Dodaj do ulubionych

Retinol - znów pytanie...

06.04.21, 19:26
I nie krzyczcie, że mam użyć wyszukiwarki, bo nie bardzo wiem jak i w ogóle jej nie widzę na telefonie.

Zakupiłam umiłowany przez ematki retinol firmy TO.
Pomijam fakt, że przeczytanie ulotki nawet z lupą sprawia trudności, bo jest tak drobno wydrukowana, to do tego nie zawiera właściwie żadnych konkretów.

Jak często trzeba tego retinolu używać? Z ulotki możnaby wywnioskować, że codziennie, ale jak zaczynam szukać w necie, to wszędzie podają, że odstęp między aplikacjami powinien wynosić minimum 3 dni.

Druga sprawa: czego oczekiwać po zastosowaniu? Czy schodząca/łuszcząca się skóra ( coś jak po intensywnym opalaniu) jest normalna czy to oznacza, że środek jest zbyt silny lub zbyt często nakładany? A może w ogóle nie jest dobry w takim przypadku i należy z niego zrezygnować?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Retinol - znów pytanie... 06.04.21, 19:29
      Zalezy jak bardzo się łuszczy.
      Mnie ten retinol nie robił kompletnie nic, ale podobno niektórzy bywają zadowoleni. Nakładałam na noc, najpierw codziennie, później co kilka dni.
      • piszaca.zza.swiatow Re: Retinol - znów pytanie... 06.04.21, 19:42
        No właśnie póki co nakładalam codziennie. Skóra stała się na pewno wrażliwsza i zaczęła schodzić jak po mocnym opalaniu. I teraz nie wiem czy to właśnie dobrze, czy może przesadziłam i powinnam zmniejszyć częstotliwość.
        • fifiriffi Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 07:45
          piszaca.zza.swiatow napisała:

> No właśnie póki co nakładalam codziennie. Skóra stała się na pewno wrażliwsza i
          > zaczęła schodzić jak po mocnym opalaniu. I teraz nie wiem czy to właśnie dobrz
          > e, czy może przesadziłam i powinnam zmniejszyć częstotliwość.

Wlasnie się przymierzam do kupna.
          I jak czytam , to jest napisane wszędzie, ze należy zaczynać o małego stężenia retinolu i dopiero później zwiększać.
          Ze skóra właśnie może schodzić i , żeby nie smarować się na słońce.
          Ze kuracje najlepiej przeprowadzać na jesień, zimę.
          Ze skóra może się zaczerwienić i buc bardziej wrażliwa.
    • klementyna156 Re: Retinol - znów pytanie... 06.04.21, 19:43
      TO, czyli The Ordinary? No to nie spodziewaj się niczego specjalnego. Nie sądzę, żeby cokolwiek ci się łuszczyło, a co dokładnie kupiłaś?
      To nie są szczególnie dobre kosmetyki, efekty są średnie lub żadne. Zdecydowanie lepiej zainwestować w lepszą firmę.
      Łuszczenie zależy nie tylko od mocy/ skuteczności preparatu, ale też od twojej cery. Mnie prawie żaden retinol nie łuszczy, a stosowałam już wysokie stężenia. Raczej co 2-3 dni niż codziennie jednak.
      • piszaca.zza.swiatow Re: Retinol - znów pytanie... 06.04.21, 19:50
        Tak, the ordinary 1%.
        Skóra się łuszczy i schodzi i jest jakby troszkę podrażniona.
        Jakie inne firmy są ok? Po lekturze ematki zawsze myślałam, że właśnie TO jest super. Zdziwiła mnie niska cena (jak na niby cudo), ale skoro ematka poleca, to wzięłam smile
        • 35wcieniu Re: Retinol - znów pytanie... 06.04.21, 19:54
          Też tak wzięłam, a później jak napisałam że działa dokładnie jakbym nakładała wodę big_grin to się dowiedziałam że nie ma prawa działać. big_grin
        • klementyna156 Re: Retinol - znów pytanie... 06.04.21, 19:55
          Nie, od miesięcy jest trend na nie wobec TO. Modne było 1-2 lata temu, teraz jest już w niesławie wink
          Dobre, bo skuteczne, ale znacznie droższe retinole mają np. Sesderma, Medik8, La Roche Posay, Paula's Choice, Drunk Elephant.
      • lanola.x Re: Retinol - znów pytanie... 06.04.21, 19:56
        No ja tez zamowila ten retinol w skwalanie TOrdinary. Kiedys przez kilka lat stosowalam artrederm. Ten retinol pod wpkywem forum zamowilam. Mozna stosowac codziennie ale jak skora zaczyna bolec piec przy nakladaniu kremu zrobic przerwy smarowac co 2gi trzeci dzien. Uwazaj pod oczami smaruj cienko i raz na 2 tygodnie. Wg mnie jest ok. Nie wszystkim sie luszczy skora. Ja sie po tym retinolu nie luszcze ale sbaby/zly to on nie jest wg mnie. Skora jest ladnie napieta. Efekry widac po pol roku.mi kiedys atrederm usunal calkowiecie zmarszczki mimicze. Niestety jestem bardzo zawiedziona serum peptydowym bufet jeszcze po zadnym kosmetyku nie dostalam takiej wysypki-pryszcze.
        • lanola.x Re: Retinol - znów pytanie... 06.04.21, 19:56
          Przepraszam za literowki
          • black_magic_women Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 11:49
            I ja po buffecie z miedzią mam wysypane czoło. Dla mnie to szok, nigdy jeszcze mi się to nie zdarzyło.
            • chococaffe Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 11:55
              Mnie też zniechęcił do peptydów na długo. Lepkie to, a potem skóra też lepka i trochę podrażniona.
              • snakelilith Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 12:22
                Mnie peptydy też podrażniają, co ciekawe innej marki, więc może być ogólnie, że to nie dla każdego.
              • sofia_87 Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 12:35
                NIOD i Medik8 ma lżejsza konsystencję niż Buffet.
                A Sroka chwalila peptydy marki Nacomi.
                • chococaffe Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 12:39
                  Może kiedyś. Na razie mam dość. (tzn jak się gdzies przypadkowo pojawią w produkcie , który i tak bym kupiła to z ich powodu odrzucać go nie będę, ale specjalnie szukać nie zamierzam)
    • ninanos Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 08:05
      Po retinolu z TO 1% zupełnie nic się nie działo, teraz mój syn używa na trądzik.
      Dla mnie musi być coś o wiele silniejszego i obecnie używam tretinoinę (kwas retinowy) w stężeniu 0,5 w kremie, a zamówiłam i czekam w żelu 1%. To widzę, że działa, używam 8 miesięcy drobne zmarszczki wypłyciły się, ja mam skórę łojotokową i tretinoina hamuje i reguluje łój, skóra stała się zdrowsza, sprężysta. Przez pierwsze dwa tygodnie stosowania skórę miałam taką niezdrową, zmęczoną, zaczeła schodzić, a potem już tylko na plus.
      • waleria_s Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 09:02
        Możesz podać nazwę tego kremu 0,5% i żelu? Oraz skąd zamawiasz?
        • ninanos Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 10:11
          Zamawiam z alldaychemist, to jest indyjska apteka internetowa, krem to Retino A, a żel Ret A gel.
          Żelu jeszcze nie próbowałam, ale krem mogę polecić.
          • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 10:54
            Tez zamawiam z alldaychemist, wersje kapsulkowana, jest dużo mniej drażniąca niż normalna.
            • ninanos Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 11:22
              Jaka nazwa kapsułkowej?
              Mnie naprawdę mało podrażnia, bo mam cerę tłustą, problematyczną, krem tylko przez pierwsze dwa tygodnie powodował zmiany na skórze, ale takie do przeżycia, bardziej wyglądałam jakby mi dodano z 5 lat, trochę był dyskomfort, ale do przeżycia. Teraz zdecydowałam się na wyższe stężenie, ale domówiłam kremu, bo nie wiem czy na lecie nie lepiej pozostać przy sprawdzonym.
              • ninanos Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 11:24
                *na lato
              • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 11:44
                Micro smile

Przy rozpoczęciu przygody z tretynoina przechodzi sie przez pogorszenie stanu i ogólnego wygladu, tzw. efekt staruszki, to naturalne i przejściowe, jak juz zauważyłaś. smile Fajnie, ze Cie nie podrażnia, pamiętaj o filtrach, skóra bedzie Ci dziękować za kilka lat, nic lepszego do tej pory nie wymyślono. 😁
                • ninanos Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 11:58
                  Dzięki.
                  O ochronie nie zapominam, miałam nivea:

www.ezebra.pl/pl/products/pielegnacja/opalanie/kremy/nivea-sun-krem-bb-z-filtrami-uv-spf-50-50ml-88168.html?gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAjw07qDBhBxEiwA6pPbHqzSo4GB9Qgd2T7-AnSdg-AjMdJjE8vxai5uxtVCheQB_xzm3XLsGhoCd6cQAvD_BwE

teraz mam

e-melissa.pl/produkt/dermedic-sunbrella-sun-bb-spf50-ultralekki-ochronny-krem-koloryzujacy-40-g,28653.html?gclid=CjwKCAjw07qDBhBxEiwA6pPbHp5LrdwSVAWkQniFyefhXvti1fnsSKI1alzOr28ttAAC0y69g8yfYBoCYW8QAvD_BwE

Nivea sprawdził się średnio, wyświecałam się po nim, ten z dermica trochę lepiej, ale nadal szukam ideału.
                  Może znasz jakiś krem z filtrem 50 do cery tłustej pod makijaż?
                  • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 12:20
                    Np. Eucerin oil control. Niestety musisz szukać, to co ci nie podpasuje wsmarowuj w szyje i dłonie. wink W ten oto sposób zużyjesz filtr, który Ci nie odpowiada na twarzy. smile
                  • lanola.x Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 12:30
                    Ja przy tlustej uzywam anthelios ultra la roche posay do twarzy.50plus.
                    • ninanos Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 13:37
                      www.aptekagemini.pl/la-roche-posay-anthelios-ultra-krem-do-twarzy-i-okolic-oczu-spf50-50-ml-0067887ten?
                      • redwineiswhatilike Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 13:48
                        Jest niezły pharmaceris S z filtrem 50 do cery tłustej, mieszanej i trądzikowej. Nie znoszę świecenia się. Są kremy, które mają rozświetlać i tworzyć efekt glow a dla mnie to jest po prostu tłuszcz smile
                        Po tym kremie twarz jest matowa i nie jest biała. Nie wiem jak z jakością ale cały czas też szukam ideału z filtrem do cery tłustej ale dojrzałej.
                      • lanola.x Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 13:49
                        Tak. Nie swiecilam sie i nie zapychalo mnie. Zerknelam na aktualne ich produkty z tej serii pojawily sie tez z kolorem ala podklad.
    • evee1 Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 08:18
      Ale to tak caly czas ma sie luszczyc, czy skora sie przyzwyczai i przestanie sie luszczyc?
      Ja tez postanowilam kupic jakas Vit A z Medik8, ale sa trzy rodzaje i w roznym stezeniu, wiec juz nie wiem, ktora wybrac.
    • primula.alpicola Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 08:19
      Zaczęłam z grubej rury w listopadzie- zrobiłam zabieg Retix C (kupiłam od razu 4 porcje- na 4 miesiące i do tego krem z retinolem Xylogic Retix C). Po zabiegu skóra przez parę dni była zaczerwieniona, łuszcząca się i bardzo przesuszona; krem i maski nawilżające po prostu "piła" wiele razy w ciągu dnia- nic dziwnego, 4% retinolu...
      Później skóra była jaśniejsza, gładka, delikatna w dotyku. Powtórzyłam to jeszcze 3 razy, w międzyczasie stosując na noc krem Xylogic (2-3 razy w tygodniu). Planuję tę kurację powtórzyć znowu jesienią.

Teraz mam krem z retinolem (0,2%), używam na noc, najpierw co 2-3 dzień, teraz w zasadzie codziennie. Nie mam żadnych podrażnień, ani łuszczenia, ani zaczerwienienia.
      Skóra w kierunku suchej, delikatna, cienka.
      • 35wcieniu Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 08:27
        Ten efekt po Retix C się utrzymuje?

(Swoją drogą podoba mi się rozstrzał cenowy, zestaw do samodzielnego zabiegu kosztuje 50 zł, w salonach kosmetycznych robią za 350-400 big_grin)
        • primula.alpicola Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 08:33
          Trudno powiedzieć czy po Retiksie, bo cały czas mam krem z retinolem. Od otoczenia słyszę, że odmłodniałam i wyglądam promienniewink
          Tak, jest różnica w cenie. A zabieg u kosmetyczki wygląda tak, że ona nakłada serum z wit.C , wmasowuje, nakłada maskę z retinolem, każe Ci zmyć za 8h i mówi Ci do widzeniawink
          • 35wcieniu Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 08:36
            Zatem naprawdę warto dopłacić te 3 stówki big_grin big_grin

Może sobie kupię na próbę jeden zestaw.
      • szybki-lisek Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 08:35
        Pierwszy raz ten peeling retix c zrobila mi moja dr od urody, potem zamawiałam go sama. Używam juz drugie opakowanie i jest dla mnie absolutnie boski. Najpiękniej jest około 1 tydzień po. Mówię o peeling tym w saszetkach, natomiast nie miałam nigdy kremu, wolę z Medik8. Czy ten z retix jest porównywalny? Masz doświadczenie?
        • primula.alpicola Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 08:41
          Mam, bo mój obecny krem to Night Ritual właśnie, Medik8. Xylogic ma stężenie retinolu 0,15%, jest gęstszy, "bogatszy", dłużej się wchłania i odczuwam delikatnie , hhmmm, nie pieczenie, ale mrowienie? Po mediku tego nie ma.
          • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 08:57
            W Medik8 crystal masz retinal, a w xylogic retinol. Retinal musi zaliczyc jedna konwersje, a retinol dwie - do kwasu retinowego. Xylogic jest wiec słabszy od crystal, a crystal ma forne mała drażniąca, dlatego jej nie czuć.

Przy czym przy retinolu konieczny jest czas na przyzwyczajenie skory do procesu retynizacji, nawet jesli używa sie form mało drażniących.
            • primula.alpicola Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 09:01
              Nie mam Crystal, tylko Night Ritual- jego też dotyczy to, co napisałaś? Tego efektu po Xylogic nie nazwałabym przykrym, to jest krótkie, delikatnie mrowienie, no ale może dla skóry podrażnienie.
              W Retix C poszłam bez żadnego przygotowania, stąd może ten piorunujący, dewastujący efekt.
              • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 09:09
                Zabieg to co innego, tez chodzę na „dewastujące” lasery.

Teraz sprawdziłam - Night Ritual ma 0,2% retinolu (forma ta sama co w xylogic), ale medik8 ma tak ułożone formulacje, aby jak najmniej drażnić (pewnie dlatego jest droższy). smile
                • primula.alpicola Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 10:13
                  Ok, dzięki. Przyznaję że zupełnie nie rozumiem, o czym mówisz i jaka jest różnica między retinolem a retinalem. Następnym razem spróbuję ten Crystal, bo nadaje się i na lato, tak?
                  Laser zrobiłam raz, niestety poza dewastacją i bólem nie widziałam żadnych efektów i więcej się nie umawiałam...
                  • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 10:42
                    Promila, nie wiem u kogo (oraz jaki) robiłaś laser, ale np. frakcyjny ablacyjna w nieodpowiednich rękach moze narobić nawet szkod, przy zero pożytku. Trzeba chodzić do takich specjalistów, którzy niektóre zabiegi robią taśmowo, nie ma lekarzy medycyny estetycznej specjalizujących sie we wszystkim - jesli lepiej zrobia botox, to gorzej laser. I na odwrot. wink Mnie efekty laserów zachwycają.
                    Spokojnie możesz kupić crystal, nawet zacząć od 6, skoro przeszlas nu proces retynizacji. Możesz spokojnie używać retinalu także latem, o ile używasz filtrów, zawsze, codziennie. smile
                    • primula.alpicola Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 10:55
                      Promilabig_grin No weź, o 10:44 mam zero promiliwink
                      Może kiedyś jeszcze spróbuję z laserem. Na razie nie- dużo bólu, bez efektów, prawie tydzień nie mogłam się ludziom pokazać. Retinol daje radę.
                      Tak, używam filtrów.
                      • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 10:58
                        😂😂😂 Sorry, po koronawirusie nie jestem sobą. 😂 Serio byłam przekonana, ze jestes promila. 😂

Oj, współczuje Ci takich przeżyć, aż dziwne, ze tydzien to trwało. Najważniejsze, to znaleźć swoja drogę - Ty masz retinol i filtry i to juz jest najlepsze, co możesz zrobic. smile)) Z każdym rokiem bedzie coraz wiecej przystępnych pochodnych form wit A, bedzie dużo łatwiej o skuteczna Pielęgnacje SKORY. smile
                        • primula.alpicola Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 16:32
                          Miałam ablacyjny laser frakcyjny. Nie wiem, może za słabe parametry dobrał? Ale z drugiej strony, efekt destrukcji miałam przez tydzień.
                          Pewnie kiedyś jeszcze zrobię, przekonuje mnie ta stymulacja kolagenu.
                          Ale najpierw muszę zapomnieć o tym bólu, w trakcie, i kilka godzin po. Jezu, nie mogłam chodzić, bo ruch powietrza mnie parzyłsad
                          • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 16:50
                            Współczuje. uncertain A miałaś Jeszcze jakieś zabiegi z przerywaniem ciągłości tkanek twarzy? Jesli tak, to ciekawi mnie czy podobnie odczuwałas bol. Ja tak mam z mezoterapia - po prostu dramat, a laser (po dobrym znieczuleniu) nawet spoko, mniej bolesny od pasty cukrowej. wink
                            Na stymulację kolagenu to jeszcze EGF. No i masujemy, masujemy, zeby zachowywać elementy mówiące o młodości. wink
                            • hexella Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 17:31
                              Sorki, że się wtrącę do rozmowy z Promilą big_grin, ale Thank_You czy mogłabyś mi pomóc z wyborem pomiędzy dwoma kremami z filtrem?
                              Pierwszy to Dermaquest SunArmor spf 50 - ma dodatek peptydów,
                              a drugi to Cell Fusion C Laser sunscreen... no nie wiemsmile
                              • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 21:39
                                A czemu akurat te? (Jeden i drugi jest bardzo ok, ale jak już płacić tyle to może za coś co ma przynajmniej pa++++, czyli ochronę uva powyżej 16; mój pharmaceris ma bodajże 48, ale do ideału mu daleko, przy czym to właśnie jego spakowałam na jutrzejszy wypad w góry).
                                Miałam obydwa, są bardzo przyjemne - tylko od jakiegoś czasu przykładam się solidniej do UVA. big_grin

• thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 21:40
                                  Cell Fusion w ogóle ma fajne kremy. smile
                                  • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 21:57
                                    Może spójrz na Skinceuticals? Murad? Lub to:

www.flaconi.pl/pielegnacja/garnier-ambre-solaire/sensitive-expert-/garnier-ambre-solaire-sensitive-expert-uv-schutz-fluid-lsf-50-emulsja-do-opalania.html?gclid=CjwKCAjw07qDBhBxEiwA6pPbHqjKifq51GX1nrychwsUt6tc6PkUEbMZGoXTBrRslrzfw-egGEQKhBoCTBQQAvD_BwE&pla=2593395052.11805472544.112638144137.pla-297612067635.#sku=80054648-40

Wszystkie mają bardzo dobre filtry, szerokie spektrum.
                                    • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 21:59
                                      Albo ten: www.mydermacenter.pl/twarz/produkty-/preparaty-przeciwstarzeniowe/capital-soleil-fluid-uv-age-spf50-40ml/VICHY1205.html?dwvar_VICHY1205_size=40%20ml&cgid=Skincare-anti-wrinkles-and-anti-ageing&gclid=CjwKCAjw07qDBhBxEiwA6pPbHlEQXB2E4LBNLBpAin4fHEXsFuuxy_wViiXfgsniAcey1JtLghMKEBoCY7MQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
                                • hexella Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 22:56
                                  mają dużo dobrych opinii na topestetic. No i ten Dermaquest ma peptydy, myślałam, że upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu wink
                                  Potrzebuję czegoś na co dzień, pod makijaż, co nie wyświeci mi paszczy. i dogada się z serum z witaminą c. Dotychczasowe kremy z filtrami wydawały mi się strasznie ciężkie.
                                  Dziękismile sprawdzę jeszcze Twoje propozycje.
                                  • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 23:21
                                    Bo to są dobre filtry, nawet bardzo, Możesz spokojnie wziąć jeden a potem drugi; ale można miec jeszcze lepszą ochronę niż one dają. Odczucia filtrowe zależne są tez od pielęgnacji, która kładziemy pod. Np. Pod ten pharmaceris to tylko serum kładę. Ale pod garnier czy skinceuticals nawet krem z ceramidami. Pod ultrasun lepiej nic. Albo kładź dwa, ja tak czasami robie, np. z neutreą.
                                    Na topestetic mozesz poprosić o próbki.
                            • primula.alpicola Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 17:36
                              Dwa razy miałam robiony botoks (czoło, lwia, kurze łapki). Nieprzyjemne wkłucia, ot tyle. Żadnego innego przerywania ciągłości skóry nie miałam. A ten diabelski laser palił żywym ogniem- i nie miałam znieczulenia. Dlaczego drań nie wspomniał, że można znieczulić?!
                              Nie wiem co to EGF, poczytam.
                              Co do masaży (i gimnastyki). Mam "Twarz bez wieku", "Lifting bez skalpela" Gugler, mam Lyapko, Gua-sha i ten wałeczek z kamienia, i co? I "od jutra"....
                              • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 21:43
                                Matkoicorko, laser bez znieczulenia - lekarz oberwałby z półobrotu po pierwszym przystawieniu głowicy.

EGF to czynniki wzrostu.

Masaże mogą być "od jutra" - musisz po prostu znaleźć chwilkę aby wypracować schemat i potem będziesz go robiła przy wieczornym oczyszczaniu czy oglądaniu tv/czytaniu książki/pilnowaniu mleka w garnku. wink Serio, przecież to naturalne, że zanim czegoś się nauczymy to zabieramy się do tego jak pies do jeża. Też tak miałam. smile
                                • primula.alpicola Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 22:01
                                  Na razie wydaje mi się to bardzo skomplikowane i czasochłonne, i że wszystko robię źlesad
                                  • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 22:04
                                    Bo to jest skomplikowane i czasochłonne, ale jeśli "zaskoczysz" to będzie już tylko banalne; a z retinoidami i spf to już perfekcja. smile
    • chococaffe Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 09:30
      No więc retinol chyba działasmile Kiedy thank you napisała, żeby sobie zrobić zdjęcia przypomniałam sobie, że około rok temu robiłam zbliżenie w innym celu. Retinol zaczęłam używac chyba na przełomie października i listopada, co drugi dzień. Albo jestem ślepa, albo skóra mi się bardziej napięła, wydaje się być ciut bardziej zwarta (ciut)

No chyba, że to nie retinol tylko utyłam - boje się wejść na wagę big_grin
      • thank_you Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 10:55
        Na pewno działa, jako jeden z niewielu kosmetyków. 😁 Zrob teraz takie same zbliżenie i porównaj za kolejne pol roku. smile
    • redwineiswhatilike Re: Retinol - znów pytanie... 08.04.21, 13:50
      The Ordinary używałam. Może być.
      Najbardziej lubię Sesderma retises 0.5. Mój najlepszy krem z retinolem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka