Dodaj do ulubionych

Noc Kupały

21.06.21, 13:09
Ogniska nie zrobie bo za ciepło, wianka ze świeczką nie puszczę (tak sucho ze od świeczki jeszcze sie okoliczne łaki zajmą), usiądę ze starszą córką i poczytamy sobie Bestariusz Słowiański. Uzupełnimy wiedzę, której szkoła nie przekazuje.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Noc Kupały 21.06.21, 13:20
      Kwiat Paproci - jedna z ulubionych baśni mojego dzieciństwa, naprawdę w to wierzyłam, poszukamy dziś z synem. smile Bardzo lubię Noc Świetojańską i Noc Kupały. Chyba moje ulubione w roku i zawsze je świętuję.
      • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 13:44
        Noc Świętojańska była ustanowiona aby wyprzeć Noc Kupały. Tak KK rugował stare wierzenia...ja uparcie obchodze tylko Kupały
        • thank_you Re: Noc Kupały 21.06.21, 13:50
          Ależ wiem czym jest Noc Świętojańska oraz czym jest Noc Kupały i co robił KK, skąd się wzięło Boże Narodzenie w konkretnym terminie itp.
      • mama-ola Re: Noc Kupały 21.06.21, 14:20
        > Kwiat Paproci - jedna z ulubionych baśni mojego dzieciństwa, naprawdę w to wier
        > zyłam, poszukamy dziś z synem. smile

A wiecie, jak wygląda? Widziałam niedawno zdjęcie kwiatu paproci i trochę się rozczarowałam, bo myśląc "kwiat" oczami wyobraźni widziałam coś typu gerbera co najmniej smile
        • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 15:05
          NO nie moze to być dosłowny kwiat, bo paproć to roślina prosta, nie tworzy kwiatów tylko rozmnaża się przez zarodniki (jak mchy).
          • mama-ola Re: Noc Kupały 21.06.21, 15:38
            No takie zielone coś wielkości palca:
            https://gorydlaciebie.pl/wp-content/uploads/2020/03/nasiezrzal_pospolity_2.jpg
            • thank_you Re: Noc Kupały 21.06.21, 16:07
              Gorzej, w mojej wyobraźni (spotęgowanej rysunkami z książki BajarkaOpowiada) kwiat paproci miał błyszczec jak milion diamentów. smile
              • mama-ola Re: Noc Kupały 21.06.21, 17:46
                W mojej wyobraźni miał być czerwony smile
                • thank_you Re: Noc Kupały 21.06.21, 17:50
                  Czerwone tez są.

Szukalas kiedykolwiek? smile
                  • mama-ola Re: Noc Kupały 21.06.21, 20:50
                    Nie smile
            • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 18:56
              Zarodniki smile
      • riki_i [...] 21.06.21, 14:33
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • thank_you Re: Noc Kupały 21.06.21, 16:05
          Kwiat paproci - słyszałeś?
        • thank_you Re: Noc Kupały 21.06.21, 16:09
          No i dla mnie to święto zakochanych, a nie gry w kolejorza na Mazurach, ale co ty o tym możesz wiedzieć. smile
          • thank_you Re: Noc Kupały 21.06.21, 16:10
            P.S. Riki - bo moze nie wiesz - nawet w ten weekend nie trzeba było prażyć dziecka w kolejce, są baseny z internetowa sprzedażą biletów i bezkolejkowym systemem. wink
            • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 16:18
              thank_you napisała:

> P.S. Riki - bo moze nie wiesz - nawet w ten weekend nie trzeba było prażyć dzie
              > cka w kolejce, są baseny z internetowa sprzedażą biletów i bezkolejkowym system
              > em. wink

Niestety są również takie
              www.money.pl/gospodarka/piekielne-kolejki-stoja-w-zarze-ponad-godzine-wszystko-dla-chwili-ochlody-6652680177126368a.html
              • thank_you Re: Noc Kupały 21.06.21, 16:40
                Byłam w Powsinie w piątek i nie stałam nawet 2 minut. smile Oczywiście, po szkole syna. Z kolei w weekend byłam na Moczydle (dwa dni) i - uwaga - także nie stałam nawet minuty, mimo iz to największy otwarty basen (zwany Parkiem Wodnym) w Wawie.
                Ale ty starszy jestes, przyzwyczajony do kolejek, to najwidoczniej musisz. smile
                • thank_you Re: Noc Kupały 21.06.21, 16:47
                  Oraz - teraz także jestem na Moczydle. Riki, dasz wiarę - bez kolejki!!! Jak z tym żyć, jak żyć, jak można dać sie zaskoczyć ograniczeniami związanymi z pandemia, limitami i kolejkami pod basenem w upalny weekend! Bilety w internecie były jeszcze o 12. 😅
              • casasingato Re: Noc Kupały 21.06.21, 22:47
                Czytając tekst linka zastanawiałam się co takiego Zara rzuca klientom dla ochłody...
                • katriel Re: Noc Kupały 22.06.21, 07:53
                  Ja też, ja też!
          • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 17:44
            thank_you napisała:

> No i dla mnie to święto zakochanych, a nie gry w kolejorza na Mazurach, ale co
            > ty o tym możesz wiedzieć. smile

No ja akurat wiem "o grze w kolejorza na Mazurach". Pani po tym występie, który sama zainicjowała gromkimi okrzykiem "noc Kupały " była słynna towarzysko dłuuuuujgo ...smile
            • thank_you Re: Noc Kupały 21.06.21, 17:49
              Rozumiem, każdy ma takie skojarzenia na jakie zasłużył. Czy chociaż miałeś okazje uczestniczyć w tej rozpuście?
              • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 20:05
                thank_you napisała:

> Czy chociaż miałeś okaz
                > je uczestniczyć w tej rozpuście?

Nie, ponieważ mnie tam nie było (aczkolwiek panią znałem). Relację posiadłem bezpośrednio od uczestnika tej rozpusty.
                • memphis90 Re: Noc Kupały 21.06.21, 20:16
                  Aha, czyli taki sam dżentelmen, jak Ty...
                  • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 21:06
                    A proszę cię..naopowiadali mu bajek, on sie nakręcił, zaślinił i opowiada dalej. A "koledzy" mają z niego bekę.
                    • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 21:10
                      Ty potrafisz czytać? Pani się nie wypierała. Więc jakie niby bajki?
                      • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 21:46
                        Jakby o mnie takie bzdury opowiadali tez bym sie nie wypierała, sama bym wyśliła jeszcze.
                        • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 23:54
                          hanusinamama napisała:

> Jakby o mnie takie bzdury opowiadali tez bym sie nie wypierała, sama bym wyślił
                          > a jeszcze.

Tak, tak, jeśli opowiadacz tej historii sam nie zaqtasił, to na pewno wierutne bujdy, droga pani!
                          • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 23:59
                            Riczard w takie bajki to koledzy w LO wierzyli...a potem wiekszośc z nich dorosła. Tobie też tego życzę. Najwyższy czas.
                            • riki_i Re: Noc Kupały 22.06.21, 00:07
                              O co ci chodzi? CO by cię przekonało? Film video na zbliżeniach w rozdzielczości 4K ?

Podejrzewam, że podobna akcja po prostu nie mieści ci się w (drobnomieszczańskiej) głowie.

I wcale nie podejrzewam Cię o brak stosownych doświadczeń. Toż była już tutaj na forum pani pracująca w burdlu, która pałała świętym oburzeniem na niektóre opowiadane przeze mnie historie seksualne. Do dziś nie wiem, o co jej chodziło.

Moja historia o Pani , która zaordynowała kilku panom "noc Kupały" jest prawdziwa.

Pani była wyluzowana, lubiła wypić, no i naszło ją na to i owo.

Wszystko w temacie i EOT dalszej dyskusji z Tobą, bo to nie ma sensu. Pozdrawiam
                              • hanusinamama Re: Noc Kupały 22.06.21, 00:17
                                Zdecyduj się Riczard czy podobna akcja mi się nie mieści w głowie czy moze brałam w takowej udział....bo ci się narracja rozjeżdża. Jeszcze tupnij nóżką, bo e-matka nie wierzy w twoją bajeczkę a z ciebie ma bekę.
                                • riki_i Re: Noc Kupały 22.06.21, 01:33
                                  Eeeech. A spróbuj takiej coś odpisać w tym stylu, w jakim ona do Ciebie pisze, to zaraz będzie, że cham i mizogin. Do tego post wycięty , a po trzeciej ripoście ban. Taka to równość dyskusji na tym wspaniałym forum.

Ps. Lecz swoją frustrację, koleżanko hanusinamama.
        • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 18:56
          Kosz zboku....ale w sumie taki niewyżyty przegryw tylko tu sobie może "poużywać".
          • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 20:09
            hanusinamama napisała:

> Kosz zboku....ale w sumie taki niewyżyty przegryw tylko tu sobie może "poużywać"

Dlaczego niewyżyty i dlaczego przegryw? Mam bardzo udane życie, pani oburzona
            • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 21:05
              NO może bym uwierzyła...tylko , ze facet op udanym zyciu nie opowiadałby swoich erotycznych bajek na e-matce, gdzie jest wyśmiewany...
              • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 21:09
                Wyśmiewany? Duda Cię boli i pałasz kwoczym oburzeniem i tyle.
                • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 21:46
                  Ale z powodu??
                  • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 23:55
                    Nie wiem. Coś ci tutaj nie pasuje do koncepcji.
                    • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 23:57
                      Riczard piłeś, nie pisz. Odstosunkuj się tez od mojego wątku.
        • sumire Re: Noc Kupały 21.06.21, 19:02
          Masz urocze wspomnienia, riczard. Korzystałeś czy tylko patrzyłeś?
          • iwoniaw Re: Noc Kupały 21.06.21, 20:14
            Kumple mu opowiadali, takie to wspomnienia 😂 Ploty po prostu jako doświadczanie świata, jak zwykle.
            • manon.lescaut4 Re: Noc Kupały 21.06.21, 20:25
              Oczywiście te historie można, jak każda inna Rikiego znajomych, podzielić na pół. Strasznie naiwny typ, naprawdę mam wrażenie, ze ci jego kumple wkręcają go w bajki i w opowieści z mchu i paproci (nomen omen), a on biedny wierzy, ekscytuje się i podaje dalej - na emame (!).
              • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 20:34
                Pfffff! Co za żałosne pitolenie! Kumpel wsadził, paru innych też, pani się nie wypierała, była sławna niczym Marta Linkiewicz xx lat później. Internetu nie było, więc była to sława towarzyska w pewnych kręgach. Wszystko.
                • euze_bia000 Re: Noc Kupały 21.06.21, 21:11
                  I każdy, który Panią wyruchał o tym tak opowiadał na prawo i lewo? Pani też?
                  • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 23:47
                    No wiesz, nawet w dzisiejszych czasach to chyba byłoby wydarzenie towarzyskie, gdyby podczas wypadu grona znajomych nad jezioro, pani po wieczornej imprezce weszła sobie po kolana do wody, po czym rozebrawszy się znienacka do naga gromko oznajmiła, że jest noc Kupały? Zachęcając obecnych kilku panów do spółkowania?

Ps. Pani nie opowiadała potem żadnych szczegółów, ale nie dementowała.
                    • hanusinamama Re: Noc Kupały 22.06.21, 00:00
                      Widać na nudnych imprezach bywałeś...dla mnie nic nadzwyczajnego.
                    • iwoniaw Re: Noc Kupały 22.06.21, 07:13
                      riki_i napisał:

> Ps. Pani nie opowiadała potem żadnych szczegółów, ale nie dementowała.

I to ma być dowod na co? Na prawdomówność twoich kumpli? 😂

Swoją drogą, to może być jakiś trop wyjaśniający, dlaczego żadna (z ich własnymi żonami włącznie) im nie daje: no jaka normalna kobieta będzie ryzykować seks z kimś, kto ma tendencję do puszczania w świat bajęd na ten temat, skoro świat jest pełen facetów wydolnych fizycznie, którzy są w stanie robić, a nie gadać i nie rekimpensują sobie impotencji plotami?
                • hanusinamama Re: Noc Kupały 22.06.21, 00:18
                  Nie pfffaj nam tu Riczard bo się poplujesz. Spokojnie, wdech - wydech
              • stasi1 Re: Noc Kupały 23.06.21, 08:58
                Podzielić na pół To znaczy że każdy musiał dwa razy przelecieć tą panią. Cóż pewnie prawie każdy zna taką kobietę która żadnemu mężczyźnie nie przepuści i odwrotnie
          • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 21:04
            No tez o to ten ból dupy....że on nie smile
        • primula.alpicola Re: Noc Kupały 21.06.21, 22:48
          "Wszyscy obecni Panowie sobie na niej użyli."

Znamienne. Może i ona sobie na nich użyła? Czy yo niemożliwe, riki?
          • riki_i Re: Noc Kupały 21.06.21, 23:52
            primula.alpicola napisała:

> "Wszyscy obecni Panowie sobie na niej użyli."
            >
            > Znamienne. Może i ona sobie na nich użyła? Czy yo niemożliwe, riki?

Użyła jak użyła. Nie sądzę, aby potem była zbytnio zadowolona ze swego wyczynu. Opinia ciągnęła się za nią latami. Musiała sobie wziąć męża cudzoziemca.
            • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 23:58
              Riczard kłamać trzeba umieć. Ta bajka nie ma nóg ani rąk. Panowie nie mieli popsutej opinii??
            • chococaffe Re: Noc Kupały 22.06.21, 07:00
              Opinia ciągnęła się za nią latami. Musiała sobie wziąć męża cudzoziemca.

big_grin
            • sumire Re: Noc Kupały 22.06.21, 09:45
              Aha, czyli panowie najpierw zrobili sobie dobrze, a później pani zrobili "opinię".
              Niezłych masz kolegów, ale już ci to mówiłam.
        • casasingato Re: Noc Kupały 21.06.21, 22:49
          Proste umysły, proste rozrywki.
        • black.emma Re: Noc Kupały 23.06.21, 14:19
          O rany... czy w każdym wątku musi się pojawić któryś dziadzio ze swoimi drętwymi wynurzeniami?!?
    • ga-ti Re: Noc Kupały 21.06.21, 14:18
      Późniejszym wieczorem może się chłodniej zrobi, od zachodu idą deszcze i burze. Da radę z ogniskiem. Choć faktycznie jest sucho i wieje, więc trzeba dużo rozsądku i ostrożności.

Ps. Moje najstarsze dziecko się zżyma, że w kółko na kolejnych etapach nauki historię zaczynają od starożytnej Grecji i Rzymu, jakby nic innego na świecie nie istniało. Podobnie z mitologią.
      • simply_z Re: Noc Kupały 21.06.21, 14:26
        tez tak zawsze to widzialam. chociaz moze i dobrze..wole to niz te slowianskie mity..
    • stasi1 Re: Noc Kupały 21.06.21, 14:39
      Też myslalem o ognisku ale chyba za ciepło
    • tt-tka Re: Noc Kupały 21.06.21, 14:47
      My tam idziemy wianki puszczac. Bez swieczek. Nasi panowie tez ida. Juz zapowiedzieli, ze lowic nie beda, ale gdyby sie pojawil Utopiec, to nas obronia smile
      • ladymercury Re: Noc Kupały 21.06.21, 15:23
        Polecam mitologię słowiańska dla dzieci Przygody słowiańskich bogów,
        • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 18:58
          O dzieki dzieki!! Zamówiona. Akurat konczyłam kompletowac zamówienie książek na wakacje.
      • tt-tka Re: Noc Kupały 21.06.21, 23:57
        Leje i wieje, nigdzie nie poszlismy. Siedze nad wanna i wabie Utopca.
        • hanusinamama Re: Noc Kupały 22.06.21, 00:02
          A ja sie zastanawiam czym zwabić domownika. Podobno pomaga w porządkach i gotowaniu...przydałby się. Były jakieś maszkary ogrodowe pielące za dobry obiad?
          • tt-tka Re: Noc Kupały 22.06.21, 08:25
            hanusinamama napisała:

> A ja sie zastanawiam czym zwabić domownika.

Wystawiaj miseczke z miodem i druga z orzechami. Z tym ze nie gwarantuje, moga zjesc i dalej pozostac niezwabione.

>. Były jakieś maszkary ogrodowe pielące za dobry obiad?
            >

nie slyszalam...
    • chococaffe Re: Noc Kupały 21.06.21, 16:14
      A na Litwie święto Rosysmile
      • mysiulek08 Re: Noc Kupały 21.06.21, 19:01
        my tez swietujemy, regularny dzien wolny smile Narodowy Dzień Ludów Tubylczych
    • sumire Re: Noc Kupały 21.06.21, 19:04
      Nic nie zrobię, bo komary tak u mnie żrą, że idę się zamknąć w domu.
      Bestiariusz jest super 🙂
    • memphis90 Re: Noc Kupały 21.06.21, 20:10
      >wianka ze świeczką nie puszczę
      Ekhm, Twój wianek to już chyba odplynął daaaaawno temu... Raczej powinnaś łódź i giezlo wybierać i rozglądać się za sprawnym lucznikiem, skoro potrzebujesz rytuałów związanych z wodą... 🤣
      • hanusinamama Re: Noc Kupały 21.06.21, 21:07
        No fakt smile
    • leia33 Re: Noc Kupały 21.06.21, 21:10
      Właśnie jestem na rowerze, spać dziś nie idziemy. Oprócz dziecka, które musi jutro wstać do szkoły.
    • nickbezznaczenia Re: Noc Kupały 21.06.21, 22:00
      Bestiariusz

Gorąco i nic mi się nie chce.
    • malia Re: Noc Kupały 21.06.21, 22:36
      A może polecicie jakąś książkę w takim temacie, młodej bym kupiła na wakacje
      • hanusinamama Re: Noc Kupały 22.06.21, 00:04
        Dla młodej to nie wiem..ale tobie polecam "Stara Słaboniowa i Spiekładuchy"
        • melisananosferatu Re: Noc Kupały 22.06.21, 00:16
          A jaki audiobook jest swietny!
          • hanusinamama Re: Noc Kupały 22.06.21, 00:17
            Tak wiem. Wielbię
        • dvdva Re: Noc Kupały 23.06.21, 09:04
          Dziekuje, ze tu polecilas, jestem juz w polowie. Swietny klimat ksiazki.
          • dvdva Re: Noc Kupały 23.06.21, 19:47
            Kurcze, ona nic wiecej nie napisala? Wielka szkoda.
            • tt-tka Re: Noc Kupały 23.06.21, 19:59
              Napisala, doszukalam sie info, ze piec ksiazek ma na sumieniu, nie liczac komiksow i publicystyki. Niestety nie wiem jakich, bo tytulow nie podali, lachudry. Bede w zaprzyjaznionym antykwariacie, to spytam, oni zawsze wszystko wiedza. A i kupie, jesli beda mieli smile
              • dvdva Re: Noc Kupały 23.06.21, 20:04
                Tylko komiksy i opowiadania mi sie wyswietlaja.
                Moglabys dac znac gdybys wpadla na trop innych ksiazek?
                • tt-tka Re: Noc Kupały 23.06.21, 20:08
                  Jasne, ale to niepredko moze byc.
                  Forumki kochane, moze ktora wie, co jeszcze napisala Lancucka ? Barrrrdzo bym prosila smile
      • nullik Re: Noc Kupały 22.06.21, 07:58
        "Stara Słaboniowa..." wymiata. Bardzo mi się podobała. Polecam cykl "Kwiat Paproci" Miszczuk. Teraz czytam "Dary Bogów" W. Jabłońskiego.
    • 1matka-polka Re: Noc Kupały 23.06.21, 09:09
      Polecam film Midsommar, ladnie pokazuje, dlaczego zycie w plemieniu posiadajacym wspolne ego, wcale nie jest fajna. Raczej nie dla dzieci😉

www.filmweb.pl/film/Midsommar.+W+bia%C5%82y+dzie%C5%84-2019-817414

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka