Dodaj do ulubionych

Samochodem przez Europę; proszę o info

07.05.21, 22:32
Czytam rozporządzenia, strony rządowe i turystyczne i nie do końca to sobie wyobrażam.
Dziewczyny, przemierzałyście ostatnio jakiś kawałek Europy (pokonując jakąś granicę)? Trzeba mieć aktualne PCR? Jak podróż dłużej trwa i zatrzymam się w jakimś hotelu/ wynajmę apartament, muszę powtarzać próby? (np. we Francji test ważny 72h, w Niemczech 48h)
Gdzie są ewentualne kontrole?
Najprościej byłoby teraz lecieć na Bali, tam robią test tuż przed wejściem na statek i na wyspie lądują sami zdrowi. Na lotniskach są punkty testowe, to wszystko jest jasne, ale transport lądowy? Jak to wygląda w praktyce?
Obserwuj wątek
    • januszekxxl Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 07.05.21, 22:43
      Zamiast siedzieć na dudzie w domu, to ludzie chcą podróżować po świecie roznosząc zarazę (przyjmując kolejne mutacje zarazy i roznosząc je).
      Ludzie są jednak głupi.
    • redwineiswhatilike Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 07.05.21, 23:22
      Na fb jest grupa Podróże w czasie pandemii. Może tam pomogą.
    • po-trafie Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 07:02
      Jezdzilam kilkukrotnie w ciagu ostatnich miesiecy i:
      - tak: jedziesz z wynikami testu, przetlumaczonymi na angielski, oraz z wypelnionymi deklaracjami dla kazdego kraju, przez ktory przejezdzasz (zazwyczaj deklaracja pyta czy masz symptomy covidowe, czy jestes objety izolaxja/kwarantanna, gdzie zostajesz, ew. jaki jest powod podrozy - tu duzo zalezy od krajow i aktualnych regulacji);
      - sprawdzaja to.. roznie. na granicy niemiecko-austriackiej granicznicy tylko zerkaja na papiery i jak widza, ze tranzyt (nie zostajesz dluzej) to machaja cie dalej. Tam samo na szwajcarsko-francuskiej;
      - na pl/niemcy nie bylo nikogo, podobnie austria-wlochy;
      - na brytyjskiej: 6h czekania bez dostepu do toalety, dokladna kontrola powodu i papierka.

Jesli chodzi o nocleg, to zalezy od kraju i aktualnych regulacji. W jednych sie zatrzymasz, w innych jak tylko gdzies przenocujesz, to wpadasz w kwarantanne i zostajesz 10 dni.

Na wiekszosci granic potrzebujesz aktualny test, czyli jesli robisz 1.05 test w pl, 2.05 dojezdzasz do wloch, spedzasz tam 3 dni i jedziesz 5.05 do francji, to robisz nowe test we wloszech i placisz za niego. Z tymi wynikami przekraczasz kolejne granice.
      Albo... kraje tego nie wymagaja, bo moze akurat ten rejon wloch z ktorego jedziesz, jest na ich zielonej liscie. Albo moze tranzyt jest wyjatkiem, kiedy nie potrzebujesz testu, bo przez kolekny kraj tylko przejezdzasz.

Z 15-20 razy przekraczalam autem rozne granice i klucz to sprawdzic dla kazdego kraju wszystkie reguly i wyjatki od nich, i sprawdzic znowu 2 dni przed wyjazdem, bo to sie bardzo szybko zmienia.
      • kanna Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 09:04
        Dla mnie Twój opis brzmi koszmarnie.. w sensie - dobrowolnie bym teraz nigdzie nie jechała.
        • redwineiswhatilike Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 10:00
          Ja też. Mamy plany jechać po córkę do Francji pod koniec czerwca i po drodze zatrzymać się może w 2 miejscach na nocleg, z powrotem to samo, zrobić powiedzmy 5 czy 6 noclegów. Ale jeśli nie uda się zrobić tego bez testów, tylko pokazując zaświadczenie szczepienia, to nie jedziemy. Wróci samolotem jak pojechała. Opis naprawdę brzmi strasznie. Poza tym koszty. U nas test 500 zł, taki koszt był przynajmniej pod koniec grudnia a chcemy jechać w 2 osoby, wracać w 3, po drodze niejedna granica.
      • bergamotka77 Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 11:46
        Brzmi przekoszmarnie, gorzej niż w czasie PRL sad
        • berber_rock Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:45
          bergamotka77 napisała:

> Brzmi przekoszmarnie, gorzej niż w czasie PRL sad
          Bo JEST gorzej niez w PRL.
          Jako dziecko przechodzilam z rodzicami do Berlina Zachodniego z NRD - bulka z maslem w porowaniu do tego, czym teraz jest Europa
          • bergamotka77 Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 14:08
            No ja też pamiętam pokonywanie granic wtedy. Budzono nas z bratem na granicy, wtedy kilkuletnie dzieci, śpiące po wielogodzinnym oczekiwaniu i wywracali w aucie wszystko do góry nogami. Ale zawsze nas wpuszczali a teraz? Mój koszmar, ze kiedyś wróci to ograniczenie podróżowania właśnie się ziszcza...
            • myslozbrodniarka Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 14:24
              bergamotka77 napisała:

. Ale zawsze nas wpuszczali a teraz? Mój koszmar, ze
              > kiedyś wróci to ograniczenie podróżowania właśnie się ziszcza...

Ojej, a ktoś was nie ostrzegał?
      • totutotam.org Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 12:31
        Po-trafie, wielkie dzięki!
        Z jakiej strony korzystasz przy sprawdzaniu nowych warunków?
        • po-trafie Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 14:18
          Stron rządowych każdego z krajów z osobna, inaczej nie ufam.
      • milupaa Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:13
        JPR🙈, wakacje tylko w kraju do czasu zakończenia tego szaleństwa....
      • demono2004 Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:33
        Matko, ile to zachodu, by gdzieś teraz wyjechać. Ja rozumiem, ze ludzie jada tez za granice do pracy, to ok. W innym wypadku bym sobie jednak darowała teraz te podróże. Nie chciałoby mi się w to wszystko bawić.
        • totutotam.org Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:39
          No, ja akurat do pracy.
        • po-trafie Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 14:21
          Ja akurat mieszkałam po 1-2 miesiące w kilku krajach europejskich, więc mimo papierologii było warto. Inna rzecz, ze jak ktoś lubi podróżować i był choćby w kilkunastu krajach azjatyckich i przed Covid - gdzie każdy ma inne regulacje, inne formularze, w kilku trzeba wizę kupić odpowiednia ilość czasu wcześniej, w kilku trzeba mieć z sobą różne potwierdzenia - to papierzyska i sprawdzanie regulacji jest po prostu stałym elementem logistyki wyjazdowej.
          Rozumiem jednak, ze może to ludzi zniechęcać.
          • berber_rock Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 18:24
            po-trafie napisała:
            Inna rzecz, ze jak ktoś lubi podróżować i był choćby w k
            > ilkunastu krajach azjatyckich

_ ja cie bardzo przepraszam, ale ZADEN kraj azkatycki nigdy nie mial regulacji, ze mozesz do nich wjechac jedynie tranzytem + nie nocowac + poruszac sie po najkrotszej trajektorii albo autostradzie + GSM ci krzyczy jesli z niej zjezdzasz chocby do stacji benzynowej
            _ papierologia tak, ale zawsze wjezdzalo sie na ile sie chciaailo w ramach obowiazujacej wizy - nawet do rezimowej Birmy!
      • chococaffe Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 17:08
        Jak czytam takie rzeczy to jednak w tym roku chyba samolot

p.s. przy powrocie do PL chyba wystarczy zaświadczenie o szczepieniu? Czyli tylko ewentualnie jeden test, w dodatku raczej na pewno negatywny
      • mirkabella Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 09.05.21, 17:27
        Gdzie się czeka 6h na granicy z uk? Po której stronie? Kiedy jechałaś?
        • piesiedwa Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 09.05.21, 18:25
          Sie nie czeka teraz. Latalam i jezdzilam. Czysto.
          • mirkabella Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 09.05.21, 21:25
            Dzięki.
    • 71tosia Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 09:49
      Czechy - teoretycznie potrzebny test antygenowym lub pcr w praktyce nie bylo kontroli na granicy (koło bogatyni) Córka leciała kilka dni temu do rodziny do Pragi miała wszelkie dokumenty (jest ozdrowieńcami wiec testów nie musiała robić) i tez nikt o nic nie pytal.
    • piesiedwa Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 10:01
      Kilka dni temu jechalam autem z uk do pl. Co Cie interesuje z tego kawalka?
      • totutotam.org Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 11:21
        Wjazd do Francji, Niemcy (te dwa kraje w tranzycie) i wjazd do Polski. Nocleg chętnie wzięłabym tuż przed granicą francuską, we Francji i być może też w Niemczech. Z góry Ci pięknie dziękuję!
        • bergamotka77 Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 11:45
          Też mnie to interesuje. Jestem załamana - urlop mam pod koniec czerwca sad
          • piesiedwa Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 12:44
            Wyjazd z uk osobowym autem, tunelem- testy pcr plus paszporty- nic wiecej nie sprawdzali, pustki, auto pod kontrole na narkotyki w standardzie. Reszta Europy tylko przejezdzalam, bez noclegu- zero czegokolwiek, ruch sredni. Wjazd do pl- zero kontroli, nikogo nie bylo na granicy. Znajoma wczoraj jrchala- identycznie.
            • totutotam.org Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:06
              Dzięki!
        • kalafiorowa.es Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 16:56
          Do Francji jedziecie "górą" czy "dołem"?
          Jak górą to polecam Hondarribia na nocleg. Bliżej granicy już się nie da, a pięknie.
          • totutotam.org Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 18:13
            Tak, zawsze przez Irun; dzięki, rzucę okiem na kwatery.
            • kalafiorowa.es Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 18:23
              A jak nie to wiadomo - San Sebastián. W dzielnicy Ondarroa jest duzo sieciowych hoteli i tam jest dobry dojazd, nie trzeba sie po centrum bujac. Do centrum za to mozna autobusem miejskim wyskoczyc, a jak sie nie chce to sama Ondarroa tez jest klimatyczna na jakies wieczorne wino, a do plazy 3 kroki.
    • przepio Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 12:50
      Proszę Cię, z dnia na dzień wszystko się zmienia, czego oczekujesz? Wchodzisz na stronę danego państwa o czytasz co akurat teraz obowiązuje. Nikt nie wie co będzie za miesiąc czy dwa. A Ty nawet nie piszesz o jakie państwo czy państwa Ci chodzi.
      • totutotam.org Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:09
        Wchodzę, czytam. Pytam o doświadczenia z pierwszej ręki, jak to wygląda w praktyce. Dopisałam kraje; tranzyt z Hiszpanii przez Francję i Niemcy do Polski.
        Podróż przygotowuję zawczasu, wpisy forumek bardzo pomagają.
        • swinka-morska Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:16
          Jak sens ma pytanie z wyprzedzeniem jeśli sytuacja bardzo szybko się zmienia?
          • totutotam.org Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:38
            Bo wyprzedzenie to 10-14 dni, zatem przy założeniu, że na razie ograniczenia są większe niż za 10 dni pytam o relacje z linii frontu, żeby sobie zwizualizować ewentualne problemy. Tak po prostu mam. Kiedyś jak podróżowałam 5000 km i byłam w ciąży to miałam przygotowaną listę przydrożnych klinik i szpitali prawie co 100 km wink
            • przepio Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 14:06
              Ale teraz 4 osoby Ci napiszą, ze nikt ich nie niepokoił na granicy, a Ty będziesz 5 osobą, która akurat bedzie miala pecha. Czytaj komunikaty, nastaw sie na wszystko co opisują i najwyzej będziesz zadowolona, a nie rozczarowana.
            • swinka-morska Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 17:01
              W obecnej sytuacji wyprzedzenie 10-14 dni nie daje absolutnej żadnej pewności jak będzie wyglądała sytuacja w chwili wyjazdu.
              A nerwice natręctw całkiem nieźle się leczą.
              • totutotam.org Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 18:17
                A co oznacza ostatnie zdanie? Chciałaś rzucić żarcikiem czy myślałaś, że dobrze by było wkręcić komuś śrubkę w kręgosłup? Sprawiłoby ci to przyjemność, czy to bezcelowe działanie?
                Możesz potraktować pytania jako retoryczne, ja dużo takich świnek poznałam big_grin
    • volta2 Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:13
      rok temu przejechaliśmy z pl do at i nie było po drodze żadnych kontroli ani wymagań dotyczących przechodzenia testów. może na wakacje też się kraje ugną i zrezygnują z odstraszania turystów.
      tym bardziej że w stosunku do zeszłego roku przybywa szybko osób zaszczepionych
      • bergamotka77 Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:36
        Mnie wkurza, ze z roku na rok jest gorzej i trudniej. Mimo że ludzie się szczepia. Dlaczego szczepienie nie oznacza automatycznej możliwości wjazdu w dowolne miejsce na świecie?
        • volta2 Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 14:57
          jak to mi ktoś odpowiedział, zarabia się i na szczepieniach i na testowaniu... dlatego jedno nie zwalnia z drugiego
    • swinka-morska Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:17
      Urocze są wpisy w tym wątku "rok temu jechaliśmy...".
      Coś jak "a jak dziadek zdobywał Berlin to..."

Sprawdzaj sobie na jakiejś stronie tego typu:
      reopen.europa.eu/en
      (ta jest niezła bo na bieżąco aktualizowana)
      • slodka.niczym.liczi Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 13:20
        Dokładnie. W zeszłym roku latem po Europie można bylo podróżować praktycznie bez przeszkód.
    • homohominilupus Re: Samochodem przez Europę; proszę o info 08.05.21, 19:43
      Tak. Hiszpania-Francja-Niemcy-Polska. Miesiac temu. Wtedy do wjazdu do Pl musieliśmy miec PCR wazny 48 h, jak jest teraz nie wiem. Ale pies z kulawa noga nas nie kontrolował.
      Byla jedna kontrola, na granicy hiszp francuskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka