Link Zgłoś
aragorna71 Re: Mężowie Polek 09.04.21, 10:25 nie tylko ty, ja tez uwielbiam stare polskie filmy i seriale ale.....mam prawie 50 lat i mieszkam w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:50 magdallenac napisała: > Jesu, ile Wy macie lat?? 😂😂 '84 Misia uwielbiam. Rejs lubię. Hydrozagadkę widzialam i nie zachwycam się. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 17:55 Aaa, filmy i seriale Barei (dobrze to odmienilam?) uwielbiam w zasadzie wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 22:20 daniela34 napisała: > '84 Misia uwielbiam. Rejs lubię. Hydrozagadkę widzialam i nie zachwycam się. Ale to Hydrozagadka była kultowa, podobnie jak wcześniejsze "Ja gorę". Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mężowie Polek 08.04.21, 09:33 Ha, ha, dla mnie Hydrozagadka to też lekki debilizm 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 18:01 magdallenac napisała: > O ile frazeologia, idiomy, język potoczny i różne niuanse językowe nie są dla m > nie problemem komunikacyjnym i nie czujemy bariery językowej, to nigdy nie pogo > dzę się z faktem, że mój mąż nie rozumie filmów takich jak Miś, Rejs, Hydrozaga > dka i wcale go one nie śmieszą A, to nie jest kwestia (tylko) jezyka. I chyba nie wystarczy znac kontekst, tego trzeba bylo doswiadczyc osobiscie Kolezanka emigrantka, ktora wyjechala jako nastolatka przed 70-tym rokiem opowiedziala kiedys, jak grono polskich znajomych, zdecydowanych misiolatrow, zmusilo ja do obejrzenia - po kwadransie wylaczyli z oswiadczeniem, ze mierzi ich buchajace z niej niezrozumienie i ze tak sie ogladac nie da ! Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 18:06 Bo to jest osadzone w czasach komunizmu i trudno to zozumiec osobom ktore swiadomie czyli raczej nie jako dzieci nie doswiadczyly zycia w tamtych czasach. To nie jest uniwesalna komedia. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 18:16 Tak, tam oprócz języka ważny jest kontekst. Mnie śmieszy, bo jeszcze (mgliscie bo mgliscie, ale jednak) końcówkę lat 80-tych pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Mężowie Polek 07.04.21, 18:18 mnie smiesza Alternatywy 4, w ktorych tez roi sie od absurdow. Mis tez ale Rejs-no nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 18:21 Alternatywy 4 to prawie opis mojego wczesnego dzieciństwa na nowiutkim PRL-owskim blokowisku. Tylko Gospodarza Domu nam brakowało Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Mężowie Polek 07.04.21, 18:26 tak, Alternatywy sa takie hmm swojskie. jeden z nielicznych seriali polskich ktory mnie smieszyl. Ale ja jestem z frakcji, ktora nie lubi Samych swoich, wielkich epopeji narodowych, sporej czesci polskiej muzyki i naszej literatury wspolczesnej O.o Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 18:31 Alternatywy, Kariera Nikodema Dyzmy, Daleko od szosy, Ballada o Januszku, w Labiryncie, Czterdziestolatek, Wojna Domowa, Janosik, 07 zgłoś się. Mogłabym tak bez końca i wszystkie te seriale uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 19:14 magdallenac napisała: > Alternatywy, Kariera Nikodema Dyzmy, Daleko od szosy, Ballada o Januszku, w Lab > iryncie, Czterdziestolatek, Wojna Domowa, Janosik, 07 zgłoś się. Mogłabym tak b > ez końca i wszystkie te seriale uwielbiam. A ja i te starsze uwielbiam Podroz za jeden usmiech, Wakacje z duchami, Paragon gola, Gniewko syn rybaka, Doktor Ewa... z pozniejszych Lalka, Noce i dnie, cudownie zrobiony serial Najdluzsza wojna nowoczesnej Europy, oj bylo tego i po czesci na szczescie nadal jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 19:35 Tak i jeszcze Stawiam na Tolka Banana, Dom, Stawka Większa niż życie... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 19:40 Jak mogłaś zapomnieć o czterech pancernych i Szariku! Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 19:59 chatgris01 napisała: > Jak mogłaś zapomnieć o czterech pancernych i Szariku! > kto, ja ? pisalam niedawno, teraz sobie przypomnialam, ze w innym watku a ze Stawka... mialam perwersyjna przyjemnosc, bo zdarzylo mi sie obejrzec pare odcinkow z rossyjskim dubbingiem i pare po czesku - dziewczyny, jak to brzmi ! Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 20:05 tt-tka napisała: > chatgris01 napisała: > > > Jak mogłaś zapomnieć o czterech pancernych i Szariku! > > > > kto, ja ? pisalam niedawno, teraz sobie przypomnialam, ze w innym watku Nie, to było do Magdaleny > a ze Stawka... mialam perwersyjna przyjemnosc, bo zdarzylo mi sie obejrzec pare > odcinkow z rossyjskim dubbingiem i pare po czesku - dziewczyny, jak to brzmi ! > > > To musiało być cudne! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 20:06 No tak, jak mogłam zapomnieć o SzarYku 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Mężowie Polek 07.04.21, 21:25 O, jeszcze Droga ! jak ja lubie Golasa w tym serialu A Mlynarski oczywiscie wymiata, jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 22:22 A czeskie komedie? Pamiętacie Jak utopić doktora Mraczka? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Mężowie Polek 07.04.21, 23:30 Pamiętam, że ty kiedyś polecałaś ten film i ja go potem obejrzałam. Teraz tekst "Halo, tu profesor Ikebara" jest u nas kultowy Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Mężowie Polek 07.04.21, 20:58 magdallenac napisała: > Alternatywy, Kariera Nikodema Dyzmy, Daleko od szosy, Ballada o Januszku, w Lab > iryncie, Czterdziestolatek, Wojna Domowa, Janosik, 07 zgłoś się. Mogłabym tak b > ez końca i wszystkie te seriale uwielbiam. Daleko od szosy właśnie leci na Kino Polska, zawsze kochałam się w Leszku, słodziak straszny Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 10.04.21, 13:55 Ja rozpetalem druga wojne swiatowa W pustyni i w puszczy - pierwsze wydanie Chlopy Czterdziestolatek Zmiennicy Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 10.04.21, 14:38 Chłopy nie płaczą-może o ten film chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Mężowie Polek 10.04.21, 14:51 Chlopi of course, te od Reymonta, damn autocorrect Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Mężowie Polek 08.04.21, 11:11 Bratowa męża wyglada jak Turczynka albo Greczynka i słyszy od Turków, ze wstydzi sie pochodzenia. Zagadują ja po turecku a ona za każdym razem powtarza, ze nie rozumie. Ja z kolei kilkukrotnie usłyszałam ze wstydzę sie swojej ojczyzny Rumunii (podobno mam rumuński akcent jak mowię po niemiecku). Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 08.04.21, 11:16 Mnie w GB Rumuni ciągle brali za Rumunkę... jeszcze zanim gębę otworzyłam, więc to nie akcent Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Mężowie Polek 08.04.21, 16:27 Hahah, ponoć mam rumuński akcent. Mam jasna karnację i oczy, a włosy jasnobrązowe. Wiec chyba nie wyglądam, jak typowa mieszkanka Rumunii. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 08.04.21, 20:35 Rumunki też mają jasną karnację i różne kolory włosów i oczu, to nie cyganki :p Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mężowie Polek 08.04.21, 20:40 Ale niebieskie oczy to chyba bardzo rzadko (jeśli nic się w tym nie zmieniło od 100 lat, kiedy pisała o tym Samozwaniec). Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 08.04.21, 20:45 Nie wiem jak w skali kraju ale jak ostatnio byłam w Bukareszcie widziałam sporo takich polsko wyglądających mysich blondynek z niebieskimi oczami. Tam jest dużo bardzo ładnych dziewczyn tak w ogóle :p faceci w sumie też niczego sobie:p Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mężowie Polek 08.04.21, 20:50 A to wiem, jeden z najprzystojniejszych facetów, jakiego w życiu spotkałam, był właśnie Rumunem. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mężowie Polek 08.04.21, 20:52 Ale on był czarnowłosy i czarnooki. W stroju florecisty wyglądał jak młody bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Mężowie Polek 08.04.21, 20:55 chatgris01 napisała: > A to wiem, jeden z najprzystojniejszych facetów, jakiego w życiu spotkałam, był > właśnie Rumunem. A mógł to być Gruzin Awas... Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Mężowie Polek 08.04.21, 22:06 Ja wiem, ze sa. Mam koleżankę blondynkę / Rumunkę. Ponoć chodzi o akcent, co mnie cieszy, bo nienawidzę słowiańskiego akcentu w językach germańskich. Ja to uznaje za Komplement. Beka jest z tego, że są ludzie którzy nie wierzą. Jakby bycie Polakiem a nie Rumunem to jakas nobilitacja. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mężowie Polek 08.04.21, 22:10 Musisz mieć bardzo silne "rolujące" jeszcze mocniej niż słowiańskie r. I końcówki -er wymawiać wyraźnie. Tak niej więcej brzmi rumuńska odmiana niemieckiego. Mam koleżankę Niemkę z Rumunii. Świetna babka swoją drogą. Inna znowuż mówi bardzo śpiewnie, też dość słowiańsko. Przodkowie z Wiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Mężowie Polek 08.04.21, 22:21 Ch... wie. Właśnie, w tym rzecz, że końcówki -er- wymawiam „a”. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 08.04.21, 22:45 Tak napisałaś, jakby jasnowłose i jasnookie Rumunki były jakąś ogromną rzadkością :p Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Mężowie Polek 08.04.21, 15:44 Cóż, znajoma z pracy też była oburzona, że mnie ten film nie śmieszy. Tylko ja jestem rocznik 1990 a ona znacznie starsza , co z tego, ze ta i ta polka Odpowiedz Link Zgłoś
poppkinsaa Re: Mężowie Polek 08.04.21, 19:34 Dokładnie ja tak samo, urodzona pod koniec lat 80 nigdy Misia nie ogladalam tzn poczatek i mnie wogole nie smieszylo. Konteksty narzeczonemu tłumaczę, a on mi, lubię poznawać nowe kultury i związek z obcokrajowcem mi bardzo odpowiada i kocham słoneczną Italię góry, a obok morze. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mężowie Polek 08.04.21, 20:38 Tak, ja też kocham słoneczną Italię, na dwa tygodnie wakacji. Później chaos, syf, dziurawe chodniki i drogi zaczynają mnie męczyć:p No i bywa zbyt słonecznie jednak:p Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Mężowie Polek 08.04.21, 11:18 Niemcy lubią fragment z „ jak rozpętałem...” z Grzegorzem brzeczyszczykiewiczem. Polskie nazwiska to jest koszmar dla zagranicznych urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
halinka_malinka1 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 20:08 Obcokrajowcy nie muszą nas rozumieć zawsze nas wykorzystywali, niestety ale to smutna prawda Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Mężowie Polek 07.04.21, 20:12 Zawaliłaś Halinko- malinko z tym nickiem, bo można było taką fajną dyskusję pod Twoim postem rozwinąć... Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Mężowie Polek 07.04.21, 21:31 halinka_malinka1 napisała: > Obcokrajowcy nie muszą nas rozumieć zawsze nas wykorzystywali, niestety ale to > smutna prawda Ja to lubie jak mnie moj obcokrajowiec pod pierzyną wykorzysta 🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Mężowie Polek 07.04.21, 21:34 homohominilupus napisała: > halinka_malinka1 napisała: > > > Obcokrajowcy nie muszą nas rozumieć zawsze nas wykorzystywali, niestety a > le to > > smutna prawda > > > Ja to lubie jak mnie moj obcokrajowiec pod pierzyną wykorzysta 🤩 > My to chyba nawet nie mamy pierzyny. Ale pani, kto by tam pod pierzyna w tym upale wytrzymał. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Mężowie Polek 07.04.21, 22:14 leanne_paul_piper napisała: > homohominilupus napisała: > > > halinka_malinka1 napisała: > > > > > Obcokrajowcy nie muszą nas rozumieć zawsze nas wykorzystywali, nies > tety a > > le to > > > smutna prawda > > > > > > Ja to lubie jak mnie moj obcokrajowiec pod pierzyną wykorzysta 🤩 > > > > My to chyba nawet nie mamy pierzyny. Ale pani, kto by tam pod pierzyna w tym up > ale wytrzymał. > > > Ta pierzyna to była dla dodania pikanterii 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
halinka_malinka1 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 21:34 Ale to wykorzystanie po Polsku czy po zagranicznemu?😂 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Mężowie Polek 07.04.21, 22:13 halinka_malinka1 napisała: > Ale to wykorzystanie po Polsku czy po zagranicznemu?😂 Nie interesuj się bo kociej mordy dostaniesz 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
halinka_malinka1 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 22:18 😂Rozumiem aluzje... Wykorzystana bez slowa Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Mężowie Polek 07.04.21, 23:32 Rozumiem złość- liczyło się na pikantne szczegóły, co? Odpowiedz Link Zgłoś
halinka_malinka1 Re: Mężowie Polek 07.04.21, 23:36 Nieee.... Zmyślone szczegóły to nie to samo co prawdziwe 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: Mężowie Polek 10.04.21, 14:39 21mada napisała: > Dziwię się obcokrajowcom, że żenią się z Polkami. Już zrozumieć kobiecą duszę j > est trudno, a zrozumieć duszę słowiańską - to chyba niemożliwe. Czy wasi mężowi > e-cudzoziemcy was rozumieją? Ja byłam w związku z Hiszpanem, z którym mam dziecko, a teraz podoba mi się Rosjanin xd Szczerze, nigdy nie myślałam aby związać się z Polakiem to dla mnie opcja nie do przejścia. Inne nacje wydają mi się daleko bardziej pociągające ale to moje osobiste preferencje Słowiańska dusza? Stereotypy, liczą się cechy charakteru Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Mężowie Polek 10.04.21, 14:52 alessa28 napisała: > Szczerze, nigdy nie myślałam aby związać się z Polakiem to dla mnie opcja nie d > o przejścia. > Inne nacje wydają mi się daleko bardziej pociągające ale to moje osobiste prefe > rencje > > Słowiańska dusza? Stereotypy, liczą się cechy charakteru U mnie tak samo. Już bym się nie mogła zwiazać z Polakiem, wydaja mi się tacy bezpłciowi. A zreszta w Polsce nie ma takich ciasteczek jak z reklamy OldSpice`a. A jeszcze po 40.tce. Odpowiedz Link Zgłoś