czerwonylucjan 24.06.21, 07:50 Czytam watek o wyborze dom/mieszkanie i widze, ze kluczowe to miec blisko do lekarza, tak czesto sie cjodzi do lekarza teraz? Przeciez recepty to juz na sms, mozna zadzwonic po teleporade. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 07:58 tak czesto sie cjodzi do lekarza teraz? Teraz nie. Na starość. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 08:18 Na starość tak. Teleporada w celu uzyskania recepty jest super, pod warunkiem, że jesteś w stanie zadzwonić, potem odebrać sms i jeszcze wyjść do apteki. A nie, czekaj... najpierw trzeba mieć zrobioną jakąś elementarna diagnostykę, czyli dostać skierowanie na badania, potem lekarz je omawia, kieruje do specjalistów etc. Z lekarzami POZ w sprawach ojca mam kontakt średnio raz na 2 tygodnie, nieraz częściej i cieszę się, że przychodnia jest blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 12:00 To w jakim celu to leczenie? Aby dogorywac 5 lat w demencji? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 12:52 czerwonylucjan napisał(a): > To w jakim celu to leczenie? z jakiej choinki się urwałaś, żeby zadawać takie pytania? > Aby dogorywac 5 lat w demencji? no niestety polskie prawo karze za zabijanie ludzi. Nie przewiduje też eutanazji. Dlatego TAK, "nawet" zdemenciałych się leczy, żeby nie zeszli np. na cukrzycę. Że nie wspomnę o lekach opóźniających postęp choroby, przeciwlękowych czy wyciszających, żeby i choremu i jego otoczeniu było łatwiej żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 16:55 No to moze trzeba dac zejsc na cukrzyce? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 16:58 To może od razu rozstrzelać? Będzie szybciej, bo jednak cukrzyca trochę się wlecze. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 18:41 No to moze trzeba dac zejsc na cukrzyce Proponuje sezonowy odstrzal emerytow Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 08:53 No jeszcze trzeba mieć siłę dojść do lekarza. Albo rodzinę, która zawiezie. Ja też w sprawie starszej osoby z rodziny miałam ostatnio kontakt co tydzień albo i dwa razy w tygodniu. Błogosławię teleporady. Gdyby nie to to już bym urlopu nie miała. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 17:01 Moja mama co rok robi badania, jak potrzeba to idzie do specjalistów, nie nie jest chhorowita, ale nadwyrężyla ramie i miala zabiegi, co 2 lata jeździ do senatorium i tez potrzebna jest wizyta, miala podwyzszone wyniki tarczycy i też dalej ją diagnozowali. Ogólnie wazystko oki ale bada się. A no i dentysta - tu prywatnie ale też blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 19:08 Nie chodzi tylko o częstość, chodzi również o dostępność w razie nagłej potrzeby. Miałam okazje szukać kiedyś nad polskim morzem okulisty innego niż pan u optyka, który tylko dobiera okulary, kogos, kto zrobi usg i dentysty z rentgenem w gabinecie. Dziękuję, postoję. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 20:15 Starość jak starość , ja zawsze chciałam mieć stosunkowo łatwy dostęp do lekarza, szpitala, kina, teatru, kawiarni itp itd. Nawet jak taksówką to za 25 pln a nie 250. Nie sądzę, że to się zmieni na starość. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Lekarze na starosc 24.06.21, 21:52 Tak właśnie zdecydowała moja mama, gdy została wdową. Z domu pod miastem przeniosła się do mieszkania w mieście, z łatwym odjazdem wszędzie, blisko do kin i teatrów a ona chodzi, do lekarzy tez, do koleżanek łatwiej dojechać, nawet jak wraca taksówką wieczorem to nie płaci majątku za drugą strefę. Jest bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś