Dodaj do ulubionych

To źle się skończy

12.05.21, 11:03
Zakażenia odrobinę spadły i rząd oczywiście pod publikę postanowił zrezygnować z tego połowicznego i kulawego lockdownu. Hulaj dusza wirusa nie ma...Dzieci do szkół, madki do galerii handlowych a ojcowie na piwko.
Zamiast widząc spadek zakażeń jeszcze mocniej docisnąć śrubę tak do końca czerwca to oni robią wszystko żeby krzywa zakażeń znów poszła w górę.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:09
      > Zamiast widząc spadek zakażeń jeszcze mocniej docisnąć śrubę tak do końca czerwca

Akurat zgadzam się z tym. Moim zdaniem tego roku szkolnego miesiąc nie uratuje. Kto się uczył ten się uczył, a kto nie ten nie, więc powrót do szkół mogli sobie darować.
    • alpepe Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:16
      Sądzę, że masz rację. Ale póki co w przyszłym tygodniu jadę na weekend do Świnoujścia wykorzystując rozluźnienia w Polsce.
    • amast Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:41
      > Zamiast widząc spadek zakażeń jeszcze mocniej docisnąć śrubę tak do końca czerwca

A jak spadnie do zera to zapobiegawczo (i dla naszego dobra! oraz dobra naszych kochanych seniorów!) powinni nam zrobić drugą Koreę Północną?
      • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:42
        Skąd ci się w glowie wziął tak durny pomysł?
        • amast Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:47
          Z lektury twoich postów w ciągu ostatniego roku.
          • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:50
            Nigdy nic takiego nie pisałam. Albo mnie z kimś mylisz albo z jakiegoś powodu kłamiesz.
            • niemaznaczenia Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:18
              W jakie branży pracujesz?
              • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:29
                Jestem programistką.
                • trampki-w-kwiatki Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:32
                  To wyobraź sobie, że są ludzie, którzy żyją z usług dla innych ludzi i lockdowny powodują, że brakuje im na chleb.
    • arista80 Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:48
      Rok temu we Włoszech mieliśmy 4 MIESIĄCE prawdziwego lockdownu, chyba najbardziej sztywnego w Europie, bo nawet spacery były zabronione. I mimo to ilość zakażeń nigdy nie spadła do zera. Bo to jest po prostu niemożliwe. Zresztą ile tak można siedzieć w domu i nigdzie nie wychodzić?
      • arista80 Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:49
        Nie mówiąc i upadku gospodarki, pozbawieniu ludzi pracy, upadku firm. Te lockdowny przynoszą więcej złego niż dobrego.
      • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:53
        Wystarczy popatrzeć na wykres dla Włoch, że lockown był bardzo skuteczny. Źle skonczyło się poluzowanie obostrzeń.
        • arista80 Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:57
          A według ciebie ile mieliśmy jeszcze być trzymani zamknięci? Do usranej śmierci? Byliśmy zamknięci 4 miesiące, zakażenia spadły do jakiegoś tam minimalnego progu, ale potem się utrzymywały na mniej więcej tym samym poziomie. Chociażby dlatego, że nie da się kompletnie wyeliminować ludzkich interakcji: bo mimo lockdownu niektórzy pracowali, mieli wizyty lekarskie, chodzili na zakupy.
          • alicia033 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:02
            arista80 napisała:

> Do usranej śmierci?

wg lajtovej - tak.
          • manon.lescaut4 Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:47
            Nie da się wyeliminować, ale można je zredukować do niezbędnego minimum w najgorszym momencie, a potem wybierać jakieś półśrodki i nie tracić rozumu. Można na przykład dokonać niebywałego poświęcenia i jednak założyć te maseczkę u fryzjera czy w supermarkecie. Można się zastanowić, czy ważniejsze są seanse pijackie w knajpie czy szkoła dla dzieci. Czy nie można przez jakiś czas chodzić do knajp na zewnątrz zamiast kisić się w zamkniętych i zatłoczonych pomieszczeniach. Zamiast się wpraszać na kawkę i posiadówke do psiapsiuly do domu, można się umówić w parku i nie dyszec sobie w twarz. Wiele rzeczy można, jeśli się rozumie powagę sytuacji, żaden rząd (pomijając totalitarne) nie jest w stanie sprawować nad tym kontroli, ale są ludzie, którzy dotąd tego nie zrozumieli i już nie pojmą.
    • dyzurny_troll_forum Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:48
      lajtova napisał(a):

> Zakażenia odrobinę spadły i rząd oczywiście pod publikę postanowił zrezygnować
      > z tego połowicznego i kulawego lockdownu. Hulaj dusza wirusa nie ma.

Ty się lepiej mart tym, że chętnych na szczepienia jest jakieś 30-35%....
      He he he zaraz się okaże, że to my będziemy zamykać zaszczepionych w obozach....
      • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:52
        Wy czyli kto? Dlaczego chcesz zamykać ludzi w obozach?
        "he he he" - następny wąsaty wujek hehe.
      • chococaffe Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:56
        Wy? wink
    • jakis_wolny Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:52
      Oczywiście, że to źle się skończy.

Ludzie nie myślą. Niestety muszą mieć odgórny "ucisk i kontrolę" z góry, bo nic do tych pustych łbów nie dotrze.

Zachowują się jak psy spuszczone ze smyczy.

Jak to jeden z wirusologów powiedział: jak się skończy lockdown, to znaczy, że już rąk nie trzeba myć?
      • alicia033 Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:56
        jakis_wolny napisał(a):

> Jak to jeden z wirusologów powiedział: jak się skończy lockdown, to znaczy, że już rąk nie trzeba myć?

a co, przed covidem pan wirusolog nie mył rąk?
      • gajmal Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:58
        Już i tak mam wrażenie, że mycie rąk przechodzi do lamusa.
    • alicia033 Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:56
      masz rację, lajtova.
      Wszyscy umrzemy. Ty też.
    • skumbrie Re: To źle się skończy 12.05.21, 11:59
      Gumki od maseczki znów ci główkę uciskają?
      • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:01
        A ty znów tylko potrafisz pruć się na forum zamiast na ulicy walczyć o wolność. Kozak w necie, piz.. w świecie.
        • skumbrie Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:13
          Pięknie się podsumowałaś lajtova, tylko nie w świecie, a w piwnicy. Daj ci, szumiący borze, żebyś w świat wyszła po roku izolacji. Jesteś swietnym przykładem, że niewychodzenie między ludzi wali na dekiel tongue_out
          • alicia033 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:26
            skumbrie napisała:

> Daj ci, szumiący borze, żebyś w świat wyszła po roku izolacji.

ona, niestety, wychodzi: wakacje w Czechach, po Obi roznosiła covida...
            Ona się wcale nie chce zamykać i ograniczać. To my mamy siedzieć zamknięci, po to, żeby ona mogła sobie swobodnie i bezpiecznie brykać.
    • gryzelda71 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:00
      Słoneczko, ale nie ma obowiązku do tych galerii. Dzieciaka tez dalej w chalupie trzymaj.
    • arista80 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:01
      Jedno jest pewne. Na szczęście to nie Lajtova decyduje co otwierać i co zamykać, dlatego może sobie pyszczyć, ile chce, a i tak nic jej to nie da. Ja się zaś bardzo cieszę na zbliżającą się komunię córki, ślub szwagra i wyjazd do Polski.
      • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:03
        A katoliczka...A to nie ty jesteś ta co robi wszystko co jej włoska matrona każe. Każe ci się cieszyć to się cieszysz.
        • arista80 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:10
          Tak, każe mi się cieszyć wychodzeniem do barów, uczestniczeniem w spotkaniach ze znajomymi, wspólnych przygotowaniach do komunii. No, to straszny przymus, bo ja wolałabym siedzieć zamknięta w piwnicysmile)) Oj, lajtova, ale robisz mi dzień.
          • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:32
            To, że jesteś katoliczką to też ma jednak jakiś negatywny wpływ na twoją psychikę.
            A co jest fajnego w chlaniu w barach jak menel?
            • cku1 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:36
              Menele chlają po bramach a nie w knajpie.
              • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:39
                Po barach też. To że są ciut lepiej ubrani i stać ich na chlanie w barze nie znaczy że nie są menelami.
                • arista80 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:47
                  A skąd ci przyszło do głowy, że ja akurat chleję tylko piwo? Włoskie bary to nie jest odpowiednik polskich. Ja w barze piję również kawę, cappuccino, w zależności od pory dnia. Piwo piję częściej w pizzerii gdzie idę ola boga z całą rodziną.
                  • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:52
                    Nie macie tam pizzy z dowozem?
                    • arista80 Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:07
                      Ja idę, aby być wśród LUDZI.
                      • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:18
                        Ale do czego są ci potrzebni? Nie masz zębów i muszą ci tą pizze pogryźć i pomamlać?
          • satur9 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:45
            Myślę, że każdy rozumny człowiek jednak wolałby siedzieć w piwnicy, niż "cieszyć się" przygotowaniami do "komunii". Przynajmniej w piwnicy nie jest się bezpośrednio wystawionym na zbrodnie globalnej, pedofilskiej organizacji przestępczej.
    • snajper55 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:19
      lajtova napisał(a):

> Zakażenia odrobinę spadły i rząd oczywiście pod publikę postanowił zrezygnować
      > z tego połowicznego i kulawego lockdownu. Hulaj dusza wirusa nie ma...Dzieci do
      > szkół, madki do galerii handlowych a ojcowie na piwko.
      > Zamiast widząc spadek zakażeń jeszcze mocniej docisnąć śrubę tak do końca czerw
      > ca to oni robią wszystko żeby krzywa zakażeń znów poszła w górę.

A jaki cel miałoby mieć to dociskanie śruby? Wirusa tak się nie usunie. Liczbę zakażeń trzeba utrzymać na rozsądnym poziomie, jak najmniejszym kosztem. Czy luzować gdy ta liczba spada i dokręcać gdy niebezpiecznie rośnie.

S.
      • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:37
        Jak ma temperaturę 39,5 i spadnie do 38 to nie wracam do normalnego trybu życia tylko nadal się leczę by w przyszlości było 36,6.
        Polska własnie zeszła do 38 i wszystkim odbija bo muszą koniecznie kupić sobie nowe trampki i nachlać się piwska w barze.
        • skumbrie Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:54
          Polska własnie zeszła do 38 i wszystkim odbija bo muszą koniecznie kupić sobie nowe trampki i nachlać się piwska w barze.

Jednak cisną i to ostro.
          • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:56
            Dlaczego tracisz czas na siedzenie w sieci zamiast wzniecać rewolucję na ulicach?
            • skumbrie Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:00
              A w intencji czego mam wzniecać tę rewolucję?
              • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:01
                A skąd ja mam wiedzieć. To ty pierdolisz że trzeba walczyć w realu to walcz.
                • skumbrie Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:15
                  To przeczytaj raz jeszcze, co piszę, dla odmiany ze zrozumieniem.
                  Ale to w sumie tłumaczy, czemu zakopałaś się w piwnicy. Podpowiem, była akcja "zostań w domu", a nie: "nie wychodź z piwnicy" big_grin
                  • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:18
                    Co innego piszesz co innego robisz realnie. Znaczy nic nie robisz.
                    • skumbrie Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:23
                      big_grin Lajtova byłabyś nawet zabawana, gdybyś nie była prawdziwa. Tak można tylko westchnąc nad tobą.
                      Poluzuj jednak gumeczki, a nuż ci to pomoże choć trochę.
    • saszanasza Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:22
      Myślę że tak moze byc, dodatkowo te zachorowania wzrosną również wśród ludzi zaszczepionych tylko 1 dawką szczepionki, co przełoży się na pogląd promowany przez antyszczepy: że szczepionki nie działają.
    • black.emma Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:33
      Przed chwilą chciałaś wypuszczać swoje potencjalnie zarażone dzieci do ludzi. Nadal uważasz, że to inni mają siedzieć w piwnicy, żeby twoja rodzina mogła pobiegać po marketach budowlanych?
      • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:35
        Moja rodzina nigdy nie biegała po marketach budowlanych. Nie chciałam nikogo wypuszczać tylko zapytałam na forum o opinie.
        Po co takie konfabulacje nie mające pokrycia w faktach.
        • black.emma Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:44
          To skąd wątek o wizycie w markecie budowlanym? Po co pytasz o opinię, czy potencjalnie zarażające dzieci mogą wyjść? Nie wiesz co masz robić a innym od roku rozkazujesz?

>Dzieci do szkół, madki do galerii handlowych a ojcowie na piwko.
          U ciebie w rodzinie za to potencjalnie zarażone dzieci do ludzi, madka do marketu budowlanego a ojciec? Może chociaż on siedzi w piwnicy?
          • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:48
            Gdzie w tym wątku padły słowa rodzina i biegać?
            Po to jest forum żeby pytać o opinię.

Ostatnie zdanie to znów jakieś konfabulację. Nie zamierzam dyskutować z chochołami jakie powstają w twojej głowie.
            • black.emma Re: To źle się skończy 12.05.21, 14:21
              Hehehehe. Niezależnie od nomenklatury i twojego foszka, fakt jest taki, że byłaś w markecie budowlanym i rozważałaś wypuszczenie potencjalnie zarażonych dzieci do ludzi mimo kwarantanny jednocześnie postulując na forum twardy lockdown. Tyle na temat hipokryzji twojej i tobie podobnym.
    • kozica111 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:35
      walnij kielicha niunia.
      • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:38
        Sądząc to tym co wypisujesz na forum to ty masz problem z alkoholem i cie wali na dekiel.
        • kozica111 Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:48
          Wiesz że swiat nie zauwazyłby twojego braku? To smutne crazy co?
          • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:48
            Nie. Zdaje sobie z tego sprawę. Nie widze powodu żeby się smucić.
        • skumbrie Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:55
          Tobie wali bez alkoholu big_grin
          • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 12:57
            A ty znów tylko na forum potrafisz pyskować w realnym życiu jesteś zwykła pipą która robi to co jej każą.
            • skumbrie Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:00
              Haha, powiedziała lajtova z piwnicznej izby, to tak niechybnie jest big_grinDD
              • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:01
                Skąd wniosek o pwinicznej izbie?
                • stavros2002 Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:29
                  Jak przeszedłeś covida, krejzitate, ciężko było?
                  • lajtova Re: To źle się skończy 12.05.21, 14:04
                    Spoko. 21 frezji rozpogodziło mi te trudne dni.
                    Jak tam pogoda w Rzeszowie Marek?
                    • stavros2002 Re: To źle się skończy 12.05.21, 14:14
                      tifa_lockhart, krejzimama, kotomama, lajtova, ile jeszcz masz nickó, tate?
    • escott Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:46
      Przprszm bardzo, chciałam zaznaczyć, że ja nie chcę do galerii, tzn w formie z samym Empikiem mi wystarczały tylko wkurza nadal brak możliwości zjedzenia; natomiast CHCĘ NA PIWKO, natentychmiast. W środku, bo ma być obrzydliwie. Z ludźmi. No wiem wiem, MORDERCZYNI, okropne, och och och.
    • fitfood1664 Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:47
      Też tak uważam, na razie uczestniczymy w powolnym gotowaniu żaby, ale kiedyś ludzie zrozumieją co im odebrano. Taką mam nadzieję. No chyba że będzie jak w tym wierszu o ptaszku, znający stary świat po prostu wymrą.
    • srubokretka Re: To źle się skończy 12.05.21, 13:54
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,171724071,171724071,Izrael_co_tam_sie_dzieje_.html?p=171724389

Ale ty lubisz te polskie madki, co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka