korag100 22.06.21, 22:32 A mam wrażenie, że już wszystko czytałam. Najlepiej serię. Z tym samym komisarzem. Mankiel przeczytany Wawirow przeczytana Ten włoski komisarz też. Cała Dancowa i Marinina. Cała Lackberg i Link. Co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Kryminałów potrzebuje 22.06.21, 22:33 Larsson też? Z polskich - Kańtoch. Z mniej ambitnych - Nele Neuhaus. Odpowiedz Link Zgłoś
lavendova Re: Kryminałów potrzebuje 22.06.21, 22:35 Jorn Lier Horst, seria z Williamem Wistingiem Odpowiedz Link Zgłoś
sea.sea Re: Kryminałów potrzebuje 22.06.21, 22:37 Gerritsen o Rizzoli & Isles, Nesbo o Harrym Hole, Patricia Cornwell o Kay Skarpetcie, Hjorth & Rosenfeldt o Sebastianie Bergmanie, Mo Hayder, Jussi Adler-Olsen o Departamencie Q, Connelly o Harrym Boschu Odpowiedz Link Zgłoś
panna_meganna Re: Kryminałów potrzebuje 22.06.21, 22:38 Peter Robinson, seria z Banksem. Chyba był tłumaczony z oryginału, bo widziałam na Gryzoniu Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 11:14 O, to wyszło po polsku! I nawet jest w ebookach (częściowo co prawda, część już niedostępna, a te początkowe chyba w ogóle nie były tłumaczone, nie wiem, dlaczego). Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Kryminałów potrzebuje 22.06.21, 22:48 Simon Beckett seria o Dawidzie Hunterze. Ze staroci Joe Alex. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Kryminałów potrzebuje 22.06.21, 23:08 Wszystko, co napisała Asa Larsson. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Kryminałów potrzebuje 22.06.21, 23:09 I " z tym samym komisarzem" to ksiazki Karin Fossum. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 22:35 "Oko Ewy", pierwsza część bardzo mi się podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Kryminałów potrzebuje 22.06.21, 23:18 Maryla Szymiczkowa-retro kryminałki, mające w sobie coś uroczego. Agatha Christie Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kryminałów potrzebuje 22.06.21, 23:29 Ann Cleeves-komisarz Jimmy Perez Viveca Sten- wprawdzie nie komisarz, ale seria, jak ci się podobała Lackberg to i to ci się spodoba Ake Edwardson Leif GW Persson Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Kryminałów potrzebuje 22.06.21, 23:56 A prokurator Teodor Szacki? Polecam Miłoszewskiego "Uwikłanie", "Ziarno prawdy", "Gniew". Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 00:03 Komisarz Dyna (Irena Matuszkiewicz, 2 tomy) Ze starszych: E.S.Gardner (tylko tam jest adwokat, nie komisarz - Perry Mason) Joe Alex Sędzia Di (Robert von Gulik) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 09:50 Colin Dexter i jego inspektor Morse. Niestety tylko połowa przetłumaczona jest na polski, ale i tak jest co poczytać. W sumie podobna historia jak z Krajewskim, tylko Dexter uczył łaciny i greki w liceach, a nie na uniwersytecie. I ja się wciąż zastanawiam, czy Eberhard Mock Krajewskiego przypadkowo dzieli inicjały z Morsem czy nie. W sumie seria Krajewskiego też fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 10:17 Świetne są też seriale: "Endeavour" (Morse w młodości) oraz "Lewis", o dawnym sierżancie Morse'a, Lewisie (sam Morse już nie żyje) - ten ostatni IMO zresztą lepszy. Tego wprost bazującego na powieściach Dextera nie oglądałam, niestety, może kiedyś pokażą u nas (albo będzie na jakiejś platformie). A z książek mogę polecić "wenecką" serię Donny Leon (o ile to nie o nią chodziło we "włoskim komisarzu", a nie o komisarza Montalbano). No i oczywiście komisarza Maigreta. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 13:46 Ja Morse'a polecałam raczej książki, z serialami się nie mogłam dogadać, bo po książkach już miałam własne wyobrażenie i nie byłam skłonna z niego zrezygnować Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 18:30 "Ja Morse'a polecałam raczej książki, z serialami się nie mogłam dogadać, bo po książkach już miałam własne wyobrażenie i nie byłam skłonna z niego zrezygnować wink". Z kolei ja starego morse'a oglądam pasjami, teraz przeczytałam pierwszy raz (N Quinn) i chyba po drugą nie sięgnę. Sięgnę chętnie po kolejną Josephine Tey, jak się napatoczy. "Świetne są też seriale: "Endeavour" (Morse w młodości) oraz "Lewis", o dawnym sierżancie Morse'a, Lewisie (sam Morse już nie żyje) - ten ostatni IMO zresztą lepszy." Lewis też mi pasi, Endeavour jakoś mniej, ale też wracam. I jak piszę, to wrócę do Prime Suspect, widziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 18:33 Z kolei ja starego morse'a oglądam pasjami witaj w klubie.No może nie pasjami, ale lubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 18:34 p.s. w tym element miejskie w tle Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 10:27 Caroline Graham i jej zbrodnie w Midsommer. A jeśli lubisz kryminały bardziej z gatunku cozy mystery, to serię "Kot który....." Lilian Jackson Brown, oraz cykle MC. Beton o Hamish'u Macbeth i Agacie Raisin. Odpowiedz Link Zgłoś
rannala Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 18:13 Ooo również polecam Graham. Super super mi się czytało! Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 10:46 Blix i Ramm na tropie. Trochę popłuczyny po Millennium, ale jako wakacyjne czytadło bardzo ok. Właśnie kończę trzeci tom Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 21:56 O, nie wiedziałam, że wyszedł 3 tom, dzięki. Czyta się dość przyjemnie ale obok Millenium to nawet nie leżało Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 11:30 Robert Galbraith (J. K. Rowling) seria o Cormoranie Strike'u Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 12:31 Krzysztof Domaradzki zaczął pisać, polecam 👋👋👋 Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 18:23 "Krzysztof Domaradzki zaczął pisać, polecam 👋👋👋" Coś oprócz Sprzedawcy polecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
feiticeira Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 22:59 Właśnie się nabrałam na Cormorana Strike'a, ematka polecała, więc przeczytałam i cóż mogę powiedzieć - gniot niemożebny, o ile intryga jak cię mogę, to wykonanie beznadziejne i mam wrażenie, że tłumacz też się nie popisał. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 21:58 A. Kava o Maggie O'Dell Simon Beckett o Dawidzie Hunterze Seria o Cormoranie Strike'u, R. Galbraith Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 22:15 >Ten włoski komisarz też. Który włoski? Bo ich jest trzech. 1. komisarz Montalbano na Sycylii (Andrea Camilleri) 2. komisarz Brunetti w Wenecji (Donna Leon) 3. wprawdzie nie z komisarz, ale adwokat Guerrieri w Bari (Gianrico Carofiglio) - pierwsze 4 części są dobre Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 22:27 Wszystkie moje serie już zostały wymienione w tym wątku. Dodaję: 1. Krajewski seria o Mocku i Popielskim 2. Czubaj seria o Komisarzu Heinzu 3. Karin Slaughter seria Hrabstwo Grant i kolejna o Willu Trencie 4. Arnakdur Indridasson seria o inspektorze Erlendurze 4. Yrsa Sigurdardottir seria o Huldarze i Freyi 5. Melissa Leigh seria o Morgan Dane 6. Eluzabeth George seria o inspektorze Lynleyu 7. Bernard Minier seria o komisarzu Servaz Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Kryminałów potrzebuje 23.06.21, 22:49 Starsze serie, może jakieś nie znasz: 1. Nesser: cykl z inspektorem Barbarottim i drugi cykl z komisarzem Van Veeteren (nie odmieniam nazwiska) 2. seria "Zdążyć przed zmrokiem" Tana French 3. Kroniki brata Cadfaela Peters. Tu zamiast komisarza masz średniowiecznego mnicha. 4. seria z Alanem Grantem Josephine Tey 5. Boris Akunin dwie serie: z Fandorinem ( nie specjalnie lubię) i seria Kryminał prowincjonalny z siostrą zakonną Pelagią (rzecz się dzieje w XIX wiecznej Rosji) Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Kryminałów potrzebuje 24.06.21, 00:10 Stefan Ahnhem cykl z Fabianem Riskiem. Pierwsza byla "Ofiara bez twarzy", wciagniesz sie, to sama znajdziesz kolejne Odpowiedz Link Zgłoś