Dodaj do ulubionych

Ostroga piętowa

25.04.21, 16:00
Od niedawna pobolewa mnie pięta, dojrzewam do zapisania się do lekarza. Podejrzewam, że to ostroga, czy któraś z Was to leczyła? Jakimi metodami i czy skutecznie? Lekarz obowiązkowy, o tym już wiem, ale chciałbym wiedzieć mniej więcej co mnie może czekać.
Obserwuj wątek
    • klementyna156 Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 16:28
      Tak. Zastrzyki, fizjoterapia - laser, krioterapia i coś jeszcze chyba. Nie dały nic.
      Pomogły porządne wkładki ortopedyczne do butów - zrobione na zamówienie, takie po długim badaniu z chodzeniem boso. Na początku nosiłam je w każdych butach (z rok), teraz tylko z nimi biegam. Nic nie boli.
      Także możesz się zbadać, ale po wkładki się od razu umawiaj - ulga niesamowita.
    • lanola.x Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 16:41
      Podobno efekty daje rozbijanie ostrogi. Wkladki to mus. Obuwie typowo do biegania na asfalt. Masowanie rozciegna pilka tenisowa zobacz na you tube. Mi pomoglo masowanie bo ostroga jedt niewielka.
    • andaba Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 16:48
      Czeka cię ból, to pewne. Ja miałam milion różnych atrakcji-rehabilitacji, nie pomagało nic, faktycznie poza miękkimi butami i wkładkami, już myślałam ze będzie do śmierci boleć, ale nie, przestało boleć, a ja jeszcze żyję.
      Może jednak te cuda lasery i inne pomogły, tylko musiało to potrwać.

Inna sprawa, że mnie nie zaczęło boleć tak z niczego, tylko uszkodziłam sobie nogę odrostem bzu - obcięta tuż przy ziemi gałązka przebiła mi gumiaka i wbiła się w piętę. Na rtg wyszła "wydatna ostroga piętowa", gdyby nie @#$%^& gałązka, to bym nie wiedziała, że posiadam.
    • ga-ti Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 17:12
      Kiedyś skorzystałam z rad emamy oczywiście. Masaże, miałam takie drewniane coś do turlania, masaże piłeczką, zanim wstawałam z łóżka to rozciągałam stopy. Do tego wygodne buty, cały czas, miękkie, 'sprężynujące', wkładek nie miałam, ale też polecam.
      Jakoś przeszło, a bolało bardzo, rano wstawałam i nie mogłam iść do łazienki, ustawiałam stopę jakoś dziwnie i od tego po jakimś czasie bolała mnie cała noga, aż do biodra.
      Nie wiem, może się odnowi, ale na razie, od jakiś 2-3 lat jest cisza.
    • piszaca.zza.swiatow Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 17:23
      Terapia falami uderzeniowymi. Cała seria to 5 zabiegów, ale w przypadku ostrogi po 2 już jest dobrze, po 3 zapominasz o sprawie.
      Do tego wkladki (takie specjalne silikonowe pod pięty).
      • gajmal Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 17:44
        Dokładnie to samo słyszałam od lekarza - ultradźwięki albo fala uderzeniowa
    • kaskaz1 Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 18:42
      Pomogły ultradźwięki ale dopiero druga seria czyli 2x10 zabiegów. Póki co 2 lata nie dokucza.
    • mikams75 Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 19:11
      nie wiem czy lekarz obowiazkowy, fizjotepeuta by wiecej zdzialal, pokazalby jak cwiczyc. Pisalam tu wielokrotnie - rozciaganie trzech grup miesni lydek jest naskuteczniejsza metoda.
      Wkladki do butow pomagaja na chwile, tyle tylko, ze daja komfort podczas chodzenia ale miesnie skracaja sie dalej, wkladki nie likwiduja prroblemu a tylko go poglebiaja. Intensywne cwiczenia rozciagajace poczatkowo moga spowodowac wiekszy bol, ale z czasem mija i pozniej jak sie w miare regularnie cwiczy, to problem nie powraca.
      • lanola.x Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 20:33
        Zgadza się. Wkładki i buty są dobre żeby w ogóle móc chodzić, złagodzić ból. Ostroga może pojawić się z wielu przyczyn, u mnie robi się z przetrenowania jak za krótko rozciągam mięśnie po ćwiczeniach. Zbyt intensywne, długie chodzenie, bieganie np. zbyt duża waga może powodować.
        Pozwolę sobie wstawić tu linki do ćwiczeń rozciągających, które robię:
        www.youtube.com/watch?v=UKX82nvHFaI
        to ćwiczenie najbardziej pomaga, na filmie jest wałek, może być piłka tenisowa.
        Rozciąganie mięśni zginaczy:
        www.youtube.com/watch?v=RBG6LvHjD_E
        Pięta nogi z tyłu musi dotykać podłogi. Ważne aby nie rozciągać mięśni powyżej granicy bólu, ma tylko umiarkowanie boleć wytrzymujemy minutę, po minucie ból ma się zmniejszać.
        Tu inny film
        www.youtube.com/watch?v=sBDMn8dIhYk
        rozciaganie miesni uda: www.fabrykasily.pl/atlas-cwiczen/rozciaganie/rozciaganie-miesni-czworoglowych-w-lezeniu
        i ten film:
        www.youtube.com/watch?v=10Rgz3xGwgo

Mikams75 czy robisz jeszcze jakieś ćwiczenia na rozcięgno?

• mikams75 Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 21:57
          ten drugi filmik jest bardzo dobry, dokladnie tak mi tlumaczyl lekarz, tylko trzeba umiec odpowiednio wyluzowac nogi, zeby rozciagac prawidlowo. Z pileczka tez cwiczylam. Inne rozciagajace tez sa ok, ale wg mnie to w w tym drugi filmiku to podstawa i bardzo skueteczna etoda na pozbycie sie bolu piet. Ja jeszcze stawalam na jakims stopniu (u mnie na brzegu prysznica), piety wiszace i opuszczalam, ale to podobne do ostatniego cwiczenie tego fizjoterapeuty z filmu.
          Jak juz sie pozbylam problemu (a bywalo, ze wstac rano nie moglam, zeby sie doczlapac z bolem do lazienki to robilam jeszcze w lozku rozciaganie) to nie cwicze tak intensywnie. Poczatkowo cwiczylam po 3 razy dziennie. Ale jak sie zaniedba, to moze problem wrocic. Teraz robie ogolnie rozne cwiczenia rozciagajace, srednio systematycznie ale czesto jak mam chwile np. czekam az sie woda na herbate zagotuje to porozciagam lydki albo jak myje zeby to opieram stope o prysznic i naciagam lydke. Tak mimochodem latwiej o systematycznosci i tez cos daje.

• lanola.x Re: Ostroga piętowa 25.04.21, 22:31
            Dzięki😊Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka