alina460 06.05.21, 12:29 Na słodko lub na słono z ciastem drożdżowym. Macie jakieś pomysły? Niebyt skomplikowane poproszę i bez egzotycznych przypraw, co to każda idealna pani domu posiada, bo ja na pewno nie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solejrolia Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 12:34 Cynamonowa drożdżówka Polecam, bardzo ją lubimy, przy odrobinie samozaparcia da się ją zwinąć. My zjadamy bez polewy z lukru A ostatnio zrobiłam Gwiazda z serem . Pycha. ( z makiem tez robię, ale to w okolicy świąt BN) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 13:03 z moich wypieków lubię zatapiane rogaliki, prosta, w miare szybka robota: www.mojewypieki.com/przepis/zatapiane-rogaliki Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 12:57 Ciasto z rabarbarem. Akurat kupiłam kilogram. 375 g mąki 75 g cukru 75 g miękkiego masła 1 jajko 1/8 l (125 ml) mleka 20 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić w mleku, zmiksować wszystkie składniki haczykami miksera do gładkiego, lekko błyszczącego ciasta. Zostawić do wyrośnięcia godzinę. Rozwałkować na blachę, zostawić na 15 minut, w tym czasie rabarbar umyć, pokroić w małe kawałki, przesypać paczką cukru waniliowego, albo łyżką normalnego cukru (i opcjonalnie łyżką wiórków kokosowych) i wrzucić gęsto na ciasto. Piec w piekarniku 180 stopni przez 25-30 minut. Można posypać po upieczeniu na górze cukrem, jak rabarbar bardzo kwaśny. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Coś dobrego drożdżowego 07.05.21, 09:31 te proporcje to na jaką mniej wiecej blachę? tez kupiłam rano rabarbar i chetnie zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 13:01 www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/472-cynamonowe-ciasto-drozdzowe-do-odrywania Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 13:04 Ja po prostu wałkuję porządnie wyrośnięte ciasto drożdżowe i smaruję czym tam mam. Raz to będzie masło roztopione z cukrem i cynamonem, raz jakiś skitrany słoik dżemu lub konfitury, albo puszka z gotowym kajmakiem. Jak nie mam nic z powyższych wysypuję na ciasto bakalie, zwijam i wsadzam do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 14:07 Podoba mi się ten pomysł: zawinąć i do piekarnika bez bawienia się w układanie kształtów. Ale zawijasz i tak po prostu kładziesz na blaszkę czy do foremki? A jakiś dobry przepis na ciasto drożdżowe macie? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 22:00 Tak po prostu kładę na blaszkę. Mój stały i niezmienny przepis to: ok 1/2- 3/4 kg mąki, 4 żółtka, pół (kto lubi słodsze to może dać całą) szklanki cukru, 200 g masła, dwie niepełne szklanki mleka, torebka suchych drożdży. Roztapiam masło, odstawiam z ognia, dolewam zimne mleko, wylewam to wszystko do mąki, wrzucam żółtka, cukier i drożdże, ubijam mikserem - haki. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przebijam (mieszam energicznie) drewnianą łyżką i pozostawiam do ponownego rośnięcia. Drożdżowe zawsze robię "na oko" i zawsze wychodzi. W każdych warunkach, nawet pieczone na wakacjach w pogiętej blaszanej menażce i starym dymiącym piecu na drewno Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 13:02 Pizzerki z Mojewypieki.com, pyszne i proste. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 13:05 Focaccia według przepisu z Moich Wypieków, wychodzi dobra nawet z najprostszymi dodatkami (ja dałam tylko oliwę i suszone oregano). Bułki z patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 14:19 Pizza i foccacia, słodkich nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 14:28 Ja jutro bede robic cebularze, pierwszy raz w zyciu i chyba z tego przepisu www.mojewypieki.com/przepis/cebularze-lubelskie Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 22:01 Robiłam cebularze, pyszne są. Niestety gładko wchodzą Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 22:07 Tak cebularze polecam. Ale ja w ogóle je lubie🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Coś dobrego drożdżowego 07.05.21, 15:38 Zrobilam i sa spoczi, dzieciom zamiast cebuli dodalam dzem i z tego samego ciasta maja drozdzowki na slodko 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 22:17 Ostatnio robiłam chałkę z przepisu z bloga „uwaga babcia gotuje”. Pyszna wyszła, na weekend znów zrobię, albo może nawet jutro na podwieczorek. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 22:39 Dzisiaj robiłam mini bułeczki z Toffi w środku 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ewbal Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 22:41 Chleb rwany Tylko masła tak połowę tego co w przepisie Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Coś dobrego drożdżowego 06.05.21, 22:52 mnie przed wielkanoca ktoras forumka polecila taka babke drozdzowa (z lukrem cytrynowym) i teraz musze robic regularnie! swietna jest. delikatna i puchata. malo slodka. www.kwestiasmaku.com/desery/babka/babka_drozdzowa_wielkanocna/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: Coś dobrego drożdżowego 07.05.21, 16:40 Drożdżowe dla leniwych , nic nie trzeba wyrabiać tylko zmiksować i do zimnego piekarnika , oczywiście wcześniej na to truskawki i kruszonka . Odpowiedz Link Zgłoś
shumarii Re: Coś dobrego drożdżowego 07.05.21, 17:11 Ja robię drożdżówki z cynamonem z przepisu Moje wypieki, Jeśli masz maszynę do chleba to, bułka z masłem. Ciasto samo się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Coś dobrego drożdżowego 07.05.21, 17:18 Zrobiłam broszki z rabarbarem z kwestii smaku i były super. Wciągnęliśmy 12 w jeden dzień. Ale. Ja bym dodała połowę tego masła co w przepisie. Mi się nie wgniotło, być może dlatego, że część mąki była pełnoziarnista (?), ale obstawiam, że 350g masła na 500g mąki to jednak sporo. W smaku i konsystencji były dobre po upieczeniu, ale formowało się to ciasto ciężko. Niedawno jadłam babkę drożdżową z pokrojonym boczkiem na słono i była super do obiadu (sałatki np). Odpowiedz Link Zgłoś