Dodaj do ulubionych

Pytanie o zmywarkę

01.07.21, 07:25
Czy mozna dokladac naczynia juz w trakcie trwajacego mycia ? Internety klada nacisk, ze moze to spowodowac niedomywanie, ale nie widzę, czy to zmywarce szkodzi. Taki zmywarkowy zawał serca? Psucie elektroniki?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 07:29
      nie wiem, czy można, ale o ile mycie dopiero co się zaczęło, ja dokładam. Nie zauważyłam żadnych negatywnych następstw.
    • mysiulek08 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 07:46
      dokladam, w trakcie mycie, sporadycznie, jak na razie nic sie niedzieje, tylko delikatnie trzeba otwierac
      • mysiulek08 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 07:47
        nie dzieje oczywiscie
    • beata985 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 07:50
      Ja dokładam...na temat niedomywania z tego powodu do tej pory nie natrafiłam..
    • chatgris01 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 07:57
      Zawsze dokładam, nic się nie dzieje (tylko trzeba delikatnie otwierać, żeby nie chlapnęło).
    • heca7 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 07:58
      Jeśli to w miarę początek mycia to jak najbardziej dokładam. Jak dotąd żadna z tego powodu się nie popsuła wink
    • 1matka-polka Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:02
      Nigdy nie dokladalam naczyn, 😳, puszczam zmywarke, kiedy jest pełna.
      • chatgris01 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:25
        Taka pełna, że nie wciśniesz już jednego noża czy jednej łyżeczki? suspicious
        Szacun!
        • 1matka-polka Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 09:28
          Ale po co? 🙄 Kolejna ematkowa nerwica natretctw?
          • chatgris01 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 12:38
            Po to, żeby się umyły tongue_out (talerzyk czy spodek też jeszcze zawsze wcisnę).
        • mja-15 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 09:46
          Ta jedna łyżeczka czy nóż może poczekać na kolejne "pranie",
          • ichi51e Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 10:36
            3 godziny...?
            • mja-15 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 12:19
              ichi51e napisała:

> 3 godziny...?
              >

A co za problem? To opłucz sobie w zlewie, jak cię kole w oczy.
              • ichi51e Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 12:27
                dziękuje wole wrzucić do zmywarki. w ogóle nie mam takiego problemu
          • chatgris01 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 12:37
            mja-15 napisała:

> Ta jedna łyżeczka czy nóż może poczekać na kolejne "pranie",

Do następnego dnia? A po co, skoro otworzenie, dołożenie i zamknięcie to moment?
    • joszka30 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:10
      Mhmmm.. To moze trafiłam na pechowy model, bo juz drugi raz popsuła sie funkcja automatycznego otwierania drzwi po skonczeniu.. Zmywarka ok. roczna. Wrrr. Malzonek twierdzi, ze to przeze mnie, bo dokladałam naczynia..
      • alpepe Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:14
        Pytasz o zmywarkę, czy o pralkę? Mam dwie, bauknecht i i siemens i żadna nie ma automatycznego otwierania drzwi po skończeniu.
        • joszka30 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:25
          Zmywarka Electrolux. Z programem automatyczngo otwierania drzwi po zakończeniu mycia
          • niemaznaczenia Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:37
            W mojej po myciu włącza się program suszący. Do otwierania drzwi używam ręki smile
          • zwyczajnamatka Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:44
            joszka30 napisała:

> Zmywarka Electrolux. Z programem automatyczngo otwierania drzwi po zakończeniu
            > mycia
            Też mam tę zmywarkę. Nie dokładam, nie otwieram w trakcie pracy.
        • niemaznaczenia Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:25
          No właśnie, czemu ma to niby służyć?
          • alpepe Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:30
            No psuciu się po roku.
            • mashcaron Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:43
              Moja też ma ten system, dwa lata jej używam i nic się nie zepsuło, mimo dokładania :p
      • swinka-morska Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 09:46
        U mnie funkcja automatycznego otwierania drzwi (w zmywarce Electrolux) przestała działać z powodu... przesunięcia zmywarki o jakieś 2 mm. Zrobiły się jakieś naprężenia i nie działało, ale dało się łatwo naprawić.
        • swinka-morska Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 09:47
          Aha, i pamiętam z instrukcji obsługi, że nie wolno zamykać automatycznie otworzonej zmywarki zanim nie zgaśnie wyświetlacz, bo dopiero wtedy niby się całkowicie wyłącza, a jak się zamyka to coś tam może się popsuć (no to nie zamykam).
        • joszka30 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 10:32
          Właśnie, pytanie, czemu kolejny raz to się popsuło. Czy to dokładnie naczyń? Choc czytam, że u innych z tą funkcja, wszystko działa.. Przesunięcie.. Niemożliwe raczej. Meble skręcone ze sobą i przymocowane nawet chyba do ściany..
          • swinka-morska Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 11:24
            U mnie też zmywarka zabudowana z meblami a jednak się stało.
    • joaz Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 08:49
      codziennie tak robię. Nic złego się nie dzieje.
    • ichi51e Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 10:36
      skoro drzwi się dają otwierać znaczy ze można dokładać. gdyby było inaczej to by się nie otwierały (jak w pralce)
      • pitupitt Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 10:52
        To że coś się otwiera, nie znaczy, że można to robić bez konsekwencji.
      • swinka-morska Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 11:25
        Zależy jaka pralka - w mojej można zatrzymać pranie, zwolnić blokadę i coś dołożyć/wyjąć (tylko w pierwszym etapie prania, po ponownym uruchomieniu pralka waży sobie ponownie pranie i rusza).
        • pitupitt Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 11:31
          Rozmawiamy o zmywarce... 😉
    • pitupitt Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 10:52
      Ja w ten sposób zamordowałam programator, a nie chciałam wierzyć, że cokolwiek się stanie. No cóż, stało się, po ładnych paru latach uskuteczniania takiego procederu. Tak że jak ktoś Ci powie, że nic się nie stanie, jak będziesz otwierać zmywarkę w trakcie mycia, to niekoniecznie wierz mi na słowo.
      • pitupitt Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 10:53
        Mu na słowo...
      • alpepe Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 11:00
        Ale rozumiesz, że są różne typy? Moje są bez blokady i owszem, czasem dokładam, ale mam zwykle program krótki. Zmywarkę, którą obecnie używam, mam coś ze 4 lata już.
        • pitupitt Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 11:12
          Ja też mam bez blokady, moja padła po 8. Byłam tak samo uparta i głucha na ostrzeżenia serwisanta, aż się niemiło zdziwiłam. Ale rób, jak uważasz, tylko potem nie płacz.
          • alpepe Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 11:16
            I sądzisz, że to od dokładania? Po ośmiu latach, podczas gdy producent daje gwarancję na dwa lata, można przedłużyć do pięciu w ubezpieczeniu i dla producenta jest normalne, że po dwóch latach pralka może powiedzieć adieu. A ty piszesz o 8 i uważasz, że to przez otwieranie drzwi w trakcie cyklu. Podziwiam.
            • pitupitt Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 11:20
              Skoro wiesz lepiej...
          • joszka30 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 11:22
            Czyli serwisant ostrzegał, ze dokładanie to zło? ..
            • pitupitt Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 11:23
              Tak
          • ichi51e Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 12:28
            myśle ze 8 lat to całkiem niezły wynik. Strach pomyśleć ile by działał bezawaryjnie gdybys nie otwierala
          • chatgris01 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 12:42
            Cały czas dokładam do ponad piętnastoletniej i nic nie pada.
            Może te nafaszerowane elektroniką są wrażliwsze? (bo ja preferuję modele bazowe z jak najmniejszą ilością elektroniki, wytrzymują najdłużej, a myją tak samo).
    • jowita771 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 11:06
      Nigdy nie dokładam, zwykle puszczam zmywarkę, jak już nie ma w niej za dużo miejsca, jakaś pojedyncza łyżeczka by weszła, ale ta jedna łyżeczka może poczekać na następne mycie, nic jej nie będzie.
    • kaki11 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 12:51
      Moja obecna zmywarka nie ma opcji otwarcia w trakcie cyklu mycia (a przynajmniej nie znalazłam, ale też nie szukałam) ale w zmywarce w domu rodzinnym była taka możliwość i często zdążało się dokładać zapomniane sztućce w trakcie mycia (nic więcej bo co do zasady puszczamy pełną zmywarkę.) i pomimo tego służyła przez 11 lat i dopiero w tym roku odmówiła współpracy.
      • joszka30 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 13:09
        Tego sie nie szuka, po prostu otwierasz i🙂
        • kaki11 Re: Pytanie o zmywarkę 01.07.21, 13:17
          no więc mojej się nie otwiera kiedy idzie. Próbowałam, nie da się. W tej drugiej była opcja przyciśnięcia pauzy otwarcia wyciągnięcia/dołożenia czegoś i załączenie ponownie. W tej nie ma przycisku pauzy a tak zwyczajnie się nie otwiera, a ze mi to nie potrzebne, to nie szukałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka