Dodaj do ulubionych

Szczepienia a autoimmunologiczne choroby

17.04.21, 22:34
W najbliższej rodzinie mam 2 osoby z chorobami autoimmunologicznymi.
Obydwie źle zniosły szczepienie ( moderna).
Jedna to osoba grubo po 70 a druga 40 letnia .
Nastąpiło zaostrzenie choroby.
Macie wśród znajomych , rodziny osoby zaszczepione obciążone tymi chorobami? Jak przeszły szczepuenhe? Przypadek taka reakcja ?
Obserwuj wątek
    • pade Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 22:35
      Nie przypadek, niestety. Czytałam ostatnio wywiad z immunologiem i twierdził, że może właśnie wystąpić zaostrzenie choroby.
      • marinette.wue Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 22:38
        Oficjalnie podają ze szczepionki sa bezpiecznie, jedynie leczenie imminosupresyjne może obnizyc skuteczność.
    • silenta Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 22:37
      A ja zniosłam bardzo dobrze i znajome osoby też.
      • marinette.wue Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 22:39
        A jaka choroba? Ja piszę o reumatoidalnym zapaleniu stawów i luszczycowym zapaleniu stawów.
        • silenta Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 22:56
          Hashi.
        • lanola.x Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:04
          Ja mam rzs w remisji. Tez sie balam nawrotu. Po szczepionce AZ nic mi nie bylo tzn zadnego zaostrzenia rzs. Teraz jestem ozdrowiencem i tez nic na szczescie.
          • lanola.x Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:06
            Po szczepieniu bylam bardziej "chora" niz w trakcie infekcji covid.
    • abecadlowa1 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 22:44
      Mam astmę i rzs. Po szczepeiniu astrazeneka miałam 1 dzień gorączkę i bolałam nie ręka w miejscu wkłucia.
      • alina460 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 22:45
        To tak, jak większość.
    • mysiulek08 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:17
      tak, mam, dwie osoby( przyjmujace leki biologiczne), obie szczepione pfizerem, mlodsza zero objawów, starsza jeden dzień gorszego samopoczucia i tyle
    • asiairma Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:19
      RZS- lekarz kazał na kilka dni przed i kilka dni po odstawić leki. Wszystko było ok- 2 dni lekkiego rozbicia, stanu podgorączkowe i większych bóli stawów (może od braku leków, może szczepionka). Leki odstawione, aby była lepsza- mocniejsza odpowiedź ma szczepionkę.
    • pampelune Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:35
      marinette.wue napisała:

>Macie wśród znajomych , rodziny osoby zaszczepione obciążone tymi chorobami?
      > Jak przeszły szczepuenhe? Przypadek taka reakcja ?

SM — ból ręki i rozbicie przez 1 dzień, covid jest dużo większym zagrożeniem dla SM-owca niż szczepionka.
      • mojave Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:44
        Tak, osoba 68 lat z rzs, szczepiona AZ- żadnych skutków ubocznych, nawet ręka nie bolała
      • pampelune Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:55
        pampelune napisała:

> SM — ból ręki i rozbicie przez 1 dzień, covid jest dużo większym zagrożeniem d
        > la SM-owca niż szczepionka.

Zapomniałam napisać że AstraZeneca.
    • slonko1335 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:41
      Rzs 68 lat kobieta. Szczepiona astrą bez żadnych odczytów poszczepiennych.
    • madami Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:46
      Coronawirus, podobnie jak inne infekcje mogą przyczynić do rozwoju choroby autoimmuno, od lat podejrzewa się infekcje jako jeden z czynników wyzwalających lub zaostrzających, choć ja np. podejrzewam, że większą rolę odgrywa jednak stres. Szczepienie pewnie też w jakimś stopniu może, każda ingerencja może ale biorąc pod uwagę jak zaraźliwy jest ten wirus chyba mniejsze ryzyko jest przy szczepionce. Takie jest moje zdanie. I stres - zredukować ile się da.
      • madami Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:47
        Aaaa moja mama ma chorobę autoim. szczepienie zniosła bardzo dobrze, nie obserwujemy też nic co by zaostrzyło objawy.
      • pampelune Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:54
        madami napisała:

> Szczepienie pewnie też w jakimś stopniu może, każda ingerencja może ale biorąc
        > pod uwagę jak zaraźliwy jest ten wirus chyba mniejsze ryzyko jest przy szczepionce.
        > Takie jest moje zdanie.

Nie tylko Twoje. Jest to też zdanie naukowców, wynikające z dotychczasowych badań
        (ง ื▿ ื)ว
      • b.bujak Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 16:09
        madami napisała:

> Coronawirus, podobnie jak inne infekcje mogą przyczynić do rozwoju choroby auto
        > immuno, od lat podejrzewa się infekcje jako jeden z czynników wyzwalających lub
        > zaostrzających, choć ja np. podejrzewam, że większą rolę odgrywa jednak stres.
        > Szczepienie pewnie też w jakimś stopniu może, każda ingerencja może ale biorąc
        > pod uwagę jak zaraźliwy jest ten wirus chyba mniejsze ryzyko jest przy szczepi
        > once. Takie jest moje zdanie. I stres - zredukować ile się da.

dlatego z punktu widzenia medycznego właściwym podejściem jest indywidualne rozważenie bilansu korzyści i ryzyka - masowe podawanie szczepionek, które są w fazie eksperymentalnej, w punktach drive thru jest tego przerażającym przeciwieństwem

ja się lubię zadawać z lekarzami, którzy nie boją się wychodzić nieco poza oficjalnie obowiązujące nurty i schematy; jeszcze przed pandemią lekarz ten zalecił przed podaniem szczepienia (oczywiście innego, niż covid) badania pod kątem autoagresji - chodziło o pacjenta o nieoczywistej kondycji zdrowotnej, lekarze z przychodni kazali szczepić bez mrugnięcia okiem
    • mitovita Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 17.04.21, 23:52
      tak, po pfizerze wszystko ok.
    • aqua48 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 13:43
      Mam, przeszła szczepienie niezauważalnie.
    • mamamisi2005 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 13:55
      RZS. Choroba dobrze kontrolowana. Po szczepieniu (Moderna) krótkotrwałe nasilenie dolegliwości stawowych, bez wpływu na aktywność choroby
      • madami Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 16:02
        Moja koleżanka z RZS po covidzie miała rzut choroby, dość intensywne dolegliwości w stawach dłoni.
        • mamamisi2005 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 17:55
          W przypadku mojej mamy, bo o niej piszę, dolegliwości bólowe były dość intensywne, ale nie było (dodatkowego) obrzęku stawów ani wzrostu wskaźników zapalnych, więc DAS 28 wzrósł niewiele i krótkotrwale na czas trwania bólu i nijak nie spełniło to kryterium zaostrzenia. Niestety podobne zaostrzenia dolegliwości bólowych zdarzają się jej też np. przy banalnej infekcji.
    • srubokretka Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 14:25
      Pierwsze skutki szczepien mozna bedzie zaobserwowac tylko u niektorych ludzi w pierwszych dniach.

Skutki brania antykoncepcji generacji X dopiero po latach mozna okreslic. Wiedzialyscie , ze jestescie w szufladce "zwiekszona wadliwosc systemu krwionosnego"?

To, ze moge zachorowac na gruzlice, ktora rodzice dali mi wszczepic jak bylam dzieckiem, dowiedzialam sie od lekarza w Stanach.

W Niemczech nie spiesza sie zbytnio z masowymi szczepieniami. Mimo, ze kraj jest w czolowce farmaceutycznej. Wola ekserymentowac na Polakach. Taka ich tradycja.
      • szpil1 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 14:44
        srubokretka napisał:

> W Niemczech nie spiesza sie zbytnio z masowymi szczepieniami. Mimo, ze kraj jes
        > t w czolowce farmaceutycznej. Wola ekserymentowac na Polakach. Taka ich tradycj
        > a.

Ma to sens. Jak już Polacy wymrą od szczepionek to będzie łatwo zająć Polskę. Sprytnie kombinują te Niemce.
      • snajper55 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 15:16
        srubokretka napisał:

> Pierwsze skutki szczepien mozna bedzie zaobserwowac tylko u niektorych ludzi w
        > pierwszych dniach.
        >
        > Skutki brania antykoncepcji generacji X dopiero po latach mozna okreslic. Wiedz
        > ialyscie , ze jestescie w szufladce "zwiekszona wadliwosc systemu krwionosnego"
        > ?
        > To, ze moge zachorowac na gruzlice, ktora rodzice dali mi wszczepic jak bylam d
        > zieckiem, dowiedzialam sie od lekarza w Stanach.
        >
        > W Niemczech nie spiesza sie zbytnio z masowymi szczepieniami. Mimo, ze kraj jes
        > t w czolowce farmaceutycznej. Wola ekserymentowac na Polakach. Taka ich tradycja.

Jak zawsze wypisujesz brednie.

16.04.2021
        Niemcy
        łączna liczba podanych dawek - 21,3 mln
        osoby w pełni zaszczepione - 5,43 mln
        % zaszczepionych pełną dawką - 6.5%

Polska
        łączna liczba podanych dawek - 8.48 mln
        osoby w pełni zaszczepione - 2.25 mln
        % zaszczepionych pełną dawką - 5.9%

news.google.com/covid19/map?hl=pl&mid=%2Fm%2F0345h&state=7&gl=PL&ceid=PL%3Apl

S.
        • srubokretka Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 15:44
          czyli 5 moich znajomych z Niemiec klamie. Rzuce w nich tymi statystykami, zobacze co powiedza smile 2 na poczatku jedzie do Polski sie szczepic, bo twierdza, ze w Niemczech dopiero za kilka mies beda mogli. 60 i 62 lata.
      • memphis90 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 15:56
        >Skutki brania antykoncepcji generacji X >dopiero po latach mozna okreslic
        Pigulke wprowadzono kiedy - w latach 60...?

>To, ze moge zachorowac na gruzlice, ktora >rodzice dali mi wszczepic jak bylam >dzieckiem, dowiedzialam sie od lekarza w >Stanach
        Tzn jakiś nieduoczony konował z juesej wmówił Ci, że możesz zachorować na gruźlice z powodu szczepienia w dzieciństwie...? Dobrze zrozumiałam?
        • cku1 Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 18.04.21, 16:12
          Nie psuj jej wizji świata 😀
    • madami Re: Szczepienia a autoimmunologiczne choroby 19.04.21, 10:56
      Tutaj do poczytania ( lub przetłumaczenia choćby translatorem) artykuł, SARS-CoV-2 jako wirus autoimmunologiczny.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7598743/?fbclid=IwAR1rvdsvj8kmPgANMYIV8BBlJXZHIY46ig_5lmfYPz2F_DoPlSUY2oHOcmQ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka